Ahoj,tentokrat vas jdu poprosit o tipy pro sebe.Na cca 23 dni se chystam na prelomu rijna a listopadu do Asie. Vychozi a konecny bod je Singapur (Scoot). Zajima me, ktery mista byste mi doporucili navstivit, i s ohledem na rocni obdobi.Co se mi zatim honi hlavou je Penang, Langkawi, Phuket, Kota Kinabalu, Kuala Lumpur, Bali, Lombok, Singapur. Nemusim moc zalidneni, nicmene Singapur a KL si nechci nechat ujit. Penang asi nebude to pravy pro me. Langkawi vypada dobre i Phuket. Kota Kinabalu nevim, o tom jsem toho jeste moc neprecet. Bali+Lombok bych nerad minul. Zajima me vas nazor a zda jsou zde jina mista kam byste doporucili jet? Priroda, more, klid, pamatky, kulturni zazitky..to vse me zajima, nicmene nejvic me asi laka predstava klidu na Bali/Lomboku, takze tipy na nejaka podobna mista jsou asi nejvic vitana. Diky! A vlastne jakekoliv postrehy..vim, ze vlaken uz tu bylo trilion, no snad nekdo bude mit chut napsat par radku nez to vse proctu. Berlin-Singapur chci koupit uz ted a chci mit nejakou zakladni predstavu o itinerari aspon. .

Kam po Asii na prelomu rijna/listopadu?

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

21 reakcí

Ahoj,


tentokrat vas jdu poprosit o tipy pro sebe.


Na cca 23 dni se chystam na prelomu rijna a listopadu do Asie. Vychozi a konecny bod je Singapur (Scoot). Zajima me, ktery mista byste mi doporucili navstivit, i s ohledem na rocni obdobi.


Co se mi zatim honi hlavou je Penang, Langkawi, Phuket, Kota Kinabalu, Kuala Lumpur, Bali, Lombok, Singapur. 


Nemusim moc zalidneni, nicmene Singapur a KL si nechci nechat ujit. Penang asi nebude to pravy pro me. Langkawi vypada dobre i Phuket. Kota Kinabalu nevim, o tom jsem toho jeste moc neprecet. Bali+Lombok bych nerad minul. 


Zajima me vas nazor a zda jsou zde jina mista kam byste doporucili jet? Priroda, more, klid, pamatky, kulturni zazitky..to vse me zajima, nicmene nejvic me asi laka predstava klidu na Bali/Lomboku, takze tipy na nejaka podobna mista jsou asi nejvic vitana. Diky! 


A vlastne jakekoliv postrehy..vim, ze vlaken uz tu bylo trilion, no snad nekdo bude mit chut napsat par radku nez to vse proctu. Berlin-Singapur chci koupit uz ted a chci mit nejakou zakladni predstavu o itinerari aspon.

0

Neodpoviem na otázku, ale keď si budeš kupovať letenku tak dbaj na to, že napr. odlet z Langkawi zo Scootom je veľmi často lacnejší než zo Singapuru. Treba poskúšať aj iné mestá a keď plánuješ rozsiahlejší výlet tak ti to asi príde aj vhod.

0 Citovat

Ano, nejspis za to muzou vysoke taxy v Singapuru. Nicmene mam ten voucher na 15% insider slevu a to jde pouzit jen na lety Berlin-Singapore. Jakmile se prida dalsi segment a let neni primy, tak to slevu nepusti. Ve 2 na RT letence to udela 100 EUR.. takze to nakonec vyjde nastejno vicemene. Ale langkawi zkusim.

0 Citovat

Kuala Lumpur: pokud budeš v Singapuru (což doporučuji), KL bych už spíše vynechal - v mnohém jsou si ta města podobná a kromě "dvojčat" a nižších cen mi přijde, že vlastně KL už nemá moc co nabídnout.

Phuket: Asi raději Langkawi příp. island hopping. Výhoda Phuketu je v dobrém leteckém spojení.

Mezi možnosti bych přidal Kambodžu (Siem Reap - Angkor)

0 Citovat

KL beru jako dobrou zakladnu pro lety do okoli oproti Singapuru, takze tomu se stejne nevyhnu nejspis.


Langkawi pred Phuketem/Krabi doporucujes z jakeho duvodu?


Kambodza uz asi dost zvedne naklady/narocnost tripu. Jako jeden z bodu, kam urcite chci, mam Bali..letet nahoru a dolu se urcite prodrazi vyrazne v budgetu.

