Zdravím,na začiatku augusta (srpen) plánujem cestu Bosna a Hercegovina - Dubrovník - Čierna hora - Albánsko. Presuny plánujeme len lokálnou dopravou (bus, vlak). Mám nasledovné otázky:1. Má zmysel ísť  jeden deň ráno z Mostaru autobusom do Dubrovníka a odtiaľ večer ďalej (Kotor)? Aké dobu čakania môžem čakať na hraniciach? Čítal som už aj o 3 hodinách čo by už zmysel nemalo, nakoľko by mi na Dubrovník vyšli tak 2 hodiny a to už sa oplatí vynechať Chorvátske hranice.2. Kde platí prihlasovacia povinnosť? Čo som našiel tak v Bosne by to mal riešiť  "ubytovateľ", v Albánsku to nie je potrebné a čo sa týka Čiernej hory som našiel dosť rôzne informácie. Niektorí tvrdia, že je prihlásenie potrebné, dokonca od nich žiadali na hraniciach tzv. biele karty, iní nič neriešili prípadne to má na starosť hotel (čo si myslím ja).2.1. Ak by aj platila prihlasovacia povinnosť do XX hodín, ako by to mohli odsledovať keďže vstup do všetkých krajín je na OP?3. Tip na internetovú sim? Predpokladám, že najlepšie budú tie celosvetové ako má Tonic & ďalší.Vďaka .

Balkán rady

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

3 reakce

Zdravím,

na začiatku augusta (srpen) plánujem cestu Bosna a Hercegovina - Dubrovník - Čierna hora - Albánsko. Presuny plánujeme len lokálnou dopravou (bus, vlak). Mám nasledovné otázky:


1. Má zmysel ísť  jeden deň ráno z Mostaru autobusom do Dubrovníka a odtiaľ večer ďalej (Kotor)? Aké dobu čakania môžem čakať na hraniciach? Čítal som už aj o 3 hodinách čo by už zmysel nemalo, nakoľko by mi na Dubrovník vyšli tak 2 hodiny a to už sa oplatí vynechať Chorvátske hranice.


2. Kde platí prihlasovacia povinnosť? Čo som našiel tak v Bosne by to mal riešiť  "ubytovateľ", v Albánsku to nie je potrebné a čo sa týka Čiernej hory som našiel dosť rôzne informácie. Niektorí tvrdia, že je prihlásenie potrebné, dokonca od nich žiadali na hraniciach tzv. biele karty, iní nič neriešili prípadne to má na starosť hotel (čo si myslím ja).

2.1. Ak by aj platila prihlasovacia povinnosť do XX hodín, ako by to mohli odsledovať keďže vstup do všetkých krajín je na OP?


3. Tip na internetovú sim? Predpokladám, že najlepšie budú tie celosvetové ako má Tonic & ďalší.


Vďaka

0

Absolvoval jsem skoro stejnou trasu minulý rok tak pár postřehů:

1. Jo takhle jsem jel, myslím že to byl hnedka ten první autobus někdy v 7. z Mostaru  do Dubrovníku to bylo úplně v pohodě skoro žádný čekání. Ale na hranicích mezi Chorvatskem a Černou horou jsme čekali asi 4 hodiny takže jsem strávil celý den v autobusu a do Kotoru přijel až večer místo poledne. Já bych to rozdělil a dal v Dubrovníku aspoň jednu noc, je tam toho docela dost k vidění.

Jo a bacha na ty autobusy, je lepší tam být dřív a nacpat se do autobusu v Dubrovníku brzo. Mají systém, že prodávají více lístků do autobusu než je míst a lidi co se nevešli museli busem co jel za hodinu. Lístky jsem kupoval online dopředu přes Globtour.


2. Já to vůbec neřešil v Černý hoře a nikdo po mě nic nechtěl, myslím že tohle řeší ubytování. Ale asi záleží na koho narazíš na celnici


3. Simku jsem neřešil, Wifi na každém rohu

0 Citovat

Prihlasovacia povinnost? Na balkane? Tak o tom som teda nepocul ani pred 6 rokmi, ked sme okrem Albanska spali v kazdej jednej krajine. Myslim ,ze tuto povinnost ma ubytovanie resp. od nas nikto nikdy ziadnu kartu nepytal (okrem tej zelenej od auta :D) Ved si len predstav to kvantum ludi, ktori sa tam trepu na letnu dovolenku k moru a vsetci by mali ist este na policajnu stanicu ... no minimalne mna by v takej krajine videli len raz :)


Co sa tyka simky. Wifi je sice vsade, ale vies ako to funguje :) ... zrovna ked ti treba net, tak ziadna siet nie je k dispozicii alebo to jednoducho nejde.  Prave som sa vratil z Albanska a MTX Connect fungoval na 1ku. Byt stale online je obrovska vyhoda, za 4 dni som minul asi 70 MB (1MB za 2 centy). Cena simky 5€ s pociatocnym kreditom 7 € ... myslim, ze nemas velmi co vymyslat :)


Inac Albansko ma tak ohurilo, ze este som nevybalil "kufre" a uz mam dalsie letenky Podgorica-Tirana :D Ale o tom este napisem v blogu.

0 Citovat

Vďaka obom.


@voughne píše sa to oficiálne len pri Čiernej hore, ale tiež mi to príde hlúposť :o)

0
3 reakce