Ahoj, teď mě Smartwings "příjemně" překvapil změnou dne odletu do Dubaje a bylo mi řečeno, že to mohou v podstatě udělat kdykoliv a prý se to stává relativně běžně. Jak v tomto případě řešíte ubytování? Letíme na týden a ubytování řešíme už teď a v případě těchto posunů to neznamená jen kratší/delší dovolenou, ale ztrátu 1-2 nocí v hotelu a případnou škodu okolo 5 - 10 tisíc v závislostí na hotelu.. Máme nějakou šanci na kompenzaci ubytování nebo existuje nějaké pojištění? Někde jsem se dočetl, že by toto dopravci měli kompenzovat pokud změna nastane 14 a míň dnů před odletem. Řešení zabookovat si ubytování s možností zrušit rezervaci není většinou řešení, protože to stojí řádově daleko víc, než bez této možnosti. Máte s tím někdo nějaké konkrétní zkušenosti nebo jak to běžně řešíte? Díky .

Kompenzace ubytovani pri zmene odletu

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

A já znovu opakuju, že ty kumulativní podmínky splněny jsou obě v tomto případě a nárok na kompenzaci by vznikl na základě čeho? Minimálně dvě hodiny před plánovaným odletem by letěl a cílového místa by dosáhl nejpozději čtyři hodiny po plánovaném čase příletu (fakticky mnohem dříve)... Takže ani pokud by let zrušili, nárok na kompenzaci by nebyl.

Let nezruší, protože změnili pouze letový řád, nepohodlí tím jistě vznikne, ale to už je potom možné řešit reroutingem nebo zrušením letenky.

Já si tedy naopak nedokážu představit, na základě čeho by se ESD mohl přiklonit k závěru o vzniku kompenzace, ale jsou to pouze akademické debaty :)
0 Citovat

Uvádíš, že by minimálně dvě hodiny před plánovaným odletem letěl. V Nařízení není uvedeno "minimálně dvě hodiny před plánovaným časem odletu", ale "nejpozději dvě hodiny". On by letěl o 7 hodin dříve.  Pokud je to tedy více než dvě hodiny, nárok na kompenzaci vznikne, protože ty kumulativné podmínky splněny nejsou.  A o té akademické rovině debaty máš samozřejmě pravdu:-)

0 Citovat

Koukal jsem do EN verze a opravdu je tam "no more then" pak by tedy opravdu nárok na kompenzaci při zrušení letu byl.

0 Citovat

Pokud vás to zajímá z hlediska práv atd., tak vám ještě zopakuji jak to bylo :)

Původní odlet 2.4. v 16:05 s Eurowings EW5938, o změně mě informovali prostřednictvím sms v cca 23h včera, což je méně než 14 dní před odletem. 

Nový čas odletu se změnil na 9:00 ráno, ten samý den. Rozdíl v čase tedy 7h 5m.  Číslo letu zůstalo stejné. 


Výsledek: přebookování na jiný termín po dohodě.



0 Citovat

Takže všechno dobře dopadlo.

0 Citovat

Přesně, hlavně, že bylo vyřešeno k Tvé spokojenosti.

0 Citovat

Jinak pro zábavu... ten změněný let na 7.4. i tak změnili z 5:05 na 5:30, samozřejmě už to nehraje roli ale pobavilo mě to.  :-D Letěl jsem s Ryanairem, Wizzarem atd. několikrát ale že by se tohle stalo, to si nepamatuji ani zpozdění více než 30 min :D


Zpáteční cestu mám naplánovanou z Lisabonu do Prahy. Přišel mi o víkendu taky email o změně plánu letu.... změnili jen číslo letu, čas odletu atd. zůstalo stejné... 


Ještě mě čeká minimálně letos let PRG - LHR - JFK a doufám že třeba britové nebudou stávkovat nebo tak.. protože letos to vypadá jako tragicky. :-D

0 Citovat

Ahoj, jdu si pro radu. Právě mě Wizz "příjemně" překvapil změnou odletu a to o více než 24 hod. Původní odlet 27.4. 15:55 se změnil na 28.4. v 17:00. Předpokládám, že ale v tomto případě, když změnu ohlásili předem, tak není nárok na žádnou kompenzaci, i když si budu muset prodloužit ubytování o jednu noc navíc. Je to tak? Díky

0 Citovat

Ahoj, bohužel je to tak. Ke kompenzaci by museli změnu ohlásit méně než 14 dní před odletem.

0 Citovat

Ahoj, má někdo zkušenosti, jestli Ryanair proplácí náklady vzniklé zrušením letu i když došlo k zrušení více než 14 dní před odletem? Vím, že na to není žádný právní nárok, nicméně v mailu o zrušení je mimo jiné napsáno:

Option 3


If you require rerouting options such as an alternative airline, train, bus or car hire, please contact our Customer Service team (subject to opening hours). If you avail of rerouting via an alternative airport, you will be entitled to a refund of the reasonable cost of transferring to that airport.