0 Citovat

Mně se zase líbí trasa Singapur - KL - Phu Quoc - KL - Kota Kinabalu - Brunei - Kuching - Singapur. Zkrátka variant je spoustu a zatím nenavštívené Bali se mi zdá už docela profláknuté.

0 Citovat

Ivo napsal(a):

Langkawi pred Phuketem/Krabi doporucujes z jakeho duvodu?


Přímo na Phuketu nejsou zrovna kouzelné pláže (je MNOHO lepších míst), je to samý rusák a podle toho to vypadá třeba i v restauracích. 

Snažím se plánovat tak, abych mohl mít přelety bez přestupů (žere to čas i peníze...) a přílety/odlety se snažím pokud možno dělat OJ abych nemusel dvakrát do stejného místa. Letos jsem třeba dal BKK-CNX-HKT-SIN a Phuket jsem tam dal jen proto, že to bylo prakticky jediné místo "u moře" kam jsem byl schopen doletět z CNX a dostat se potom do SIN. Měl jsem tam už jen pár dní, takže jsem nechtěl blbnout s nějakýma ostrovama...

Výhoda Langkawi je i v tom, že to je malý ostrov s letištěm blízko k těm plážovým destinacím a taxíkem za pár korun jsi za chvíli na ubytování. Oproti tomu taxík na Phuketu může stát docela ranec a mikrobusem může cesta na hotel trvat klidně 3 hodiny. 

0 Citovat

No mně teda itinerář s množstvím velkých měst a profláklých turistických destinací (jak vyplývá z úvodního příspěvku nebo jak to rozvinul Jakub) projetý za 3 týdny rozhodně neevokuje ten požadovaný klid. Ačkoliv nejsem velkým příznivcem Bali (a to navíc trpí v turistických místech v jižní půlce ostrova i přelidněním, kterému se chceš vyhnout, ale to mnohá místa ze seznamu), doporučuju věnovat kromě Singapuru celý čas na Bali, Lombok (není všude úplně bezpečný, tak radši důkladněji plánovat a ptát se pak místních), Gili a k tomu případně přidat východní Jávu (památky - Borobudur a Prambanan, příroda - Bromo a Ijen).

Stačil by let do Yogyakarty a zpět z Bali a vše ostatní jde levně po zemi a na moři (po Jávě delší vzdálenosti vlakem s klimatizací). Jestli chceš jezdit po Bali na skútru, klid si při tom neužiješ, i když by se dal najít ve vhodně zvoleném ubytování u pláže. Lepší je ale na klid, pláže a moře některý ze dvou menších ostrovů Gili (mně přišel v pohodě i ten nejpopulárnější Trawangan) nebo Nusa Penida a Lembongan (tam jsem nebyl).

Myslím, že v rámci jedné krátké cesty nemá smysl přidávat Penang k Singapuru nebo Langkawi a Phuket k Bali a Lomboku. Nevím, co bys chtěl dělat v Kota Kinabalu. Asi ne výstup na Kinabalu za min. 300 eur na osobu a v nejdeštivější části roku, kdy je šance na vrchol malá.

0 Citovat

Jak píše Libor. Nechces se honit, nechces lidi, nechces zbytečně utrácet a namrskal jsi si tam tolik cilu, tolik přeletu a tolik turistických míst.? Chces Bali,tak let tam a udělej okolí. Ja jsem byl měsíc na Bali, Lomboku, Gillis, Floresu a par dnů na Bromu na Jave a měl jsem cestovani plné zuby. Nebo dej jen Borneo a k tomu Langkawi a treba neco ještě na pevnině nebo návštěvu ostrovů v Thajsku z Langkawi. Ja jel měsíc z KL do Bangkoku. Proste jsou to dva různé přístupy. Ty a první diskutéři házite destinacemi jak o závod. Ale odskakovat si do Kambodže nebo Vietnamu, když chces na Bali mi přijde uhozene, ale spousta lidi teď tak cestuje. Takova cesta je opravdu jak o závod a ceny tomu odpovídají. Zalezi na tobě, co od dovolené ocekavas :-) Kazdopadne za mě je méně více. Je to jen na tobě. Ja bych potřeboval těch 23 dni jen na to Borneo s příletem a odletem z  KL. ;-)

0 Citovat

Je pravda, ze se radim k cestovatelum typu Vojtech Hajek :D cim vic preletu, aerolinek, letist a mist, tim lim. Nicmene snazim se krotit a jedu s pritelkyni, takze to musi byt trochu rozumny. Bude to jeji prvni kontakt s Asii a tak chci, aby videla vice zemi, byt to budou ty hodne proflakla mista kvuli dostupnosti letecke dopravy. 


