Čaues lidíci,končně jsem se po letech snění dostal do Jordánska a navštívil Petru. Teda, řeknu vám, jiný, než jsem čekal.Díky letenkám za hubičku do Eilatu a Jordanpass cenově OK, za návštěvu to stojí, ale vracet se tam teda už nebudu.Každopádně Jordánsko jako celek mile překvapilo a mít víc času, tak toho projedu víc, když už je to pak v rámci jordanpass zdarma. Třeba příště.Kdyby dotazy, tak jsem tu,classic Tripreport k počtení: http://bit.ly/2puJSbi .

Petra - Perla Jordánska??

Založil(a) ve fóru Cestopisy

 Čaues lidíci,

končně jsem se po letech snění dostal do Jordánska a navštívil Petru. Teda, řeknu vám, jiný, než jsem čekal.

Díky letenkám za hubičku do Eilatu a Jordanpass cenově OK, za návštěvu to stojí, ale vracet se tam teda už nebudu.

Každopádně Jordánsko jako celek mile překvapilo a mít víc času, tak toho projedu víc, když už je to pak v rámci jordanpass zdarma. Třeba příště.

Kdyby dotazy, tak jsem tu,

classic

Tripreport k počtení:
http://bit.ly/2puJSbi

0

Za mě z Petry taky žádný podlomení kolen nenastalo, ale Jordánsko jako takové je super. Pro mě top je Jarash - tam jsem teda koukal s otevřenou pusou a Mrtvé moře.

0 Citovat

Ahoj, nezlob se, že píšu zrovna tobě a sem (mimo toto téma). Akorát jsem se chtěl zeptat, jak založím nové téma, ve kterém bych se chtěl na něco zeptat ? Dík za odpověď.

0 Citovat

Ahoj,
za me teda Petra ano, ta hlavni cesta je dost komecni, ale treba ten druhy Sik nebo stezky nad Petrou jsou super. Jinak z Jordanska za me Wadi Rum a hodne me zklamal Karak.
http://jorgus.webnode.cz/fotogal...nsko-2012/

0 Citovat

Ahoj,

k Petře také rád něco přihodím. Byl jsem tam před rokem a návštěvy rozhodně nelituji. Tolik nádherných výhledů se jen tak nevidí a u celého Jordánska to platí také. Vlastně jsme těch 9 dnů proseděli koukáním do dáli.

Zpátky k Petře: Petra je top turistická destinace Jordánska a vlastně celého Blízkého východu, nikdo tam ale teď nejezdí. Normálně tu bývalo 5000 turistů za den a když jsme tam byli my, tak nás tam bylo sotva 150. Válka v Sýrii má pro turismus v Jordánsku negativní dopad. Na druhou stranu pro turisty to tak špatné není, Jordánsko mají celé pro sebe.

Ještě bych doporučil návštěvu pouště Wadi Rum (je kousek od Petry), jedná se o jednu z nejhezčích pouští na světě. V Jordánsku toho je mnohem víc. O dalších tipech co navštívit a co si dát k jídlu, se mrkněte na můj cestopis. Mimo jiné se dočtete o královské sbírce aut, kde jsou k vidění opravdové skvosty.

Kdyby měl někdo otázky na Jordánsko, rád mu odpovím. Je to moje srdcovka.

Honza


petra-1.jpg
petra-2.jpg
wadi-rum-3.jpg
wadi-rum.jpg
wadi-rum-2.jpg

0 Citovat


l.kalhous: půjdeš do rubriky, kde se chceš něco zeptat a vpravo nahoře máš 'založit nové téma' toť vše

@ Jiří šindelář: hele jmenuješ se jako můj bratranec:). Wadi Rum bylo teoreticky na pořadu dne, ale dávat 40 JOD za taxíka z Aqaby a pak ještě to samý za tour po Wadi Rum a mít na to jen odpoledne se mi nechtělo. Za mě jedu příště do Jordánska všude, krom do Petry.
Ty stezky, to nevím, kdy jsi tam byl, ale za mě to bylo to samý. Výhledy fajn, ale co chvíli 'nechceš čaj?' 'nepotřebuješ vodu?' 'nechceš si koupit tohle?' 'Co tamto?'
Už jsem z toho byl totálně nasranej. Proti Islandu, kde jsem byl jen chvíli předtím se to nedá srovnat.

