Ahoj lidi, zkušení cestovatelé. Píši sem s prosbou. Letíme 28.3 do Thajska Ko Chang na pobyt a mame zpatecni letenky, pobyt v hotelu. Pritelka nebyla 6 let na dovce tak chtela klid s vylety. Bohuzel se pritelkyne prekoukla s pasem a platnost konci tento kveten. Thajska ambasada mi sdelila ze zalezi na pracovnikovi na letisti v Thajsku jesli ji pusti nebo ne. Pas novy bude asi v utery, nejpozdeji ve stredu (blbe statni svatky) Napadla nas varianta 1) proste to risknout ukecat v thajsku celniky. 2) Pry je moznost ze ji uz nepusti na Ruzyni (kdyz delam sam check in, kontroluji pas i jinde nez u nastupu do letadla?) 3) odletim sam, pritelkyne za mnou prileti o dva dny pozdeji - holt si koupi jinou letenku. Myslite ze kdyz ve stredu dostane pas, a pojede na letiste, ze sezene letenku, nebo je to lepsi obejdnat ted. Diky moc vsem za podnetne komentare .

Thajsko koupit v den odletu na letišti?

Založil(a) ve fóru Tipy na levné letenky

21 reakcí

Ahoj lidi, zkušení cestovatelé. Píši sem s prosbou. Letíme 28.3 do Thajska Ko Chang na pobyt a mame zpatecni letenky, pobyt v hotelu. Pritelka nebyla 6 let na dovce tak chtela klid s vylety.
Bohuzel se pritelkyne prekoukla s pasem a platnost konci tento kveten.

Thajska ambasada mi sdelila ze zalezi na pracovnikovi na letisti v Thajsku jesli ji pusti nebo ne. Pas novy bude asi v utery, nejpozdeji ve stredu (blbe statni svatky)

Napadla nas varianta
1) proste to risknout ukecat v thajsku celniky.
2) Pry je moznost ze ji uz nepusti na Ruzyni (kdyz delam sam check in, kontroluji pas i jinde nez u nastupu do letadla?)
3) odletim sam, pritelkyne za mnou prileti o dva dny pozdeji - holt si koupi jinou letenku. Myslite ze kdyz ve stredu dostane pas, a pojede na letiste, ze sezene letenku, nebo je to lepsi obejdnat ted.
Diky moc vsem za podnetne komentare

0

Ahoj,
stručně to vidím takto:

ad 1) Toto je nesmysl, do kontaktu s thajskými celníky se na současný pas na 95% vůbec nedostane, viz bod 2

ad 2) Je celkem jistota, že jí nepustí do letadla už na letišti VH. Pokud bude dělat online check-in, skutečně jí nebudou kontrolovat jinde, než při nástupu do letadla. Ale tato jedna kontrola určitě proběhne (v systému uvidí, že nebyl zkontrolován cestovní doklad na check-inu) a pokud se neprokáže pasem s platností 6 měsíců po plánovaném příletu do Thajska, bude jí odepřen nástup do letadla. Je to jejich povinnost, kterou pokud zanedbají, čeká je mastná (v korunách tuším že je to v řádu 6 cifer) pokuta ze strany Thajska.

ad 3) U jakéhokoliv řešení nové letenky, nebo posunu staré letenky (pokud to zakoupený tarif umožňuje) platí jednoduché pravidlo - čím později to budete řešit, tím dražší to pravděpodobně bude.

0 Citovat

Diky moc, myslel jsem si to... Je skoda ze to maji nejednoznacne napsane na strankaj thajskeho ministerstva... nebo jsem to blbe pochopil...taky moznost...protoze tam pisou pokud chce clovek visum na 30 a vice dni, tak musi mit pas platnost vice nez sest mesicu. Jinak pisou ze turisticke visum neni potreba...
Obecne si pokladam logickou otazku, proc je vlastne pas platny do nejake doby, kdyz neni.

