Vylet sa celkom podaril, zazitky si mozte precitat tuto :)https://castielosk.tumblr.com/po...o-vietnamuNaklady odhadom:Spiatocna letenka - 220€Ubytko: cca 10€\nocZa cely cas som rozbil ani nie 200€ keš (na svedomí to ma aj choroba a vietnamske ceny - pepsi cca 0,5 litra za 20 centov)  .

Za teplom do Vietnamu

Založil ve fóru Cestopisy

No já jsem jen nadhodil rsaf, že voughne cestuje trošku víc nízkonákladově než ty, když jsi utratil 50K za 3 týdny. Já samozřejmě chápu, že se dá cestovat levněji i draze. Jen mě trošku pobavilo, že jsi počítal, že je to 10% ten rozdíl ceny letenky. Je ale u tebe, když jsi utratil 50. U voughne je to kolem 20%, což je už celá pětina. Neříkám, že já bych si podobné trasování koupil, to vůbec ne. Kambodža je poměrně levná země i na Asii. Samozřejmě pokud jsi se pohyboval především kolem turistického  Ankoru a Sihanoukville a nehleděl na korunu, tak se 50 utratí raz dva :)


@voughne:co to je kopečkovat sa?

0 Citovat

To nie je kopečkovat sa :D ale novotvar odvodeny od Kopeckeho. Samozejme nechcem Michala urazit ( ja mam rad jeho informacne cestopisy), ale tak jeho zmyslanie typu "zlava zo zlavy" vystihuje spravanie sa na dovolenke lepsie ako slovo "setrit" :D


A inac naklady asi preto take nizke lebo 2 dni choroba a cca 6 dni na plazi. Pri cene piva 40 centov, coly 20, polievky z ktorej si syty pol dna za 2 € , nejake to maso za  3-4 € si ani nedokazem celkom predstavit, kde minut dalsich hoc len 500 €.
0 Citovat

Jasně, já chtěl jen zjistit, jak moc low-cost to jiní umí, příp. jak velkou položku tvoří doprava. Nákladově mi to trošku kazí Hong Kong s lodním výletem do Macaa, to není úplně lowcost záležitost. V Kambodži to pak trošku kazí vstup do Angkoru a na 2 dny zaplacený průvodce (nelituji ovšem jediného dolaru). A když koukám do "sčotu" tak to po odečtení zbylých dolarů... bylo asi 46. 

V některých aspektech je Kambodža dražší než Vietnam - obchodů, kde jsou vypsané skutečné ceny je málo, v těch malých se funguje na celé dolary - dvě piva, dvě dvoulotrové coly +/- 3 dolary, co stojí jednotlivý kus nezjistíš pokud se u každého zvlášť nezeptáš... Těžko si předem nakoupíš zásobu na pár dní, když na ubytku třeba není lednička. 

0 Citovat

Hm, tak podle toho "cestopisu" jsi vlastně ve Vietnamu v podstatě vůbec nebyl.

0 Citovat

Jedna z prvych veci co robim v dannej krajine je navsteva supermarketu :) Spravim si prehlad cien beznych potravin a potom ma nemoze rozhodit, ked zenska pri pagode odomna ide pytat za plechovkovu colu 20 000 VND, ktora v obchode stoji 6000. Nepomohlo jej ani okamzite znizenie ceny na 15 000. Zato prestavka s futabusom v akejsi dedine, tak slecna za pultom  chcela za flasku zleneho caju celkom normalnu sumu.

Navysovat nam budu stale, zvycajna fraza je, ze ty si western a ty si to mozes dovolit, ale takuto "uzeru" ako pri pagode tolerovat netreba. V minulosti som cestoval vyrazne ekonomickejsie, ale vo Vietname neni dovod setrit, aj s odrbavanim to tam bolo vsetko lacne (okrem Nha Trang, rusi zaplatia vsetko).

0 Citovat

Az na zaklade tej diskusie tu som cestopis precital a nelutujem, mne sa to pacilo, ten "pocitovy" styl pisania a opisov sa mi pozdava viac ako cestopisy kde sa len konstatuje co kolko stoji a aka dlha je cesta a kedy to bolo postavene, alebo znicene atd... 

