Takto nejako sme pochodili v Maroku :)https://castielosk.tumblr.com/post/160765175753/maroko-spr%C3%A1vna-vo%C4%BEba .

Maroko 2017 - Správna voľba cestopis

Založil ve fóru Cestopisy

20 reakcí

 Takto nejako sme pochodili v Maroku :)

https://castielosk.tumblr.com/post/160765175753/maroko-spr%C3%A1vna-vo%C4%BEba

0

Díky za cestopis, jen pro příště, na Hlavním nádraží je už asi polovina automatů na lístky na karty, takže není třeba vybírat nebo rozměňovat.

0 Citovat

Vdaka za upozornenie, neviem kade sme sa motali, ale videl som len tie na mince :) Este sa mi to hodi, o mesiac smer Neapol a Santorini, tak snad ich najdem :D

0 Citovat

Určitě tam jsou, já si sice kupuju v Praze jízdenky přes SMS, ale všiml jsem si jich nejdřív na letišti a teď i na Hlavním nádraží, jsem si téměř jistej, že jeden je vedle té budky Dopravního podniku.

0 Citovat

pekny cestopis, len fakt skoda tych drbnutych heloumajfrendov. v tomto sa mi pacil Libanon :)

0 Citovat

pekne spestrenie konciaceho pracovneho casu :)

inac uz by tu fakt mohli spojazdnit klikajuce odkazy a ne aby som si to musel furt kopirovat jak v dobe kamennej.

0 Citovat

Marockych arabov mozem s prehladom oznacit ,za otravnejsich ako komare . Ze su otravni nie je to najhorsie, ale Maroko je prva krajina, ktora mi dokazala vzat usmev z tvare. Take pripady ako chuj Mohammed, ci nejaki somari pokrikujuci vypadni domov ... tak toto som este nikde nezazil, a v ten moment ma to hodne vzalo ( co som inac, taky drsnejsi typ, ktoreho len tak hocico nevykolaji :D ) Dokonca v prvy den mi tam aj nahnali strach v bocnej ulicke, ked nejaky ujco skusal trik s namestim a ked som ho nepocuval a siel si svoje, tak on sadol na bike a zacal nas ulickami nahanat :D Napriek tomu mozem krajinu odporucat, lebo to je len taka mentalita, nikto nam nechcel skutocne ublizit, ale nie je to pre kazdeho no :)

0 Citovat

Hellomyfriendů jsem tam letos na jaře viděl taky dost, ale ne až tak otravných (anebo jsem se už uměl dobře tvářit). Připadal jsem si tam jako sexy bloncka odvedle :-D Viděl jsem okru Fez - Volubilis - Rabat - Casablanca a Marrákeš. Nejvíc heloumajfrendů bylo ve Fezu. Tak 3x víc než v Marrákeši. Náhodou jsem tam udělal i pár dobrý dealů. Narozdíl od Thajců na turistických místech ještě smlouvají a dá se u nich jít až na cenu pro místní.

https://michal-na-cestach.blogsp...bel/Maroko

0 Citovat

Mě by zajímalo jak se pozná cena pro místní? :-D

0 Citovat

Buď si jist, že "cenu pro místní" jsi nikdy nedostal a jako bílej jsi neměl ani šanci ji nikdy dostat. Na rozdíl od Thajců kde je dost pravděpodobný, že se Tě nebudou snažit (až na výjimky a samozřejmě ne na těch nejexponovanějších místech) natáhnout a nakupuješ za stejný peníze jako Thajci.

0 Citovat

Taxi na letiště za 50 MAD se k tomu už blížilo a cenu jsem vždy srazil na 30-50%. V Thajsku se mi to nedařilo ani o 1%.

0 Citovat

Tak v Thajsku se jezdí na taxametr, z toho těžko něco srazíš. A ono je vždycky dobrý vědět, s kým se v dané zemi smlouvá a s kým ne.

