Zdravím,náhodou jsem měsíc před odletem mrknul na stránku Turkish Airlines, u které mám zakoupenou letenku a tam na mě vyskočila hláška - Neočekávaný problém se vyskytl ve vašem letu označeném TK1770, TK166, TK168, TK1767. Přečtěte si podrobnosti o letence.Žádné podrobnosti tu nejsou. Zobrazuje se tam jen okno - zrušit let, na které jsem zatím neklikal. Nikdo mi žádnou zprávu neposlal, nevolal, peníze nevrátil.Asi tedy letecká společnost má nárok zrušit letenku, ale čekal bych od nich, nebo od prodejce letenky nějaké informace. Říkám si, dokud mě nikdo nekontaktoval a letenka není zrušená s nějakým odůvodněním, tak  já ji rušit nehodlám.Máte někdo podobnou zkušenost? .

Zrušení letenky od letecké společnosti

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

14 reakcí

Zdravím,


náhodou jsem měsíc před odletem mrknul na stránku Turkish Airlines, u které mám zakoupenou letenku a tam na mě vyskočila hláška - Neočekávaný problém se vyskytl ve vašem letu označeném TK1770, TK166, TK168, TK1767. Přečtěte si podrobnosti o letence.

Žádné podrobnosti tu nejsou. Zobrazuje se tam jen okno - zrušit let, na které jsem zatím neklikal. Nikdo mi žádnou zprávu neposlal, nevolal, peníze nevrátil.

Asi tedy letecká společnost má nárok zrušit letenku, ale čekal bych od nich, nebo od prodejce letenky nějaké informace.

 Říkám si, dokud mě nikdo nekontaktoval a letenka není zrušená s nějakým odůvodněním, tak  já ji rušit nehodlám.

Máte někdo podobnou zkušenost?



0

Musíš se ptát tam, kde jsi letenku koupil.

0 Citovat

zkus checkmytrip

0 Citovat

Predminulý rok som mal takú istú hlášku na jednom lete (na letenke jeden let zo štyroch), ale okno zrušiť let som tam nemal, v itinerári na Expediii aj Turkish Airlines boli lety potvrdené, do odletu ďaleko, tak som to neriešil. Nechcel som do toho rýpať, lebo letenka bola kúpená v chybnej tarife. Po nejakom čase hláška zmizla sama od seba. Ale pre istotu môžeš kontaktovať predajcu alebo Turkish Airlines.

0 Citovat

Mě se takhle u TK stalo, že mi zmizel celý zpáteční let JRO-IST-LGW. Nechal jsem to být, ale po 14 dnech, co se nic nedělo jsem si zavolal na Turkish, tam mě vyfuckovali, že se musím obrátit na prodejce. Prodejce (mytrip.com) chtěl samozřejmě poplatek 750 Kč/os.. Po pár minutách asertivního vyjednávání mi nakonec zdarma posunuli let na další den. 

Radši si zavolej prodejci, nebo přímo na TK, pokud jsi to kupoval přímo u nich a budeš mít klid na duši.

0 Citovat

Díky za informace. Už jsem psal prodejci letenek, tak uvidím. Teď po registraci na checkmytrip jsem si přidal svoje lety, ale nic podstatnýho jsem tam nenašel, jen je tam stav rezervace - neznámý.

0 Citovat

checkmytrip jen potvrzuje existence letenky a den pred odletem pripomene, ze se zacala online registrace na let.  Nic vic. Je dobry pro letenkare.

0 Citovat

Zdravím,


nakonec vše dobře dopadlo. Zkoušel jsem nejdřív písemně kontaktovat prodejce  airtickets, ale těm evidentně nefunguje technická podpora na stránkách. Po odeslání dotazu mi mělo přijít na mail potvrzení o přijetí zprávy, což se nestalo, tudíž zpráva nedorazila ani k nim. Napsal jsem tedy na Turkish Airlines do Prahy a od nich jsem dostal informaci, že to byla pouze technická chyba na stránkách.

Díky všem za pomoc

0 Citovat

Dotaz: Když koupím  levné, nezrušitelné letenky v akci, je reálné při zrušení dostat zpět poplatky?

Konkrétně jsme loni koupili s velkým předstihem  letenky od AA z FRA do LAS, lety normálně proletěli. Skladba ceny byla cca 50 E letenka, , 250 E  poplatky. Pak se objevilo několik akcí s lepší cenou, lepšími časy, bližším letištěm. Už tehdy mě napadlo letenky nechat propadnout, tedy těch 50 E, že by měli poplatky 250 E  vrátit. Je to tak, nebo ne ?

