Ahoj, začátkem května letíme do Norska, půjčujem auto a máme naplánovanou trasu Stavanger - Molde - Bergen. Po cestě nás čeká pár trajektů. Máte někdo zkušenosti s nákupem lístků na trajekt předem? Existuje něco na způsob dálniční známky - koupím lístek na několik dní a můžu jezdit libovolnými trajekty? Jak je to s cenou? Co jsem našel, tak v přepočtu cca 300-500Kč za auto + kolem 100Kč za osobu, ale nějaké míň frekventované trasy se mně na netu vůbec nepodařilo najít, ani cenu, ani rozpis od kdy do kdy a jak často jezdí. Jsou nějaké záludnosti, s kterými počítat nebo je tam tenhle způsob dopravy vyřešený dobře? Díky za každé info  .

Trajekty v Norsku

Založil ve fóru Vodní doprava

6 reakcí

Ahoj, začátkem května letíme do Norska, půjčujem auto a máme naplánovanou trasu Stavanger - Molde - Bergen. Po cestě nás čeká pár trajektů.
Máte někdo zkušenosti s nákupem lístků na trajekt předem? Existuje něco na způsob dálniční známky - koupím lístek na několik dní a můžu jezdit libovolnými trajekty?
Jak je to s cenou? Co jsem našel, tak v přepočtu cca 300-500Kč za auto + kolem 100Kč za osobu, ale nějaké míň frekventované trasy se mně na netu vůbec nepodařilo najít, ani cenu, ani rozpis od kdy do kdy a jak často jezdí.
Jsou nějaké záludnosti, s kterými počítat nebo je tam tenhle způsob dopravy vyřešený dobře?
Díky za každé info smiley

0

Ahoj párkrát jsme už v Norsku byl. Lístky na trajekt předem jsme kupovali jenom mezi mezostátnimi přejezidy (Německo-Švésko, Norsko-Dánsko) Ostatní trajekty jsme řešili až na místě.. Menší trajekty, které se ti nedaří najit na netu jezdí mězi dvěma většinou mezi dvěma body (rozmezí 0,5-2 hodiny) přes den. Takže přijedeš k budce kde se platí, zaplatíš zdělí ti číslo řady do které se máš postavit tam zaparkuješ a jenom čekáš než ti přijede trajekt.... O žádnem způsobu si koupit lístek na několik dní jsem nikdy neslyšel... Trajekty provozují různe společnosti takže asi žádny nebude... Jinak ceny, které píšeš celkem sedí, záleží vždycky na délcce spojení.

0 Citovat

ahoj, jel sem v roce 2010 cestu Oslo - Bergen - Trondheim - Narvik. Na trajekty se listek koupit dopredu nedal. Kazdopadne pres den trajekty jezdili docela casto cca co hodina. Ceny uz si nepamatuju, ale je to dle poctu km trasy a samozrejme podle auta a poctu pasazeru.

0 Citovat

V Norsku je trajekt velmi běžným dopravním prostředkem, norové ho využívají i na cesty do práce a systém je bezproblémový. Je ale nutno říct, že se celkem prodraží smiley proto třeba parkují na jedné straně( odkuk potřebují jet autem) a trajektem jezdí jen jako "osoba". Když jedeš autem, řidič se nepočítá do celkového počtu osob, takže hlásíš třeba auto + tři lidi, když jedete ve čtyřech. Jinak i na krátkých přejezdech, cca10 min, nás cesta stála 120 nok(byli jsme tři lidi v auťe) na delších trasách už cena není o tolik vyšší. Vždy jsme platili až na trajektu- zařadíš se do pruhu, najedeš na loď a pak k vám teprve přijde obsluha. Když dobře volíš trasu, tak trajekt je super přibližovadlo, jinak v Norsku se autem cestuje dost pomalu. Nikde jsem neviděla tolik krásných širokých silnic, kde je max. povolená rychlost 60. Když narazíš na 80 tak jsi v euforii smiley naproti tomu koncentrace radarů je velmi vysoká a pokuty za rychlost taktéž. Jen se nám nepodařilo zkrotit systém plateb za dálnice. Ale doteď nám žádná faktura nepřišla, takže jsme to vlastně asi zmákli. Užijte si Norsko, krajina je opravdu kouzelná smiley

0 Citovat

Tady by se nic nenaslo k jizdnim radum? http://www.fergeruter.com/fergeruter/

Jinak bych se temi lokalnimi trajekty taky nestresovala. Vzdycky jsme prijeli k fjordu, pockali na lod, nalodili se. Nebylo potreba nic zarizovat dopredu.

0 Citovat

Dobrý den všem,
ráda bych Vás poprosila o Vaše zkušenosti a nápady s cestou do Norska.
Pojedeme 2 - 3 dospělé osoby.
Pojedeme z Jižní Moravy s vozem o výšce 2,1m s max.délkou 5m a přívěsem(ne obytným) o výšce do 2m s max.délkou 5m
Potřebujeme přijet do norského Oslo ideálně v pondělí 6.7. či v úterý 7.7. (PSČ: 0753 Oslo). Musíme zde během dne něco vyřizovat.
Zde v Oslo najít rozumné ubytování (ideálně 2osoby jedna místnost, 1 osoba druhá místnost, není však podmínkou).

Následně se potřebujeme přesunout do města Bergen, zde si kamarád také potřebuje něco vyřídit. Možná se budeme muset vrátit zpět do Oslo pro vyzvednutí zásilky.

Rádi bychom viděli mimo dvou pracovních povinností i co nejvíce z Norska. Uvítám každý typ, kterým bychom mohli vyplnit náš čas a lokalitu naší trasy. Uvítám typy na ubytování v místech trasy (apartmány, soukromí apod.), informace o poplatcích na silnicích, tunelech (ráda bych viděla Laerdal), typy kde se za rozumnou cenu nejen ubytovat, ale i najíst apod..
Potřebuji poradit nejideálnější cestu (asi z Kiel do Oslo trajektem? nebo...?) z ČR do Oslo, a pak zpět (a v druhé variantě se možná do Oslo nebudeme muset vracet, tak odjezd od "kudkoli" smiley) Cestu DO a Z Norska preferujeme rychlejšího typu, ale pochopitelně s důrazem rozumnou cenu. Auto s přívěsem si vezme cca 16l/km. Proto zvažujeme, zda není vhodnější cestovat DO a Z Norska co nejdéle trajektem, než-li delší trasu vozem....

Návrat do ČR by jsme rádi cca 13.7.2015.
Vřelé díky všem.

0 Citovat

Ahoj, má, prosím, někdo zkušenost nebo povědomost o změně jmen pasažérů na trajektu? Mám koupen trajekt do Norska s FjordLine na trase Hirtshals-Kristiansand pro automobil + 4 osoby, jejichž jména jsou na lístku uvedena. Je možné přijet se stejným autem a řidičem (tj. plátcem trajektu), ale s jinou osádkou? Vezmou nás na palubu nebo je s tím problém? Na svých stránkách uvádějí, že změna jména je za 200 NOK, a není z toho jasné, jestli jednoho nebo i více jmen současně... řešil to někdy někdo?

0
6 reakcí