Ahoj, chastáme se s AY do XIA a zpátky z CKG (viz http://cestujlevne.com/cina-xian-chongqing-lete-podzim-11-639-kc/ a měl bych v vám pár otázek: - dle info z ambasády po nás chtějí kromě výpisu z účtu, potvrzení zaměstnavatele o dovolené letenek atp také přesný itinerář cesty + hlavně rezervace ubytování na každý den ( budeme tam 16 nocí). Nevíte, jak moc striktně na tom trvají? Dovedu si představit, že si dopředu domluvím 3 noci po příletu v Xianu a pak další 3 noci v místě odletu, ale zbývá mi 10 nocí na cestu a představa, že si dopředu zaplatím přes nějaký portál ubytování a pak nestihnu vlak nebo cokoliv a skončím jinde a peníze zpátky nedostanu, je tristní. Máte někdo zkušenosti s pohovorem na místě, jak moc trvají na rezervacích na konkrétní noci přpadně radu, kde rezervovat ale zaplatit až na místě, případně stornovat po udělení víza ( to už snad nezjišťují). Mluvím samozřejmě o levnější variantě ubytování. - nemáte někdo zkušenosti s akceptací KK nebo DK v Číně a jakou kartou je nejvýhodnější platit s ohledem na kurzy? Pravidla budou asi ve stejných zemích stejná, že, takže i v Číně FIO či AXA, a raději neplatit CITI ( to možná ani v Číně nepůjde),RB a DINNERS Díky za reakce .

Čína na vlastní triko

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

13 reakcí

Ahoj, chastáme se s AY do XIA a zpátky z CKG (viz http://cestujlevne.com/cina-xian-chongqing-lete-podzim-11-639-kc/ a měl bych v vám pár otázek:
- dle info z ambasády po nás chtějí kromě výpisu z účtu, potvrzení zaměstnavatele o dovolené letenek atp také přesný itinerář cesty + hlavně rezervace ubytování na každý den ( budeme tam 16 nocí).
Nevíte, jak moc striktně na tom trvají? Dovedu si představit, že si dopředu domluvím 3 noci po příletu v Xianu a pak další 3 noci v místě odletu, ale zbývá mi 10 nocí na cestu a představa, že si dopředu zaplatím přes nějaký portál ubytování a pak nestihnu vlak nebo cokoliv a skončím jinde a peníze zpátky nedostanu, je tristní.
Máte někdo zkušenosti s pohovorem na místě, jak moc trvají na rezervacích na konkrétní noci přpadně radu, kde rezervovat ale zaplatit až na místě, případně stornovat po udělení víza ( to už snad nezjišťují).
Mluvím samozřejmě o levnější variantě ubytování.
- nemáte někdo zkušenosti s akceptací KK nebo DK v Číně a jakou kartou je nejvýhodnější platit s ohledem na kurzy?
Pravidla budou asi ve stejných zemích stejná, že, takže i v Číně FIO či AXA, a raději neplatit CITI ( to možná ani v Číně nepůjde),RB a DINNERS
Díky za reakce

0

Ahoj,

v září sme byli na měsíc a co se týče víz, tak naprosto v pohodě. Spíš než detaily itineráře, řešili, abysme opravdu měli všechno a když jsem jim dala kopii potvrzení o dovolené od zaměstnavatele, poslali mě domů s tím, že potřebují originál.
Takže ten seznam věcí, co je potřeba je opravdu nutný kompletní.
Itinerář si kdekoliv můžeš najít i jiný nebo pošli mail a můžu ti zaslat ten náš, ikdyž je to úplně na jinou část číny, každopádně dobré pro příklad.
Přes Booking.com si stačí najít hotely, které mají předběžnou rezervaci zdarma a vytisknout potvrzení, následně můžete všechno klidně zrušit. Trasi si můžete taky vymyslet, důležité je popsat správně počet dní, aby Vám nevydali vízum na kratší dobu.
Jinak na ambasádu si fakt přivstaňte a běžte tam už třeba na 6 ráno, bývají tam hodně velké fronty a občas to vůbec neutíká, tak z toho je pak zabité celé dopoledne. Pokud vím, tak stačí, když tam jde jen jeden z Vás, my pro jistotu měli ještě napsanou plnou moc, ale šlo to v pohodě(musela jsem do práce, tak to za mě vyběhal přítel).