0 Citovat

Wadi Rum je pěkný, ale když si půjčíš auto a vyrazíš s ním někam mimo města, tak je poušť všude a Wadi Rum je z hlediska tahání peněz to samý co Petra, jen tam je to sofistikovanější a bez ofiko "tour" se nedostaneš nikam z návštěvnického centra.
K té Petře, jediné co tam bylo fakt pěkný byl Temple a to jen kvůli tomu, že tam nikdo nebyl, když jsem tam vyběhl.

0 Citovat

Vtipny cestopis. Pripomenulo mi to nasu dovolenku na Kube. Priatel to uz ku koncu nedaval a vsetkych posielal po slovensky s usmevom do prdele :D

0 Citovat

classic napsal(a):


l.kalhous: půjdeš do rubriky, kde se chceš něco zeptat a vpravo nahoře máš 'založit nové téma' toť vše
@ Jiří šindelář: hele jmenuješ se jako můj bratranec:). Wadi Rum bylo teoreticky na pořadu dne, ale dávat 40 JOD za taxíka z Aqaby a pak ještě to samý za tour po Wadi Rum a mít na to jen odpoledne se mi nechtělo. Za mě jedu příště do Jordánska všude, krom do Petry.
Ty stezky, to nevím, kdy jsi tam byl, ale za mě to bylo to samý. Výhledy fajn, ale co chvíli 'nechceš čaj?' 'nepotřebuješ vodu?' 'nechceš si koupit tohle?' 'Co tamto?'
Už jsem z toho byl totálně nasranej. Proti Islandu, kde jsem byl jen chvíli předtím se to nedá srovnat.


My jsme měli půjčené auto a do Wadi Rumu jsme si dojeli samy. Tam jsme sehnali tour za 45 JOD na celé odpoledne s přespáním a druhý den s návratem domů. Určitě bych neřekl, že to byly vyhozené peníze. K takovým výhledům by se člověk nedostal na vlastní pěst.

Jinak je pravda, že na jihu je pouští dostatek. Třeba taková cesta od Mrtvého moře podél Izraelských hranic nádherná. Zhruba tak hodinu dvě před Aqabou jsou duny takřka na dosah ruky a na dosah druhé ruky, je Izraelská hranice.

Jordánsko bych asi z Islandem nesrovnával. Určitě nepatří mezi země, kde jsou "nejotravnější" prodavači. S Marokem a s Indií se to nedá srovnat. Rozdíl je podle mě podobný jako mezi Jordánskem a Islandem.

0 Citovat

však jsem tam psal, že Jordánci velmi mile překvapili a ti otravové jsou Beduíni v Petře. Pokud to z článku nebylo zřejmé, tak ať je to aspoň tady.

0 Citovat

Ahoj, za tyden budu v Eilatu, planoval jsem si ze si dam individualni vylet do Petry. (Nalakal mne kamarad ze si mam vzit v Aqabe taxi a zaridit si den podle sebe) Bohuzel jsme se docetl ze na hranicich (WadiAraba)se uz viza na vstup do Jordanska nevydavaji. Jedina moznost jak dostat v Aqabe pres hranice koupit si Jordanpass nebo si zaridit zajezd od Hotelu ?. ... nebo mate nekdo tip ? A prosim potvrdte mi, skutecne se plati na hranicich dva poplatky ? 1. vstup do Jordanska jeden poplatek a 2. Udeleni Viza ? Napadlo mne zakoupti si noc vnejakem hotelu v Aqabe a skutecne tam prespat nebo primo v Petre. Pak dostanu automaticky vizum na 24 hodin kdyz prokazu zakoupeny pobyt ? Diky predem za kazdou radu.

