Ahoj, zajímalo by mě, zda zdejší ostřílení cestovatelé mají stejný názor jako já. Proč jsou ČD v základních tarifech jednoznačně nejdražší způsob dopravy v ČR? Je to tím, že velká většina cestujících má nároky na různé slevy ve formě studentského jízdného nebo in-karet, které jim platí zaměstnavatelé? Byl by takový problém inkarty zrušit a optimalizovat ceník na kilometr jízdy? Jezdíte někdo aspoň trochu pravidelněji s ČD bez slevových karet?  Abych uvedl pár konkrétních případů one-way trasy:  Praha-Brno (200km) - 200-300 kč u ČD vs RegioJet - 94-175 Můj hometown - Praha (200km) - 320 Kč vs autobus/spolujízda 100-150 Kč Smíchov - Vráž u Berouna (20 km) - 55 kč vs 12 kč autobus (oboje s lítačkou) Někdy je opravdu obtížné najít náhradního dopravce - a hlavně - proč bychom měli trpět hledání náhradního dopravce kvůli tomu, že ten hlavní státní má ceník založený na dotacích? Je nějaká naděje na změnu?  .

Cenová politika Českých drah

Založil ve fóru Železniční doprava

ty pindy si nech ty. Umíš tu akorát osočovat ze lží všechny ty, co nevelebí ČD

0 Citovat

Já ze lží nikoho neosočuji, říká ti něco konstruktivní kritika? Třeba když někdo uvádí ceny Praha - Brno, které nejsou pravdivé a já to podložím aktuálními daty z rezervačních systémů obou dopravců, to je osočování?

Když někdo nedokáže poskytnout takový údaj, jako je číslo vlaku a skrývá to za ochranou svého soukromí, tak tomu se ovšem musím zasmát.

Tady nejde o velebení ČD, ale o reakci na to, když někdo napíše příspěvek, který nenechá na ČD niť suchou a nadává jim do diletantů. Protože to není alespoň už v dnešní době pravda. Samozřejmě, ČD mají stále svoje slabiny, stejně jako jiní dopravci, každý v něčem trochu jiném. Třeba z příspěvků od Mikira nebo eremiho je vidět, že mají reálné zkušenosti, ale z tvých je cítit jen podjatost.

Mě ČD vyhovují z více důvodů, proto je preferuji a neváhám se o pozitiva, které spatřuji ze svého pohledu podělit. Také občas využiji i jiného dopravce, zejména když mi vyhovuje jeho časová poloha, nebo na dané trati jiný nejezdí, ale rozhodně netvrdím, že se jedná o cestovatelské dno. A když už ano, tak si to dokážu obhájit, což ty evidentně ne.

Ano uznávám, že občas z mých příspěvků může vyzařovat určitá zaujatost, ale vždycky dokážu přijmout argumenty protistrany. A přiznávám a nestydím se říct nahlas, že nejsem spokojený s aktuální politickou situací v naší republice a nesnáším, když si tu Babiš vytváří podnikatelské struktury se svými kamarády. Proto nemám rád firmy, v jejichž strukturách jsou dobří kamarádi současného premiéra a které se současně nějakým způsobem uchází o státní peníze. Je jedno, jestli se jedná o Regiojet nebo Smartwings.

0 Citovat

Tak já osobně cestuji vlakem celkem často nejen po ČR.

Pravidelně prodlužuji u ČD In-kartu 25.

Asi takto - ČD mají rozhodně kvalitnější vozový park než třeba PKP (Polsko) a MÁV (Maďarsko),ale směrem na západ už je to horší,třeba OBB (Rakousko) je o galaxii jinde!

ČD se rozhodně snaží,ale zdaleka ne všude,třeba na trati Plzeň - Budějovice - Jihlava - Brno se od 70-let nezměnilo skoro nic! 

Zpoždění je problém .....zatímco v Rakousku si troufnu dát čas na přestup třeba i pět minut u ČD je málo někdy i hodina,ale to bude problém celkově v ČR zpoždění má pravidelně i Regiojet či GW-Train. Vlakem jezdím hodně i po Maďarsku a tam jsem zažil největší zpoždění do 15-minut ta dochvilnost je tam rozhodně o hodně lepší!

Největší problém u ČD je rozhodně nedodržování řazení ! To je snad každá třetí jízda,kdy je řazen jiný typ vozu než do jakého jsem si koupil místenku. To se mi třeba v Maďarsku,Rakousku či Itálii nikdy nestalo! Ale ani u nás u Regiojetu.

