Ahoj, letím poprvé s Ryanair do Londýna, a chci se proto zeptat na pár věcí: 1) Máte někdo zkušenost, jak to je s druhým (menším) příručním zavazadlem - jestli je také přeměřují? Chci si vzít brašnu na foťák, která má bohužel na vrchu madlo, a tím pádem už přesahuje těch povolených 20 cm na výšku cca o 3 cm...Zároveň mi není jasné, jestli i toto zavazadlo má nějaké váhové omezení? Na Ryanair podpoře mi na to neodpověděli, jen mi znovu zopakovali rozměry...Tak nevím, chci tam "nacpat" to nejtěžší = foťák + příslušenství 2) Jak moc prudí při kontrolách, co se týče přepravování léků - prášků (jestli se Vám stává, že Vám je vyhazují)? 3) Jsou problémy s náhradními baterkami (AA, Li-ON)? Někde psali, že je také dost vyhazují, hlavně pokud nejsou v nějakých originál baleních a nebo alespoň vložené do příslušného zařízení. Chci si brát záložní baterie, a nechci aby mi je pak na letišti všechny vyházely,,, Mockrát díky! .

Zavazadla a přepravované předměty

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

21 reakcí

Ahoj,

letím poprvé s Ryanair do Londýna, a chci se proto zeptat na pár věcí:

1) Máte někdo zkušenost, jak to je s druhým (menším) příručním zavazadlem - jestli je také přeměřují? Chci si vzít brašnu na foťák, která má bohužel na vrchu madlo, a tím pádem už přesahuje těch povolených 20 cm na výšku cca o 3 cm...Zároveň mi není jasné, jestli i toto zavazadlo má nějaké váhové omezení? Na Ryanair podpoře mi na to neodpověděli, jen mi znovu zopakovali rozměry...Tak nevím, chci tam "nacpat" to nejtěžší = foťák + příslušenství

2) Jak moc prudí při kontrolách, co se týče přepravování léků - prášků (jestli se Vám stává, že Vám je vyhazují)?

3) Jsou problémy s náhradními baterkami (AA, Li-ON)? Někde psali, že je také dost vyhazují, hlavně pokud nejsou v nějakých originál baleních a nebo alespoň vložené do příslušného zařízení. Chci si brát záložní baterie, a nechci aby mi je pak na letišti všechny vyházely,,,

Mockrát díky!

0

1) včera v BTS nepřeměřovali vůbec nic ani hlavní kabinové, ani menší. Ale pokud ta fotobrašna nemá pevnou skořepinu (tedy není to spíš kufr), tak se bude případně o ty 3cm dát zmáčknout, ne? smiley Jinak kabinová zavazadla mi nikdy nikde nevážili.

2) léků si nikdo nevšímal, nikdy je ani nechtěli z příručního zavazadla vytahovat

3) Li-ion baterky bych viděl jako problém spíš v odbaveném zavazadle. V kabině snad ne. Jde o to, že u Li-ion existuje riziko vznícení, ale v zavazadlovém prostoru k nim není přístup, aby se mohlo zasáhnout, kdežto v kabině ano. Ale samozřejmě bych to zbytečně s jejich množstvím nepřeháněl smiley

Ještě přidám dobrou radu z praxe, kterou asi nebudeš chtít slyšet smiley U toho fotopříslušenství zvaž, co všechno je opravdu nezbytné a vše ostatní nekompromisně ze zavazadel vyhaž. Já jsem dřív začátečnickým nadšením tahal všechno, co jsem měl, i když reálně více než půlka věcí nebyla nutná. Skončil jsem u toho, že vozím malou trojúhelníkovou brašnu a v ní tělo zrcadlovky, jeden univerzální objektiv 18-70, polarizační filtr a malou kvalitní trojnožku. Někdy ještě přibalím tele, podle toho, co hodlám fotit. Hodně se mi ulehčilo a fotky vozím lepší, než dřív, protože jsem s lehkou sestavou mobilnější a pohotovější smiley

0 Citovat

Ja vozim vse co by mohli zabavit v zavazadle ktere se da dolu do letadla a mam pokoj nahoru jen telefon sluchatka a nic.

0 Citovat

Ahoj,

je něco pravdy na tom, že plastová láhev s pitím může přetlakem v zavazadlovém prostoru explodovat? Zdá se mi to jako hloupost, ale několik lidí se mě o tom snažilo přesvědčit. Jde mi o cestu do USA.

Díky za odpovědi! smiley

0 Citovat

ej, prezradila si tajny trik teroristov smiley

0 Citovat

Plastová láhev se může změnou tlaku zmačkat, toť vše. smiley

0 Citovat

Hoj. Hodím to sem. Letím za čtrnáct dní do Kanady přes LHR.
Budu si brát s sebou injekce s růsťákem (vypadá to jak pero na inzulín). Budu potřebovat nějaké lejstro v EN pro security? Myslím od doktora?
Nechci to házet do kufru, kdyby se náhodou ztratil.