Vubec si nedelam iluze o tom, ze okoli navstivenych mist projedu. Spis jde o to videt, nasat atmosferu, zkusit mistni kuchyni, videt 2-3 nejzajimavejsi mista v okoli a letet, pritom se vsak vyhnout mistum, kde bych nebyl spokojeny. Mezi takova mista se radi industrialni a prelidnene oblasti, coz mi Penang prijde. Phuket je sice prelidneni, nicmene verim, ze clovek najde svuj klid nebo odlehle misto kdyz hleda. To same Langkawi ci Bali. Prece jen jedu do Asie, nehledam mir na zemi,lidi a chaos k tomu patri, ale nechci slapnout vedle nejakym mistem kde budou vyskove hotely, party kluby apod., pripadne kde nebude valna bezpecnost/bude hrozit nejaka nastraha ze strany prirody v tu dobu. 

0 Citovat

Osobně bych se vykašlal na KL a Langkawi. Buď bych letěl na Borneo (Kuching, Mulu, Bako NP) nebo na Bali / Lombok.

0 Citovat

Gigo15 napsal(a):

Osobně bych se vykašlal na KL a Langkawi. Buď bych letěl na Borneo (Kuching, Mulu, Bako NP) nebo na Bali / Lombok.


diky, nicmene nejaka argumentace, alespon strucna, by pomohla dvojnasob :)

0 Citovat

No vždyť ta už tady padla - hodně psů zajícova smrt.

Je celkem jedno kam pojedete, nakombinuj si nějaké město + přírodu + památky + koupání a bude to fajn. Nemůžeš "ochutnávku Asie pro přítelkyni" pojmout tak, že vybereš TOP10 míst a budeš je chtít objet všechny. A pro začátek je v podstatě jedno, jestli část "příroda" sfoukneš na Borneu, v Cameron Highlands nebo třeba v kopcích a mangrovech na Langkawi. Nepotřebuješ vidět ten nejokázalejší chrám nebo profláklé Batu Caves, mnohem lepší zážitek může být nějaký menší zapadlý co skoro omylem objevíš při cestě na motorce. 

Dej vybrat přítelkyni co jí zajímá. Třeba u něčeho řekne "tohle musím vidět" a budeš mít hned nějaký pevný bod pod nohama. 

0 Citovat

Diky za odpoved. Zajimalo me, proc autor daval prednost  Borneo (Kuching, Mulu, Bako NP) .


Je pravda, ze to nejde v tak kratkem vylet, objet vsechna top mista. Spis jsem chtel cast vyletu pojmout jako seznameni s mistni kulturou s minimem cestovani a videt od kazdeho neco a druhou cast (nejspis Bali + okoli) pojmout odpocinkove+nejake to cestovani

0 Citovat

 východní Jáva (památky - Borobudur a Prambanan, příroda - Bromo a Ijen) - to podle fotek vypada moc hezky. Muj dotaz zni, zda podobne pamatky/prirodu neuvidime na Bali? Zas vseho moc skodi, nemusim videt 10 totoznych chramu :D lisi se nejak vyrazneji pamatky na techto mistek?

0 Citovat

Ivo napsal(a):

Diky za odpoved. Zajimalo me, proc autor daval prednost  Borneo (Kuching, Mulu, Bako NP) .


Je pravda, ze to nejde v tak kratkem vylet, objet vsechna top mista. Spis jsem chtel cast vyletu pojmout jako seznameni s mistni kulturou s minimem cestovani a videt od kazdeho neco a druhou cast (nejspis Bali + okoli) pojmout odpocinkove+nejake to cestovani

Navrhoval jsem tuto oblast, protože splňuje město + moře + příroda za rozumný peníz a na relativně malé ploše. Kuching je nádherné město, odkud se dá jet do Semenggoh Wildlife (orangutani) a do Bako NP (opice, prasata). Mulu je Gunung NP, kde je nádherný tropický les s jeskyněmi (jeden z nejlepších národních parků na Borneu).

