Zdravím, před víc jak půl rokem jsme si s přítelem koupili u wizzu letenky do Izraele. Termín je 5. - 8.2. S podzimem se ale začaly objevovat zprávy o různých útocích. Nevíte někdo, jak to nyní v Izraeli OPRAVDU vypadá? Media totiž často věci hrozně dramatizují a zveličují. Já bych klidně letěla, protože podle mě je Izrael stále ještě bezpečná země. Problém je z přítelem. Děsně se bojí, že jsou tam bombové a střelecké útoky teď na denním pořádku a to ke všemu všude... Jeli byste vy nyní do Izraele nebo byste radši nechali letenky propadnout? Pochybuju, že mi po stornu vrátí peníze. A změna cestujících by byla taky určitě dost drahá na to, aby se daly letenky prodat. Předem díky za odpověď. .

Aktuální bezpečnostní situace v Izraeli

Založil(a) ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

20 reakcí

Zdravím,
před víc jak půl rokem jsme si s přítelem koupili u wizzu letenky do Izraele. Termín je 5. - 8.2. S podzimem se ale začaly objevovat zprávy o různých útocích. Nevíte někdo, jak to nyní v Izraeli OPRAVDU vypadá? Media totiž často věci hrozně dramatizují a zveličují. Já bych klidně letěla, protože podle mě je Izrael stále ještě bezpečná země. Problém je z přítelem. Děsně se bojí, že jsou tam bombové a střelecké útoky teď na denním pořádku a to ke všemu všude... Jeli byste vy nyní do Izraele nebo byste radši nechali letenky propadnout? Pochybuju, že mi po stornu vrátí peníze. A změna cestujících by byla taky určitě dost drahá na to, aby se daly letenky prodat.
Předem díky za odpověď.

0

Rozhodne jedte, byli jsme tam, kdyz litaly rakety a bylo to naprosto bezpecny. Tam, kde je to nebezpecny, vas nepusti. Navic, slyseli jste o nejakych ranenych cizincich, potazmo z CR? Pohlidaji vas!

0 Citovat

Po stornu peníze jistě nevrátí a změna jména je kolikrát dražší než samotná letenka. Já bych jela (podle mě osobně není důvod nejet), nicméně celkem pochybuji, že přítele přesvědčí, když mu tady deset lidí napíše, že oni by jeli. To si musí vyřešit on sám v sobě.

0 Citovat

Osobně bych do Izraele neletěl!
Bezpečností situace je tam sice nejspíše v rámci možností díky bezpečnostním složkám "stabilizovaná",ale na každém rohu vojáci,otravné až někdy ponižující kontroly a pod.

0 Citovat

Díky všem za informace.

0 Citovat

Letěl bych. A samotného mě to čeká o víkendu, ikdyž jen na otočku smiley

0 Citovat

No, upřímně řečeno se taky trochu obávám. :/ Mám letět v pondělí do Tel Avivu, hostel v Jeruzalémě už rezervován a zrovna zhruba před hodinou a půl ukazovali ve zprávách na ČT1 novou reportáž o tom, jak to teď vypadá v Jeruzalémě. A úplná pohoda to tam fakt není, situace je tam teď vypjatější. Sám mluvčí policie v Jeruzálemě říkal, kolik tam toho bylo teď poslední dobou...

Já osobně to asi nakonec risknu.... ale riziko tam určitě je.... aspoň poslední měsíc ano...

0 Citovat

s kamarádkou jsme byli v Jeruzalému a v Tel aviv na konci listopadu, všichni nás jen strašili, že jsme blázni apod. S kýmkoliv jsme se bavily z letadla, tak nám říkali, že u nich okolí reagovalo úplně stejně.. Bylo vše v pohodě. V Jeruzalému u chrámové hory a u zdi nářku bezpečností kontrola. No a na letišti při cestě zpět velmi podrobná bezpečnostní kontrola v kabince smiley doporučuji opravdu tři hodiny před odletem smiley) jeďte a užijte si to!!!

0 Citovat

Na konci listopadu jsem byl sám 2 týdny v Izraeli a Jordánsku. Vše bylo naprosto v pohodě, cítil jsem se bezpečně. Je blbost nechat propadnout letenky kvůli strachu... Schválně si zkuste najít kolik turistů v Izraeli zahynulo za poslední rok, dva, tři... smiley Ještě větší blbost je mluvit o "ponižujících kontrolách". Když jsem pěšky přecházel hranice z Jordánska do Izraele (na celé hranici jsem byl jediný přecházející), tak mi byla věnována mimořádná pozornost... Policajti při ní postupovali korektně. Vždy slušně požádali - zda bych se vzdálil od svého zavazadla, zodpověděl jim pár otázek, zda mi mohou rozepnou jednotlivé kapsy v zavazadlu, prohlédnout obsah atd...prohlédli předmět po předmětu, sejmuli z nich vzorky kvůli kontrole stop po výbušninách a na konci se zeptali, zda potřebuji pomoc se znovuzabalením věcí... Kdo mluví o ponižování, tak je úplně mimo. smiley

