Nějak jsem zapsal  .

Turistické vízum do Číny?

Založil(a) ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

12 reakcí

Nějak jsem zapsal smiley - dnes mě teprve napadlo se podívat zda není náhodou nutné si vyřídit do Číny vízum a ono to nutné je!!!

Věc se má tak, že odlétám 18.10.2015 z Vídně a ještě jsem to vůbec nezačal řešit...

na následujících stránkách jsem se dočetl, že potřebuju následující:

1. Formulář žádosti o vízum (fajn)
2. fotografie: 1x současná barevná originální fotografie pasového formátu, nalepit na formulář (fajn)
3. pas a fotokopie dvojstrany s fotografií (fajn)
5. zvací dopis - coooo? nemám a to nedám....jak se tohle dělá???
7. vytištěná letenka nebo rezervace letu (to mám)

Jak dlouho to trvá a jak se to dělá? Musím kvůli tomu jet do Prahy? Mám tam jet už dnes? Jak mám sehnat ten zvací dopis? Díky za odpovědi...

http://www.chinaembassy.cz/cze/lsyw/viza/t753198.htm

0

Myslím, že ses díval na návštěvní vízum, ale tebe zajímá turistické vízum (typ L, na webu ambasády je pod číslem 6). Takže zvací dopis není potřeba, ale za to se ti rozrostl ten seznam požadovaných dokumentů o toto:

5. (a) pracující: originál potvrzení o zaměstnání + souhlas zaměstnavatele s čerpáním dovolené; OSVČ: aktuální výpis z živnostenského rejstříku
(b) studenti: originál potvrzení o studiu
(c) nezletilí: rodný list a souhlas obou rodičů s vycestováním dítěte do Číny (viz „Důležité informace k podání žádosti o vízum do ČLR")

6. cestovní pojištění na dobu pobytu v Číně

7. aktuální výpis z vlastního účtu se zůstatkem dokládajícím dostatečné finanční prostředky na cestu (min. 100 USD na den pobytu v Číně na osobu)

8. (a) turistika: detailní itinerář cesty po Číně (podle časového sledu – místa, pamětihodnosti apod.) a vytištěné rezervace ubytování na celou dobu pobytu


Ad vyřízení – na webu píšou "Vyřízení víza běžně trvá 4 pracovní dny ode dne přijetí žádosti." – já mám pocit, že to ty 4 pracovní dny byly, možná 5, ale víc asi ne. Musíš kvůli tomu dvakrát do Prahy – jednou podat žádost, jednou vyzvednout víza. Já tohle musel absolvovat z Ostravy. Pokud to chceš mít stoprocentně do příštího pátku, určitě jeď do Prahy dneska nebo zítra. Pozor na úřední hodiny pro podávání žádostí a následné vyzvedávání víz. Přijď na ambasádu co nejdřív, bývají tam fronty a čekat můžeš klidně 1-2 hodiny, takže když přijedeš v 11, nemuselo by se na tebe dostat. Fronta se dělá už před 9. hodinou.

Každopádně měj všechny podklady dobře připravené a dobře vyplněný formulář, jinak ti řeknou, že to a to musíš doplnit, dodat atd. (stál jsem ve frontě a několik lidí prostě nemělo kompletní dokumenty, přestože je jejich seznam výslovně vypsán na webu ambasády, i když, jak jsem pochopil, často se jednalo o služební cesty a právě se tam řešily ty zvací dopisy, ale to se tě jako turisty netýká) a jelikož nejsi z Prahy, měl bys asi problém si pro něco jet domů nebo něco shánět. Když si ty dokumenty seřadíš v tom pořadí, jak jsou uvedeny v seznamu požadovaných dokumentů, bude to úplně nejlepší. smiley

0 Citovat

Tak to je asi malér neboť:

5. jsem zrovna nezaměstnaný

a

7. tolik peněz nemám ani omylem...cestuju po světě jako batůžkář s rozpočtem 10 Eur na den

taky 8. vytištěné rezervace ubytování na celou dobu pobytu nemám bo cestuju výhradně skrz Couchsurfing...


Co teď?

0 Citovat

Nebudu se pouštět do nějakých spekulací, protože jsem takovou situaci neřešil a tak netuším, jak s tím naložit. Zkus si něco pogooglit, jestli už něco podobného někdo před tebou neřešil, protože přece i do Číny musí cestovat řada low-cost cestovatelů. Možná se tady ještě někdo vyjádří.

