Ahoj, na oslavu státních svátků jsem si zajel do další země, kde jsem ještě neměl tu čest být, k velkému bratrovi do Ruska. A můžu říct, že to byl ultimátní výlet plný dobrodružství. Pro začátek stačilo už jen si vyřizovat víza (žůžo labůžo). Cestopis se zažítky zrvhl trošku v cestovatelský bulvárek (proto i ten název). Dostal jsem bonboniérku se vzkazem Děkuji za příjemné seznámení od recepční z hostelu, jiná žába mě svezla od mostů v Petrohradě... A příšerný let s ČSA (fakt si připadám jako problémový pasažér, ale okénko bez otisku mastné mapy hlavy toho, kdo tam seděl přede mnou, by mělo být samozřejmost, ne?) korunovalo to Badoo po přistání zobrazením profilu mé ex, až jsem se tam zapomněl a vystupoval jako poslední :-D (to ale už nevyčítám ČSA, i když...)Navštívil jsem Moskvu a Petrohrad. V Moskvě jsem se podíval do Kremlu, Chrámu Vasila Blaženého a došlo i na Lenina v Mauzoleu. Měli neplánovaně otevřeno i v neděli (nebo všechny ty otevírací doby na internetu lžou). Dál jsem si zajel na lávru do Sergijev Posadu a poté mě čekal přelet s Aeroflotem do Petrohradu. Aeroflot a ČSA, to jsou nebe a dudy. V Petrohradě jsem našlapal desítky kilometrů. Podíval jsem mj. do Petěrgofu a Ermitáže.Cestopis tutaj: https://michal-na-cestach.blogsp...rusko.htmlNáklady:Letenka s ČSA ... 5500 Kč (ano, příšerný poměr cena/km, ale u odletu z Prahy to patří k tomu nejlepšímu, co se dalo sehnat)Přelet s Aeroflotem ... 1200 Kč3 denní jízdenka na moskevskou MHD ... 400 RUBUbytování ... kolem 600 Kč / noc (samostatné pokoje bez koupelny)Jídlo ... jako u nás / trochu levnějšíVstupy ... v cestopisu .

Rusko aneb ruská Máša není česká Dáša 2017

Založil ve fóru Cestopisy

18 reakcí

Ahoj, na oslavu státních svátků jsem si zajel do další země, kde jsem ještě neměl tu čest být, k velkému bratrovi do Ruska. A můžu říct, že to byl ultimátní výlet plný dobrodružství. Pro začátek stačilo už jen si vyřizovat víza (žůžo labůžo). Cestopis se zažítky zrvhl trošku v cestovatelský bulvárek (proto i ten název). Dostal jsem bonboniérku se vzkazem Děkuji za příjemné seznámení od recepční z hostelu, jiná žába mě svezla od mostů v Petrohradě... A příšerný let s ČSA (fakt si připadám jako problémový pasažér, ale okénko bez otisku mastné mapy hlavy toho, kdo tam seděl přede mnou, by mělo být samozřejmost, ne?) korunovalo to Badoo po přistání zobrazením profilu mé ex, až jsem se tam zapomněl a vystupoval jako poslední :-D (to ale už nevyčítám ČSA, i když...)

Navštívil jsem Moskvu a Petrohrad. V Moskvě jsem se podíval do Kremlu, Chrámu Vasila Blaženého a došlo i na Lenina v Mauzoleu. Měli neplánovaně otevřeno i v neděli (nebo všechny ty otevírací doby na internetu lžou). Dál jsem si zajel na lávru do Sergijev Posadu a poté mě čekal přelet s Aeroflotem do Petrohradu. Aeroflot a ČSA, to jsou nebe a dudy. V Petrohradě jsem našlapal desítky kilometrů. Podíval jsem mj. do Petěrgofu a Ermitáže.