0 Citovat

Nepisal som to do cestopisu, aby som niekoho vyslovene neznechutil, ale oni maju toho narovasi ovela viac.

Ceny a nie len v stankoch, ale aj poulicnych obchodoch si vymyslaju priamo pred vami. V jeden den som kupil 1l pepsi za 10 dirhamov, na druhy v tom istom obchode s druhym predavacom uz bola za taku cenu 1,5 l flaska. Obaja na otazku "Kolko to stoji" rozmyslali asi 5 sekund a bolo vidiet z tvare ako rozmysla nakolko vas ojebe.

Jeden z hotela na recepcii, bol sice napomocny, ale odzuboval jak sa dalo. Za reklamnu mapu si nevahal vypytat 2€ (vsade vo svete sme ju dostali zadarmo). Taxi rano od znameho nacenil na 120 dirhamov, som vyrazil na ulicu a prvy co dristol 150 siel za 30s na 100ku, hned ako som mu povedal za kolko jazdia cez den. Urcite by siel aj nizsie ...

Na pusti si sprievodca nevahal uprostred predrazeneho obeda prist vypytat sprepitne. Sem-tam sa casnici neunuvali vydat peniaze kludne aj 50 centov.

No bolo toho dost kde sa snazili obabrat. Su to pre nas male sumy, ale pri datlach, ktore mi predal sopliak na pusti za 1 € som si uvedomil, aky peniaz to pre nich je. Si myslim, ze velky podiel viny na tom vsetkom maju zapadni turisti. Take talianky platili euro sem, euro tam a pokial to nie je 50 € tak ani nedvihli obocie

0 Citovat

tiez som bol teraz na zaciatku maja tyzden v maroku s priatelkou (ved hadam bude aj cestopis), ale isli sme juzny okruh: Ait Ben Haddou - Tafraoute - Sidi Ifni - Agadir - Essaouira a zakoncil ito v Marakesi. Dokonca ani v takej Essaouire, kde bolo tych turistov celkom dost sa ma nikot nesnazil ojebat, ale posledny den v Marakesi to bohato vynahradil. To stare centrum je fakt ako za trest, sumy v potravinach vzdy ine (nastastie to bolo posledne mesto a uz som si urobil obrazok kolko ma co stat, tak som si vzdy pytal naspät), heloumajfrendi na kazdom kroku, pri tulani ulickami mi kazdy stale hovoril, ktorym smerom je namestie a podobne. Zlaty klinec bol, ked sa ma snazili osrat este aj na pumpe tesne pred odovzdanim auta tym najstarsim trikom s postupnym vydavanim.

Na obranu zas treba povedat, ze ako sme opustili tu staru medinu, tak ludia ako vymeni a ceny polovicne az tretinove.

0 Citovat

eremi napsal(a):

Tak v Thajsku se jezdí na taxametr, z toho těžko něco srazíš. A ono je vždycky dobrý vědět, s kým se v dané zemi smlouvá a s kým ne.

Tak s tím bych nesouhlasil. Jak v Bangkoku, tak na Phuketu se mě snažili tzv. taxikáři řádně s prominutím ojebat, když chtěli 200 THB za 3 kilometry a s cenou zásadně odmítali jít dolů. O taxametru ani neslyšeli. Jinak teď už vím, že v BKK má taxametr sotva půlka vozů a ještě ho s oblibou zapomínají zapnout.

0 Citovat

Tak nevím s kým jsi jezdil, já jel vždycky autem s taxametrem. Pokud jsi měl takovýhle problémy, tak doporučuju používat appky Grab Taxi nebo Uber a máš klid.

0 Citovat

Grab taxi jsem taky použil. Jen ten taxikář nechtěl respektovat slevu za první použití aplikace. Jinak právě s takovými řidiči jsem nejezdil. Raději se ptám dopředu. Proto jsem pak šel pěšky nebo jel busem.

