Zdravím, jen se tu vyjádřím k tématu, které se tu řešilo s tím, že bych raději varoval ostatní, aby na podobnou situaci byli připravení. Na začátku června jsme odletěli do USA s British Airways s tím, že let byl přestupní a to Stockholm - Londýn - LA a zpáteční Santa Ana - Dallas - Londýn - Stockholm. Letenky jsme zakoupili u Superletušky s tím, že jsme se ptali, zda nebude problém, pokud na zpáteční cestě vystoupíme už v Londýně, odkud se přece jen lépe cestuje zpět do Prahy. Dvakrát jsme byli ujištěni, že pokud to nahlásíme při odbavení v Santa Aně, bude to v pořádku. Realita ale byla trošku jiná. V Santa Aně nám oznámili, že to nepůjde, protože let obsluhuje společnost American Airlines, ale spadá pod British Airways, takže musíme zavolat na BA (předtím nás ještě ale pracovnice AA pěkně vyzpovídala, proč chceme vystoupit atd.). Tak kamarád kontaktoval BA, hovor trval asi 30 minut a konečný verdikt byl, že nám sice umožní vystoupit dříve (uvedli jsme z důvodu rodinné pohotovost), ale po každém budou chtít 407 dolarů (nakonec jsme měli štěstí v neštěstí, že byl let z Dallasu do Londýna "overbooked" a tak nám dali pozdější let a požádali jsme o let do Prahy ne do Stockholmu). Zbývající část skupiny, která letěla dvěma jinými zpátečními lety (LA - Londýn - Oslo), zkusila jinou taktiku a to, že potřebují zavazadla a chtějí ukončit cestu dříve (oznámili to v Londýně), ale také to nešlo zrovna jako po másle. Cestující z prvního letu ho sice dostal za pár minut, ale zbývající tři z druhého letu čekali asi tři hodiny a ještě se do toho pracovníkům BA moc nechtělo. Stručně řečeno, příště už asi vynechám pokus ukončit let během mezipřistání nebo budu cestovat jen s příručním zavazadlem (což do USA na 20 dnů moc nešlo)  .

Ukončení letu během mezipřistání

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

17 reakcí

Zdravím,

jen se tu vyjádřím k tématu, které se tu řešilo s tím, že bych raději varoval ostatní, aby na podobnou situaci byli připravení. Na začátku června jsme odletěli do USA s British Airways s tím, že let byl přestupní a to Stockholm - Londýn - LA a zpáteční Santa Ana - Dallas - Londýn - Stockholm. Letenky jsme zakoupili u Superletušky s tím, že jsme se ptali, zda nebude problém, pokud na zpáteční cestě vystoupíme už v Londýně, odkud se přece jen lépe cestuje zpět do Prahy. Dvakrát jsme byli ujištěni, že pokud to nahlásíme při odbavení v Santa Aně, bude to v pořádku. Realita ale byla trošku jiná. V Santa Aně nám oznámili, že to nepůjde, protože let obsluhuje společnost American Airlines, ale spadá pod British Airways, takže musíme zavolat na BA (předtím nás ještě ale pracovnice AA pěkně vyzpovídala, proč chceme vystoupit atd.). Tak kamarád kontaktoval BA, hovor trval asi 30 minut a konečný verdikt byl, že nám sice umožní vystoupit dříve (uvedli jsme z důvodu rodinné pohotovost), ale po každém budou chtít 407 dolarů (nakonec jsme měli štěstí v neštěstí, že byl let z Dallasu do Londýna "overbooked" a tak nám dali pozdější let a požádali jsme o let do Prahy ne do Stockholmu). Zbývající část skupiny, která letěla dvěma jinými zpátečními lety (LA - Londýn - Oslo), zkusila jinou taktiku a to, že potřebují zavazadla a chtějí ukončit cestu dříve (oznámili to v Londýně), ale také to nešlo zrovna jako po másle. Cestující z prvního letu ho sice dostal za pár minut, ale zbývající tři z druhého letu čekali asi tři hodiny a ještě se do toho pracovníkům BA moc nechtělo. Stručně řečeno, příště už asi vynechám pokus ukončit let během mezipřistání nebo budu cestovat jen s příručním zavazadlem (což do USA na 20 dnů moc nešlo) smiley).

0

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě smiley

Zrovna na letišti SNA jsou samoodbavovací kiosky, kde si vytiskneš boarding pass i baggage tag sám a když si zvolíš jako cíl zavazadel LHR, nikdo to při odevzdání zavazadel neřeší.

A když ti z jakéhokoliv důvodu neodbaví zavazalo tam, kam chceš - v místě přestupu oznámíš na transferové přepážce, že dál neletíš - důvodů si každý může vymyslet X.

0 Citovat

Tady je menší problém, my jsme to nejdříve u kiosku zkusili, ale ani pro nás, ani pro zavazadla nebylo možné zvolit jinou cílovou destinaci než Stockholm (systém sice zobrazil mezipřistání, ale nebylo možné je zvolit). Až poté jsme to zkoušeli u pracovnice za přepážkou. A jak píši výše, zbývající čtveřice oznámila v Londýně, že nehodlá letět dál. U jednoho letu to problém nebyl, u druhého se pracovníci za přepážkou dlouho ostýchali, než nakonec souhlasili s vydáním zavazadel.