Kartou jsme platili převážně - visa a masterkard(KB, ČSOB) + sme párkrát vybírali větší sumy, protože máme asi 100,- poplatky.
Jinak doporučuji do Číny určitě mrknout na youth international hostels stránky a zařídit si jejich kartičku(jde to i na místě v hostelu). Po Číně mají dost poboček, ve větších městech na super strategických místech, je to levné a kupodivu často na dost dobré úrovni (už jsme využili v Číně úplně mimo na rýžových terasách i v centru v Šanghaji a třeba v Bangkoku a nemůžeme si stěžovat..a to jsme pár, vyžadujeme i docela soukromí a větší hygienu - vlastní koupelnu a nebyl nikdy problém smiley
Kdyby se Vám hodil Lonely Planet, máme dyštak v Praze na půjčení/odkup

0 Citovat

Jo jinak výpis z účtu jsem řešila na konci měsíce, kdy se to zrovna pohybovalo jen trochu nad nulou smiley tak, že sem to vyjela do text. podoby a prostě připsala nulu a vytiskla smiley naprosto to nikdo neřešil a měli jsme to tak oba...
takže potřebujete - formulář z netu (normálně se vyplňuje česky..někdo se občas ptal, kde má najít svoje jméno v čínských znacích smiley tak to fakt nepotřebujete..;fotku, pas a jeho fotokopii(to si tam dost lidí fotilo až na místě, protože to neměli..takže doporučuju přinést, hrozně to tam zdržuje), letenka zpáteční nebo její rezervace. potvrzení o zaměstnání - pro jistotu jsme měli dovolenku(kopii) + anglicky napsané asi 2 věty od asistentky vedoucího s tím, že cca "zaměstnanec *jméno* narozen dne*datum*, pracující ve společnosti *** na pozici**** si ve dnech ***až*** vybírá řádnou dovolenou a po jejím ukončení nastoupí zpět do zaměstnání..podpis, razítko, hotovo-..tohle řešili a chtěli po mě originál!!, kopie nestačila.. Teoreticky by měla stačit dovolenka(raději originál, takže vypsat třeba 2 a jednu vzít a druhou odevzdat(klidně si to podepište sami..jim jde hlavně o to, že je tam někdo podepsaný..), ale ten papír s textem zafungoval 100%.; dál teda výpis z účtu(viz výše... malé částky neriskujte smiley, itinerář (naťukejte v excelu tabulku se sloupci "datum", "místo" ubytování"...a ke každému dni napište jménpo a adresu hotelu, co rezervnete na booking.com a nějaké ty památky a místa, co navšívíte, ať to trochu vypadá smiley jestli se Vám s tím moc nechce dělat, tak si do itineráře dejte míň míst, ale musím říct, že my jsme to cca pak i dodrželi a i to dost pomůže k celkové organizaci výletu a člověk pak netráví tolik času hledáním a dumáním na místě a má předem lepší obrázek o časové náročnosti smiley rezervace hotelů vytiskněte a doneste spolu s itinerářem a letenkou.. čím víc papírů tím líp.. ona to chuděra ani nebude moc prohlížet a stačí říct, že to máte oba stejné a budete mít hned hotovo smiley
na cestě jsme využívali icouchsurfing, ale to jsme jim samozřejmě do itineráře nepsali a je lepší se tomu vyhnout kvůli vtíravým otázkám..lepší je v Číně nikoho moc neznat a jet tam jako "blbý turista" do hotelů... kdybyste už nic nepotřebovali, tak přeju ať se cesta líbí smiley