Inak na tripoch, resp aj pred nimi som tiez ten jediny co vsetko zistuje a dava dokopy itinerar a kupuje v predstihu aby sa usetrili nejake prachy alebo cas, ale musim povedat, ze Anicka je uz masakralna partacka na cestovanie a take nieco by som asi nezvladol. Mna obcas dostane uz aj ked znami po vylete zahlasia ze mysleli ako je krajina XY tazka alebo horsie dostupna na cestovanie a ze pri tom aka to bola nakoniec pohodicka, ze to slo ako po masle a ani nic nemuseli riesit, ze vsetko sa to "vyriesilo samo" nejak, aj ubytka, aj doprava, aj dobre restiky... no proste asi zazrak :) Cize Anicka by ostala niekde v tej delte asi zabudnuta. 

Este teda otazka, ako to vlastne funguje? Cestujete spolu ale vlastne kazdy si robi co chce viacejmenej? Je to len o zdielani nakladov na ubytka atd, ci co? lebo defacto kebyze ides bez nej tak by si mal lepsi trip sa zda, nevidim tam tu pridanu hodnotu tej osoby



0 Citovat

Tak já bych přidanou hodnotu Aničky viděl... Respektive si dovedl představit a leccos bych jí pak možná odpustil:-)

0 Citovat

Ver tomu ,ze som mal X krat 100 chuti ju niekde nechat a zrovna na delte Mekongu ked sa na nu cakalo som povedal sprievodcovi, ze nechaj ju tu podme prec :D Nebudem ju tu okydavat, kazdy sme nejaky, len proste to fungovalo stylom, ze ja z mojho nadsenia som si vsetko vyhladal, ona zo svojej pohodlnosti a lenivosti si na to zvykla. Do urciteho casu vsetko vporiadku, ale rozvinulo sa to potom do stadia, ked namiesto hladania spoja priamo na mieste, jeden googluje (hadaj kto) a druhy četuje s kamoskami na messengeri.


Nebolo to o zdielani nakladov, ale zlomilo sa to na jednej dovolenke pri mori, kde vedela vstat aj o 10:30. No ja berem tak ,ze nebudem letiet tisice kilometrov a potom lezat na posteli, takze odvtedy si robil v principe kazdy co chcel, ale nejake veci ako skuter ci daily trip sa este robili spolocne. Teraz to dorastlo az do stavu zakernosti, ja si idem na skutri, alebo ty si tu cakaj na letisku, ja idem jest a ci stihnes aj ty, tak to ma uz nezaujima. A uz mas razom z toho NEpridanu hodnotu a je nacase sa na to vykaslat.

Asi sa zhodneme, ze aj spolucestujuci robi vo finale z dovolenky vela, a preto konzumne truby treba nechat radsej doma.
0 Citovat

Rozhodně mi méně záleží na tom kam jedu, než s kým tam jedu. Pečlivě si vybírám s kým budu trávit drahocenný volný čas. Proto moc nechápu ty inzeráty typu- 'hledám parťáka na X týdnů do JV Asie...' Já chápu,  že člověk může ušetřit, ale taky si může zkazit celou dovolenou. S někým koho neznám jak svoje boty, a netuším jestli se na něj můžu spolehnout, bych nejela, za to mi žádné ušetřené prachy nestojí. 

0 Citovat

Souhlasím s voughnem, ve Vientnamu na nás nahlíží jako na "zápaďáky" a podle toho nasazují i cenovky. Zvláštní je, že i když člověk při smlouvání nahodí pro trhovce zajímavou cenovku, často se stejně nedomluví a místní raději neprodají, než aby prodali za vámi akceptovanou cenu. Zajímavá logika, než prodat s alespoň nějakým ziskem (věřím, že hodně zajímavým), neprodají raději vůbec. To v Egyptě by za vámi běželi ještě 100 metrů :D.

0 Citovat

@voughne

Nemyslel jsem to ve zlém, jen takové doporučení. Pozitivní zprávy se prostě lépe čtou a každý, kdo má trochu zkušeností, ví, co se za takovým cestováním skrývá. Je to prostě náročné i dobrodružné a v tom je to pravé kouzlo.


Sám jsem o Vietnamu přemýšlel a na základě Tvého cestopisu mě to přešlo. Dovolené mám omezené množství a destinací je neúrekom, tak se Vietnam posunul dozadu.


