Ahoj, s mužem máme 3 týdny na cestu do JV Asie, hodně lidí nám tvrdí, že jsme si vybrali nejhorší období (půlka června-začátek července), ale já doufám, že stihneme vidět dost a najdeme i země, kde nebude pořád pršet...Nějaké nápady? Chtěla jsem Barmu, Vietnam apod, ale prý to vzhledem k počasí není vhodné..chceme takový mix - kultura, příroda, hory, města..Moc děkuju za všechny nápady :) .

JV Asie v létě

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

15 reakcí

Ahoj, s mužem máme 3 týdny na cestu do JV Asie, hodně lidí nám tvrdí, že jsme si vybrali nejhorší období (půlka června-začátek července), ale já doufám, že stihneme vidět dost a najdeme i země, kde nebude pořád pršet...Nějaké nápady? Chtěla jsem Barmu, Vietnam apod, ale prý to vzhledem k počasí není vhodné..chceme takový mix - kultura, příroda, hory, města..Moc děkuju za všechny nápady :)

0

Bali nebo přiléhlá část Indonésie. Tam prší jen leden až únor. 

0 Citovat

Malajsie - Perhentian.

0 Citovat

Děkuji, Bali mě teda ještě nenapadlo, zatím pokukuji po Malajsii. Má cenu i Singapur? Máme zatím jen koupeny zpáteční letenky do Bankgoku. 

0 Citovat

Singapur kdykoliv, tam je pocasi asi stejne cely rok,a Malaysie-Borneo bude asi fajn v cervnu ohledne pocasi 

0 Citovat

Také váhavě mezi BKK+KOH Samui nebo Tao,případně Khao Šok,kde asi prší pořád a Kuala Lumpur-Taman Negara-Perhantieny-Singapur?Thajsko mi vychází levněji,asi lepší infrastruktura,ačkoli loňské Borneo bylo super

0 Citovat

Myslím, že do Barmy můžete klidně jet (zvlášť když už máte letenky do Bangkoku), pokud se budete zdržovat hlavně v Baganu a Mandalay. Tam moc neprší:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ma...ay#Climate

V Yangonu prší v létě dost, ale za návštěvu několika pagod stojí i v deštivém období (mně za 3 dny více zapršelo jen asi hodinu před odjezdem). Můžete letět do Yangonu a zpět do Bangkoku z Mandalay. Jih mimo Yangon a pláže ale v tu dobu nedoporučuju. Otázka je, jestli risknout vyšší polohy jako Kalaw, Inle Lake, Hsipaw. Já tam měl loni v srpnu většinou hezky, ale v červenci prý pršelo, jak je obvyklé.

Kulturu a města si užijete v Barmě a Bangkoku, ale s přírodou a horami je to horší. Mnoho NP v Thajsku je v tu dobu zavřených, ale třeba Erawan NP u Kanchanaburi je na návštěvu výborný včetně koupání pod vodopády. V Kanchanaburi je také most přes řeku Kwai a v okolí zajímavé chrámy a jeskyně (i chrám v jeskyni a ještě s vyhlídkou, další jeskyní a musíte tam projít po schodech obřím drakem). Pláže jsi nezmiňovala, ale z míst blízko Bangkoku je krásný Ko Samet (a přilehlé ostrůvky na celodenní výlet), pokud možno mimo víkend. Pokud byste trvali na horách, tak asi okolí Chiang Mai. Podle statistik tam tolik neprší. Čas ale asi mít nebudete a nemusí to vyjít s počasím.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ch...ai#Climate

0 Citovat

Díky moc za tipy! Jelikož je to náš první trip mimo EU při kterém chci opustit svoji komfortní zonu a cestovat jet s příručákem, chtěla bych začít nějak zlehka :)..napadl mě teda Singapur na 3 dny a pak přesun bud Malajsie nebo ta Barma (ideálně oboje), která mě tolik láká a všude čtu, jak bude pořád pršet, tak moc děkuju za ukázání možnosti, kam do té Barmy případně jet.

0 Citovat

Když budete v Singapuru, doporučuju dojet busem do Mersingu (přímý drahý nebo levnější varianta s přestupem v Johor Bahru) a pak lodí na ostrov Tioman (nejlépe asi pláž ABC). Je to tam krásné a levné, koupání ale spíše jen při přílivu, počasí od dubna dobré, můžete se projít džunglí, vykoupat pod vodopádem, jezdit lodí na šnorchlovací výlety na ostrůvky nebo kolem ostrova (výlety jsou dražší).

Pokud chcete mít dovolenou především pestrou, i když náročnější na přesuny, tak je možné pak zahrnout Barmu (nezapomeňte na e-vízum) přeletem z Kuala Lumpur (z Mersingu tam jede přímý bus) do Yangonu (od 500 Kč), pak po asi 1-2 dnech noční bus do Baganu, tam několik dní výlety po pagodách (nejlépe na elektrickém skútru) a přesun minivanem do Mandalaje. Tam pár dní, případně i více na okolí a odlet do Bangkoku.
0 Citovat

Tohle - tedy Tioman ze Singapuru  na pár dnů mě zajímal, ale trochu mě odradil ten brzký odjezd busů a pak dlouhodobě nepředvídatelný odjezd ferry z Mersingu a Tanjung Gemok dle přílivu. Četl jsem o spoustě lidí, kteří takto museli čekat do druhého dne (pokud nechtěli jet drahými speedboat). Navíc poměrně drahá doprava přes ostrov na Juara beach a dost nepříznivé reference o možnostech stravování tamtéž. Když jsem si to dal dohromady se zpáteční cestou busem do KUL, zatím jsem to zavrhnul.

