Ahoj, při cestě jednou nejmenovanou německou aerolinkou mi poškodili zavazadlo. Škodu jsem nechal hned nahlásit na letišti, tam mi dali papíry a instrukce k řešení. Jedním z dokumentů, co mám doložit k řešení, je "Receipt or advice of a suitcase specialty store on the value or condition of the damaged luggage". Což je dle mého názoru nějaký odhad hodnoty toho poškozeného kufru. Nabízí se otázka, kde mi něco takového udělají? Ideálně Praha. Máte s tímhle nějakou zkušenost? Díky moc! .

poškozené zavazadlo & řešení

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

9 reakcí

Ahoj, při cestě jednou nejmenovanou německou aerolinkou mi poškodili zavazadlo. Škodu jsem nechal hned nahlásit na letišti, tam mi dali papíry a instrukce k řešení. Jedním z dokumentů, co mám doložit k řešení, je "Receipt or advice of a suitcase specialty store on the value or condition of the damaged luggage".

Což je dle mého názoru nějaký odhad hodnoty toho poškozeného kufru. Nabízí se otázka, kde mi něco takového udělají? Ideálně Praha. Máte s tímhle nějakou zkušenost? Díky moc!

0

Ahoj,
já jsem relativně nedávno také řešil poškozené zavazadlo, ale až s několikadenním odstupem po telefonu/emailu. Chtěli po mě prostě odhad ceny v korunách, žádnou účtenku nebo doklad o ceně jsem dodávat nemusel (a nešlo o žádný drahý kufr).
Pravda je, že poškození zvládli vyřešit opravou.
Nevím, jestli by byli zvídavější, kdyby byl kufr dražší a/nebo bylo nutné poškození řešit zakoupením nového zavazadla

0 Citovat

Já to řešil s AF, poslal jsem jim potvrzení v AJ, že kufr je neopravitelny a tři fotky, uctenku a za 14 dní mi poslali 140 EUR

0 Citovat

Jinak pokud to někomu pomůže, popíšu zde podrobněji celý proces. Týkalo se to letu Turkish airlines zpět do Prahy.
Předpokládám, že proces se může lišit na různých letištích, případně aeroliniích, ale Praha bude pro spoustu lidí užitečná:

Závadu jsme zjistili doma až několik dní po příletu, což ale nevadí, lze nahlásit do 7 kalendářních dní. Na telefonu Turkish airlines mi sdělili, že v Praze pro ně vyřizuje celý proces Menzies Aviation, předpokládám, že to bude podobné i pro většinu (možná všechny) ostatních aerolinek. Postup byl následující:

1. Napsat email na reklamace@menziesaviation.com, který by měl obsahovat následující údaje:
- Jméno cestujícího
- Datum a číslo letu
- Adresa bydliště (pro vyzvednutí kufru)
- Telefon
- Stáří kufru
- Přibližná cena kufru
- Rezervace letenky
- Palubní vstupenka s dokladem o odbavení zavazadla (stačila čitelná fotka mobilem)
- Fotodokumentace a případný slovní popis závady

-Dále se mě myslím doptávali na barvu/rozměry/materiál, takže je možné to uvést také rovnou.

Předpokládám, že tento krok lze absolvovat taktéž přímo na letišti osobně na reklamacích zavazadel hned po příletu, pokud zjistíte závadu okamžitě.

2. Menzies Aviation poslalo zpět protokol o poškození zavazadla a kontakt na smluvního partnera pro opravu - firmu Dolfi (http://www.dolfi1920.cz).

3. Protokol jsem přeposlal firmě Dolfi

4. Telefonicky jsem potvrdil s firmou Dolfi, že protokol dostali a domluvil vyzvednutí kufru jejich kurýrem (zdarma). Alternativně je možné taktéž kufr k nim doručit po vlastní ose - adresa je Jankovcova 53, Praha.

5. Kufr vyzvedli, během pár dní opravili a zdarma doručili zpět (vyzvednutí se nepodařilo napoprvé, ale telefonicky jsme vyřešili). Tvrdili mi, že mají na opravu až 30 dní, rychlost pak závisí na aktuálním náporu, ale reálně to stihli za méně než týden.

- Pokud by kufr nebyl opravitelný, tvrdili mi, že by to řešili zakoupením nového podobných vlastností a cenové hladiny, ale na to nedošlo, takže nevím, jak by to přesně probíhalo (zejména tedy akceptace jejich výběru, apod.)

0 Citovat

Moc děkuji, to je přesně typ firmy, jakou jsem sháněl. Na letišti mi o nich neříkali. Tak jsem jim zadal ta data do online dotazníku, tak čekám, že se ozvou a dořešíme to...

0 Citovat

To je nejhorsi kdyz se kufr poskodi. kdyz jsou v tom dulezite a oblibene veeci.. chce to poradny masivny kufr ale i treba upadnuti kolecka je spatny.

0 Citovat

Přidám taky svou zkušenost. Po příletu na Nový Zéland (díky zdejší akci MUC-BKK-AKL s Thai) na mém poměrně levném skořepinovém kufru chybělo jedno kolečko. Po tak dlouhé a únavné cestě (zdržoval bych tím další 3 lidi, čekalo nás ještě vyzvednutí auta a kus cesty z letiště) a taky po další jiné "ztrátě" po cestě, proti které byl ten kufr prkotina jsem se rozhodl to přímo na letišti neřešit. S chromým kufrem jsem absolvoval celou cestu - 4 další lety. Jen na jednom letu si všimli chybějícího kola a musel jsem podepsat nějaký papír.

Poškození jsem nahlásil až v MUC na přepážce (tuším) Lufthansy, která pro Thai v MUC zajišťuje handling. Dostal jsem nějaký protokol, instrukce a nálekpy pro poslání kufru DHLkem k opravě někde v německu.

S německou firmou jsem se moc nebyl schopen domluvit - DHL sticker byl použitelný jen pro poslání v Německu, takže dopravu k nim bych musel zajistit na vlastní náklady (a oni by potom proplatili), nebo jsem si mohl opravu kufru zajistit celou na vlastní náklady (a oni by potom proplatili). Komunikoval jsem i se zde zmíněnou firmou Dolfi. Ti by kufr opravili (opravu bych musel zaplatit), dokonce mi opravu i nacenili (i s dopravou cca 800kč). Celé se mi to zdálo příliš složité (2x se chytyt s kurýrem, 800 které pak budu lámat ze skopčáka...) a nechtělo se mi do toho.

Nakonec jsem kolečka našel a objednal na ebay za 250kč a to rozbité jsem si vyměnil sám. Jako bonus mám ještě jedno kolečko na druhou stranu kufru v zásobě ;-)

0 Citovat

To je solidní, mě takto s kolečkem MH vyfakovali...

(Malaysia Airlines does not accept claims for damage due to normal wear and tear (missing or damaged straps, scratches, nicks, wheels, locks, zipper damage, scuffs, dents, soiling, feet, clips or exterior tube handle)

0 Citovat

cali napsal(a):

To je solidní, mě takto s kolečkem MH vyfakovali...

(Malaysia Airlines does not accept claims for damage due to normal wear and tear (missing or damaged straps, scratches, nicks, wheels, locks, zipper damage, scuffs, dents, soiling, feet, clips or exterior tube handle)

To nemyslia vážne, takže ti môžu vrátiť polámaný kufor na 10 kusov, bez koliečok, bez zipsu, bez rúčky, bez popruhov s 15 dierami a je to "normal wear and tear"?!? :D

0 Citovat

Proto je dobré mít "dobré" pojištění:)

0
9 reakcí