Grónsko
Plavbu na lodi do fjordu u Ilulissatu? Já tam teprve pojedu, ale pokud vím, lodě jezdí po moři někde kolem ústí fjordu a fjord je plný velkých kusů ledu.
Žádné nezáživné šedé fotky z Grónska jsem neviděl a pevně doufám, že mě při stanování začátkem září nepřekvapí předčasně napadlý sníh.
riuska napsal(a):Ahoj, sleduji téma, protože jsem se tam moc chtěla podívat, ale když občas vidím fotky, tak se mi to zdá moc kamenité, a celkem nezáživné, ty krásné fotky jsou se sněhem a ten tam asi v červenci už nikde nebude. Můžete mi prosím říct, jestli je to krásné, jak si myslím, nebo mají pravdu šedé fotky?
Já si na nezáživnou kamenitou krajinu v Grónsku nemůžu stěžovat. Fotky mám barevné dost i díky zbarvenému listí na stromkách a keřích začátkem září. Sníh, který byl na okolních kopcích na úvod a závěr, ještě dodal na kráse (před mým příletem byl koncem srpna krátce i u moře, ale tam roztál a stanovat jsem na něm nemusel). V červenci sníh nejspíš nebude, ale Icefjord je prakticky úplně plný (až na části zátok) větších a menších kusů ledovce, což je podle mě mnohem zajímavější pohled v létě než v zimě, kdy je téměř všude (kromě strmých skal, domů a moře) jen bílo. Fotky mám tady: https://eu.zonerama.com/liborste...m/12124449
Pěkná fotka závisí na dobrém světle. Na konci srpna jsme si slunečního svitu užili pramálo. Co čtu zážitky ostatních, v září bylo počasí příznivější.
Malý tip pro ty, co v Ilulissatu budou mít ubytování s možností vaření. Na severní straně přístavu je provozovna Halibut Greenland, kde se dá přímo z výrobní linky pořídit čerstvá ryba. Za pořádnýho halibuta nám naúčtovali 72 DKK, což mi na grónské poměry přišlo jako úplně směšná cena.
Jo jo sluneční svit je důležitý pro hezké fotky, ale i na kochání se krásami přírody přímo na místě. Co jsem sledoval poslední 2 týdny v srpnu webkamery na letištích Kangerlussuaq a Ilulissat, moc slunce a modré oblohy nebylo. Na začátku září bylo slunečno jen v pondělí v Kangerlussuaq a do Ilulissatu se to dostalo až krátce před západem slunce, kde jasno až polojasno vydrželo do 14 h. v úterý. Jinak bylo slunce jen ve čtvrtek odpoledne na 3 hodiny. Další 3 týdny v září bylo slunečno většinu dní díky stabilní tlakové výši nad Grónskem, což je tam běžná situace.
Přizpůsobil jsem své plány předpovědi a aktuálnímu stavu počasí, abych byl na nejhezčích místech na stezkách u Ilulissatu za slunce. Na Oqaatsut tak nebyl čas a šel jsem oproti plánu k chatě na východ od Blue Trail. Tuto stezku určitě doporučuju, i když na 1 den je to z Ilulissatu a zpět poměrně daleko (já byl rád, že jsem stanoval u odbočky z Blue Trail). Ten den ji šel jen mladý pár a 2 Dánové (a skupinka, která šla asi jen k 1. vodopádu nebo kus dál). Nejhezčí část je do sedla a případně dál k jezerům a 2. vodopádu, což by mohlo stačit pro ty, pro které je to k chatě moc daleko. Chata je nová, otevřená a s vlastní karimatkou a spacákem tam může přespat několik lidí.
My šli ACT a protože jsme potřebovali stihnout loď Sisimiut-Ilulissat, nebyl prostor se přizpůsobit počasí. Ta sněhová vánice na konci srpna, kterou zmiňuješ, nás chytla poslední den treku před Sisimiut. Když jsem pak na FB ACT četl zážitky těch, co šli ACT v září a měli celou dobu slunečno, trochu jsem jim záviděl.
Stezka do Oqaatsut je fajn, akorát v současnosti je po celou první třetinu cesty v dohledu a doslechu hodně rušná stavba nového letiště.
Quatsuut potvrzuji první třetina je na nic, jdeš staveništěm..ale pak moc hezké, samotná osada je hodně fotografická.
Co jsem měl letos možnost mluvit s lidmi tak ACT v polovině srpna byl super.
Tu odbočku z Blue trail jsem šel jen do sedla na dohled k jezerem, škoda kdybych věděl že je tam vodopád tak jdu dal:(