Belfast, update, říjen 2017Belfast má dvě letiště - Belfast mezinárodní letiště a letiště George Besta. Wizzair lítá na to první. Letiště je to prahistorické, ošuntělé, škaredé.Z letiště pravidelně jezdí airport express, cena 7,5 liber jedna cena, zpátečka 10,5 liber. Autobus má pár zastávek a konečnou na nádraží Europa.Cesta zabere cca 25 minut.Samotný Belfast je docela malé město - na hlavní město. Většina věcí je v docházkové vzdálenosti. Jednodenní no limit jízdenka stojí 4 libry.Když je koupena po 9:30, tak stojí 3,7 libry a vždy platí do půlnoci daného dne.Titanic Belfast - základní vstupenka stojí 18 liber, vstup na titanic experience a loď SS Nomadic. Pokud máte rádi nekonečnou četbu příběhů a nějakých dat a jste fanoušek Titanicu - tak tam běžte, jinak zklamání vzhledem k ceně. Za zajímavost stojí ukázky kajut, jízda lanovkou a digitální vizualizace titanicu, palub, strojovny, případně kino a Cameronův dokument a nálezy.HMS Carolina - lehký křižník, cena prohlídky 12 liber, naprosto perfektní, můžete procházet paluby, kajuty, vše je zrenovované, perfektně udělané, v ceně máte sluchátka a výklad, na palubě je také minikino kde se vypráví příběh bitvy u Jutska.Crumlin Road Goal - prohlídka věznice, 9 liber, prohlídka je s průvodcem (délka 1 hodina), průvodci jde pěkně rozumět, součástí prohlídky je i cela smrti a popraviště kde se popravilo 17 lidí.Pokud chcete nakupovat, tak velké nákupní střediska jsou Castle Court a Victoria Square, co se týče potravin, tak na každém rohu je tesco express anebo nějaké místní varianta.Belfast Castle - novodobý zámek, příjít mrknout a jít dále, nejlépe to spojit s výstupem na místní kopce, kde je perfektní vyhlídka na Belfast.Je tam několik okruhů od cca 3 do 7 km, jsem šel nejkratším po dešti a přišel jsem jako prase, šel jsem v polobotkách. Dlouhá trasa má pěkný kamenný chodník, nahoře hodně fouká.Na věci jako radnice, opera, katedrála, socha ryby, Albert memorial clock mrkněte taky.Universita - tam se nebojte a vejdetě dovnitř je možné ji pěkně projít.Na pivo alespoň jednou do The Crown Liquor Saloon, vlastně je to tourist trap, pivo drahé, plno turistů, ale bar je nádherný, včetně dobového vybavení.Pokud nemáte půjčené auto, tak využijte jednodenní (od cca 9 hodin do 17:30) výlety autobusem, sice trochu masovka, ale také budgetovka, za 20 liber projedete část severního pobřeží.Jsem tam měl:- Dark Hedges, o ničem, miliarda lidí,- Dunluce castle, pěkné scenérie- Giant's Causeway, opět hodně turistů, ale okolo se dá udělat pěkný trip a jsou tam pěkné vyhlídky.- Carrick -a- Rede Rope Bridge, pěkná příroda, přechod přes lanový most...jakože adrenalin, žádnej není, ale pěkný.Ceny v restauracích, jídlo okolo 10-15 liber, pivo 3-4 libry, někde 5 viz the crown liquor saloon.Hotely jako v celé VB - drahé. .

Belfast - říjen 2017

Založil ve fóru Trip reporty z letu

3 reakce

Belfast, update, říjen 2017

Belfast má dvě letiště - Belfast mezinárodní letiště a letiště George Besta. Wizzair lítá na to první. Letiště je to prahistorické, ošuntělé, škaredé.

Z letiště pravidelně jezdí airport express, cena 7,5 liber jedna cena, zpátečka 10,5 liber. Autobus má pár zastávek a konečnou na nádraží Europa.

Cesta zabere cca 25 minut.

Samotný Belfast je docela malé město - na hlavní město. Většina věcí je v docházkové vzdálenosti. Jednodenní no limit jízdenka stojí 4 libry.

Když je koupena po 9:30, tak stojí 3,7 libry a vždy platí do půlnoci daného dne.

Titanic Belfast - základní vstupenka stojí 18 liber, vstup na titanic experience a loď SS Nomadic. Pokud máte rádi nekonečnou četbu příběhů a nějakých dat a jste fanoušek Titanicu - tak tam běžte, jinak zklamání vzhledem k ceně. Za zajímavost stojí ukázky kajut, jízda lanovkou a digitální vizualizace titanicu, palub, strojovny, případně kino a Cameronův dokument a nálezy.