Neznám Vaše zájmy ani Váš rozpočet. Každý je jiný. Ale například Kuala Lumpur toho moc nabídne (nemluvě o profláknutých Batu Caves, kde je víc narváno než na Karlově mostě v Praze). Je možné jet do Melaky, taky do Cameron Highlands nebo Teman Negara u Cameron Highlands. Vemte si průvodce a podívejte se do něj, dá Vám inspiraci.


0 Citovat

Ivo napsal(a):

 východní Jáva (památky - Borobudur a Prambanan, příroda - Bromo a Ijen) - to podle fotek vypada moc hezky. Muj dotaz zni, zda podobne pamatky/prirodu neuvidime na Bali? Zas vseho moc skodi, nemusim videt 10 totoznych chramu :D lisi se nejak vyrazneji pamatky na techto mistek?

Jávu můžu doporučit, líbilo se nám tam rozhodně víc než na Bali. Celkově to bylo klidnější a autentičtější prostředí. Zmíněná místa jsou krásná, nicméně jde fakt o masové záležitosti (takže požadavek klidu rozhodně nesplňují). Podle mě to ale stojí za to.

I na Bali se dají najít klidnější místa - třeba Pemuteran na severním pobřeží (fajn šnorchlování, možnost jedno- či vícedenních výletů na Jávu nebo do vnitrozemí) nebo Amed na východním pobřeží (blízko na Gili a Lombok).

Pro inspiraci: https://www.cestujlevne.com/cest...akarty-482 a pokračování

0 Citovat

Ivo napsal(a):

 východní Jáva (památky - Borobudur a Prambanan, příroda - Bromo a Ijen) - to podle fotek vypada moc hezky. Muj dotaz zni, zda podobne pamatky/prirodu neuvidime na Bali? Zas vseho moc skodi, nemusim videt 10 totoznych chramu :D lisi se nejak vyrazneji pamatky na techto mistek?

Pěkných hinduistických chrámů je na Bali spousta. Nejsem na to odborník, ale Prambanan dle wikipedie "největší hinduistický chrámový komplex v Indonésii a současně jeden z největších v jihovýchodní Asii" je, řekl bych, působivější a starší než většina chrámů na Bali. Borobudur je největší buddhistický chrám na světě a je z 9. století, takže těžko najít srovnatelný jinde, natož na Bali.

Sopky na Bali jsou, ale zdaleka ne tak hezké jako Bromo a Ijen. Docela mě rozladilo, že když jsem vyjel na skútru na západní okraj kráteru (kaldery) Baturu, bylo tam ošklivé město (z jižního okraje jsou ale lepší výhledy a ne moc budov). Druhá sopka Agung tehdy začínala být aktivní, takže jsem nemohl ani do bližšího okolí a pozoroval jsem ji jen při západu slunce z Gili Trawanganu (zapadalo přímo u ní a vycházelo u Rinjani).

Jiří M. píše, že jsou to masovky, ale já tam byl v únoru a ty tam budeš taky mimo sezónu, tak to bude trochu lepší. Borobudur se dopoledne zaplní školními třídami a žáci si chtějí s turisty procvičovat angličtinu (asi vidí cizince poprvé v životě a jsou milí, ale člověk si to pak užije méně). Chce to jít hned brzo ráno. V areálu Prambananu jsem pozdě odpoledne moc lidí neměl (nejlepší na fotky je před západem slunce, pokud svítí). Na Bromo všichni jedou jeepem na východ slunce na známé vyhlídky severně od sopky. Já jsem byl na sopce při východu slunce sám. Na Ijen jde v noci plno lidí, ale aspoň člověk ví, že jde správně. V kráteru u modrých plamenů bylo několik desítek lidí, ale pak na východním okraji kráteru za světla už bylo jen pár lidí, protože ostatní se vrací rovnou zpět.

Jestli se ti nechce na památky, ale sopky bys vidět chtěl, můžeš letět do Surabayi a z ní vlakem do města Probolinggo, odkud jede bus. Levnější to bude z Johor Bahru. Jinak bych ještě mohl doporučit na přírodu, moře a klid ostrov Tioman. Busem do Mersingu buď přímo ze Singapuru nebo levněji z Johor Bahru.

0 Citovat

Jiří Macháček napsal(a):

Jávu můžu doporučit, líbilo se nám tam rozhodně víc než na Bali. Celkově to bylo klidnější a autentičtější prostředí. Zmíněná místa jsou krásná, nicméně jde fakt o masové záležitosti (takže požadavek klidu rozhodně nesplňují). Podle mě to ale stojí za to.

