Ahoj, Plánujeme jižní Ameriku na 3-4 týdny s odletem v únoru 2023. Dívám se na historický vývoj pozitivních případů a například v Chile je v roce 2022 peak v polovině února. Manžel má averzi k riziku obecně, ale už jsme hrozně dlouho nikde nebyli a mě už přestává bavit se pořád jen bát. :) Jak postupujete vy, kdo se taky někam vydáváte? Díky za názory.  .

Máte obavy z kupování dálkových letů s odletem v zimních měsících 2023 v návaznosti na Covid?

Založila ve fóru Obecně o cestování letadlem

16 reakcí

Ahoj,

Plánujeme jižní Ameriku na 3-4 týdny s odletem v únoru 2023. Dívám se na historický vývoj pozitivních případů a například v Chile je v roce 2022 peak v polovině února. Manžel má averzi k riziku obecně, ale už jsme hrozně dlouho nikde nebyli a mě už přestává bavit se pořád jen bát. :) Jak postupujete vy, kdo se taky někam vydáváte? Díky za názory.

0

Tato otázka mně taky zajímá, díky za ni. Myslím, že se v této diskuzi ještě hodně zasmějeme. U pokladny už to bude horší :-) Musím odjet koncem března do SAE. Proto hledám spoj bez přestupu, což je reálné, s odletem z Česka, což je za slušnou cenu nereálné a když se nabízí jen Smart, Cz, a když zkousnu zuby tak Wizz z Polska - :-)) - nabídka je k popukání.

Postupuju tak, že budu sbírat názory, ptát se znalejších a pak to rozseknu.

 

Jo a manželovi se nedivím, každý není milovník adroše...

0 Citovat

Pokud přijdou Covidové restrikce, tak je určitě reálnější cesta na západ, loni v Brazílii roušky nikdo neřešil a letos v Mexiku byly povinné jen na autobusovém nádraží. Na východě při Covidu hned vše zavírají a zavádějí karantény.

Pro cesty v zimě je pořád dost času - bude ještě mraky akcí. Sám také hledám Jižní Ameriku, tak jestli na to manžel není přidej se...

0 Citovat

Mám letenku na únor do Guatemaly a zpátky z Roatanu. Jsem očkovaný a roušky mi nějak extreme nevadí takže pokud se nezakážou cesty úplně, nemyslím že bude problem.

Ale Koreu, Japonsko, Taiwan uřcitě bych tak daleko dopředu neplánoval a letěl dokud to ještě jde :)

1 Citovat

Osobně bych obavy z dálkových cest zase takové neměl, zvlášť do Jižní Ameriky, kde byla volatilita v zavádění/uvolňování restrikcí nízká. Spíš se postupně pomalu uvolňovaly, byť někde (zrovna třeba v Chile) to trvalo opravdu dlouho.

Covid asi bude sílit a předvídat reakce jednotlivých států je pořád dost těžké, ale já bych už uzávěry nečekal, maximálně nutnosti negativních testů a samozřejmě roušky - s nimi je to evidentně dost rozdílné. Například teď v Ekvádory roušky nosí 100% lidí, a to i když jdou sami na horskou túru zcela mimo civilizaci. Povinné tam přitom venku nejsou.

Je ale určitě lepší být trochu flexibilní a počítat třeba se změnami i už zakoupených letů, a to nejen kvůli Covidu, ale obecně kvůli dost chaotické situaci v letectví.

Sám mám na únor koupený Karibik, ale nechal jsem si prostor pro dovolenou navíc + 2 dny na každou stranu, kdyby přišly právě změny letů.

0 Citovat

Radši bych posečkal s nákupem do podzimu. Pak se uvidí, co způsobí omikronní varianty a jak budou reagovat vlády. Dává taky smysl zkouknout pojistky. Plnění v případě nemožnosti odletu kvůli izolaci / karanténě se dá sehnat a budete mít větší klid. Pokud bude uzávěra země, letadla by měla přestat létat a aerolinka vám vrátí peníze za letenky. Ubytování vybírejte s možností storna.

