Ahoj, byli jste někdo na Velikonočním ostrově? Budu v Chile a chtěla bych se tam mrknout, ale nejsem si úplně jistá, jestli to za to stojí.. Je tam co dělat např. na 3 dny? Co jsem zatím četla, kromě soch tam toho moc není, jen jedna pláž a krajina vesměs holá.. Díky předem za info! .

Velikonoční ostrov - stojí to za to?

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

Edo, cca od roku 2023 je průvodce povinný téměř všude viz post od Michal K_1 z 9. 8. 2023 v tomto vláknu.

1 Citovat

Loni jsem něco podobného podstoupil: https://michal-na-cestach.blogsp...sveta.html

Pokud chceš vidět hlavní místa, potřebuješ dva plné dny na dva okruhy.

Oproti minulosti už nemůžeš jít bez průvodce a objet to na kole nebo půjčeným autem. Buď se skupinovou tour nebo si najít akreditovaného průvodce. Loni jsem to zjišťoval a ceny byly cca 80+ dolarů za průvodce na den a dalších 80+ dolarů za auto. To moc nedávalo smysl.

Ve španělštině web LATAMu dává lepší ceny, ale je nutné prověřit, zda daný tarif není jen pro rezidenty. Myslím, že se tam vyplňuje číslo pasu a na český pas by takový tarif fakt neměl projít. Já kupoval promo/error za ~600 € z Říma. Normálně za tu cenu seženeš lety ze Santiaga. Bottom price je někde kolem 10k za zpáteční let. Dost často ty lety bývají i vyprodané.

Tu linku z IPC na PPT loni slibovali v budoucnu obnovit, ale netuším, jak jsou s tím daleko nebo byli jen slibotechny.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Edo, cca od roku 2023 je průvodce povinný téměř všude viz post od Michal K_1 z 9. 8. 2023 v tomto vláknu.

Ano, ta informace proběhla na Cestujlevne.com.

Fakticky vstupné do národního parku 80 USD pro cizince plus povinný průvodce minimálně 40 USD na den + doprava na ostrově.

Co čtu blogy, většina to doporučuje, pokud člověk cestuje do Chile.

Děkuji za příspěvky.

0 Citovat

Mıchal napsal(a):

Ve španělštině web LATAMu dává lepší ceny, ale je nutné prověřit, zda daný tarif není jen pro rezidenty. Myslím, že se tam vyplňuje číslo pasu a na český pas by takový tarif fakt neměl projít. Já kupoval promo/error za ~600 € z Říma. Normálně za tu cenu seženeš lety ze Santiaga. Bottom price je někde kolem 10k za zpáteční let. Dost často ty lety bývají i vyprodané.

Děkuji za ten link.

Když to dám na LATAM ve španělštině ve verzi pro Chile, tak mi na lednové / únorové data nenajde žádný let (Pro toto datum nejsou k dispozici žádné lety).

Když náhodně pak volím březen, tak to hodí cenu v CLP v ca 430 USD za jeden let.

Když si zvolím lety pro lednové / únorové dny, tak mi to hodí ceny v USD. Pěkně vysoké ca. 400 USD.

Jsou ty lety rezervovány jen pro cizince? Nebo to je chyba webu LATAM?

0 Citovat

Mám počítač prohlížeč bez VPN a mobil prohlížeč v inkognitu s chilskou VPN a nevidím rozdíl v porovnání obou prostředí ve výsledcích. Jdou tam najít letenky za cca 200 USD v basic tarifu ,pak se další tarify stupňují v ceně dle bagáže a posledním tarifem je byznys s příplatkem 200 USD. Takže cena basic se různě mění (jde nahoru) dle nějakého parametru (nebudu spekulovat jaký to je). Březnové termíny vidím v nabídce jen v tarifu byznys proto těch 400 USD. Jestli jsou letenky pro našince tak to by muselo jít v souladu s registrací a přihlašování našince do LATAM webu. Trestat cizince za to,že by měl letenku našince se mi nezdá. Naposledy jsem se díval do LATAM tak před deseti lety a pouhou změnou země na Chile v nabídce stránky se člověk dostal v rezervaci letenky na poloviční ceny do Rapa Nui.

0 Citovat

@Gigo15: Web LATAMu nefunguje úplně dobře a dost se liší (jazyková) verze od verze. Pokud nenakupuješ na jihoamerické verzi, neměl by hrozit tarif pro místní. Pokud tě někde vyzývají k výběru národnosti, tak by to také projít nemělo. Někde v popisu by když tak mělo být něco jako "Solo nacionales". Známé tím je především LATAM a Avianca.

Teď jsem se díval na jejich web a rozdíl v dostupnosti je mezi chilskou a americkou verzi. Chile letenky na leden nemá, US verze má. Mají tak dobře napsaný web, že pokud v daný den nelétají/mají vyprodáno, zobrazí se chyba a ne sousední dny, kdy let mají.

+ zajímavost: Koukal jsem na letenku na 13.3. Chilská verze udává ceny pro oba dva lety (386.000 CLP ~ 429 USD), americká to prodává za 331 a 360 USD. Takže tentokrát levnější :-D

Mají relativně schopnou podporu na Facebooku přes Messenger. Zodpovědět ti, proč chilská verze lety neprodává a americká ano, by zvládnout mohli.

0 Citovat

LATAM má "velice dobře" (míněno ironicky)  napsaný web, hází to různé ceny. Zkoušet dokola, zde má LATAM monopol a je to hlavní sezóna.

Děkuji za příspěvky.

0