0 Citovat

v jordan pass mas zahrntue viza + vstup do Petry, takze to je najlepsie aj cenovo

0 Citovat

tonic napsal(a):

v jordan pass mas zahrntue viza + vstup do Petry, takze to je najlepsie aj cenovo

Ale v pripade Jordan Passu viza neplatis iba ked spis v Jordansku aspon 3 noci, co tuto pan asi neplanuje.

0 Citovat

Má dvě možnosti, buď si koupit Jordan Pass a případně doplatit dny, kdy nezůstane v Jordánsku při výstupu (nebo taky ne, záleží jestli budou řešit) nebo jet s cestovkou, jiná možnost není, visa on arrival tam jinak nedostane. Jo ještě může na ambasádu do Vídně požádat o víza, musí osobně.

0 Citovat

Visa upon arrival are already available again since September 2016. Upon arrival independent travels have to fill out the 'Independent travelers' Entry Manifest through South Wadi Araba Crossing Border'.

The required information for the manifest is: name, nationality, passport number, date of issue, date of expiry (needs to be 6 months after departure), date of birth, date of entry and date of departure.

Your manifest will be stamped with your entry date. No payment needed!

The applicable rules are mentioned on the manifest and are as following:

1 - When visiting Petra, please keep your entry ticket with you and make sure your manifest is stamped by the Petra Ticket Office.

2 - the manifest verification and service fees will not be charged upon departure from South Wadi Araba Crossing Border in case of spending two consecutive nights in Jordan.

3 - In case of visiting Petra and not spending 2 consecutive nights in Jordan 40 JD for manifest verification will be paid cash upon departure from South Wadi Araba Crossing Border.

4 - In case of not spending two consecutive nights in Jordan and not visiting Petra 60 JD for manifest verification will be paid cash upon departure from South Wadi Araba Crossing Border.

5 - In case of departing from any Jordanian border crossing other than South Wadi Araba border crossing the procedures of the departing border will be applied.

6 - In case of not spending 3 nights 10 JD for departure tax will be paid.

0 Citovat

Pohraničníci na jordánskej strane mi tak akosi pripadali ako z troch veteránov. Čiže asi tu má každý pravdu z postov vyššie, ale aká bude skutočná realita, uvidíš na mieste. Nepochybne však kúpou Jordanpasom neprehlúpiš a hranicu bez problémov prejdeš.

0 Citovat

Dikky za odpovedi, hodne mi to pomohlo. Nalezl jsem ze na webu, ze ve WadiAraba uz zase vystavuji viza. A nalezl jsme, ze kdyz stravim dve noci v Jordansku, tak mi vrati plnou hodnotu ceny Viza. Tedy zvazuji , ze si pres booking poridim dve noci v hotelu v Jordansku, prvni den pojedu do Petry a druhy den pojedu do pouste a treti den se vratim zpet do Eilatu. Do Petry bych jel taxikem, budeme dva. No esli spravne pocitam Taxi je asi za 60 JOD z WADI do Petra tam, 100 JOD vstup do Petry na jeden den pro dva, 60 JOD zpet, 120 JOD sem nasel hotel na dve noci. Celkem 320 JOD pro dva brutto. Skupinovy zajezd na den z Eilatu do Petra snad stoji 400 dolaru (280 JOD) pro dva a mam dojem ze v cene neni vstupni Vizum. No to mam tezky rozhodovani. Neco sjemcerpal zde : https://travelhacker.blog/ako-sa...porucania/

0 Citovat

A nechceš si radšej požičať v Aqabe auto? Cesty aj premávka úplne v pohode.

0 Citovat

789 napsal(a):

A nechceš si radšej požičať v Aqabe auto? Cesty aj premávka úplne v pohode.

