Ahoj, chcem poprosiť o radu. Máme budúci týždeň kúpené letenky do Ovda (Izrael) Sme 50-tnici, fyzicky celkom zdatni a chceli by sme týždeň stravit cestovanim po Jordánsku. Kúpili sme si Jordan Pass, v cene ktoreho je možnosť pozrieť si aj pamiatky (40 miest vratane Petry na 2 dni). Samozrejme chceme ísť do Petry, kde máme zaplatené 3 dni v hoteli. Potom chceme ist k Mŕtvemu moru, k termálnym prameňom a do puste Wadi Rum. Rozmýšľame aj o hlavnom meste Amman. Nechcem ale aby bola dovolenka nahanacka. Manželka má nápad aby sme ostali ubytovaní v hoteli pri Mrtvom mori 2-3 dni a odtiaľ isli na výlet do Ammanu a k Jordanu (Jeris) a inde. Neporadí niekto kto bol v Jordánsku. Čo je okrem Petry a Mrtveho mora treba vidieť? Dakujem za kazdu, dobru radu. J .

Jordansko na tyzden v januari, co odporucate?

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Přesně tak, minimálně jedna noc v Petře (Wádí Musa) a jedna ve Wádí Rum. Těmi přesuny zpět by se strávily hodiny. Po dni v Petře se dá přes hotel zajistit ranní transfer do pouště, tam si vás vyzvedne domluvený beduín. Ten vám přes den ukáže to nej z pouště, přespíte v táboře a ráno vás odvezou zpět do vesnice. Předem se přes beduíny dá domluvit, že tam na vás počká taxík do Aqaby. I když myslím, že tam vždycky nějaký transfer je. Anglicky se domluvíte v Jordánsku v pohodě. 

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Proč nevzít i ubytování u Petry a ve Wadi Rum? Je to po cestě do Aqaby, tak mi přijde nerozumné to profrčet a pak se tam z Aqaby vracet na výlet...

+1 navic se tam da ubytovat v tradicnim kempu a ne nejakem hotelu, v pousti je to super

0 Citovat

Na to spani v pousti se chci zeptat, je to vhodne pro decka rekneme kolem 10let? Rada bych to absolvovala, jak to tam vypada s hygienou a jidlem?? + jeste jaky program je v pousti.

0 Citovat

Úplně v pohodě, jídlo vynikající, hygiena standardní. Hilton to asi nebude, ale jednu noc zvládne každý, děcka budou mít milión jiných zážitků a takové prkotiny jako hygiena řešit nebudou. Už jsem tady doporučoval u Malé Petry kemp Mars Inn, kde za příplatek 8 JODů navíc dělají naprosto luxusní večeře, na které tam jezdí i místní... Ve Wadi Rum je kempů spousta, řekl bych, že +- na obdobné úrovni.

0 Citovat

No to spaní v kempu by doma neprošlo. Přeci jenom už nejsme nejmladší a manželku bych neukecal. Spaní v kempech a stanech už máme za sebou. Každopádně nějaké ubytování poblíž Petry asi je dobrý nápad cestou. Ještě nějaký nápad na zastávku cestou z Amman do Aqaba?

0 Citovat

To jsou větší stany s postelemi... ani to by neprošlo? :-) Romantika pod hvězdami... neukecávej, zaboduješ. :-)

0 Citovat

Romantika v 60-ti už jaksi vyhasla a nastoupila nekompromisně pohodlnost ;) Ne , fakt by to neprošlo. Někde jsem ale četl, že se dá koupit jeep tour dopředu přes net. Ráno bychom tam dorazili a večet zase odjeli zpět do hotelu. Z Aqaba to je cca hodina.

0 Citovat

Mi to teda přišlo docela pohodlné, ale je pravda, že pro každého to znamená něco jiného 😁


img-20220304-133641.jpg
img-20220304-133601.jpg

1 Citovat

Já ti nevím, bez toho přespání (a večeře!) v poušti by ten zážitek pro mě byl poloviční...