Also, if you avail of rerouting and, as a result incur expenses in respect of accommodation, meals or refreshments, you will be entitled to a refund of such reasonable expenses.


Mám trip v pátek odpoledne Praha - Bordeaux, Nantes - Praha v neděli večer na červen od Volotey. K tomu jsem měl koupený přelet s Ryanairem mezi Bordeaux a Nantes na neděli ráno, nicméně celá linka se od 13.5. ruší, tudíž neexistuje ani žádný jiný Ryanair let a o víkendu ani žádný jiný přímý let s jinou aerolinkou (lety s přestupem nedávají smysl časově). Časově nejlépe vycházejí busy (kolem 4,5 hodiny), ale protože chci v Nantes taky něco vidět, musel bych jet už v sobotu večer, protože v neděli přijíždí busy až po poledni. Otázka zní jestli mi Ryanair vyplatí rozdíl mezi letenkou a jízdenkou na bus (letenka stála 5 eur) a hlavně jestli by zaplatil ubytování v Nantes, pokud bych argumentoval tím, že potřebuji nutně být v Nantes v čase původního příletu v 8:30 ráno a jediná rozumná alternativa původního letu je bus předchozí večer a přespání. Nebo mě prostě jen vyfakuje a vrátí původní cenu letenky s tím, že nemám na nic nárok?
0 Citovat

matej15 napsal(a):

Otázka zní jestli mi Ryanair vyplatí rozdíl mezi letenkou a jízdenkou na bus (letenka stála 5 eur) 

myslím, že ti bus zaplatí, víc ale asi nečekej... (každopádně ot zkusit můžeš)
0 Citovat

Nebude pohodlnější vlak nebo TGV? Asi bude dražší, tak to zkus si to vyhádat předem. 

0 Citovat

T napsal(a):

Nebude pohodlnější vlak nebo TGV? Asi bude dražší, tak to zkus si to vyhádat předem. 

Bohužel zrovna na téhle trase jsou vlaky pomalejší než autobusy. Nejrychlejší přímý vlak to jede 4:52 a nejrychlejší bus 4:05, TGV s jedním přestupem za 4:44. Ceny několikanásobné oproti busu.
0 Citovat

matej15 napsal(a):

Bohužel zrovna na téhle trase jsou vlaky pomalejší než autobusy. Nejrychlejší přímý vlak to jede 4:52 a nejrychlejší bus 4:05, TGV s jedním přestupem za 4:44. Ceny několikanásobné oproti busu.

Ak by to ale platil Ryanair, určite by som volil TGV, komfort oproti busu neporovnateľný. Rovno by som im predostrel možnosť s vlakom a bus nespomínal.

0 Citovat

Tak odpověď Ryanairu je, že mám po skončení pobytu poslat všechny účty a pak se uvidí jestli něco proplatí. To mě teda pěkně vypekli. TGV stojí 74 eur (přestup v Paříži) to mi podle mě neproplatí vzhledem k tomu, že přímej Intercity train stojí 20 eur. Bus je pak cca o 50 minut rychlejší a stojí 9 eur. Vlastně mi ani pořád není jasný jestli na to podle EU261 je právo nebo ne. K vyplacení kompenzace je tam podmínka oznámení méně než 14 dní před odletem, ale k nároku na proplacení vzniklých nákladů na alternativní dopravu tam časovou podmínku nevidím.

0 Citovat

Tak se jich zeptej na základě čeho se budou rozhodovat a co můžeš udělat proto, aby ti to uznali. Bez toho ti zamítnou cokoliv. Předpokládám, že na ten email ale neodpoví.

0 Citovat

Takže nakonec to dopadlo velmi dobře. Bez souhlasu Ryanairu jsem koupil přímej intercity vlak. Jelikož to byla nějaká akční jízdenka koupená dlouho dopředu, tak stála 20 eur. Dnes 14:40 jsem přes web podal žádost na proplacení a 15:28 přišla odpověď, že posílají peníze na účet. Zároveň už dávno mi vrátili těch 5 eur za letenku. Nevím jestli šel Ryanair do sebe, nebo jestli takhle malé částky schvalují automaticky, ale ta rychlost mě překvapila. Nějaký dřívější nároky na proplacení vždy trvaly několik týdnů.

0 Citovat

Kompenzácia za meškanie a zrušenie letu - http://tonzes.com/compensaircz.htm Moc užitečná služba. Stačilo poskytnout základní informace o zpožděném letu a bez námahy (pro mě) mi vyzískala kompenzaci.  

0 Citovat

enynfdg napsal(a):

Pokud váme let zrušili méně jak 14 dní před odletem, vysolí vám 600€ za osobu jako kompenzaci

Nepovídej!! Kde jsi na to přišla

0 Citovat

Kéž by se 100x opakovaná lež stávala pravdou:-)

0