0 Citovat

Ahoj Tesso, díky za vyčerpávající informace.Mezitím jsem sehnal v BJS kamaráda, co by mi "na oko" kvůli získání víza poslal itinerář cestovky na celou dobu včetně rezervace ubytování (emailem) s razítkem cestovky, to by mohlo stačit smiley
Ten seznam dokumentů pro získání víza je docela obsáhlý...takže raději vše s sebou.
Díky za info o návalech na ambasádě, to bych nečekal, když jsem byl na Kubánské pro vízum, bylo to naprosto v pohodě.
Z Ambasády napsali, že ideální je žádat měsíc před cestou, raději si tedy dám fóra.
Karty s sebou vezmu, ale asi to bude chtít i USD hotovost.Ohledně půjčení lonely planet bych se rád domluvil, také jsme z Prahy, listoval jsem doma LN z roku 2001...informace tam nejsou moc aktuální...ale můžeme porovnat.
Až začnu vše řešit, tak v půlce června, tak sem hodim aktuální zážitky z ambasady a později cestopis z Číny
M.

0 Citovat

Ahoj, můžu potvrdit zkušenosti s ambasádou, že je lepší přijít tam fakt brzo ráno, klidně v 6 a být první, než přijít třeba v půl 8, což byl poprvé můj případ a byl jsem první, na koho se nedostalo a nekompromisně (konkrétně jediná Češka tam pracující) mi zavřela před nosem a nechtěla nic slyšet smiley takže druhý den se tam pak jde znova a už to člověka fakt nebaví smiley každopádně mít vše na 100% připravené, lidi tam stáli frontu 3 hodiny a pak jim něco chybělo a nikoho to nezajímalo, museli další den znovu smiley itinerář jsem si vymyslel, hotely jsem tam jen napsal, vůbec jsem neprokazoval rezervace, nic podobného.
Na cestování pak po Číně určitě berte rychlovlaky, je to zážitek. Na ubytování mrkněte na booking nebo agoda, ta je myslim přímo asijská. S sebou určitě průvodce, do mobilu aplikaci Pleco (napíšete anglicky slovo a přeloží se do čínských znaků). Pokud by vás něco konkrétního zajímalo, klidně napište. Cestoval jsem tam sám měsíc, vše bylo bezpečné a bezproblémové.Vízum dostanete snad určitě, stačí jen mít vše v pořádku:) na couchsurfingu je dobry si najit aspon nejaky mistni, co vas provedou, vezmou na nejakou originalitu a podobne...AJ ovlada jen hrstka lidi, v nekterych mestech spise nikdo smiley

At se vam tam libi smiley stoji to za co smiley

0 Citovat

Ahoj všem cestovatelům, vrátil jsem se, abych aktualizoval informace o získání víza
Ačkoliv jsem se zde dočetl že je třeba vystát dlouho frontu a pořádně si přivstat, rozhodl jsem se nejprve přesvědčit a přijel do Dejvic v 8.55 na "čumendu"
Před amasádou stálo asi 10 lidí, tak jsem se zařadil do fronty a po otevření jsem byl 3. na řadě s žádostí o vízum, ostatní totiž stáli v 2.frontě(Číňani)pro jiné doklady
Za 15 minut jsem odcházel s instrukcí do ČSOB jak uhradit eur 60 za 2 žádosti
Šel jse tam sám, podal žádost za ženu, neměl ani vše 2x nafocené a pohoda
Asi jsem měl kliku, jsou prázdniny, nicméně ani v roce 2001 si nepamatuju, že by byl nějaký zádrhel
Tak jen pro všechny, možná není třeba vystát frontu ale přijít jindy, samozřejmě se týká jen těch, co mají Pelleovu ulici ne příliš daleko.

