Ahoj, půjčovali jste si auto v Íránu? Jak to probíhá, na kolik to vyjde? Ocením i tipy, co navštívit, čemu se vyvarovat a na co si dát pozor  .

Írán - půjčení auta, rady na cesty

Založila ve fóru Cestopisy

14 reakcí

Ahoj,

půjčovali jste si auto v Íránu? Jak to probíhá, na kolik to vyjde?

Ocením i tipy, co navštívit, čemu se vyvarovat a na co si dát pozor smiley

Předem díky!

0

Ahoj
ve čtvrtek jsme se vrátil z iránu, vše bylo v pohodě jen půjčit auto bych nedoporučoval, doprava je naprosto šílená, cestování je levný a prakticky hromadnou dopravou se dostaneš všude za par korun.... kdyby jsi chtěl něco konkrétně rád poinformuji

0 Citovat

Ahoj,

Tak ako písal Jirka, benzín je síce lacný, ale požičiavať auto neodporúčam. Vo väčších mestách je doprava šialená, pričom všetky ostatné možnosti fungujú dobre smiley

0 Citovat

dialkove busy su licencne vyrabane Scanie a Volva, ako nove. Potom su este stare 40 rocne Mercedesy, co musi byt zazitok, ale pochybujem, ze na ten ti ako turistovi predaju listok.

Dopredu netreba riesit nic, len prist na stanicu a povedat cielovu destinaciu, spolocnosti je xy, hned si ta niekto odchyti, kto ta dovedie k spravnemu okineku.

0 Citovat

Ahoj,
za pár dní letím do Íránu. Máte někdo zkušenost s úschovnou zavazadel v Teheránu? Jaká je cena. Po příletu bych potřeboval někde na dva týdny nechat dvě krosny.
Dá se provoz na silnici v Íránu k nějaké zemi přirovnat? Na pár dní jsem o půjčení auta totiž také uvažoval. Pokud je to ale třeba jako v Indii, tak to nemá cenu. Jsem rád, že jsem přežil na motorce smiley
Díky

0 Citovat

od Bandar Abbasu az po Ramsar smiley ale uz je to par rokov

za 9 dni by som asi dal Qom, Esfahan, Shiraz + Persepolis, Yazd a tak jeden den Teheran

0 Citovat

Qom stojí za to? V Iráne som bol 2 týždne pred rokom a plánujem tam ísť opäť smiley

V Teheráne by som ostal 2 dni, pričom jeden sa vyviezol lanovkou na hory nad mestom. Inak myslím nespravíš сhybu ničím na trase Teherán-Isfahán-Širáz smiley

Edit: Doplňujúca otázka - boli ste niekto v Iráne na pobreží Kaspického mora, alebo v kopcoch medzi Teheránom a Rashtom? A čo Kurdistan, Tabríz atď.? Prípadne Hamedan, Kermašah, Khorrambad? čo z toho stálo za to a čo nie? smiley

0 Citovat

Do Qomu bych nejel (nebyl jsem tam a ani místní návštěvu nijak nedoporučovali). Doporučil bych Yazd, Toodeshk mezi Yazdem a Esfahánem, Esfahán, Kashan a Rasht+Masuleh.

Mojo: Až budeš chtít lanovkou v Teheránu na Točál, tak si dej pozor na to, že lanovka nahoru jede asi jen do 14 hodin. My dorazli později a už nás tam vzít nechtěli. Takže dopoledne to jistí. Na kaspickém pobřeží jsem byl v Chalusu, ale neměli jsme tam žádný plán, dostali jsme se na nudnou nepěknou pláž a rychle jsme hledali savari (sdílené taxi) do Rashtu+Masulehu. Ale cestu z Teheránu (jeli jsme z West terminal, u Azadi tower) do Chalusu doporučuji – sdíleným taxi. Ta scenérie v horách stojí za to. A pak rychle pryč do Rashtu

0 Citovat

pri kaspickom mori som bol iba v Ramsare, prislo mi to ako take rezortne mesto s plno hotelmi, ale dedinky nad mestom su pekne - Javaher Deh a okolie. Potom som este navstilil Masuleh v "horach", tam sa oplati zajst.