Nemam ridicak

0 Citovat

Ak tam pôjdete teda nakoniec na dve noci, tú druhú môžte stráviť vo Wadi Rum - beduinské kempy v púšti. Za cca 20-30 eur na osobu na noc aj s raňajkami a večerou. Fajn na pozorovanie hviezd a púštnej prírody.

0 Citovat

Vim, mam stale problem pochopit jak to chodi na hranicnim prechodu vstup do Jordanska. Platim neco nebo az kdyz opustim Jordansko ? A hlavne, platim Vizum a navic jeste poplatek za prekroceni ? Nebo to spatne chapu ? ......border taxes (US$65 paid at the border in cash), Jordanian visa fee of $60 for those who have not pre-arranged ...... ten poplatek 60 dolaru se tyka statu jako je treba Albanie ? Tedy se nevztahuje na CR ?

0 Citovat

Zoberme si príklad bez Jordan Passu, keďže tam zrejme neplánuješ byť 3 noci:

1) Zaplatíš poplatok 105 šekelov pri výstupe z Izraela. Tomu sa nedá nijak vyhnúť

2) Ak stráviš v Jordánsku menej ako 3 noci, bez ohľadu na čokoľvek iné, zaplatíš 10JOD výstupnú taxu pri výstupe z krajiny.

3 a) Ak navštíviš Petru a stráviš v Jordánsku 2 noci, neplatíš už nič viac. Musíš si v Petre nechať potvrdiť manifest, ktorý dostaneš na hranici.

3 b) Ak navštíviš Petru, a stráviš v Jordánsku len jednu noc, zaplatíš pri výstupe 40JOD za vízum. Pokiaľ do Petry prídeš v prvý deň po prekročení hranice, zaplatíš v Petre za lístok 90JOD a na druhý deň sa musíš vrátiť do pokladne, kde ti 40JOD vrátia.

3 c) Ak navštíviš Petru a nestráviš ani jednu noc v Jordánsku, zaplatíš 40JOD naviac v Petre (lístok za 90JOD pre non-accomodated visitor) a ešte k tomu naviac 40JOD vízum do Jordánska (platí sa pri výstupe) a samozrejme aj tú 10JOD výstupnú taxu. Čiže dokopy 90JOD + 105 šekelov = cca 140EUR len na poplatkoch = veľmi veľmi drahý výlet.

3 d) Sú aj ďalšie kombinácie - ak nenavštíviš Petru, odídeš iným hraničným prechodom atď atď... Ale to sa ťa netýka.

Suma sumárum = totálny bordel a zlodejina :D

0 Citovat

Tak jen z praxe,jak jsem absolvoval ja loni:

- mel jsem Jordan Pass a stravil v Jordansku 3 noci nicmene vystup z Izraele jsem neplatil nic,zadnej manifest si neni potreba brat ani ho nedostanes a nakonec jsem neplatil ani vystupni taxu z Jordanska(plati/mela by se platit se i pri pobytu nad 3 noci) Takze asi tak.

0 Citovat

Loni platili úplne iné pravidlá a nebolo možné získať Visa on arrival na prechode v Aqabe, takže s tým by som tu ľudí radšej neplietol ;)

0 Citovat

http://international.visitjordan...ordan.aspx

Nevim teda o jakym pleteni mluvis (respektive odkud jsi čerpal ty informace), ale oficialne stale neni mozny ziskat visa on arrival v Aqabe (takze se od loni , konkrétně od 1.1.2016 nezmenilo vubec nic),to ze lidi pisou, ze je pustili i bez JP je vec druha.

Edit: jediný co si nejsem úplně jistej je ta izralská exit tax, možná jsem ji platil dopředu přes internet nebo na místě kartou. Nevybavuju si to, ale tohle si Izraelci určitě pohlídají, takže asi jsem ji nakonec platil.

0