2 Citovat

Musím souhlasit s mirjur, byla by to velká chyba. Kempy už mám dávno za sebou, rovněž nejsem nejmladší, ovšem ty ve Wadi Rum si vždycky rád zopakuji. 


dsc-0228.jpg

2 Citovat

@Tramin: To si ani nevšimnete, že jste ve stanu. Na zemi jsou dlaždičky a výška stanu s kolmými stěnami je asi 2,5 metru. Jediné nepohodlí je, že se jde pár desítek metrů na záchod, což za tmy může být pro někoho nezvyk. Ale asi tam jsou i luxusnější kempy s vlastní koupelnou. Teploty v listopadu jsou ideální přes den i v noci. Dá se určitě ubytovat ve Wadi Rum Village v běžné stavbě, ale to nebude takový zážitek. Pořád lepší takto, protože to umožní prožít ve Wadi Rum bez nutnosti jízdy za tmy (což je v Jordánsku s občas neosvětlenými náklaďáky trochu riskantní) závěr dne nebo začátek dalšího dne, kdy je mnohem lepší světlo a hezčí barvy skal než přes den a možnost vidět západ slunce z nějaké vyhlídky. Pokud by pro ženu bylo nepříjemné jet na bočních sedačkách na korbě pick-upu pod stříškou (což je standard), dá se jet na výlet i v novějším terénním autě uvnitř.

K původní otázce. 1 den na Ammán podle mě stačí a z letiště vyjdete za tmy, takže jinam asi nepojedete. V okolí bych doporučil hlavně Jerash (lepší památky než v Ammánu, pokud by nebyl čas na oboje). Cesta na horu Nebo od východu není moc zajímavá a při návratu zpět stejnou cestou by ta vyhlídka z ní možná ani za cestu nestála, ale sjezd z hory Nebo k Mrtvému moři je krásný. Na koupání u MM nedoporučuju resort (nebyl jsem v nějakém z nich, ale četl jsem, že to nebylo nic moc), ale parkoviště asi 1 km jižně od mostu přes Wadi Mujib. Z něj se jde asi 200 metrů na krásné pobřeží ze ztvrdlé soli (vstup do vody nemusí být úplně snadný). Na osprchování je třeba přinést vlastní vodu (třeba z vodovodu natočenou do použité láhve).

Týden rychle uteče i s těmi výše jmenovanými místy, ale jako další zastávku bych v případě dostatku času doporučil vesnici Dana (kousek od hlavní silnice přes hory - King's Highway) a pro zájemce o přírodu tamní stezku White Domes Trail (asi 3,5 km jeden směr a stejně zpět, převýšení je celkem malé na rozdíl od jiných výletů, na White Domes lze bez průvodce, v listopadu kvetou žluté kytky podobné krokusům). Pro zájemce o hrady nebo jiné památky je možnost zastavit např. na Kerak, Shobak, Umm ar-Rasas.

@Mandre: Program v poušti jsou obvykle zastávky

- u skalních oblouků (krátký výstup na ten nejpopulárnější je místy lehce akrobatický a děti kolem 10 let si to užijí asi i víc než starší lidi),

- u velmi úzké soutěsky s krátkým průchodem tam a zpět,

- u písečné duny, kterou někdo i sjíždí,

- u výstupu po kratší strmé skalnaté stezce k prameni, kde se lze ze stejného parkoviště projet po rovince za příplatek na velbloudu

a při celodenní variantě u skály ve tvaru houby a delší průchod soutěskou a pár dalších míst včetně vyhlídky na západ slunce, pokud je večer.

1 Citovat

Urcite spani ve Wadi Rum doporucuji, byla by skoda prijit o ten zazitek. Byl jsem tam dvakrat a za me to byl vzdycky nejsilnejsi zazitek z celeho Jordanska. At uz vychod/zapad slunce nebo nadherna nocni obloha. Letos jsem tam mel jak petiletou dceru, tak rodice duchodce a vsechny to tam bavilo. Jak tour, tak samotny pobyt v kempu. Postele pohodlne. V listopadu je potreba pocitat s tim, ze tam v noci muze klesnout teplota i pod 10°C, prikryvek ale maji dostatek. V tech stanech je i osvetleni. Nekomu muze vadit trochu vyssi prasnost.