Hamadan ma nejak extra neoslovil, Tabriz je celkom fajn + blizko neho je Kandovan, to je podobne ako Cappadocia,fakt pekne. Este je tam to slane jazero Urumiya/Urmia, ale tam som bohuzial nebol.

0 Citovat

Devět dní je celkem na knap. Doporučil bych hnedle po příletu vzít vnitrostátní let (38 euro) a valit do Šírazu, ušetříš spousta času. Šíraz bylo pro mě nejhezčí město Íránu, vyplatí se tam zůstat aspoň dva dny. Pak bych pokračoval směr Jazd (krásný město, né tak hektický), Esfahán (celkem mě zklamal, Šíraz mi přišel hezčí, i Íránci to říkají), Kashan a skalní město Abbyaneh a konečně Teherán. Ten za moc nestojí, ale pakliže se vyvezeš do hor lanovkou, je to pecka! Akorát to krapet vleze do peněz. Qom jsme vynechali, jelikož jsme oba propiercingovaný a potetovaný, už takhle na nás koukali některý Íránci jak na atrakce a v tak konzervativním městě jako je Qom bychom se asi necítili úplně nejlíp, ale je po cestě do Tehe, tak proč ne.

Na pobřeží Kaspickýho moře jsme byli v Babolsaru. Odsud máme jedinej negativní zážitek, a sice, že nám při nocování (resp. spaní nad ránem po příjezdu busem) na pláži ukradli drahou kšiltovku. Pláž byla silně znečištěná odpadky (vč. injekční stříkačky), ke koupání to vůbec nebylo, hlavně tam byla i poměrně zima. Ale stojí za to, vidět největší jezero světa smiley.

Jinak to všechno byla íránská pecka a doteď nevěříme, že to všechno v Íráně do sebe tak bezvadně zapadalo. Rychle tam, než to zápaďáci zkazí, v Esfahánu už je to krapet vidět!

Jo a jinak čerstvý info, dva dny po našem příletu íránská vláda zakázala veřejně a v restauracích kouřit vodní dýmky!

0 Citovat

...jinak co se týče pučení auta, tak jsem zažil i horší země, než je Írán, ani bych se toho tolik nebál. Pravdou ale je, jak píšou kucí vejš, autobusová doprava je levná (cca 5 euro na 400 km), rychlá a pohodlná, tak proč ne. Přináší i spoustu hezkejch setkání s Íráncema stejně jako stop. Při stopu ale počítej, že bu%d po tobě budou Íránci chtít peníze a nebo, že ti to nabourá plány, protože tě pozvou k sobě domů a ty nebudeš mít to srdce je odmítnou.

0 Citovat

Mohl byste prosím někdo, kdo jste se vrátili z Iránu teď v říjnu či listopadu, napsat své zkušenosti se získáním víza na letišti v Teheránu? Situace se pořád mění a poslední aktuality tady na fóru jsou několik měsíců staré. Určitě vás tam bylo plno (nejen) na podzimní akci UIA smiley Jedeme sice až v březnu na 14dní, ale chtěl bych vědět, jestli už začít něco řešit (registrační čísla, apod.) Díky za info.

0 Citovat

Aktuální info máš tady http://cestujlevne.com/diskuze/viewtopic.php?p=35645#p35645. Nás se na konci září jen zeptali, jestli máme referenční číslo. Neměli jsme a vůbec to neřešili. Zaplatili jsme zdravotní pojištění, dostali víza na 30 dnů a bylo to.

0 Citovat

Zdravim!  mam stejny dotaz. Da se v teheránu pujcit auto?? Otazka zni doufam jasne....   Nechi odpovedi.... je tam levno nepujcuj si auto atd atd... odpovidejte prosim jen na tuto otazku... pokud mate nejakou zkusenost s pujcenim, pripadne adresy pujcoven ceny atd....   Dekuji

0 Citovat

Dá.  Odpověď zní doufám jasně....

0
14 reakcí