Nemám tady sice žádnou historii, ale trochu se představím. Navštívil jsem už pár zemí (loni a letos 3x Izrael, 2x Švédsko, Makedonie, Rumunsko, Island, Norsko), cestuji sám a vyhýbám se ubytování (vždy) i motorovým dopravním prostředkům (téměř vždy). Prostě spím pod stanem (i v zimě) a jedu na kole nebo jdu pěšky.


Jinak máš můj obdiv za to, že jsi to zvládl a především za to že jsi tu slečnu nezabil. :-)

0 Citovat

@Mandarinka, viem ,ze pises vseobecne, ale konkretne ja neberem nikoho pre znizenie nakladov. Je lepsie ist s niekym ako sam, ale odtial - potial :) Navyse, ani na minule partacky ktore boli aktivne, mali pridanu hodnotu a bola s nimi sranda by som sa v kritickej chvili nespoliehal, pretoze pri naznaku problemu s nimi lomcovali emocie a asi by som sa ineho ako slz nedockal. Spolieham sa sam na seba, a preto az tak nevyberam ( aj tak na vychode slovenska neni z coho :) )


@nonameov nebral som to v zlom :) z casti som ti dal zapravdu a rad by som sa uberal pozitivnym smerom co sa pisania cestopisov tyka. Dalsi moj report by taky mohol byt, Ancu nechavam uz natrvalo doma. Skoda, ze ta moje vety odradili, ale snad si nespravis obraz o jednej krajine na zaklade mojho textu :O Skor si zober z toho ponaucenie, ze nie je jedno s kym ides :) Ancu ani nikoho ineho by som nezabil :D neviem sa dlho hnevat a aj ked som mal 100 chuti ju pri prvom probleme nechat trcat v Azii, tak by som ju aj tak nenechal napospas osudu (aj ked by si to fakt zasluzila). Odmenou jej odteraz bude sedenie doma.

Inac vitaj v klube! Tvoj sposob cestovania vyzera zaujimavo, mohol by si nejaky text spraskat tiez :)
0 Citovat

( aj tak na vychode slovenska neni z coho :) )  :-)))


Než takhle, tak by ti bylo lépe samotnému (ale uznávám, že s tou nemocí,  kdyby to navíc bylo vážné, se na to dá koukat i jinak).

A rozhodně si raději přečtu tvůj cestopis,  kde není všechno nabarvené na růžovo, než některé tzv. travelhackerské. Je to alespoň upřímné a problémy přece k cestování patří. 

0 Citovat

náhodou je ten cestopis dobrej, napsané je to pěkně (dokonce jsem to přečetla celé, i když mi slovenština dává zabrat) :-) Aspoň se člověk taky ujistí, že ne všichni mají pořád sluníčkové cestování...

BTW nemyslela Anča, že ji tam budeš chtít sbalit? Prostě, že se o ní budeš starat, zvát na večeřičky, kupovat a nosit pitíčka, možná i nějaké překvapeníčko... a když ty evidentně nic a ještě sis dovolil být nemocný, tak začala být uražená? Zhrzené milenky jsou nejhorší :) :) :) :)
0 Citovat

Tak tuhle teorii jsem už někde slyšel, a něco na ní asi bude :D V minulosti zjevně něco očekávala, ale není můj typ. Velmi rád přenechám kontakt Calimu, nebo případným dalším zájemcem o spolucestující přívěsek :D

0 Citovat

Tak já si hlavně sebou sovy do Atén neberu:-)

0 Citovat

Tak tak. Proč tahat na dovolenou do Asie holku, když jsou asiatky tak hezké. Teda aspon pro mě. No a kdo na ně není, je tam ještě spousta zahraničních cestovatelek :)

0 Citovat

Pridam taky jeden "cestopis" z cesty do Vietnamu v březnu 2018.


V prosinci kupujeme letenky od Qatar Airways za 14,5k, je to nejlepsi cena, kdyz vezmeme v potaz dobu letu, aerolinku a pevne danej termin, letenky od Turkish za 13k jsme provahali. Do konce unora cekame, jestlo Milos nevyjedna zruseni vizovy povinnosti, to se mu nedari, proto uprednostnujeme zarizeni zvaciho dopisu (myslim, ze 6 USD za jeden) a viza si nechavame vyridit po priletu. K tomu je treba jednu pasovou fotku, imigracni karticku (lze stahnout dopredu a vyplnit jeste v CR, usetri spoustu casu) a 25 babek. Lze si vyridit i evizum, ale udajne by mohl byt problen se ziskanin povoleni do pohranicnich oblasti u hranic s Cinou, proto volimr jistotu.


