Rád bych se v období vánočních svátků podíval do Egypta. Zatím držím v ruce lowcost jednosměrné letenky s ukrajinskými aerolinkami z Krakova do Káhiry. V plánu jsou obligátní egyptské pyramidy, pak snad přelet do Asuánu a následně cesta podél Nilu z Abú Simbel či Asuánu do Luxoru a pak přejezd do Hurghady a potom nějakým přímým letem zpět do Evropy.Načerpávám informace o plavbách z Asuánu do Luxoru, ale i opačně, zatím z toho všeho nejsem moc chytrý. Nenarazil jsem na žádné solidní a ucelené stránky, kde by byl nějaký přehled lodí, plaveb, jejich kalendář a hlavně cenový budget. Máte někdo osobní zkušenosti s plavbami po Nilu, kde je lze spolehlivě zařídit, v jakém předstihu se musí plavba objednat, zda-li třeba nestačí až na místě apod. Díky za každý užitečný podnět a radu. .

Plavby po Nilu

Založil ve fóru Vodní doprava

6 reakcí

Rád bych se v období vánočních svátků podíval do Egypta. Zatím držím v ruce lowcost jednosměrné letenky s ukrajinskými aerolinkami z Krakova do Káhiry. V plánu jsou obligátní egyptské pyramidy, pak snad přelet do Asuánu a následně cesta podél Nilu z Abú Simbel či Asuánu do Luxoru a pak přejezd do Hurghady a potom nějakým přímým letem zpět do Evropy.

Načerpávám informace o plavbách z Asuánu do Luxoru, ale i opačně, zatím z toho všeho nejsem moc chytrý. Nenarazil jsem na žádné solidní a ucelené stránky, kde by byl nějaký přehled lodí, plaveb, jejich kalendář a hlavně cenový budget. 

Máte někdo osobní zkušenosti s plavbami po Nilu, kde je lze spolehlivě zařídit, v jakém předstihu se musí plavba objednat, zda-li třeba nestačí až na místě apod. 

Díky za každý užitečný podnět a radu.

0

V Asuánu na nabřeží tě budou zastavovat naháněči s nabídkou plaveb každých 50 m, takže určitě není problém to řešit na místě. Případně se můžeš v nějakém kafé na nábřeží pobavit přímo s kapitány nebo se poptat v nějaké místní cestovce. Co se týká rozpočtu, ceny se (podle typu lodě a nabídky služeb) pohybují mezi pár desítkami až několika tisíci USD. V podstatě máš tři základní možnosti - velká turistická loď (standard pro hromadné zájezdy i individuální turisty), menší superluxusní nebo historická loď (nejdražší, klidně za částku přesahující 100 000 Kč za čtyři dny) a klasická malá falúka - obvykle nejlevnější, ale bez jakéhokoliv servisu a závislé na tom, jestli kapitán naznal, že už má dost lidí, aby se mu vyplatilo vyjet a jestli se mu chce až do Luxoru. Ale zase je výrazně flexibilnější, co se týká plánů než velké lodě s pevným jízdním řádem.

Jinak Asuán-Luxor je nějakých 200 km, autem nebo vlakem to dáš za dvě až tři hodiny, loď je opravdu zážitková záležitost.

0 Citovat

Díky za info. Budu to tím pádem asi řešit až na místě nebo v Káhiře s předstihem. Šlo mi víceméně o plavbu na velké lodi s all inclusive, ale vidím, že by mohla být zajímavá i ta možnost na těch felukách, asi to bude i výrazně levnější, člověk pak nemusí řešit nalodění, vylodění a třeba si projet jen jeden úsek na Nilu a zbytek po zemi. 

Co jsem se tak zběžně díval, tak více jsou v nabídce plavby z Luxoru do Asuánu - proti proudu. To by mi taky nějak nevadilo, domů by se pak dalo letět z Marsá Alam, letenky nejsou moc drahé.

0 Citovat

A co využít těch přímých jednosměrných zážitkových plaveb do Evropy s refugees cruises například na ostrov Lampedusa, kde je poté možno strávit několik dní v režimu all inclusive a to zcela zdarma. Lístky ani rezervace nejsou potřeba, platí se výhradně cash na místě, loď odplouvá až když se zcela zaplní nad čáru ponoru a spolucestující jsou většinou mladí sympatičtí snědí chlapci s Iphony. A nebudete muset řešit zpáteční let. Snad jen přípoj z Itálie. Jediný kdo to může trochu zkomplikovat je pak Frontex, který se v případě problémů postará o přestup na stabilnější plavidlo. 

0 Citovat

Nevím, jestli je zrovna toto téma použitelné pro vtipkování. Mám sice rád černý humor, který je někdy až za hranou, ale v tomto případě je to spíš morální dekadence :-/

0 Citovat

Absolvovala jsem plavbu 2x a lépe je plavit se po proudu, proti proudu na palubě smrdí nafta a kouří se z komína

0 Citovat

Ještě je docela zajímavá (a málo známá) varianta plavby po Velké přehradě u Asuánu.Buď jako okružní po památkách okolo nebo jako zpáteční trajektem do Wádí Halfa v Súdánu, kde se pak dá sjet autobusem nebo vlakem až do Chartúmu (pokud jezdí) případně udělat okruh po núbíjských památkách na severu Súdán.

Jinak ty felúky byly před pár lety kolem 10 USD za hodinu pokud chceš jen projížďku po Asuánu ke kataraktům nebo na západ slunce a okolo 150 USD za den, pokud chceš nějaký výlet mimo Asuán (směr Luxor). Počítám, že teď to bude o kapku více. Cena byla za loď, kam se vejde tak šest, sedm lidí plus kapitán a pomocník/průvodce/tlumočník. Pro větší skupinky jsou větší lodě. U vícedenních zájezdů se obvykle spí po cestě v nějakém hotýlku, ale dá se domluvit i spaní na lodi.

Ještě důležitá informace - pokud je cesta lodí delší než jeden den, tak kapitán musí vyřidit pro turisty permit u turistické policie. Na to potřebuje kopii pasu a vyřízeno je obvykle druhý den, ale je to Egypt, takže inšalláh :-) (plus v pátek se nepracuje a v sobotu taky moc ne). Dá se to řešit předem emailem s místníma cestovkama, ale pokud to chceš řešit až na místě podle situace, tak je potřeba s tím počítat a zařídit to včas.

A pokud nefouká vítr, tak tu loď potáhne motorový člun, protože jinak se do toho Luxoru dovalíte tak dva týdny :-)

0
6 reakcí