0 Citovat

Osobně už mám pojištění pobytu, to neřeším ale jak je to se samotnou letenkou? Budu shánět jednosměrku do Dubaje, tak pokud někdo doporučí nějaké spolehlivě pojištění, samo nevím jestli to zkombinovat s pojištěním proti "neodletěni" obecně budu ráda. Lowcost úplně nepotřebuji ale Emirates taky ne. Aby tedy to pojištění nebylo dražší než celá letenka :-/

0 Citovat

Co jsem se dívala, tak pojištění storna letu lze přikoupit k cestovnímu pojištění i po koupi letenky. Některé pojišťovny požadují zakoupení pojištění např. v den zaplacení letenky, nebo do týdne po. Axa má myslím 15 dní před odletem.

0 Citovat

Mame Guatemalu na listopad. Nejak do snad dopadne nebo bude nejaky voucher no.

0 Citovat

Peak v únoru nic neznamená, protože koncem ledna 2022 byl peak celosvětově (4x vyšší než nejvyšší předchozí) díky výrazně vyšší nakažlivosti omikronu. Jestli chcete nejméně potenciálně problémovou exotickou destinaci, leťte do Mexika. Tam jsem byl začátkem února (těsně po jejich vrcholu, taky s Iberií) a pokud bych letěl z Prahy, nebyly by třeba žádné testy, očkování atd. Na místě taky žádná omezení.

Pokud zůstane covid u subvariant omikronu, což je velmi pravděpodobné, nebude nejspíš žádné zpřísnění opatření v Latinské Americe ani při dalších vlnách. Ostatně zrovna jedna v mnoha zemích Evropy a Lat. Ameriky probíhá a nic se tam asi neděje. Pokud by přišla nová varianta (nebo jiný typ viru s vysokou nakažlivostí) s výrazně vyšší smrtností, byli bychom v podobné situaci jako v březnu 2020, ale to je velmi nepravděpodobné a může se to stát s podobnou pravděpodobností za několik let nebo desítek let taky a nemá vůbec cenu se tím zabývat při plánování nákupu letenek či jiných věcí.

0 Citovat

Sice to neni takova dalka, ale mame na Silvestra Kanary a na unor Istanbul, taknejak uz neresim, pojisteni storno mame, a s Covidem se nejak popasujeme dle situace😉.

1 Citovat

Žádné obavy nemám, hned jak se na podzim otevřely USA, tak další týden už jsem byl na Floridě a ničím se netrápil, ani prasklá achilovka 7 týdnů předtím mě nezastavila, na místě se taky covid vůbec neřešil🙂 Od té doby ještě několikrát USA bez obav a problémů.

0 Citovat

Letíme s rodinou do Austrálie na 3 týdny odlet 20.10 a verím že odletíme. Obava tu je ale tak nějak věřím ze qatar se zachová slusne když se nebude dat letět a Poletime jindy. Ani nepočítám ze dostanu peníze zpět. Jednou se tam bude dat letět. 

0 Citovat

Tak děkujeme všem za názor. Koupili jsme letenky do Buenos Aires s odletem ze Santiago de Chile na únor až březen přímo od dopravce. :) Zítra plánujeme přikoupit nějaké pojištění.

0 Citovat

Jaký plánujete zhruba itinerář? Když tak můžu okomentovat a něco doplnit. Mám Chile a Argentinu projeté poměrně důkladně.

1 Citovat

Mne budou zajímat parametry toho pripojisteni. Můžete mne pak aspoň nasměrovat? Díky.

0 Citovat

Ja mam ke kreditni karte ČSOB premium world elite a i k Erste premier. Vse jsou to cestovni pojisteni k premiovym kartam a soucastni je i storno zajezdu. Jinak muzu doporucit solo storno pojisteni u Evropske pojistovny, mame v rodine zkusenosti i s plnenim.

1
16 reakcí