Po priletu do HCHM jdeme na pasovku, cekani do pul hodiny, jdeme ven z letiste a cekame na vnitrostatni let do Hanoje, ten ma hodini zpozdeni. Po priletu do Hanoje, cca v dve odpo, kupujeme za 8 USD simkartu s neomezenym pripojenim k netu (neveril jsem tomu, ale net je vazne neomezenej, stahnul cca 15 GB dat a porad to frcelo) a jdem do mesta. Prochazime stary mesto, davame nudle, kouknem k mauzoleu a valime nocni busem na sever do oblasti Ha Giang, listek stoji cca 250 Kc a vzhledem k tomu, ze se jedna o luzkovej bus a my mame luzka uplne vzadu, da se celkem i spat, i kdyz je jcesta plna vymolu a ridic jede brzda plyn. V buse nejsou WC, zastavka na tydle osmihodinovy strece je jen jedna...


Prijizdime v 5 rano do HG, ridic nas nechava spat v buse cca do pul 8, kostujeme prvni Pho, vubec nam nechutna, kupujeme jeste mistni limcu, taky hnus :)). Spani mame pres Airbnb, pokojicek za zhruba 300 kc na noc, pomer cena kvalita ujde, ale majitelka je desne ochotna, zaridi nam pujceni motorky a poradi, kde se dobre najist...Pujcujeme teda na 3 dny motorku za 180k dongu za den, coz se nalonec ukaze, jako celkem dost, ale v ty dobe to jeste nevime. Tri dny jezdime uchvatnou krajinou severovychodniho Vietnamu pres geopark Dong Van, cestou mijime ryzovy pole, uchvatny horsky scenerie a mnozstvi etnickych mesin, nema vadu, spime v homestay za fixni cenu 150k dongu za oba, nejedna se ale o spani u et. mensin, cistota a zarizeni odpovida cene, ale nikde jsme se vylozene nestitili. Po 3 dnech se vracime do HG, cestou stihneme navstivit jeste etnickej market pobliz HG. Za HG, poslednicj asi 10 km jizdy, prichazi pad na skutru, kdy nam na blaze podjelo predni kolo, pritelkyne vyvazla bez ujmy, ja jako ridic mam sedrenej loket a koleno, hezky se o nas ale postarali mistni vietnamci. 