Vim ze je to ciste hypoteticky, ale kdyby to na ceskem letisti proslo, vrati ji, nebo pusti v Thajsku?
Na spouste dizkuzich jsem nasel ze lidi pustili, volal jsem dnes na Thaskou ambasadu v PRaze a tam mi vyslovne thajka rekla, ze zakezi na posouzeni konkretniho urednika..smiley

Nejhorsi je, ze kdyz jsme procistali diskuze o rychlopasu, tak jsme procitali z minuleho roku a ze stejne nepomuze...tak jsme to neresili..a jake bylo prozreni ze novy ryclopas je na deset let...takze minuly tyden bychom to v pohode stihli....no mozna ponauceni i pro dalsi...smiley

0 Citovat

Ahoj,
čistě hypoteticky, věřím, že pokud by se dostala k thajské pasové kontrole, tak Thajsko pravděpodobně patří k zemím, kde by to mohlo projít (viz dříve medializované případy z regionu, kdy na hranicích v Malajsii prošli cizinci do letadla na neplatný - ukradený a správně nahlášený - pas), nicméně je to skutečně celkem irelevantní.

Pracující aerolinek na letištích se obecně řídí databází TIMATIC, kterou spravuje asociace IATA. Podmínka 6 měsíců platnosti pasu tam je zmíněná, nicméně trochu nejednoznačné to je... Myslím, že případná diskuse o nejednoznačnosti informací na webu thajské ambasády nepomůže. Pokud hledat nejednoznačnost, tak v této databázi.
Pokud chceš mít jistotu, co se bude dít na letišti, nejlepší možnost je kontaktovat tvoji aerolinku a zeptat se, zda budou na cesty do Thajska uplatňovat na letišti podmínku 6-měsíční platnosti po příjezdu.

Obecně je dobré si tam tyto informace před cestou kontrolovat sám. Přístup do databáze se dá najít na několika místech, já např. používám přístup přes stránky emirates.com (Správa --> Informace o vízech a cestovních pasech --> vyhledávací nástroj Zjistit vízové požadavky).

Výpis z TIMATICu pro tvůj případ níže:

Destinace - Thajsko (TH)


Passport
Passport required.

Passport Exemptions:

Passengers with an emergency or a temporary passport.

Document Validity:

Passports and other documents accepted for entry must be valid for a minimum of 6 months from the arrival date.
•Passports issued to nationals of Czech Rep. must be valid for the period of intended stay.


Minors:

WARNING! In accordance with European Union (EU) Legislation, all minors who are nationals of Czech Rep. will be expected to hold their own passport or National ID Card (where applicable) when departing from Bulgaria, Croatia, Cyprus, Romania or a Schengen Member State .


Visa
Visa required.

Visa Exemptions:

Nationals of Czech Rep. with a normal passport for a maximum stay of 30 days.

Nationals of Czech Rep. with an emergency passport for a maximum stay of 30 days.

Additional Information:

Nationals of Czech Rep. are granted a stay of max. 3 months within any 6 months period. Extension possible.

Visitors who are visa exempt must hold documents for their next destination.

Visitors over 12 years of age must hold sufficient funds to cover their stay (at least THB 10,000.- per person or THB 20,000.- per family). Proof of funds includes Letters of Credit, vouchers, MCO's or well-known credit cards, which are honoured in Thailand. Exempt are: holders of a re-entry visa.

Warning:

Visitors who are visa exempt but do not hold return/onward tickets could be refused entry.

Visitors who stay longer than their permitted stay in Thailand will not be able to re-enter Thailand. They could be barred from re-entering Thailand for up to 10 years, depending on the length of overstay and if they were prosecuted.

0 Citovat

Z Prahy se nedostane, personal te nesmi pustit do letadla. Koupit novou letenku si muze s Aeroflotem, ten vyjde asi nejlevneji, tak kolem 8 000,-. Leteli jsme s nimi do Bankoku, docela dobry. Na Koh chang je to jeste asi 4 hodiny taxikem a pak trajektem. Budes na ni cekat v Bankoku? Nebo pojedete na ostrov kazdy zvlast? Na ostrove doporucuji pujcit si skutr nebo auto.

0 Citovat

Pocital jsem ze pojedu na Koh a pak pro ni pojedu, protoze prileti tak dva dny po mne..mevim kolik to muze vyjit financne..jestli si mam pujcot auto, nebo to zajisit treba pres dopravce ktery me ma vyzbednout na letisti..

0 Citovat

Letime s Aeroflotem..takze je kontaktovat primo s dotazem jestli nas pusti na palubu s platnosti pasu do kvetna?