0 Citovat

Navíc v plné lahvi toho vzduchu není moc, takže se vlivem tlaku tolik nezdeformuje (kdyby byla prázdná, byl by ten vliv větší).
Vliv tlaku vzdichu je znát třeba u jogurtů, které mívají nafouknutá víčka nebo třeba u balených croasantů, které mívají nafouknuté pytlíky.

Mj. ten tlak je treba docela problém při vysokohorské turistice - český jogurt v batohu na 8tisícovku nedonesete - skoro jistě víčko povolí... Stejně tak ve vyšších polohách (běžně lidé žijí nad 4000mnm apod.) je řeba problém s kynutím těsta - také vlivem atmosférického tlaku.

0 Citovat

Zdravím,
měl bych dotaz ke stativům. Jsou všechny stativy bez vyjímky zakázány pro přepravu v kabinovém zavazadle? Carbonový stativ Feisol Tournament, jež váží s hlavou 1,5Kg, složený měří 48cm a rozložený 150cm a dole mám ocelové hroty by mi neprošel to vím, i bez hrotů. Ale co nějaký ministativ typu gorilapod, nebo něco, co je max 25cm ve složeném stavu dlouhé a vypadá to spíš jako šťourátko do ucha než jako nástroj hromadného ničení? Například pro ilustraci https://www.fotoskoda.cz/cullmann-50008-ministativ/?
Stačí, když to udrží kilový fotoaparát (můj váží 600g, ale rezerva je fajn).
Gorilapod mi přijde fajn, ale otázka, jestli by mi prošel (po evropě), jinak by mi asi nezbývalo místo stativu použít co bude po ruce (plechovky s pivem apod).
Díky moc, ne vždy by se mi chtělo připlácet za odbavené zavazadlo jen kvůli sttaivu.

0 Citovat

Posledně s Ryanem jsem měl v příručáku Joby GorillaPod Hybrid a prošel v pohodě - nikdo se ani nepozastavil. Na jaře jsem v batohu měl takový levný malý Hama stativ za 400 Kč a taky nikomu nevadil.

Na konci měsíce beru zase ten Joby. Asi hodně záleží na tom, jak se vyspí borec na security. Ten GorillaPod je takový pogumavaný - žádné ostré hrany, tak předpokládám, že snad nikomu vadit nebude.

0 Citovat

Přesně tak, letos jsem doletěl s manikurními nůžkami v příručáku v pohodě do Thajska (správně s nima nebyl problém a to ani ve Vídni) a pak mi sebral borec na domestic flightu na Don Muangu smiley Zpět do Evropy už s novejma opět bez problémů smiley

0 Citovat

Díky, takže buď si připlatit za odbavené zavazadlo, kde mám jistotu, že pokud mi stativ nerozsekají jejich šetrným zacházením, nebo že mi pro jistotu neztratí celé zavazadlo, tak se s ním opět shledám. Nebo pořídit třeba gorilapod za nemalé peníze a vždy si hodit mincí jestli projdu smiley .
Nebo ho nebrat...

0 Citovat

smiley Přesně, ale nejprve odfotit a až pak vypít, prázdná plechovka je lehká! smiley

0 Citovat


Ahoj, pri rezervaci nam to hodilo prirucni plus jedno navic v cene, koupil jsem dalsi velke a znamena to tedy, ze ty odbavene muzu mit dve? (Ale s obema dohromady se vejit do 15k?)

0 Citovat


Ahoj, pri rezervaci nam to hodilo prirucni plus jedno navic v cene, koupil jsem dalsi velke a znamena to tedy, ze ty odbavene muzu mit dve? (Ale s obema dohromady se vejit do 15k?)

0 Citovat

prispevky sa daju aj editovat smiley
ak tomu dobre chapem, tak na osobu 1 prirucne vlek, 1 male a 1x15kg odbavene. Ale tazko povedat, ked ani aerolinku nie je vidiet

0 Citovat


Delal jsem to na silenym mobilu, fakt to neslo smiley ted to prave vypada takhle, takze se asi secetli rozmery dvou kufru k odbaveni, ze?
se SmartWings prg-lnd a potom WestJet lnd-calgary, rezervace pres kiwi

0 Citovat

jaaaj tak to sa urcite scitalo. Takze kazdy 1 prirucna +1 mala prirucna (iba na westjet)+ 1 kufor do 15kg

0 Citovat

Iba na westjet, tzn v Praze mam smulu, ale kdyz v lnd vyrazim na nocni nakupy, tak pak muzu mit na druhy let dva tri svetry navic? smiley smiley

0 Citovat

no vsak jedna sa o tu malu prirucnu..nieco ako damska kabelka, alebo brasna na notebook smiley

0 Citovat

Máte někdo zkušenost s batohem jako příručním zavazadlem, který má železnou výstuhu? Myslím, že by to snad neměl být problém na druhou stranu je to kus železa tak nevím co zas můžou na security vymyslet. A zahodit celý batoh na letišti nemůžu smiley

0 Citovat

Ahoj,chtěl bych se zeptat jak zpoplatňuje Ryan,a ostatní lowcosty přepravu kola-bicyklu?mají nějaký paušál,nebo záleží na délce letu,popř něčem jiném?
Dík. L.

0
21 reakcí