Presouvame se nocnim busem na ostrov Cat Ba, z HG jede primej bus do Hai Phongu, odtud clunem na CB, cena cca 500k dongu za bus i clun, na CB mame ubytko pres booking v srdci NP, u jezera Hoi, na booking jsou krasny fotky, po prijezdu ale vidime, ze je jezero vyschly a krapet zapacha, ale ubytovani je na viet. pomery velice cisty a ceny v prilehly restauraci celkem ferovy, pro placeni dostavame jeste 10 pct. slevu na utratu. V NP podnikame prochazku na vyhlidkovej vrchol a projizdime ostrov na skutru, zde pujceni 110k dongu na den, navstevujeme i jeskynni nemocnici Viet Congu, pote celodenni vylet lodi okolo ostrova Cat Ba, zahrnujici pomerne sympatickej kayaking a moznost vykoupani se na panenskejch plazich v zatoce, je ale pomerne zima a voda dosahuje teploty cesky reky v pozdnim jare. I kdyz se o  CB rika, ze neni tak turisticka, potkavame spousta lidi, zejmena francouzu, na coz nejsme ze severu zvykli, tam bylo par turistu. Setkavame se taky s prvnim pokusem o ojebavky, neznala pritelkyne kupuje vodu za 30 dongu, kdezto normalne se da sehnat za 8, jidlo taky natazeny. Vylet do zatoky stal 25 babek, vc. supr obeda, da se ale sehnat i za 15, coz jsme se dozvedeli az pozdeji. Presouvame se busem ( 150k) do Ninh Binh, bookujeme hotel u nadrazi, nema ani jednu recenzi, ale poloha a cena rozhodujou. Hotel nakonec hledame dve hodiny, pac na booking majitel udal spatnou adresu, po prichodu je majitel celkem vozralej, na hotelu jsme sami, majitel celou noc chrchla a odplivava, coz se nese celym hotelem :), ale za 8 babek sneseme i todle :). Rano presun do soutesky Tam Coc, na vietnamsly pomery zlodejsky vstupny okolo 300k dongu, coz zahrnuje vylet lodi, kterej stoji za to, nadhera. Na konci vyjizdky nas otravujou prodavacky na lodickach, davam pivko za 30k dongu, prodavacka ni rika, abych koupil neco i veslarce, vzhledem k tomi, ze vyvazeni westernu musi bejt pekna kurvarna, kupuju veslarce ovoce a piti. V LP se pak docitam, ze veslarka piti po sichte proda zpatky prodavacxe pod cenou, a opravdu, veslarka se piti ani nedotkla, na konci po nas chce jeste dysko :). Po soutesce navstevujeme jeste blizkou pagodu (20k i s parkingem) a jeskyni se super vyhlidkou. Zde nas odchytava jeden dedek, piska na nas pistalkou, my vycepovany z CR, vnimamem pistalku jako pokyn k zastaveni nebo po nas vytasi zbran, platime teda 20k za parking skutru a jdeme 200m k jeskyni, cestou potkavame dalsi parking, nejdriv za 10k, pak za 5k, a naslednecse dozvidame, ze za vstupni branou se parkuje zadara, vstup na skaly zlodejskejch 100k za osobu. Vyhled bajecnej, cestou zpet vsechny prichozi na tyhle praktiky upozornujeme a od vybiracu parkovnyho se nam dostava chyceni za triko a par, asi, vyhruzek ve vietnamstine. Presouvame se k byv. hl. Mestu vietnamu Hoa Lu, nakonec jen projizdime, pac dle Trip Adv. chtej 150k za vstup a nic moc tam nejni, cestou dalsi krasna souteska i se skalni vyhlidkou, na tu uz nemame cas . Vracime se teda zpatky do NB, cekame na vlak a valime nocnim vlakem do Hue, volime 6-seats kupe, udajne s klimatizaci, jizdenka 400k osoba na miste, pres Baolab podstatne drazsi. Postele jsou celkem pohodlny, ale v kupe je desnej hic, nabijecna z jedny zasuvky, co je v kupe, porad vypadava...

0 Citovat

Hue - ubytko mame kilak od nadra, cena 170k dongu, je to i spitalu. Kolem spitalu spousta prodavacu s ovocem, zeleninou a riznym jidlem. Davame bagetu za 10k, pak jeste super polivku za 15k, vietnaska kava je tu za 8k a smoothie za 15k, parada. Prohlizime zakazany mesto a citadelu, vstup 150k. Videt to asi chce, ale nic extra. Rano pujcujeme skutra a presouvame se do Hoi An, pujceni s transportem bagaze do HA za 400k. Na tydle ceste nas laka predevsim Hai Van pass a Sloni prameny. Sloni prameny jsou plny vietnamcu, vstup 30k i se skutrem, vsude desnej bordel, hluk a jezirka plny vietnamcu v zachranejch vestach, cestou je ale krasna pagoda a to absolutne bez lidi. Prejizidime Hai Van pass, jako pekny, ale priste bych volil cestu vlakem, cesta k passu je po hlavni a doprava je silena a o zivot, pote blodime v Da Nangu, to me stoji jeste vic nervu nez cela cesta predtim, vietnamci ridi, jak hovado, alespon v ocich evropana. V Hoi An cisty ubytko blizko centra za 220k i se snidani (omeleta a bageta, kafe z pytliku), prohlizime stary mesto, kde po nas kupodivu nikdo nechce vstupny...stary mesto pekny, ale tady nic extra, zadaco ale dobry :). Pote presun skutrem na My Son, doprava zas peklo, chyta mi rapl :), My Son si proto moc neuzivam, vstup myslim ze 100k a par polorozpadlech chramu Camsky rise. Z Hoi An presun zpet do Da Nang a odtud vlakem do udajny plazovy perly Quy Nhon. Cesta ok. Za 200k obycejny sedadla, spat se ale da a je tam lepsi klima nez v kupe. V Quy Nhon pujcujem asi po 3 hodinach hledsni skutr a valime na ubykaci. Krasny ubytovani cca 15 km od mesta, jmenuje se Life is beach bacpackers, bar je umistenej na skale nad plszo, ferovy ceny a pecka vyhlidka na more, jidlo taky chutny, za to platime 700k dongu na dve noci beze snidane, tu vam pripravi za 60k (omeleta, jogurt, ovoce), todle ubytko vazne doporucuju. Kolem maji byt panensky plaze, alespon dle nekolila pruvodcu, avsak my nachazime pouze dlouhy mista s piskem plny odpadku, ze se tam clovek stiti i chodit. Plaz u ubytka vzala voda...absenci plaze dohani skvelej personal a tamni pohoda. Pd jednoho Nora se dozvidame, ze pekny plaze jsou severne od Nha Thrang, Doc Let beaches...presouvame se teda tam...krome odpadku jsou ma zdejsich plazich i hordy Rusaku a Cinanu...pujcujeme skutr a objizdime poloostrov, ve snaze najit plaz, ktera by byla alespon z pulky mene zamesena odpadky nez ta tamni...nenachazime, proto volime privatni Jungle Beach se vstupem 100k za oba,kde je 20m pruh bez odpadku JB se nachazi asi 15km od Doc Let. Pozdeji se dozvidame, ze za situaci s odpadkama muze lonskej tajfun, kterej znicil podstatnou cas pobrezi a zavalil ji odpadky z more, ale tady na to kazdej sere a pobrezi nechavaj zamrdany odpadkama...celkove plaze stredniho a jizniho vietnamu obrooovsky zklamani.