HMS Carolina - lehký křižník, cena prohlídky 12 liber, naprosto perfektní, můžete procházet paluby, kajuty, vše je zrenovované, perfektně udělané, v ceně máte sluchátka a výklad, na palubě je také minikino kde se vypráví příběh bitvy u Jutska.

Crumlin Road Goal - prohlídka věznice, 9 liber, prohlídka je s průvodcem (délka 1 hodina), průvodci jde pěkně rozumět, součástí prohlídky je i cela smrti a popraviště kde se popravilo 17 lidí.

Pokud chcete nakupovat, tak velké nákupní střediska jsou Castle Court a Victoria Square, co se týče potravin, tak na každém rohu je tesco express anebo nějaké místní varianta.

Belfast Castle - novodobý zámek, příjít mrknout a jít dále, nejlépe to spojit s výstupem na místní kopce, kde je perfektní vyhlídka na Belfast.Je tam několik okruhů od cca 3 do 7 km, jsem šel nejkratším po dešti a přišel jsem jako prase, šel jsem v polobotkách. Dlouhá trasa má pěkný kamenný chodník, nahoře hodně fouká.

Na věci jako radnice, opera, katedrála, socha ryby, Albert memorial clock mrkněte taky.

Universita - tam se nebojte a vejdetě dovnitř je možné ji pěkně projít.

Na pivo alespoň jednou do The Crown Liquor Saloon, vlastně je to tourist trap, pivo drahé, plno turistů, ale bar je nádherný, včetně dobového vybavení.

Pokud nemáte půjčené auto, tak využijte jednodenní (od cca 9 hodin do 17:30) výlety autobusem, sice trochu masovka, ale také budgetovka, za 20 liber projedete část severního pobřeží.

Jsem tam měl:

- Dark Hedges, o ničem, miliarda lidí,

- Dunluce castle, pěkné scenérie

- Giant's Causeway, opět hodně turistů, ale okolo se dá udělat pěkný trip a jsou tam pěkné vyhlídky.

- Carrick -a- Rede Rope Bridge, pěkná příroda, přechod přes lanový most...jakože adrenalin, žádnej není, ale pěkný.

Ceny v restauracích, jídlo okolo 10-15 liber, pivo 3-4 libry, někde 5 viz the crown liquor saloon.

Hotely jako v celé VB - drahé.

0

diky za podrobny prispevek. jedno z mala temat, kde se citim silny v kramflecich, v NI ziju od roku 2009. ad Belfast. Pokud vas zajima historie Troubles, skvele zpracovana je v Ulster muzeu kousek od Queens University. Doporucuji jeste prohlidku Shankil Road se zachovalou vysokou zdi, ktera oddelovala protestanty a katoliky aby se nevyzabijeli. Jinak Belfast asi turisticky vytezen. Na severu zvazte navstevu jedineho obydleneho ostrova Rathlin - trajekt z Ballycastle trva cca 30 minut. Majak odkud Marconi provedl prvni bezdratovy prenos na svete, tuleni kolonie, ptaci rezervace - v lete muzete zahlednout puffiny. Stavte se u nas na riviere v Portrushi ci Portstewartu, krasnejsi je dle meho nazoru Portstewart Strand. Dale na zapad urcite Mussenden Temple a Benone Beach. Kousek od Mussendenu je Magiligan Point, odkud v sezone prejedete nakladnim privozem do Greencastlu v Donegalu, coz je nadherny liduprosty irsky kraj.

0 Citovat

ad hotely, mam volny pokoj v Portstewartu, rad ubytuji normalni turisty a poskytnu i o volnych vikendech sve pruvodcovske sluzby ci karticky do National Trustu, ktere vam zajisti volne vstupy na Mussenden, Giant's ci Rope Bridge

0 Citovat

Zrovna jsem se vrátil z N.I. a musím říct, že jsem byl naprosto nadšen. Přihodím pár postřehů:

- rozhodně doporučuji půjčit auto, příroda a památky na pobřeží podél Coastal Causeway jsou parádní a to především mimo ty hlavní turisticky provařený. Navíc díky autu jsme byli třeba i na provařených Dark Hedges ráno a úplně sami a moc se mi to líbilo oproti příspěvku od L_K

- za mě rozhodně nej Kinbane Castle, byli jsme tam taky sami a místo je to fakt až magický

- Mussenden Temple + Benone Beach druhý takový asi trošku neprávem opomíjené místo

- moc se mi líbilo Derry/Londonderry, taky můžu vřele doporučit

- z Belfastu už jen snad doplním, že teď tam jsou moc pěkný vánoční trhy a vřele doporučuji hospodu Kellys Cellars a v Derry Dungloe Bar :)

Jinak mně subjektivně přišlo, že je zde tak o 1/4 levněji než v Anglii, jedli jsme v hospodách a to i na turisticky exponovaných místech jídlo kolem 10 liber plus mínus, pivko všude do 4 liber.

0
3 reakce