Ahoj, za dva týdny letím do Finska a mám zakoupený let Praha - Helsinki - Tampere a zajímalo by mě, zda je možné nechat si zavazadlo poslat pouze do Helsinek a nepokračovat v letu dále do Tampere, a jestli nemůže tímto dojít ke zrušení letenek na zpáteční let, který budu začínat v Tampere .

Odbavení zavazadel

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

12 reakcí

Ahoj,
za dva týdny letím do Finska a mám zakoupený let Praha - Helsinki - Tampere a zajímalo by mě, zda je možné nechat si zavazadlo poslat pouze do Helsinek a nepokračovat v letu dále do Tampere, a jestli nemůže tímto dojít ke zrušení letenek na zpáteční let, který budu začínat v Tampere

0

Vynachanim jednoho segmentu na jedne letence se automaticky rusi zbytek segementu (letu) na tento letence. Pokud mas zakoupeny i zpatecni let, tak doporucuji nevychavat letenku z Helsinek dal. Pokud potrebujes prerusit cestu, tak zavolej prodejci, nebo letecke spolecnosti a pokus se o zmenu letenky (navazny let pozdeji, nebo jiny den). POdle typu letenky to mozna pujde. Pokud ano, s nejvesti pravdepodobnosti to bude za poplatek. Ne u vsech letenek to je vsak mozne.

0 Citovat

Ahoj, pridala bych se se svym dotazem do teto diskuse at nezakladam zbytecne dalsi...

Mohl by mi nekdo prosim poradit s odbavením zavazadel? Koupila jsem diky vam letenku Praha - Mumbai (Emirates) a nyni bych si chtela prikoupit let Mumbai - Kathmandu (Jet Airways). Resim vsak co se zavazadly, abych nemusela mit indicka viza. Myslite ze je mozne u Emirates pozadat o odbaveni az do Kathmandu, ackoliv nemaji s druhym letem nic spolecneho?

Pripadne vim ze je asi moznost odbavit zavazadla v tranzitni zone v Mumbai, ale v tom pripade se bojim, zda mohu koupit pripoj, ktery odleta za 3h po priletu do Mumbai. Myslite ze je to realne? Nevim jak dlouho jim to trva. V tom pripade tedy take nejsou treba viza, nebot v tranzitni zone vydaji i palubni listky?

Dekuji moc!!

0 Citovat

O odbavení zavazadel v tranzitu slyším prvně smiley Jinak co se odbavení na další let týče, vyjít to může, ale spíš nemusí. Takže transitní vízum do Indie by mělo být standardem.

0 Citovat

Odbavit ti zavazadla sice můžou, ale je vyšší riziko, že se ztratí. Mně se to stalo i v Evropě, když jsem napřed letěla s Austrian a pak s Iberií. Týden jsem čekala na kufr... Cestou zpátky mi na letišti řekli, že bude lepší udělat znovu check-in zavazadla ve Vídni, kde jsem měnila leteckou společnost, jinak je velká šance, že se zatoulá.

0 Citovat

Dave, díky za odpověď. S tím odbavením v tranzitu osobní zkušenost nemám, ale četla jsem na různých cestovatelských fórech, že to snad na některých letištích jde - přijdeš s číslem zavazadel k přepážce a oni ti zavazadla vyzvednou a přeloží na další let, ale kdyby to bylo tak jednoduché, tak by to asi dělal každý.

Co se týče těch tranzitních víz, tím si právě nejsem jistá. Četla jsem, že pro Nepál je výjimka a musíš mít normální turistická víza se dvěma vstupy, pokud chceš letět z Indie do Nepálu a pak zase znovu vstoupit do Indie z Nepálu. Pokud bych se tedy odbavovala znovu v Indii, tak předpokládám, že bych musela mít tato víza a tomu jsem se právě chtěla vyhnout.

VerunkaB, to máš pravdu, to riziko ztracení je větší, ale chtěla jsem to tak udělat, abych eliminovala riziko, že ten přestup směrem tam nestihnu. Nicméně asi to budu muset opravdu odbavit pak znovu v Indii.

0 Citovat

Nějak nechápu význam toho, proč když transituješ do nějaké země, nemůžeš mít transitní vízum... Avšak neříkám, že to tak skutečně není - byrokracie je mocná. smiley

0 Citovat

Dave, našla jsem to z více zdrojů, tuším i na stránkách indické ambasády, nejrychleji jsem to teď našla třeba tady úplně na konci stránky. No nic, zavolám na ambasádu a ta víza si vyřídím, co nadělám smiley Díky!
http://www.viza.cz/indie

0 Citovat

to Eila_K: muzu se zeptat, jak jsi dopadla s dotazem na ambasade ohledne toho viza pri prestupu v Indii? Take to ted resime (v Dili presedame na let do Kathmandu) a na ambasade nam rekli, ze kdyz neopustime tranzitni prostor, takze viza netreba. Emirates nam ale negarantuje odbaveni zavazadla az do KTM (nicmene rikali, ze "by to nemel byt problem"). O tom, ze bagl ti pracovnik letiste checkne za tebe jsem take cetla, otazka je, jak se tomu da verit....Muzu se teda zeptat, jak jsi to vyresila?

0 Citovat

Trochu z podobného soudku: pokud se vám stane, že vám při přepravě zničí zavazadlo, do kolonky, kde píšete, kolik stálo, radši napište že nevíte, že jste ho dostali darem a tak. Takhle vám buď dají stejné zavazadlo (např. Rimowa) což se vyplatí u dražších, nebo vám zaplatí plnou cenu. Pokud napíšete, že stálo tolik a tolik a pak ještě jak je staré, můžou vám proplatit částku sníženou o amortizaci.

0 Citovat

Ahoj, 

mám dotaz na zkušenější cestovatele. V Dubaji nám hrozí, že si v rámci přestupu nestihneme odbavit zavazadlo. Tak mě napadlo, zda se obecně dá s leteckou společností (Jet Airways) domluvit, že si necháme odbavovaná zavazadla poslat do cílové destinace nejbližším následujícím letem dané aerolinky a my bychom odletěli pouze s příručním zavazadlem. Máte již někdo tuto zkušenost? 

Díky Jakub

0 Citovat

Ahoj, 


určitě nedá. Zavazadlo vždy musí cestovat ve stejném letadle, jako cestující. Jedinou výjimkou jsou situace, kdy zavazadlo ztratí aerolinka a pošle dalším letadlem - tedy taková situace, kdy cestující nemůže ovlivnit, že nepoletí spolu se svým kufrem.
0 Citovat

To se tedy zcela určitě domluvit nedá. Pokud by taková možnost existovala, první by ji využívali teroristické skupiny, které chtějí do letadla dostat v kufru bombu.

Co se ale v mnoha případech dá domluvit je poslat zavazadlo do cílové destinace už v bodu nástupu bez nutnosti zavazadlo si v bodě přestupu vyzvednout a znovu odbavit na další let. A to i v případech, kdy oba úseky cesty jsou koupené na samostatných letenkách (na jedné letenkce je to v 99% případů automatické). Záleží na tom, zda mají aerolinky, které operují úseky před a po přestupu spolu uzavřený interlining agreement. Bez více podrobností plánovaného itineráře nelze dát definitivní odpověď.

0
12 reakcí