0 Citovat

Na odbaveni ruci za to, ze te nepusti s pasem, ktery nema pozadovanou platnost, do letadla.
Jestli das jizdu autem, tak neni problem si ho na ostrove pujcit, platis ale trajekt, silnice a navic, das jizdu po Bankoku?Jezdi se po druhe strane. Myslim, ze to bude dost draha varianta.

0 Citovat

Nebo zkusit obe letenky posunout o dva dny? Ale s tim nemam zkusenost....

0 Citovat

To bohuzel nam neumoznili... dotaz na zmenu jmena..ze bychom treba zajezd nekomu prodali...prej OK...ale 640 EUR za osobu...smiley

Hledam ted mistni minibusy, co jezdi nekolikrat denne za zzca 1000 THB pry...tak jdu hledat...diky vsem prozatim za pomoc

2650 stoji letadlo z BANG do Trat

0 Citovat

Na letišti by ji vůbec neměli pustit do letadla, protože by z toho měli průser. Jednak pokutu a navíc eskort zpět by byl na jejich náklady.

0 Citovat

Uprimne se mi to vubec nezda smiley nerikej hop dokud nepreskocis imigracni. Ja bych do toho teda nesel.

0 Citovat

Přesně tak, na stránkách ambasády v Praze je jasně napsáno, že "Passport/travel document with validity at least 6 months from the intended date of arrival to Thailand" Tudíž bych ani neuvažoval o tom, že bych zkoušel nastoupit do letadla bez nového pasu, i kdyby Vás nějakým omylem pustili v Praze přes check - in.

0 Citovat

Mam 4 zdroje a kazdy rika neco jineho..
Clovek co pred tremi dny pristal v Thajsku a pustili ho v pohode

Thajska ambasada v Pze, ktera rika...hmm v pripade po ytu a letenky by to melo byt ok, zalezi na psouzeni urednika

Stranky MZV ktere pisou 6 mesicu, jenze na strankach je toto vyslovne napsano u viza, na vice nez 30 dnu..

A naposled letecka spolecnost, ktera mi vyslovne rekla no problem.

Uvidime zitra jestli bude pas nebo ne..

0 Citovat

Daj v každom prípade vedieť, že ako ste dopadli smiley Držím palce!

0 Citovat

Diky vsem a dam urcite vedet....ne ze ale pak budou prispevky typu..My to rikali smiley smiley Uz takhle to ma polovicka ode me na taliri s tim pasem skoro kazdy den:)

0 Citovat

Podle toho, co jsem v diskusích viděl a podle toho, co je napsané v tom TIMATICu se mi zdá jako nejpravděpodobnější vysvětlení, že podmínka 6měsíců při vstupu kdysi platila a později byla pro NĚKTERÉ národnosti (včetně ČR) pro BEZVÍZOVÝ vstup zrušena. Bohužel všechny zdroje (včetně oficiálních) jsou stále velmi rozporuplné, takže se to nedá potvrdit s jistotou...

Problém se nedá vyloučit, ale nakonec věřím, že to pravděpodobně dopadne v pohodě. Pro aerolinku máš výtisk TIMATICu a potvrzení jejich vlastní kanceláře a u thajského úředníka, kdyby nastaly problémy, tak prostě slušně vysvětlit - máš zpáteční letenku, booking hotelu a všichni (aerolinka, ambasáda - i kdyby to nebyla 100% pravda) Ti potvrdili, že je to v pořádku.

Každopádně dej vědět zpět...

0 Citovat

Uspesne jsme pristali v Bangkoku a prosli kontrolou. V Praze se skorat ptali, kdy se vracime a vse proslo:)

0 Citovat

Tady na tomhle příběhu je dobře vidět, že některé sáhodlouhé rady na 95% zkušených cestovatelů jsou jaksi k ničemu a realita je jinde.

0 Citovat

Máš pravdu, je lepší přijít s rozumy až poté, co je vyřešeno.

0 Citovat

Kazdopadne diky vsem za pomoc a nazory podporujici a nepodporujici.. Diky nim jsme byli prioraveni snad na vse:)


Sent from my iPhone using Tapatalk

0 Citovat

Díky za info, užijte si to tam smiley

0
21 reakcí