0 Citovat

To je presny, taky jsme byli Izrael -Jordansko - Izrael, ten jsme projeli autem temer cely. Vsichni vojaci byli pratelsti, snazili se poradit. Rozhodne to na checkpointech neni obtezujici, ale spis zajimave. Kdyz byly nepokoje v Jeruzaleme, vojaci nas chranili a na misto, kde jsme bydleli, nas pustili,az kdyz to bylo bezpecne. A jak uz jsem psala, o kolika mrtvych nebo ranenych turistech jste z I slyseli? Je to bezpecna zeme.

0 Citovat

Jen je trochu drazsi...

0 Citovat

Nějaké aktuální poznatky z Izraele, resp. Jeruzaléma, zda se vydat či nevydat.

Polské ministerstvo zahraničních věcí v pátek vydalo zprávu, ve které momentálně nedoporučuje svým občanům cestovat do Izraele.

http://www.msz.gov.pl/pl/informa...rozujacych


msz-izrael.png

0 Citovat

A co soudíte o Eilatu a Tabě? Hrozí nějaká rizika?

0 Citovat

tak je to na Sinaji a nedavno tiez riadny masaker. ale skor by som sa obaval (ako som uz asi spominal), ze by zatvorili na par dni hranice... to by bolo tiez "vesele" .. naposledy sa tak stalo v aprili

0 Citovat

no tak to by bylo super... Eilat Shuttle už asi 3 týdny nabízí dopravu jen na hranice, to mě taky moc neuklidňuje.

0 Citovat

Bouře ve sklenici vody. Tzv. Palestinci si zahází kamením, v Karáčí, Paříži nebo Bruselu a jiných muslimských městech si zahrozí pěstičkami a zapálí pár vlajek. Usual suspects jako Mogherini, Macron a marxistický papež vydají - jak jinak - proarabsky solidární prohlášení a život půjde dál...

0 Citovat

jj, výborné shrnutí https://kechlibar.net/wordpress/...#more-2721 I když jako risk manager bych tam prostě teď kupovat lety nedoporučoval:-) Pokud je máte, zkuste to.

0 Citovat

Máme právě v plánu být v Izraeli přes svátky, tak proto se ptám, zda do toho jít. Už mám zaplacené ubytko v Jeruzalémě (4 dny), pak se přesunujeme na jih přes Masadu a Ein Bokek, dál už Jordánsko atd.

0 Citovat

Hezký článek. Díky. My letíme v únoru, tak jsem zvědav, jak se to vyvrbí. Naštěstí mám kontakty žijící v Izraeli, takže budu mít informace od místních.

0 Citovat

Taky jsem lehce znepokojen, my jedeme 29.12. a samozřejmě je v plánu cesta přes Jeruzalém. I kdybych cestu změnil, např. se z Petry vrátil zpět přes přechod v Aqabě, bude mě ta neuskutečněná návštěva Jeruzaléma mrzet, když budu poblíž. Článek to hezky shrnul a myslím, že to nakonec bude ok..

0 Citovat

Možno by som sa vyhol zdržiavaniu sa v okolí Damašskej brány, vynechal light rail a mestské autobusy, prípadne okolie autobusovej stanice (+ samozrejme checkpointy). Keď si pozriete históriu útokov / nepokojov v Jeruzaléme, 95% sa udialo na týchto miestach a v absolútnej väčšine to bolo cielené na policajtov / vojakov. Isté riziko tam samozrejme je, ale to je aj v Londýne, Paríži, Bruselu či New Yorku a na tieto mestá sa tu nikto nepýta ;)

Do Vianoc je ešte ale času kopec... dovtedy sa to ukľudní. To, že je vypätejšia situácia znamená aj to, že je v uliciach viac vojakov a sú ostražitejší, tak naopak môže byť paradoxne aj bezpečnejšie ako inokedy. Na západný breh a do Betlehému by som ale asi neliezol.

Prinajhoršom keby to bolo fakt zlé, tak sa vykašlete na ubytko v Jeruzaléme a dáte si namiesto toho Tel Aviv, tam býva kľud stále a tiež je tam čo robiť na 3-4 dni.

Ja sám idem 28.12 - 31.12 do Eilatu (+ okolie - Mŕtve more, Masada), ale to akoby ani nebol Izrael :))

0
20 reakcí