ahoj. mám trochu téma o kterém jsem nenašel skoro nic na googlu: autobusový zájezd do zahraničí, porucha autobusu několik hodin.. na co má cestující nárok (u letadla jsou o tom mraky stránek..) ? občestvení? ubytování? míte někdo informace nebo zkušenosti..? Díky za radu.. .

Nároky a kompenzace v autobusové dopravě

Založil ve fóru Autobusová doprava

7 reakcí

ahoj. mám trochu téma o kterém jsem nenašel skoro nic na googlu: autobusový zájezd do zahraničí, porucha autobusu několik hodin.. na co má cestující nárok (u letadla jsou o tom mraky stránek..) ? občestvení? ubytování? míte někdo informace nebo zkušenosti..? Díky za radu..

0

Myslím si, že to není zase tak těžké najít, asi by to chtělo ten google trochu procvičit. K věci - viz níže

https://eur-lex.europa.eu/legal-...SUM:tr0050

0 Citovat

díky.. ale něco podobného už jsme našel, jen si myslím, že to řeší třeba zpoždění pravidelného autobusu třeba Praha - Brusel... můj dotaz byl spíše na klasický autokarový zájezd... manželka si zaplatila klasický poznávací zájezd do Francie a už za Prahou autobus vypověděl službu. takže místo v 5 večer odjeli ve dvě ráno.., žádné občerstvení, žádný zajištěný prostor, nic.. čekali v přilehlém parku na lavičce než jim řeknou, zda autobus opraví nebo dají nový.. to co jsi poslal to asi neřeší... ale díky..

0 Citovat

Krásně je to popsáno zde https://europa.eu/youreurope/cit...dex_cs.htm

Čili u tras nad 250 km máš nárok v případě zrušení či zpoždění nad 2 hodiny na proplacení jízdenky + 50 % finanční kompenzaci z ceny jízdenky.

Zároveň u čekání nad 3 hodiny musí nabídnout občerstvení, nebylo–li tak učiněno, řešil bych to dodáním účtenek a nechal si je proplatit.

Tak a velká neznámá je, jak se to řeší v případě zájezdu :)))

0 Citovat

"Nový občanský zákoník také přináší zcela nový institut a to újmu za narušení dovolené, někdy také nazývanou jako náhradu za zkaženou dovolenou. Pořadatel zájezdu odpovídá zákazníkovi za splnění povinností ze smlouvy, i když tyto závazky zajišťuje prostřednictvím třetích osob. Pokud dojde k porušení těchto povinností, odpovídá pořadatel zákazníkovi za újmu za narušení dovolené. "

https://www.asociace-sos.cz/rekl...-zakoniku/

0 Citovat

u zájezdu není žádná jízdenka, ze které by byla sleva...:( tak se právě ptám jestli nemáte nějakou zkušenost..?

0 Citovat

Někdy autokar tvoří zvláštní část ceny zájezdu. Nebylo možné ten zájezd objednat bez dopravy?

0 Citovat

Pokud se jednalo a zájezd, jde o vadu zájezdu, kterou musí zákazník vytknout a řešit přímo s pořadatelem zájezdu a dle ustanovení občanského zákoníku týkající se zájezdu, případně může být víc upraveno v obchodních podmínkách pořadatele. Občanský zákoník jen obecně uvádí, že má pořadatel poskytnout zákazníkovi pomoc plus následně může zákazník uplatnit náhradu škody - můžeš si přečíst §§2521 a násl. o.z. a zejména §§2537 a násl.

Definice zájezdu je v ust. §2522/1 o.z.

0
7 reakcí