0 Citovat

Tak ještě jedna zpráva--převzetí víza po týdnu, oba pasy hotové a předané /bez plné moci/ a vízum jen na 20 dní...přesně podle letenek...letíme od 1.17.8.
Ve vízu je napsáno, že nejpozději musíme do Číny vstoupit 3 října, jen jeden vstup, a max můžeme být v Číně 20 dní.
Myslel jsem, že vízum je alespoň 3.měsíční

0 Citovat

Ahoj, 

přemýšlím, že se mrknu do Číny. Četl jsem si, že je nutný udělat itinerář cesty s rezervacemi. Pročítal jsem si tady příspěvky, ale jsou 4 roky staré. Víte, jak to je nyní? Kontrolují nějak rezervace v hotelech a tak? Já jsem si vždy schopný naplánovat max 1-2 dny dopředu, tak by tohle byla pro mě celkem komplikace.


A ještě jedna - kdy je nejzazší termín pro vydání víza před cestou?


Díky za tipy 


Honza

0 Citovat

Mám zkušenost půl roku nazpět.  Itinerář cesty i rezervace jsou potřeba, nějaké doklady od zaměstnavatele nebo výpisy účtu ne. Itinerář cesty je rozpis po dnech se stručným popisem, co ten den plánuješ navštívit. Vzor je třeba tady http://www.vizadociny.cz/assets/...r-vzor.pdf . Rezervace hotelů na celý pobyt můžeš udělat třeba přes booking s možností storna, vytisknout a zrušit. Žádný ověřování itineráře ani hotelů se nekoná, podstatný je, aby úřednice na ambasádě dostala papír.

Pro vyřízení víza v Praze je třeba dvakrát zajít na ambasádu, poprvý podat žádost se všema dokladama, zhruba za týden pro vyzvednutí víza. Otevírací dobu mají dost blbou, chce to být trochu flexibilní v práci, např. pro to vyzvednutí tam měli nějaké okno 10-11 hod dopoledne. Otázku na nejzazší termín pro vydání víza nechápu. ;) Asi bych to nenechával na poslední chvíli a žádost tam dal min. měsíc před cestou. To co psali vejš o byrokracii, vracení kvůli chybějícím dokladům apod., to platí pořád.

0 Citovat

Ahoj,

zrovna vypisuju formulář žádosti o vízum a nevím, co mám napsat do bodu 2.8 Informace o zvoucí osobě atd. Letím samozřejmě individuálně a nikdo mě nezve :)


Vyplňovali jste tam něco, nebo nechali volné/proškrtlé ?

0 Citovat

ja to resil (asi draze) pres student agency. posles pas a itinerar, zalepis a pomerne rychle se ti vrati pas s vizem. pokud bych to resil individualne, policko bych nechal volne

0 Citovat

Taky to budu přes ně řešit, protože mám od nich letenku a za 450,- se mi nevyplatí vzít 2 dny volno a jet 2x z Brna do Prahy.  Asi to nechám prázdný a uvidím co mi řeknou.

0 Citovat

Ahoj, mrknětě na Fijalka.cz, Čínu jsem procestovala sama a  najdete tam tipy ohledně cesty i víz.  :) Bára

0 Citovat

V Číně jsem byl v listopadu 2017. Vyřízení víz úplně bez problémů, pokud tedy máte všechno vyplněný správně, doložený letenky, itinerař, kopii pasu a fotku. 

Bod 2.8 jsem nevyplňoval podle mě.

Všechno, co nevyplníš, proškrtneš. Byl jsem takhle vyřízený asi za 1 minut a za týden jsem si šel pro víza. :) Ale stejně je nutný počítat s tím, že tam skejsneš poměrně dlouho. Ambsáda otevírá v 9 hodin, fronty před branou se tvoří od 8. Já tam přišel asi v 8:30 a na řadu jsem přišel kolem desáté hodiny. Vyzvedávání víz je otevřeno v rozmezí 10-11 hodiny, tam přijdeš na řadu téměř okamžitě.


Jak tu někdo poznamenal časy nejsou úplně ideální. Já jsem naštěstí z Prahy a mám pružnou prac. dobu, tak to pro mě nebyl až takový problém. Jestli by sis musel brát dva dni dovolené, tak to za to asi nestojí. :)

0
13 reakcí