0 Citovat

Je pravda, že jsem se bavil s několika lidmi, co to zkoušeli. Na některých letištích nebyl problém, na některých ale ano. Někdy pracovníci za přepážkou tvrdili, že to nejde, jindy, že ano, ale bude účtován poplatek atd. atd. Očividně záleží na tom, na koho člověk narazí. Hlavní roli očividně hraje ochota paní/pána za přepážkou smiley.

0 Citovat

ja ked som letel s THY do YUL tak uz pri prvej ceste som ziadal o vylozenie batoziny v IST, v pohode mi to vylozili, a druhy den som to znovu v IST nalozil na let do YUL ...

0 Citovat

Na webu BA se píše: „If you do not check your bags through to your final destination, you may incur multiple and/or additional baggage charges.“ :) tak konečně je to někde explicitně uvedeno. Jen konkrétní poplatky už nejsou nikde upřesněny.

0 Citovat

spíš než odpověď mám dotaz (opět z kategorie vyčuraných): turkish lítá do vietnamu nejspíš stylem TS (třeba brno-ostrava-destinace-brno...) aspoň co jsem pochopil: IST-HAN-SGN-IST nebo obráceně. Co si myslíte o výstupu v Hanoji, když bude zpáteční letenka do a z Saigonu? Nebude to nenastoupení posledního segmentu cesty, nejde o přestup, ale o zastávku... zavazadlo příruční pro zjednodušení. Hm? babo raď 😉

0 Citovat

Pokud zůstávají cestující při zastávce v letadle, tak to může projít (ale nevím, zda mají povinnost spočítat pasažéry), pokud ale všichni z nějakého důvodu musí vystoupit (doplňování paliva?) a znovu nastupují tak asi ne.

0 Citovat

V Hanoji  vás nenechají vystoupit - při výstupu z letadla jsme hned na zaátku chobotu ukazovali palubní vstupenku, že máme opravdu let do Hanoje a kontrolovali to dva vietnamci. Ty co pokračovali do Saigonu museli zůstat v letadle a pokud se pokusili vystoupit, tak je vraceli zpět.

0 Citovat

Ano, taky jsme v Hanoji pěkně dlouho hnili v letadle na letišti.

Když už tady to téma je - někde na úrovni 11000CZK se dají s s polským Lotem najít třeba  letenky WAW-SIN / ICN-WAW-LIS, příčemž na cestě zpátky je ve WAW 1:05 na přestup. Když z itineráře vyškrtnu segment WAW-LIS, jsou to přímé lety do Asie za dost dobrou cenu (a z Ostravy už je poměrně jedno jestli letím z PRG, BUD, VIE nebo WAW). Co si myslíte o ochotě personálu v ICN odbavit zavazadlo jen do WAW?

0 Citovat

Jako vždy, spíše nulová. Nebude ti spíš vyhovovat KTW-SIN a ICN-PRG? za 12,5k?

0 Citovat

Asi to ještě úplně nechci koupit, spíše se pokouším o hack (což cena pod 11tis už skoro je - mj. PRG-SIN/ICN-LIS se dá dostat pod 10tis). A nebo potom kombinace WAW-SIN / ICN-MAD za nějakých 13,5 kde je ovšem ve WAW přestup 19hod = zavazadlo problém nebude. Na letiště jezdím spíše autem, a zde jde především o kouzlo přímého letu...

0 Citovat

Já nevím, kouzlo přímého letu v monkey class  po letu NRT-MAD už nenacházím... Leda je to to fakt za hubanec.


0 Citovat

Tak NRT-MAD je docela mazec ;-) Ale co lepšího vymyslíš třeba do ICN? O něco lepší jsou Helsinky, nejlepší by asi byla Moskva... Lety přes blízký východ nejsou žádná výhra. Na let ze SIN si ale umím představit lepší trasu ;-)

0 Citovat

Jaké je kouzlo přímého letu, když se pak musíš mrcasit 4,5 - 5 hodin z WAW autem?

0 Citovat

Vím že WAW nejí optimální, ale není to zase takový rozdíl proti PRG/VIE/BUD. o OJ letenek KTW/PRG se do KTW budu muset nechat odvézt a pak stejně budu pár hodin čekat na přestup v BUD. Z Prahy budu muset vlakem což znamená, že se zase budu muset nechat odvézt z nádraží (nehledě na to že nás cestuje víc z různých míst v okolí).

Ale kdyby to byl tak super deal, měl bych už nakoupeno... a to nemám ;-) 
0 Citovat

Ahoj, mám dotaz: na multicity letence mám prostřední segment JFK-Lima a skrz aktuální situaci v Peru tam bohužel nebudeme cestovat a odkloníme se na jinou destinaci. Nicméně jsou problémy s rebookingem, tak se chci zeptat, zda jě nějaká cesta, jak let vynechat a zachovat zbývající segment. 

Pokud bych dojel na letiště, udělal check-in, prošel security a nenastoupil na letadlo, protože jsem ho "nestihl" je to dostačující a navazující segmenty zůstanou:? A nebo musím pípnout letenku na "gatu", jinak je to stejné, jako bych nechal letenku automaticky propadnout?

0 Citovat

Tohle neprojde

4
17 reakcí