Zdravím,Jsem lehce zmatený, podle průvodce tady na CL není do Běloruska dopis vůbec potřeba "Při pobytu do 30 dnů platí pro občany ČR zjednodušený režim, kdy není vyžadováno pozvání." No ovšem na stránkách ambasády jsem pak našel, že i pro tyto víza je to potřeba. Je tu někdo kdo by měl zkušenost a mohl by mi přiblížit jak teda na to?  :) Druhý dotaz je, kolik si tak ty hotely za to pozvání účtujou? Chtěli bychom být ubytování na více místech a ne jen v jednom celou dobu (případě v lepším pobytě bydlet někde přes booking/airbnb ale to je asi moc utopie :).Děkuju .

Zvací dopis do Běloruska

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

4 reakce

Zdravím,

Jsem lehce zmatený, podle průvodce tady na CL není do Běloruska dopis vůbec potřeba "Při pobytu do 30 dnů platí pro občany ČR zjednodušený režim, kdy není vyžadováno pozvání." No ovšem na stránkách ambasády jsem pak našel, že i pro tyto víza je to potřeba. Je tu někdo kdo by měl zkušenost a mohl by mi přiblížit jak teda na to?  :)

Druhý dotaz je, kolik si tak ty hotely za to pozvání účtujou? Chtěli bychom být ubytování na více místech a ne jen v jednom celou dobu (případě v lepším pobytě bydlet někde přes booking/airbnb ale to je asi moc utopie :).

Děkuju

0

preco by bol booking.com/airbnb utopia, ste aj pozerali ponuku? 

inak velvyslanectvo v Prahe pise aj toto pri sukromnych navtevach, mozno by sa aj to dalo vyuzit

Pro občany řady států (včetně České republiky) je stanoven zjednodušený způsob vyřízení víz, kdy není požadováno pozvání v případě návštěvních víz na jeden vstup na dobu do 30 dnů.

edit: na strankach bieloruskej ambasady na Slovensku tych 30 dni spominaju aj pri turistickych..takze myslim ze rovnako to bude aj v CR.


0 Citovat

No oni píšou, že platí zjednodušený režim ale na druhou stranu na této stránce http://czech.mfa.gov.by/cs/consu...s/#Tourist

 je napsané že krátkodobá turistická víza vydají pouze

"pro občany řady států (včetně České republiky) — potvrzení o rezervaci ubytování v hotelu, na dobu dokumentárně potvrzené rezervace, nejvýše však 10 dní. Potvrzení rezervace musí být vystaveno přímo hotelem, potvrzení z internetových rezervačních portálů se neakceptují"

O Airbnb/booking jsem psal utopii, že mi nejspíš v tomto případě budou k ničemu.

Napsal jsem dotaz na velvyslanectví, tak uvidím.

0 Citovat

no najlepsia bude odpoved z ambasady:)

inak zaujimave je, ze o tom aky typ viza (sukromne, turisticke a pod) rozhoduje asi az uradnik, priamo to do formularu nevyplnate

http://mfa.gov.by/docs/visa/visa_cz.html


vízum krátkodobé služební / za účelem účasti na sportovních nebo kulturních akcích (tam tiez pisu o tej vynimke pri dlzke navstevy na menej ako 30 dni). By som si vygooglil nejaky koncert, alebo festival (prip. viacero), ktory sa vtedy bude odohravat a povedal na ambasade ze tam chcem ist :)


ale aj tak si myslim, ze do tych 30 dni nebude problem ani cisto "turisticky" 

Bielorusko sa pomaly otvara, pohranicne regiony uz ako tak otvorene, letecky do 5 dni bez viz, od januara uz Rusi kontroluju na spolocnej hranici, tak ja myslim ze onedlho sa bude chodit do Bieloruska uplne bez viz

0 Citovat

O Bělorusku něco vím, už jsem tam byl loni i letos. Ale pro jednoduchost používám bezvízové oblasti - tj. Grodno a Brest. Tam stačí povolenka, která se obratem vyřídí na Internetu za cca 10-12€. 

Problematika normálního víza je skutečně silně chaotická, materiály na různých místech si dost odporují, navíc cena za vízum není zanedbatelná. Osobně s návštěvou vzdálenějších oblastí čekám, až Lukašenko schválí další rozšíření bezvízového styku (a že jsou na to v Bělorusku silné tlaky je jasné). Neoficielně se něco očekává na příští rok, kdy má být v Bělorusku zase jakési sportovní mistrovství světa.

0
4 reakce