Čau, mám celkem pokaženou náladu, nevím, jak se rozhodnout, tak otevírám topic )na netu četl, jak dlouho se rány hojí a samozřejmě v diskuzích jen ty nejhorší varianty o hnisech, otocích, drenech a minimálně 14 denních utrpení. .

Zubař před odletem

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

15 reakcí

Čau, mám celkem pokaženou náladu, nevím, jak se rozhodnout, tak otevírám topic smiley

6/2 letíme na 14 dnů do Thajlandu.
Dnes jsem si byl nechat zkontrolovat pobolívající zub, zaplombován, ale zubař (rodinný známý) mi po preventivní kontrole zbytku zubů našel osmičku s kazem.
Doporučil vytrhnout, sám si na to díky hlubšímu kazu netroufá (at se zub nerozpadne), objednal na stomatochirurgii. Bohužel i po vstřícném termínu to vychází na pátek 3/2 ráno.

A ted babo raď.

1) nechat to být a doufat, že osma nezačne díky kazu bolet (zatím nebolí, nebýt jeho nálezu, ani o ní nevím).
2) jít na trhání, ale počítat s tím, že přes víkend se zahojí nejhorší rána a i pokud vše půjde dobře, první dva dny v Bkk si budu muset hlídat stravu

Dvě osmičky už mám pryč, vždy se to hojilo bez problémů, de facto to vadilo jen pvní dva dny. Ted jsem si zkusmo (já hlupák smiley )na netu četl, jak dlouho se rány hojí a samozřejmě v diskuzích jen ty nejhorší varianty o hnisech, otocích, drenech a minimálně 14 denních utrpení.

0

Tri dni pred odletom by som do toho nesiel. Uz len v lietadle rozne zmeny tlaku mozu velmi zneprijemnit cestu. No a vytrhnuty zub, otvorena rana nic moc, najma ak chces udrzat aku taku hygienu pri hojeni.

0 Citovat

Ja jsem tohle resil dva mesice zpatky. Rozpadla se mi sedmicka, na ktere jsem mel dobreho pul roku kaz a samozrejme jsem s tim nic nedelal (idiot). Za tech pul roku me bolela cca 2x a to vzdycky v radu hodin a potom to prestalo. Jednou to bylo vazne nesnesitelny. Nicmene to prestalo.

Ani potom, co se mi zub rozpadl, jsem s nim nemel problemy. Proste to bylo otevreny, ale rozhodne to nebolelo. Vydrzelo to takhle cca 14 dni (potom jsem byl u zubare na terminu kontroly). Na samotny zakrok nebyl cas, takze jsem cekal dalsi tyden (to uz ten zub relativne bolel, ale nic hroznyho). Sama zubarka mi rekla, ze pokud to vydrzelo doted, vydrzi to jeste dalsi tyden.

Osobne si teda myslim, ze pokud tam mas ten kaz kratce a neboli te to, tak bych s klidem jel smiley
Nevim jak kvalitni je v Thajsku zdravotni pece, ale urcite bych vyjel s kvalitnim pojistenim na osetreni zubu.

0 Citovat

Ty jsi hrozná citlivka, jen pozor, aby se po extrakci zubu nedostavil tzv. domino efekt.
To bys pak musel řešit v Thajsku ještě protézu.

Zkušený cestovatel by měl zvládnout tyto drobné zákroky sám a s trochou praxe není problém auto operace apendixu švýcarákem při čekání na odlet.

0 Citovat

Já bych měl jít taky na vytržení osmičky, protože roste do strany a dřív či později se ozve. Ale jak je tu psáno, před cestou bych do toho nešel a proto raději sázím na druhou variantu, a to že se nic po dobu cestování nepokazí a v klidu si dojdu až po příletu. Je to risk, a rizika si musí každý zhodnotit sám.

Určitě ale bez pojištění nejezdi, i když pokud už o tom víš, pojišťovna by se stejně zdráhala s placením.