Pote uz jen presu do Da Latu (spani za 15pk noc v centru), vodopady, cajovy a kavovy plantaze, Francouzi...Saigon, kde navstevuneme mikropivovar a trznici v centru a navrat pres Dauha domu...

0 Citovat

Ceny:

1,5l voda 8 az 15k, mala za 5k

Pivo Saigon, 330 ml, od 10k do 15k v obchode

Ananas 15k, meloun 15k

Mango 10k, pul kila bananu 10k

Kokos na plazi cca 30k

PolivkaPho 15 az 30k

Cerstvej jarni zavitek 5k, bageta 10 az 15k

Rejze s prilohou cca 30k, smoothie 15k, vyborna, preslazena, vietnamska kava 10 az 20k, vetsinou konivka caje zadara

Drobnosti v obchode 5k, pul kg mlety viet.kavy 100k, 250g caje 50k, cigarety 15k

Jinak nocni busy, mimo zadnich mist, jsou pro norm. evropana celkem nepohodlny, pac si tam nenatahnes nohy, vlaky jsou v tomhle ohledu lepsi, i kvuli zachodum a moznosti koupit jidlo a piti, zejm. o vikendech ale bejvaj vyprodany...na booking jizdenek je dobrej zminenej Baolab, kde vsak clovel misi pocitat s poplatky, na ubytko booking.com nebo na miste.

Rad bych timto taky podekoval serveru severni-vietnam.cz, kterej nam obrovsky pomohl pri planovani a pri samotnym pobytu.

Za to nektery zpoplatneny cesky epruvodce jsou k nicemu, jen vyhozeny penize...

0 Citovat

Hele dobry, kdybych tam jel, jsem v obraze:-)

0 Citovat

Aha, tak ono to takto pokracovalo aj na severe Vietnamu. Mali ste ist do Nha Trang, tam nebol na plazi jediny sacok :D Ceny sedia, ale tusim Pho som nejedol nikde pod 50k.

PS: ten portal na dopravu je baolau nie BaoLab ( ci to si si bol davat robit zuby jak tonic v Uzhorode? :D ) a za futabus nam dali service charge cca 1€ co si myslim je vpohode
0 Citovat

jj, baolau, sorac :), ten Futabus ma i angl. verzi stranek a tam koupis lupeny bez poplatku, stejne jako vietnamsky drahy, ale tam platba evropskou kartou nefunguje, ac ji maj v nabidce...jinak jsme chteli panensky plaze bez lidi, kterejch by tu bylo milion, a i znamy, co tu byli dva roky pred nama je navstivili, jenze ty vsudepritomny odpadky :)

0