Zdravím, prosím o radu ohledně refundace letenek.. 13.2.2020, tedy ještě v době, kdy covid neřádil, jsme koupili přímo u Turkish Airlines letenky Praha-Bogota s přestupem v Istanbulu. Odlet 27.6.2020, přílet 26.7.2020, letět měla žena, která je z Kolumbie, a naše dvě děti. Lety byly oba zrušeny kvůli covidu a nám bylo nabídnuto převést letenky na open ticket nebo voucher. Vybrali jsme open ticket platný do 31.12.2021. Situace v Kolumbii ale není dobrá, do 31.8.2021 platí nouzový stav, rodina zrazuje od cesty tam. Kontaktovali jsme zastoupení Turkish airlines v ČR a bylo nám telefonicky sděleno, že není problém letenky refundovat. Zaslali jsme žádost o refundaci, ale nic se nedělo a české zastoupení přestalo být kontaktní (zavřeli pobočku na Václaváku a pak i na letišti), tak jsme přes web aerolinky zadali ten samý požadavek. Po třech týdnech nám od aerolinky přišel strohý mail, že na refundaci nemáme nárok, neboť náš tarif změnu neumožňuje, což mi přijde jako naprostá hloupost, vždyť původní letenky byly de facto zrušeny - my jsme chtěli v původním termínu letět a nezávisle na nás byl let zrušen. Je nějaký postup, který by bylo možno použít. V letenkách nám visí cca 60tis Kč, což není málo.. děkuji.  .

Refundace za zrušený let - Turkish airlines

Založil(a) ve fóru Vyhledávače letenek

7 reakcí

Zdravím, prosím o radu ohledně refundace letenek..

13.2.2020, tedy ještě v době, kdy covid neřádil, jsme koupili přímo u Turkish Airlines letenky Praha-Bogota s přestupem v Istanbulu. Odlet 27.6.2020, přílet 26.7.2020, letět měla žena, která je z Kolumbie, a naše dvě děti. Lety byly oba zrušeny kvůli covidu a nám bylo nabídnuto převést letenky na open ticket nebo voucher. Vybrali jsme open ticket platný do 31.12.2021. Situace v Kolumbii ale není dobrá, do 31.8.2021 platí nouzový stav, rodina zrazuje od cesty tam. Kontaktovali jsme zastoupení Turkish airlines v ČR a bylo nám telefonicky sděleno, že není problém letenky refundovat. Zaslali jsme žádost o refundaci, ale nic se nedělo a české zastoupení přestalo být kontaktní (zavřeli pobočku na Václaváku a pak i na letišti), tak jsme přes web aerolinky zadali ten samý požadavek. Po třech týdnech nám od aerolinky přišel strohý mail, že na refundaci nemáme nárok, neboť náš tarif změnu neumožňuje, což mi přijde jako naprostá hloupost, vždyť původní letenky byly de facto zrušeny - my jsme chtěli v původním termínu letět a nezávisle na nás byl let zrušen. Je nějaký postup, který by bylo možno použít. V letenkách nám visí cca 60tis Kč, což není málo.. děkuji.

0

Měl jsi trvat na vrácení peněz za zrušený let a na nic jiného nepřistupovat. Teď bys pravděpodobně musel složitě dokazovat u soudu v Istanbulu, že tě dopravce uvedl v omyl... 

Zvolil jsi open ticket, tak se na tebe vztahují pravidla pro něj určená. Turkish létá po celém světě, tak si vyber něco jiného.

 

 

0 Citovat

zjisti si pravidla open ticketu, myslím, že to nejde převést na jinou trasu (alespoň u mého open ticketu 2020 to nešlo), nicméně nebyl problém domluvit refundaci. Měl jsem to tedy přes OTA, ale šlo to i po expiraci open ticketu.

0 Citovat

goro napsal(a):

zjisti si pravidla open ticketu, myslím, že to nejde převést na jinou trasu (alespoň u mého open ticketu 2020 to nešlo), nicméně nebyl problém domluvit refundaci. Měl jsem to tedy přes OTA, ale šlo to i po expiraci open ticketu.

Díky za info. A měl jsi to také u Turkish Airlines? A řešil jsi refundaci se zprostředkovatelem (nevím, co je "OTA", ale z toho, co našel vyhledavač, hádám, že je to nějaký zprostředkovatel) nebo přímo s aerolinkami? A jaký argument byl v Tvém případě funkční, že šlo domluvit refundaci i po expiraci open ticketu? 

Ad. pravidla open ticketu - snažím se je zjistit, ale Turci nekomunikují. V rámci přeměny letenek na open ticket nám poslali jen strohý e-mail, že bylo převedeno, ale bez odkazů na podmínky..  té době jsme to neřešili, předpokládali jsme, že se situace uklidní a poletí se zkrátka za rok.. Na webu Turkish mají obecná pravidla nyní nabízených open ticketů, ale nevím, zda se vztahují na náš případ z roku 2020. 

0 Citovat

Nam za zruseny let loni v cervenci do Hongkongu automaticky nabidli refund, zadne kupony apod. A docela jsem cumel, kdyz za dva dny byla cela puvodni castka na uctu. Treba u Swiss jsem v podobne situaci cekal pul roku a pri kazdomesicni urgenci slibovali pristi tyden

0 Citovat

superweb . napsal(a):

Nám za zruseny let loni v cervenci do Hongkongu automaticky nabidli refund, zadne kupony apod. A docela jsem cumel, kdyz za dva dny byla cela puvodni castka na uctu. Treba u Swiss jsem v podobne situaci cekal pul roku a pri kazdomesicni urgenci slibovali pristi tyden

A to byly Turkish? Nám právě refund nenabídli, jen převod na open ticket nebo voucher..

0 Citovat

Kompenzácia za meškanie a zrušenie letu - https://tonzes.com/compensaircz.htm Moc užitečná služba. Stačilo poskytnout základní informace o zpožděném letu a bez námahy (pro mě) mi vyzískala kompenzaci.

0 Citovat

Je potřeba si nastudovat nařízení EU 261/2004. Má to spoustu pravidel.

0
7 reakcí