Cestopis tutaj: https://michal-na-cestach.blogsp...rusko.html

Náklady:

Letenka s ČSA ... 5500 Kč (ano, příšerný poměr cena/km, ale u odletu z Prahy to patří k tomu nejlepšímu, co se dalo sehnat)

Přelet s Aeroflotem ... 1200 Kč

3 denní jízdenka na moskevskou MHD ... 400 RUB

Ubytování ... kolem 600 Kč / noc (samostatné pokoje bez koupelny)

Jídlo ... jako u nás / trochu levnější

Vstupy ... v cestopisu


p32.jpg
p31.jpg
m58.jpg
p5.jpg
p22.jpg

0

:-D krásný, úplně chápu tvoje rozčarování z toho, žeš neviděl nikoho s vodkou. Taky jsem se těšila, jak přijedu na Ukrajinu a budou tam ti hošani v teplákovkách squatovat s vodkou a ideálně, že si tam rovnou koupím nějakou teplákovku a ono NIC!!! :-D :-D

1 Citovat

Monika napsal(a):

:-D krásný, úplně chápu tvoje rozčarování z toho, žeš neviděl nikoho s vodkou. Taky jsem se těšila, jak přijedu na Ukrajinu a budou tam ti hošani v teplákovkách squatovat s vodkou a ideálně, že si tam rovnou koupím nějakou teplákovku a ono NIC!!! :-D :-D

musíš vyrazit na vesnici a uvidíš pravý ukrajince ;) byl jsem v Siněviru a Siněvyrskaja Poljana a tam přesně postávají ukrajinci v teplákovce u magazinu (obchodu) s buťalkou vodky od rána do večera .....

0 Citovat

Toho nedostatku času ve sv. Izákovi je docela škoda, mně to přišlo možná jako nejúžasnější místo v celým Petrohradě (byl jsem večer, kdy tam byly rozsvícený lustry). Pak by stála za vidění i Smolná katedrála od Rastrelliho a samozřejmě Carskoe Selo + Kateřinský palác. Na tom ostrově s pevností je zase třeba zajímavá věznice, kde se střídalo osazenstvo podle turbulencí ruské historie (Trubetskoy bastion).

0 Citovat

lemming46: Být víc času, tak by byl i Kateřinský palác. Souhlas s tím sv. Izákem. Bohužel se to tak sešlo, jelikož jsem uvěřil ruskému způsobu prodávání elektronických vstupenek. Nemít ji, tak bych si chrám prohlédl pohodlně v úterý večer, kdy tam nikdo nebyl. Tak snad ostatní, co to tu čtou, neudělají tu samou chybu s online nákupem.

Monika: Jinak ještě horší překvapení bylo, že všichni v Moskvě chodí jen po přechodech a jen na zelenou v kombinaci s tím, že je asi tak jeden přechod na kilometr silnice. To platí i třeba pro půlnoc, když nikdy není ani uniformovaná noha ani nic nejede.

0 Citovat

pekne pekne, v Moskve sme boli v januari, ale cez leto to musi byt o level lepsie. No nabuduce by som uz dal asi nejake odlahlejsie casti, tie mesta su super, ale stale to vyzera europsky na to ze treba viza:D

0 Citovat

veru, chce to nejaku Vorkutu, alebo aspon Tumen ci Grozny, tam je to z Moskvy za par susnov :D

0 Citovat

Diky za cestopis Michal, znova som to teraz precital pri planovani Petrohradu, mam na teba otazku k itineraru. Na Petrohrad mam cisteho casu jeden a pol dna (sobota poobede + nedela), myslis, ze toto je realne stihnutelne pri "normalnom tempe", t.j. ziadne hnanie sa?

sobota cca od 13:00 do 02:00 (cca zdvihanie mosta): https://goo.gl/maps/Yv3unEvsAGs

nedela: od rana, dajme tomu od 9:00 do 13:00 - 14:00 + potom Kronstadt a Petergof autom: https://goo.gl/maps/AV63uzaWqyu

bez nejakych extra navstev, ermitaz mi asi staci zvonka, tie katedraly max na par minut nakuknut

0 Citovat

@cizy: sobota je stihnutelná určitě, i když bych některé úseky raději projel metrem (např. hned ten první ke Kazanské katedrále. Od Gorkovského po celém nábřeží až k Auroře není nic zajímavého (aspoň v noci to byla pekelná nuda a stačila mi jen jedna cesta v rámci okruhu). Ohledně mostů si jen třeba správně naplánovat, aby až ho zvednou, jsi byl na správné straně Něvy a tys mohl jít spát.