Otázka na Libora, má to smysl i třeba na 3 dny se tam takto busem vydat? Pořád váhám...

0 Citovat

Trajekty z Mersingu jsou trochu omezené přílivem v některé dny a dají se zjistit na aktuální měsíc tady (teď není sezóna, tak jich je méně):

http://tioman-scuba.com/this-mon...ng-tioman/

Z Tanjung Gemok jezdí bez omezení, ale znamená to přestup na další autobus, takže se to asi nevyplatí ani časově. Zůstat v Mersingu po zbytek odpoledne a jet ráno by mi nevadilo. Je tam taky pláž nebo se dá jít na kopec s mešitou a vyhlídkou.

Ceny taxi do Juary jsou tady (lze jen autem 4x4, jak je to místy prudké, i když vybetonované):

http://www.malaysiasite.nl/tiomanjuaraeng.htm

Já osobně bych šel raději 7 km pěšky (s malým batohem). Nejdřív 3 km džunglí do mírného kopce (začátek za mešitou Jamek se špatně hledá, ale pak už je to snadné, je to na maps.me) a kousek za sedlem už dolů po silnici. Je tam i krátká odbočka na vodopád Ali s možností koupání. Dá se jít celé po silnici, ale je to delší a s vyšším převýšením. Já jsem šel džunglí nahoru, pak k vodopádu a zpět po silnici. Na jihu Tekeku poblíž začátku silnice do Juary je duty free obchod s levnějším pivem.

V Juaře jsem byl jen krátce při výletu kolem ostrova a i když má asi nejhezčí pláž ostrova a mnohem méně turistů než pláže na západě, tak mi krátká návštěva s procházkou přes obec stačila. Restaurace byla, myslím, drahá na malajsijské poměry a jinou jsem neviděl. Já si dal jen 2 nanuky. S ohledem na přírodní scenérie se mi víc líbil západ a při výletu okolo ostrova jih s úžasnými Dragon's Horns (jsou vidět i z trajektu):

https://www.summitpost.org/bukit...rns/152774

Kdybych měl jen 3 dny včetně cesty, klidně bych jel (s přihlédnutím na jízdní řády), ale jen na ABC a 1 den bych jel na výlet kolem ostrova (je včetně šnorchlování a krátkého výletu džunglí na jihu k vodopádu s koupáním).

0 Citovat

Hmm, jsi mocný pokušitel...:-) Kde by jsi tedy doporučil ubytování, tak aby to byl kompromis mezi dostupností od ferry, pláží, možnostmi nákupů, stravování tedy nějaké infrastruktury atd. A jel si pak z Mersingu do KUL? Tedy cesta busem...

0 Citovat

Mně vyhovovala pláž ABC, kde jsem byl v YP Chalets v chatce s koupelnou kousek od pláže za 40 MYR. Je to pár stovek metrů jižně od přístavu a na jídlo jsem chodil do levné a dobré restaurace asi 100 m na sever.

https://www.backpackingmalaysia....alows/1369

Je tam toho víc, loni v dubnu jsem nerezervoval. Pláž byla vhodná na koupání při přílivu (a byl jsem leckdy i jediný, kdo se zrovna koupal) s hezkým panoramatem hlavního hřebene ostrova. Pláž v Salangu byla hezčí a s možností šnorchlování. Obec Salang se mi ale moc nelíbila. Tekek je zase už trochu město, ale takové divné, roztahané s promenádou, kde nikdo nechodí. Nejhezčí pláže jsou ty neobydlené, kde se staví při šnorchlovacích výletech. Možnosti stravování jsou nejlepší v ABC. Nákupy nejlépe v Mersingu a pak to pivo na jihu Tekeku, ale to je z ABC daleko. Pivo, i když dražší než v duty free, mají i v restauracích a barech.

Jel jsem busem do Kuala Lumpur a v pohodě. Jednou jsem jel i do Melaky a pak jsem měl možnost jet přímým busem na letiště. Jízdní řády jsou na webu.

0 Citovat

Díky, měl jsem to vymyšlené jinak, ale dost jsi mě nalomil:-) Já bych neměl problém s nějakými čekačkami nebo nepohodlím busu, ale jedu se ženou, tak všechno musí být cajk.

0 Citovat

Ještě jsem se chtěla zeptat - je něco zajímavého poblíž Bangkoku, kdyby nám zůstal den, dva volna do odletu zpět a už bychom byli v Bangkoku?

0 Citovat

Petchanburi, Hua Hin, Ayutthaya nebo Pattaya. Všechno tak na denní výlet. Jinak mrkněte na nějaký plovoucí trh. Bez auta je to fakt výzva se na něj dostat (http://www.bangkok.com/magazine/...arkets.htm).  Nebo na celodenní dobrodružství je Ancient Siam City, zábavní park na JV Bangkoku s miniaturami všech možných i nemožných chrámů a staveb z Thajska. Pod miniaturou se nenechte zmást. Jsou stále dost velké, aby se do nich dalo vejít a v areálu uchodit nohy.

0
15 reakcí