0 Citovat

Já měl loni po extrakci třetí ze svých osmiček docela divokou obrannou reakci organismu – na druhý den mi vyskočila horečka přes 39°C a byl jsem fakt hotový. Pak už to bylo lepší, ale přece jen jsem byl takový nesvůj, takže když jsem měl naplánovanou extrakci čtvrté osmičky asi týden před nějakým letem, raději jsem to odložil. Paradoxně u čtvrté osmičky jsem pak už neměl po zákroku žádný problém.
Měl jsem v osmičkách taky kazy (i když asi nijak extra hluboké), ale stejně jako ty jsem s nimi neměl žádné problémy, tak jsem neváhal, zákrok odložil a v klidu letěl. Kdyby mě zub bolel, tak bych asi uvažoval jinak. Každopádně s tři dny čerstvou dírou v puse bych se asi nikam nepouštěl.

0 Citovat

Jak už tu zaznělo, nechal bych to být a vyřešil po návratu. V Bangkoku jsou kvalitní nemocnice, kdyby něco, takže v klidu. Hlavně se dobře pojisti.

0 Citovat

Jak jsem psal, počkám, co z kraje týdne. Pokud se neozvou, asi to opravdu stornuju. Pokud by v Thajsku zub jen bolel v rámci běžbného kazu, to by se vydrželo. Pokud by se nerozjela pulpitida smiley

Dave, pojišťovna by to zjišťovala jak? V zahraničí bych to samozřejmě řešil jakožto náhodnou, bolestivou záležitost - pokud by něco vypuklo, asi by se to tam netrhalo, šlo by spíše jen třeba o bolestivost toho kazu, takže plomba.

0 Citovat

Souhlas, pred cestou bych to nedelal - bolest zubu vyresi ruzovy kamarad a thajske pivo Tiger smiley

Me takhle na South beach prasknul zub (ulomil se nad korenem, ale nesel vyndat) - a s praskem jsem to vydrzel dalsi 3 dny + cestu domu - nakonec celkem v pohode.. Nicmene doma probehlo trhani a stalo to (damy ted prominou) ZA HO**** smiley Byl sem tyden celkem nepouzitelny, z toho prvni 3 dny uplne ko - ladoval sem do sebe Valetoly a Ibace jeden za druhym..

Jinak na trhani 8ky (vpravo nahore) jdu 15.3. a 15.4. (obe nalevo) - moc se na to tesim - za odmenu jsem si slibil prodlouzeny vikend v USA businessem smiley smiley smiley

0 Citovat

Jen pro upřesnění vášnivého pivaře, Tiger je singapurský pivo, dvě nejznámější thajský jsou Chang a Singha, z čehož já teda preferuju Chang smiley

0 Citovat

Mají ho v Thajsku hodně, ale je to Singapur smiley

0 Citovat

Tak pokud to nezačne bolet, je to jasné:)

Dnes volali ze stamachirurgie, že je možný termín ve středu ráno. Na rovinu jsem popsal situaci, oni nedoporučili trhat z důvodů, které už zazněly:

1) nebolí = není akutní
2) tam mi bolící kaz někdo spraví a u pojišťovny to na proplacení půjde. Pokud se tam zanítí něco na zubu vyrvaném v česku = jel jsem s vědomou ránou = nemusí dojít k plnění. Navíc stále riziko s neznámou stravou, případně nevhodnou vodou, špínou, atd.
3) pokud to bude bolet, jistě ne celých 14 dnů, ale jen den, dva, to spraví Brufen nebo místní ještě silnější analgetikum a v nouzi bod 2


Děkuji za spolupráci s uplakaným dotazem!

0 Citovat

Jak to vůbec dopadlo? Bolel nakonec nebo ne? :D Já bych asi šel na to trhání. Když mám totiž problémy se zubama, tak vždycky někde, kde mi zrovna nemá kdo pomoct. Naposled na lodi v Norsku... :) Když máš dobrou ordinaci, tak jsou dva dny docela v pohodě. Jinak jak bylo v Thajsku?

0 Citovat

Když máš protézu, nemusíš přerušovat cestu, jen vyndáš a pošleš na opravu třeba DHL.

0 Citovat

Palak napsal(a):

Jak to vůbec dopadlo? Jinak jak bylo v Thajsku?

Dopadlo to výborně, zub nebolel. Na trhání jsem si zašel až v ČR, extrakce trvala asi 3 vteřiny, celkový čas u zubaře asi 10 minut, celou dobu jsme kecali o politice:)

V Thajsku bylo výborně, moře vyléčilo nějaké jiné zdravotní neduhy, spokojenost.

0 Citovat

tak super, som rad, ze to vyslo bez komplikacii, aj ked sme ta tu odhovarali :)

0
15 reakcí