K neděli: pozor na otevírací dobu těch kostelů, pokud je budeš chtít i navštívit. Vstup do nich se platí a u sv. Izáka, který je otevřen od 10:30 jsem chytl šílenou frontu. Nicméně, pokud se budeš dívat jen zvenku, tak ti čas bude bohatě stačit taky. Jinak je trošku škoda nezajít do Ermitáže. Uvnitř je nádherná. Víc než obrazy mě dostaly ty nádhery interiéry, které tvoří víc než půlku expozice.

Do Petěrgofu chceš ještě ten samý den dojet autem? To může být mírně na hraně kvůli dopravě a možným zácpám. Na pohodovou prohlídku fontán to chce aspoň dvě hodiny. Já tam byl autobusem, tak s parkováním tam neporadím.

0 Citovat

Diky. ten ranny presun metrom k startu "zaujmovych bodov" je dobry napad. Katedraly nebudem silit, ak sa nepodari ist dnu nevadi, uz som ich v zivote videl dost :D

Tu ermitaz musim zvazit, ak kupim listok dopredu, tak budeme viazany, ze by som tam uz "mal ist", na mieste ho zas raz tak drahy a vo fronte kupovat nechcem, musim si to nechat prejst hlavou :) Do toho Petergofu by nas mala vziat jedna znama + to spojit s Kronshtadtom, nedelna doprava vraj byva OK.

kazdopadne diky, este to do odletu vysperkujem, pripadne sa nieco vynecha na mieste :)

0 Citovat

Jo, len ked sa stranka prepne do rustiny, tak to stoji polovicu:D

0 Citovat

@cizy: u Ermitáže bych určitě vstupné nekupoval dopředu. Dá se na místě koupit za 700 RUB. V muzejním e-shopu vychází v dolarech dráže - 17,95 USD (čili něco přes 1000 RUB). Stejně tak bych ani nekupoval dopředu lístky do katedrál / chrámů (jen Kazanská katedrála je bez vstupného). I když je koupíš online, stejně musíš vystát frontu, abys vyměnil voucher. Cenu to má jedině u Petěrgofu, kde pdfko slouží v sezóně rovnou jako vstupenka.

EDIT: Toho jsem si ani nevšiml. Fakt super feature. Po přepnutí do RU levnější o 440 RUB :-D

0 Citovat

Šikovne a lacno :D

0 Citovat

Len či to nie je následne obmedzené na občanov Ruska - napríklad aj v Peterhofe Rusi platia polovicu toho, čo turisti.

0 Citovat

Všude platí Rusové méně, jsou ceny pro místní a pro cizince. To by mě až tak nevadilo, víc mě štvalo, že mnohde nebrali karty a hotovost jen ruble... U Aurory jsme museli jít do první restaurace na Něvě a tam směnit 2 eura za ruble s pinglem, abychom měli na vstup.

0 Citovat

V Rusku není až tak špatně jak si všichni myslím, tedy pokud tam nežijete :D Jinak pro turisty je to země příznivá, tedy nepočítaje nutnost víza. https://vhs-czech.com/page/220?domain=14&;language=18 Avšak ty ceny za jídlo Vás jistě přesvědčí :)

0 Citovat

Když do Ruska, tak určitě ne vízum přes výše uvedenou agenturu - pěkně Vás oberou.

0 Citovat

Na ambasádě také mohou být zádrhely. Ohledně VHS Czech nic nevím, ale letenky do RU a vízum jsem zároveň kupoval u těchto - http://rusko-viza.cz/

Přišly mi poměrně levné.

0 Citovat

Super, dá sa cez nich aj do Kaliningradu?

0
18 reakcí