Můžu ti akorát říct, a to tě asi moc nepotěším, že na ambasádě jsou bohužel docela striktní a nekompromisní a neřekl bych, že se tam dá nějaký chybějící požadavek ukecat. Soudě tedy podle toho, co jsem slyšel od okýnka, když jsem tam dvakrát stál ve frontě. Případně můžeš zkusit hned ráno na ambasádu zavolat a zeptat se, jestli vůbec můžeš jako nezaměstnaný a low-cost cestovatel do Číny cestovat nebo jestli to nelze.

Co se týká těch peněz, dá se to třeba obejít tím, že by ti někdo narychlo ty peníze na účet poslal, ty by sis vytiskl výpis k žádosti a peníze mu poslal zpátky.
Ubytování bys mohl vyřešit tak, že by sis např. na Booking.com rezervoval hotely s možností zrušení zdarma, vytiskl si potvrzení rezervace, podal žádost a jakmile ti vízum udělí, hotely bys zase zrušil. Ale s tím bodem 5 fakt nevím a pokud neporadí Google, pak bych asi volil ten telefonický dotaz na ambasádě.

0 Citovat

Asi bych nepanikaril ... turisticky cinsky vizum je jeden velkej vojeb smiley).

Ad vypis z uctu: Skutecny mnozstvi penez na tvojem uctu nikdo nebude zkoumat, staci jim printscreen z internetovyho bankovnictvi kde je uvedena suma a tvoje jmeno ( hint Gimp, Photoshop .. ).

Ad rozpis cesty: Dalsi volovina ... proste napis ze den po dni budes chodit po pamatkach a obdivovat jejich mile vudce ...

Dal bych doplnil, ze potrebujes smlouvu o cestovnim pojisteni - ne jenom karticku ... chteji videt na kolik jsi pojistenej. Jak tu nekdo psal, na ambasade jsou stritkni, ale nezkoumaji uplne detailne co do tech papiru pises, takze je docela prostor pro lidovou tvorivost smiley. Jinymi slovy formalne je treba splnit vsechno co chteji ( proste bolsevicka zeme ), ale faktickou spravnost moc nikdo nezkouma. Kazdopadne na ambasade bud brzo a pocitej ze vystaveni viza trva cca. tyden.

0 Citovat

S tou frontou potvrzuji - pokud tam nebudeš kolem osmé, nejpozději před půl devátou, tak už většinou ani nemá smysl, abys tam čekal, za den vyřídí tak 30-35 lidí maximálně. Pět dní na vyřízení je standard (pondělí-pondělí), za rychlejší vydání se výrazně připlácí (a to ti to ještě musí dovolit konzulka). Případně se můžeš obrátit na nějakou vízovou firmu, ale to by tě stálo několik tisíc navíc (které předpokládám nemáš).

Pak je ještě varianta, že bys letěl bez víza (do některých čínských měst se dá letět bez víza na 3 dny) a vízum si následně vyřídil na místě. Párkrát jsem zaslechl, že to jde, ale podrobnosti netuším. Možná doplní někdo zkušenější...

0 Citovat

Ať nezakládám nové téma, tak vložím aktuální odkaz sem: Zeman se vyslovil pro bezvízový styk s Čínou. Zatím jen takové plácnutí do větru, ale co když... smiley

A v souvislosti s tím by mě zajímalo, co myslel jeden z diskutujících na idnesu tím, že pokud bychom zavedli bezvízový styk s Čínou, museli bychom vystoupit ze Schengenu. To je přece blbost ne?

0 Citovat

Ano, je to blbost. Pokud Čína dá občanům ČR bezvízový styk, je to šumák. Problém je, pokud by chtěla ČR dát Číně bezvízový styk - to nejde, neboť jsme v rámci Schengenu a tím pádem bychom porušili celistvost hranic.

0 Citovat

No jasně, ale Zeman samozřejmě chtěl, aby mohli Číňani jezdit bez víz k nám.

Takže my nemáme s nikým mimo Schengen vzájemně bezvízový styk? Jinými slovy, občané všech zemí mimo Schengen musí žádat o naše vízum?

0 Citovat

Nechcem zavadzat, ale známi ukrajinci napr. si vybavili viza len do poľska. S tym ze inam oficialne nemozu. Schengenske az vyssi level bol.

Sent from my M351 using Tapatalk

0 Citovat

Ahoj,

mohu si zadat o vizum do Ciny i kdyz mam v pase 2x vizum z Egypta? Posledni z 6/2015.

0 Citovat

myslim, ze to ma asi taky vplyv ako peciatka z Bosny a Hercegoviny na viza do Indie:)

0 Citovat

tak to uz je neskoro nie tak ci tak? A predpokladam ze vela ludi ma peciatky z Egypta ako dovolenkovej destinacie, takze na ambsade sa s tym nestretnu po prvy krat.

0
12 reakcí