0 Citovat

V Thajsku jsem strávil jen za poslední 2 roky asi 5 týdnů a Grab Taxi používal běžně a nikdy nebyl žádný problém, naopak, stejně tak, jako s Uber. Navíc zrovna Thajsko je zemí kde se člověka pokusí odrbat naprosto výjimečně, já osobně jsem se setkal jednou jedinkrát - klasika Bangkok - Královský palác, jinak nikdy během veškerýho cestování.

0 Citovat

Ahoj, kdybych neplanoval jet do Maroka s 2 holkama, tak asi tento dotaz nepisu.. nicmene chci se zeptat, jak je to tam s bezpecnosti? Da se to srovnat napr. s Jordanskem? Nekde vyse tu nekdo psal, ze na neho kriceli at se vrati domu, o neodbytnych heloumajfrendech tu tez byla rec.. zustava to jen u toho, nebo to nekdy muze zajit i dal? V nejakem cestopise (myslim ze tez odsud z CL) jsem cetl, ze je v noci zastavila nejaka auta a chteli po nich nejake vykupne nebo tak neco pod pohruzkou nasili.. Zajima me hlavne Agadir a okoli ve vypujcenem aute. Arabsky svet me zatim minul (egypt,tunisko atd., zazil jsem pouze Jordansko). P.S. googlit umim, ale na rady z CL nedam dopustit.. Diky!

0 Citovat

Mne je tazko hodnotit cele Maroko, ale Marrakech bol taky "kontroverzny". Nebezpecne to tam urcite nebolo, ale uplne vpohode som sa tam taktiez necitil. Na frekventovanejsich uliciach mas sice vojakov, ale staci zabludit do bocnych uliciek a v tom lepsom pripade len na teba zazeraju, v tom horsom uz zacnu vymyslat ako z teba dostat peniaze, ktore ked nedostanu, tak vecer sa moze vselico prihodit.

Za 10r cestovania som nezazil ziadnu neprijemnu situaciu, v Marrakeshi hned niekolko: fuck you and go home ... nejaky sopliak nahodne iduci sa nam pri foteni domu postavil pred fotoaparat a zacal ,ze nemame fotografovat, ale bol s ocom a ten mu dal jednu vychovnu ... za bieleho dna v tej lepsej stvrti pred ocami motorkari ukradli slecne kabelku ...

Aj napriek tomu by som sa nebal ist do Maroka znova, ani s babami. Chce to len trosku prisposobit spravanie k tunajsim pomerom na ktore my (stredoeuropania) nie sme zvyknuti tj. vecer sa nemotat ulickami kde nie su turisti, snazit sa byt pokope, baby ziadne vystredne oblecenie, s autom sa presuvat len za svetla ... a malo by to byt potom vpohode.

0 Citovat

Ahoj, my jsme byli v létě v Maroku ( 3holky a 1 kluk), cestovali jsme ze severu z Rabatu, přes Marrakesh az na jih do Agadiru. Rabat se mi osobně líbil, né moc turictický, ale i tak tam bylo co vidět. letiště nedaleko města, doprava levná, lidi příjemní. Z rabatu jsme se vlakem a busem přesunuli na týden k moři do Agadiru. tam doporučuji půjčit auto nebo si zajistit místního taxikáře, který Vás povozí po zajímavých místech v okolí. Město turicticky orientované, ceny v obchodech někde stálé, jinde se dalo smlouvat, jídlo levné. Lidi občas vlezlí. Poslední naše zastávka byla v Marrakéši, které mě zklamalo, a to jen díky těm otravným lidem, zeptala ses kam jít a hned chtěli peníze, dečka za tebou utíkali, abys ji něco dal, když jsi je odehnal, sprostě reagovali. Ale jinak se nám Maroko mooc líbilo a doporučuji, krásá země - rozmanité místa - hory, mooře, poušť.

0
20 reakcí