0 Citovat

Ima: Ano, Rakousko je TOP, z něj by jsme si měli vzít celkový příklad. Ať už vozovým parkem, infrastrukturou, nebo tarifním systémem. To je ale komplexní věc a není to jen o dopravci (ČD nejsou nic víc, nic míň), ale také o Správě železnic a také krajích, které dokáží někdy vymýšlet šílenosti. Ale obecně o západě bych to asi netvrdil, ale to by bylo na delší diskusi. 

Co se vozového parku týká, tak tam, kde ještě ke zlepšení nedošlo, tak by mělo dojít relativně brzy. Aktuálně se dokončuje 50 nových vagónů typově velmi podobných Railjetům a tuším, že nákup dalších cca 180 se připravuje, to by už mělo být dostačující na pokrytí všech rychlíkových linek slušnými vozy.

Zpoždění bych neviděl zase tak hrozně, samozřejmě asi jak kde. U nás ve Východních Čechách je to celkem v pohodě a nepamatuji si, kdy naposledy by mi tu ujel přípoj i na rozsáhlé síti jednokolejek na severovýchodě. Celkově při mých zhruba 20kkm za rok mi ujede přípoj v jednotkách případů. Zpoždění do 15min dokáži překousnout. Samozřejmě prostor pro zlepšení tu je, ale to je otázka spíše na Správu železnic a investice do infrastruktury.

S řazením souhlasím, občas se to stane a některé linky na to můžou být náchylné víc, místenku jsem ale měl vždy označenou, byť v jiném voze a na jiném místě, než jsem si vybral z plánku. Věřím, že se to zlepší s dodávkou nových vozů. 


0 Citovat

SDAN před tebou nemám potřebu obhajovat vůbec nic.


Pokud mají v jednom kuse zpoždění (a že jich není málo, je vidět i na té mapě z mého odkazu) a sprostý personál, jsou to diletanti.  Nazdar
0 Citovat

Promiň, ale vypadáš jako dámička, které jen někdo šlápl na nabubřelé ego a ty jsi se přes to nedokázala přenést. Tvé příspěvky o tom vypovídají. Vidím, že s tebou nelze vést debatu na inteligentní úrovni, tak bych tímto tento OT ukončil a poprosil tě, pokud se příště budeš chtít k něčemu vyjádřit, aby to bylo věcné, jinak to nemá žádný přínos. Zároveň se omlouvám i ostatním členům, protože vím, že tohle na cestovatelské fórum nepatří.

0 Citovat

Deny napsal(a):

tak ten náš školní osobák z posledních 28 dnů zpoždění celkem 20x v rozmezí 4 - 20 minut.

Nad 10 minut z toho byla půlka. A ne, žádné stavební práce tu aktuálně neprobíhají, je to setrvalý stav 

Tvrdíš, že ten spoj jezdí ráno v 70% případů se zpožděním? A víc než třetina jízd je se zpožděním nad 10 minut? To by mě taky zajímalo, kde. 

0 Citovat

ako vidim, medzi nami aj agenti BIS :D

0 Citovat

Je mi úplně jedno, kde bydlí, co dělá nebo kdo je Deny.

Ale zajímalo by mě, kde jezdí vlaky s takovou statistikou zpoždění. A navíc, že kvůli tomu ujedou přípoje. Moc tomu nevěřím. Teda nevěřím tomu, že to je dlouhodobý stav bez nějakého dočasného důvodu. Tak bych rád viděl, kde to je. 

0 Citovat

Já se letos dost najezdil trasu Praha - Otrokovice a zpět. s ČD... příští týden zase i RJ tentokrát:D 6x Praha - Otrokovice vždy 10min zpoždění z důvodu opravy trati v Přerově ( ještě k tomu bych mohl napsat, že ještě byl Hulín měsíc omezený), takže se to dohnat nedalo už tu zastávku. 5x Otrokovice - Praha asi 2x 10min ( ještě bylo, možná je omezení trati u České Třebové ) a 3x jsme to dohnali do Prahy. Vozy v pohodě, já vždy bral ten otevřený prostor. Do kupé se mi nechtělo hrnout. Cenová politika vycházela nejlépe i časově to vyhovovalo. 

Teď se to nějak rozjíždí pomalu do starých kolejí, ale časy RJ ze Zlína do Prahy jsou pro mě tristní, takže to vidím s ČD do Prahy a zpět RJ, který mi zase časově vyhovuje. Pravda je, že v době C-19 u RJ mi nešlo týden dopředu koupit lístek... u ČD mi to šlo dva dny dopředu v pohodě. 

0