Jak se event. postupuje, s jakým časovým předstihem před letem?   Má vliv země původu letecké společnosti? Zrovna u výše zmíněných letů byl zpáteční let zrušen a posunut o 31 hod , ale protože AA není evropská společnost, tak jsme kompenzaci nedostali.

0 Citovat

Ne. Vrací se jen letištní taxy.

0 Citovat

Tak to si s těmi poplatky hodně fandíš... Určitě ti ještě nikdy taxy nevraceli😉

0 Citovat

"Už tehdy mě napadlo letenky nechat propadnout, tedy těch 50 E, že by měli poplatky 250 E vrátit. Je to tak, nebo ne ?"

Napůl. Součástí tax je i tzv. palivový příplatek (na letence nejčastěji označen jako YQ nebo YR taxa (u AA tipuju YR) ), který je nevratný a tvoří suverénně největší část tax (namátkou jsem se podíval na FRA-LAS a zpět s AA. Fare (= letenka) 24605CZK, taxy 8771CZK. Z toho ale 4927CZK palivový příplatek, na vratku by tedy připadlo 3844CZK. Cca. Hodně záleží na letence. Ten zbytek můžeš refundovat přes vystavující agenturu, ale připrav se na to, že to bude v řádu deseti / stokorun (počítej i s tím, že agentura si za refund taky něco naúčtuje).

0 Citovat

Nepřemýšlel jsem nikdy o tom, co jsou letecké poplatky a co taxy. Na rozkladu ceny to sice bylo napsané, ale už nezjistím konkrétní sumy. Zajímá mě to jen jako možnost, jestli to jde vrátit nebo ne.  Letenky - prakticky stejné,  jako co jsme letěti letos v květnu jsme včera koupili za 311 dol. Jde je do 24 hod zrušit, zatím je cena vyjádřena 1 dol za letenku, 310 za poplatky. Je to v akci, tak tu cenu 1 dol asi chápu. Je tomu ale skutečně tak? Kupovali jsme přes Orbitz, jakou dostane provizi?  Určitě bych 310 zpět při zrušení nedostal, ale jde odhadnout cca kolik? 

0 Citovat

do 24 hodin sa daju v USA vsetky letenky zrusit zdarma nie?

0 Citovat

JSLIWKA napsal(a):

Nepřemýšlel jsem nikdy o tom, co jsou letecké poplatky a co taxy. Na rozkladu ceny to sice bylo napsané, ale už nezjistím konkrétní sumy. Zajímá mě to jen jako možnost, jestli to jde vrátit nebo ne.  Letenky - prakticky stejné,  jako co jsme letěti letos v květnu jsme včera koupili za 311 dol. Jde je do 24 hod zrušit, zatím je cena vyjádřena 1 dol za letenku, 310 za poplatky. Je to v akci, tak tu cenu 1 dol asi chápu. Je tomu ale skutečně tak? Kupovali jsme přes Orbitz, jakou dostane provizi?  Určitě bych 310 zpět při zrušení nedostal, ale jde odhadnout cca kolik? 


Jak jsem říkal, jdou vrátit akorát ty taxy, bez palivovýho příplatku.. Upřímně, víc by mi řeklo, kdybych tu letenku jako takovou viděl, mohl bych si podle toho dohledat konkrétní tarif, ve kterým to bylo koupeno a říct konkrétní částku.. Počítej ale, že minimálně polovina z tax, těch 310USD, bude právě ten paliváč, který ti nevrátí. Orbitz z nějakého důvodu nemá výši poplatků nikde na stránkách (už to mě odrazuje od nich cokoliv kupovat), ale na flyertalku jsem četl, že je to okolo 20USD, ale to je bez záruky.. Ale říkám, letenky jsou dost specifická věc a bez konkrétního příkladu tu mluvím jen obecně.. :) U toho zrušení do 24h od nákupu je to taky otázka, kde konkrétně byla letenka vystavená. Pokud byla fyzicky vystavena v Evropě, tak s největší pravděpodobností půjde taková letenka "zdarma" (rozuměj pouze za poplatek agentuře) zrušit (neboli "voidnout") pouze do půlnoci dne nákupu. Pokud je letenka reálně vystavená v USA, tak jo, tam by to zrušení do 24h od nákupu mělo fungovat (ono i v Evropě to jde, pokud je letenka koupená přes tzv. NDC, ale to jako kupující moc nemáš šanci zjistit, jedině se zeptat konkrétní agentury). Takže na tohle bohužel neexistuje jednoduchá odpověď ano / ne, záleží na spoustě věcí.. :)
0
14 reakcí