Kazdy kemp ma trochu jinou tour, u mushroom rock jsem pro zmenu nebyl vubec. Krom vyse uvedenych nas ale jeden kemp vzal pri puldenni tour i k Chicken rock, dalsi kemp to vzal pres Lawrence's house a jeste jsme stihli jednosmernou prochazku souteskou (pry tam jsou takove minimalne 2). Ridic to cele objel a na konci nas cekal s cajem na ohni pod skalou. To bylo super prekvapeni. Porad je tam co objevovat.

Nespat tam by taky znamenalo prijit o jejich vyborne vecere.

Doporucuji Magic Bedouin nights (booking, kdyztak muze byt i whatsapp, mam cislo). Mensi kemp, jen 10 stanu, navic maji jeskyni, kde se dobre sedi u ohne i kdyz je treba hodne vetrne pocasi.

3 Citovat

@Standa 009: Koncem listopadu může být v noci chladněji, ale ze začátku měsíce jsem měl v noci kolem 20. Prašnost jsem nezaregistroval. Jednosměrné procházky soutěskou jsem šel obě. První je v oblasti u Mushroom Rock a tu druhou u Lawrence house jsem šel sám bez tour, když jsem šel necelý den pěšky z kempu do Wadi Rum Village.

Kdo chce ušetřit, měl by najít ubytování se zahrnutou snídaní a večeří, což bývá dle komentářů levnější než doplácet za večeři předem neznámou částku. Oběd je zahrnutý v ceně tour (pokud není moc krátká). Byl jsem ve Wadi Rum Magic Nature Campu, kde je taky jeskyně s ohněm a jeskyně (spíš výklenek ve skále kus nad dnem skalního amfiteátru) s postelí, kam jsem po původním ubytování ve stanu dostal nabídku a přijal ji jako ještě lepší možnost, protože na hvězdy jsem se mohl koukat rovnou z postele.

0 Citovat

Největší problém je nepřítomnost soukromého WC...Jinak dík všem za nápady a zkušenosti. Začíná se rýsovat taková základní kostra. Naštěstí nejsem omezen financemi.

0 Citovat

to Libor_S: Tak to jsi byl ve stejném kempu :)

Ale kaňonem jsme šli ještě jiným. Byl daleko víc na jihu. I podle stop bylo vidět, že tam moc lidi nechodí. Tuším, že to mohlo být tady 29.443527061830697, 35.43692131329169. 20-25minut pohodové procházky. Nejdřív jsme slezli pár skal. Na konci za skálou měl ve stínu roztažený koberec a připravený čaj na ohni. Tak jsme si tam chvíli povídali. Bylo to pěkné překvapení.

0 Citovat

@Standa 009: Podle souřadnic to vypadá jen kousek od oblasti, kde se pohybuje většina lidí. Občas někdo jede na tour asi 45 minut autem na jih do White desert a tam už se teprve nikdo další nepotká. Kaňonů bez lidí bude směrem na jih spousta.

0 Citovat

Zdravím, ja by som sa chcela spýtať na teploty a dážď koncom januára v Aqabe. Tak tiež čo je potrebné a čo je dobre vedieť pred vstupom do krajiny. Rozmýšľali sme, že by sme ubytovanie hľadali cez Airbnb alebo je lepšie hľadať hotel? Tiež ma zaujíma ako je to s prechodom do mesta Eilat. Vo pred ďakujem za vaše odpovede.

0 Citovat

sarah.laskova_55255 napsal(a):

Zdravím, ja by som sa chcela spýtať na teploty a dážď koncom januára v Aqabe. Tak tiež čo je potrebné a čo je dobre vedieť pred vstupom do krajiny. Rozmýšľali sme, že by sme ubytovanie hľadali cez Airbnb alebo je lepšie hľadať hotel? Tiež ma zaujíma ako je to s prechodom do mesta Eilat. Vo pred ďakujem za vaše odpovede.

https://www.cestujlevne.com/pruv.../jordansko

 

0 Citovat

Sháním mapu Ammanu, nemate nekdo na prodej?diky

0