I na Bali se dají najít klidnější místa - třeba Pemuteran na severním pobřeží (fajn šnorchlování, možnost jedno- či vícedenních výletů na Jávu nebo do vnitrozemí) nebo Amed na východním pobřeží (blízko na Gili a Lombok).

Pro inspiraci: https://www.cestujlevne.com/cest...akarty-482 a pokračování


Skvela inspirace, diky. Jak dlouho jste byli v asii na tomhle tripu? A kdyz bys mel zhodnotit zpetne, na Bali padaji spise negativa, slo by prozit dovcu jen na Jave se vsim vsudy? Tzn. jsou tam i klidne plaze na koupani, nejaka ryzova pole atd.? Mimo ty kulturni/prirodni veci jako prambanan a sopky, to je neco pro me a rozhod jsem se, ze tam musim. Jen tapu, zda neudelat nejake kolecko nebo zda to dotahnout na Bali/Lombok na tu odpocinkovou cast. 


Taky by me zajimalo, kolik vidite idealni cas na singapur? Velka mesta tohoto typu chceme videt, ale jsme spis rychlo-cestovatele - videt a pryc z betonoveho pekla. Tzn. Jewel pri layoveru na ceste do Asie a zpet hlavne Marina bay+show v zahradach+pokud by byl cas nejaky mistni trh s jidlem. Staci to takhle nebo je tam vic k videni pro nekoho, kdo radsi usetri den v Singapuru na vrub prirode/pamatkam na venkove. 

0 Citovat

Záleží, jak budeš mít přílet/odlet. Viděl bych to tak na ty 2 noci aby jsi tam měl jeden celý den a alespoň dva večery. 

První večer bych dal kolem západu slunce drink na 1-Altitude (dva drinky v ceně, Singapore Sling je základ) a zašel kouknout na Espalade Bridge.

Druhý den bych víceméně celý strávil v Marina Bay - Drink nebo jídlo někde v Boat Quay, Cavenagh Bridge, Singapore Flyer, na ochlazení Flow Dome + Cloud Forest (sice to jsou skleníky ale není tam zdaleka tak horko jako venku), kdyby vyloženě nadbyl čas tak zajít až k Marina Barrage.

V napjatém programu Chinatown ani Little India nemá moc smysl, Little India ale není špatná na ubytování.

Na jídlo bych jednoznačně volil některé z hawker center, ale spíše ty větší a autentické. Byl jsem v Tekka Centre (Little India) a Maxwell Food Centre (Chinatown) a ty byly super. Něco jako hawker centrum je i pod Flyerem nebo v Gardens (Satay by the bay), případně v obchodních centrech, ale to je slabý odvar. V těch velkých jsou desítky (v největším snad 200) malých stánků s jídlem, každý stánek dělá v podstatě jeden produkt, jiné stánky zase prodávají pití... V exponovanou dobu (což je vlastně celý den) bývá docela problém ulovit volný stolek. 

0 Citovat

Premyslel jsem o variante 


a)Prilet z Bali ve ctvrtek 13:30, odlet do Txl po pulnoci (patek 01:10)

B) prilet streda nejak v pulce dne, cely vecer +cely nasledujici den v Sin

Varianta a) je teda asi az moc velky sado maso. Pujdu do B. Diky! (Ps. vyhlidka nam staci jedna a na aquaria apod. Nejsme). Staci nam 1 vyhlidka, svitici marina bay garden a nejaky autenticky zazitek ze street foodu a prochazeni se a nasavani atmosfery. Vic nepotrebujem. 


0 Citovat

Streetfood v Singapuru = hawker center, určitě nevynechat, určitě některé z těch větších a ideálně stánek s frontou. Zrovna jsem psal kámošovi, že se dají sehnat letenky kolem 7tis a prý kdyby to nebylo tak daleko, tak že zaletíme na oběd. 

V Singapuru je prakticky pořád horko + vlhko, což je při pohybu po městě docela smrtelná kombinace. V tom skleníku skoro ani nepoznáš že si ve skleníku, ale bude tam příjemných 25 ;-)

Můžeš se celou dovolenou povalovat někde v chýši a plazit džunglí, ale Singapur to chce pojmout trošku stylově. To město si to zaslouží. 

0
21 reakcí