Ahojm prave jsem priletel z Doha a cestou jsem zauvazoval nad naklady na letecke palivo, mylim se, kdyz mam pocit ze Qatar Emirates a ostatni aeroloinky ze zalivu maji neuveritelnou vyhodu v cene paliva ? takze pokud koupim letenku do Singapuru pres Norwegian nebo pres Qatar bude pri podobne cene letenky marze katarcu vyrazne vyssi ? .

ceny letenek a naklady na letecke palivo

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

6 reakcí

Ahojm prave jsem priletel z Doha a cestou jsem zauvazoval nad naklady na letecke palivo, mylim se, kdyz mam pocit ze Qatar Emirates a ostatni aeroloinky ze zalivu maji neuveritelnou vyhodu v cene paliva ? takze pokud koupim letenku do Singapuru pres Norwegian nebo pres Qatar bude pri podobne cene letenky marze katarcu vyrazne vyssi ?

0

Asi se mýlíš. Letecké palivo je pro použití v letecké dopravě osvobozeno od spotřební daně. Takže asi vzhledem k nutnosti dopravy je v Evropě trochu dražší, ale nejde o takový rozdíl, jako je v ceně benzínu. Takže bych nemluvil o neuvěřitelné výhodě. 

0 Citovat

aha, diky to jsem netusil a co dph , taky osvobozeno ?

0 Citovat

DPH na vstupu je obecně nepodstatná pro firmu, protože si ji odpočte od DPH na výstupu. Letecké společnosti v Evropě (mimo Evropu je často jiný systém daně než DPH) dokonce neodvádí DPH ani z tržeb (tj. na výstupu) a u většiny nákladů (tj. na vstupu) si DPH odpočtou. Mají totiž osvobození od DPH s nárokem na odpočet DPH podle § 68 zákona o DPH, což u jiných odvětví není (u mezinárodní pozemní přepravy osob záleží na zemi). Více už tedy nemůže být mezinárodní letecká přeprava daňově zvýhodněná a ještě k tomu různé dotace na letiště, aerolinky a výrobu letadel. Pokud poletíš přes Norsko, zrovna tam nějaká daň je: https://www.skatteetaten.no/en/b...enger-tax/

0 Citovat

Jj, muzu potvrdit, letenky si na firmu kupujes bez DPH, je to osvobozeny (stejne jako treba bankovni produkty)..

0 Citovat

diky za osvetleni pratele !

0 Citovat

niekde som kedysi cital, ze vo vyrocnej sprave mal Emirates uvedene aj za kolko nakupovali letecke palivo...a ta ich nakupna cena bola vraj v tom case vyssia ako nakupovali napr British Airways...hladat sa mi to nechce, ale trochu som sa tomu vtedy cudoval

0
6 reakcí