Kolik dní na Lofoty?
Ahoj, zajimalo by me kolik dni stravit v Lofotech, aby clovek videl to zajimave (i kdyz tam je to zajimave asi vsechno:) a pritom aby to nebyla honicka? Nejsme uplny nadsenci z dlouhych tur, takze ty bysme zvladli max. tak 3 hodinovy, 7 hodinovy tury netreba 😁👍🏼 diky!
Ahoj. Na Lofotech jsem byl loni se 73letou mámou, takže jsme přizpůsobovali program asi podobně jako vy - max. 2-3hodinové procházky.
Byli jsme 4 celé dny v oblasti kolem Leknes, která je asi nejzajímavější (jižní cíp Lofot) + 2 dny na cestu z letiště Harstad/Evenes.
Já bych tam klidně strávil i 14 dní, ale i 4 dny mi přišly v pohodě na krátké výlety kolem Leknes a Å.
To je dost individuální a záleží i na tom, odkud se přijede a kam se pokračuje a jestli chceš vidět i něco z Vesterál, které jsou cestou z pevniny. První návštěvu Lofot jsem měl mikrobusem s malou CK, kdy jsme to tam projeli cestou z Prahy na Nordkapp a muselo stačit 1,5 dne (bez Vesterál). Nepřipadalo mi to jako honička a viděl jsem toho dost, ale holt nebyl čas na výlety a delší pobyt na krásných místech. Fotky jsou před půlkou alba: https://eu.zonerama.com/liborste...um/1032236
Podruhé jsem tam byl 2 týdny a ani tak jsem neviděl vše (a nejel jsem do míst, kde jsem byl dřív - jel jsem stopem a bylo by to náročnější se tam dostat), ale měl jsem čas chodit a pobývat na krásných místech a třeba i počkat na lepší počasí: https://eu.zonerama.com/liborste...um/5645426
Kryštof Hájek napsal(a):Ahoj. Na Lofotech jsem byl loni se 73letou mámou, takže jsme přizpůsobovali program asi podobně jako vy - max. 2-3hodinové procházky.
Byli jsme 4 celé dny v oblasti kolem Leknes, která je asi nejzajímavější (jižní cíp Lofot) + 2 dny na cestu z letiště Harstad/Evenes.
Já bych tam klidně strávil i 14 dní, ale i 4 dny mi přišly v pohodě na krátké výlety kolem Leknes a Å.
Vazne se to da stihnout i za 4 dny? To me prekvapuje, pocitala jsem tak minimalne tyden 😮
Libor_S napsal(a):To je dost individuální a záleží i na tom, odkud se přijede a kam se pokračuje a jestli chceš vidět i něco z Vesterál, které jsou cestou z pevniny. První návštěvu Lofot jsem měl mikrobusem s malou CK, kdy jsme to tam projeli cestou z Prahy na Nordkapp a muselo stačit 1,5 dne (bez Vesterál). Nepřipadalo mi to jako honička a viděl jsem toho dost, ale holt nebyl čas na výlety a delší pobyt na krásných místech. Fotky jsou před půlkou alba: https://eu.zonerama.com/liborste...um/1032236
Podruhé jsem tam byl 2 týdny a ani tak jsem neviděl vše (a nejel jsem do míst, kde jsem byl dřív - jel jsem stopem a bylo by to náročnější se tam dostat), ale měl jsem čas chodit a pobývat na krásných místech a třeba i počkat na lepší počasí: https://eu.zonerama.com/liborste...um/5645426
Muzu se zeptat v jakych mesicich jste na Lofotech byl?
jajka napsal(a):[citace="Kryštof Hájek"]
Ahoj. Na Lofotech jsem byl loni se 73letou mámou, takže jsme přizpůsobovali program asi podobně jako vy - max. 2-3hodinové procházky.
Vazne se to da stihnout i za 4 dny? To me prekvapuje, pocitala jsem tak minimalne tyden 😮
[/citace]
No za 4 dny Leknes + okolí, na krátké výlety fajn. Nebrali jsme to ale tak, že chceme něco stihnout ;) Prostě jsme měli omezený čas, s čímž nešlo nic dělat a užili jsme si to i tak.
První cesta byla v červenci, což je z hlediska teplot nejlepší měsíc, ale zároveň nejvyšší sezóna. Druhá cesta byla ve druhé půlce června, což by mělo být ideální na teploty i na míň turistů než v hlavní sezóně (červenec až půlka srpna), ale byl zrovna neobvykle chladný červen, asi 2 dny pršelo vytrvale (strávil jsem ve stanu v horách nebo v knihovně v Leknes) a jeden den byl i silný vítr, který mi poničil kvalitní stan (ale šel pak používat asi na rozdíl od některých jiných, co byly u pláže Haukland).
My sme boli na Lofotach 3 dní a 2 noci... dali sme 3 kratšie tury a autom prešli dedinky,... boli sme ale trocha sklamaný z toho, že to tam bolo neskutočne preludnene... hlavne všade veľa karavanov, nájsť miesto kde sa dalo zaparkovať dalo zabrať, aj na turach bolo všade vela ľudí, potom sme sa presunuli na poloostrov Senia a tam sa nám páčilo viacej.....
janicek napsal(a):My sme boli na Lofotach 3 dní a 2 noci... dali sme 3 kratšie tury a autom prešli dedinky,... boli sme ale trocha sklamaný z toho, že to tam bolo neskutočne preludnene... hlavne všade veľa karavanov, nájsť miesto kde sa dalo zaparkovať dalo zabrať, aj na turach bolo všade vela ľudí, potom sme sa presunuli na poloostrov Senia a tam sa nám páčilo viacej.....
a ktery mesic jste tam byl?
Byli jsme tam v srpnu a skoro týden. Chodili jsme 2 treky denně, opravdu jsou krátké, do tří hodin. A řekla bych, že jsme viděli všechny ty top místa, ale ani se nehonili. Zvládli jsme i plavbu lodí, procházku vesniček. Napsala jsem o tom krátký cestopis i s délkou těch treků, tipy na levná a krásná ubytka a jak jsme řešili pronájem auta.
To je fakt individuální a radit nějak univerzálně se nedá. Určitě bych nedoporučoval nějaké šílené tempo a pokud to chcete projet celé někde od Narviku až do Å, tak bych týden viděl jako ideální čas (v létě). Já úplně nemůžu radit s itinerářem pro auto, jeli jsme to kombinace trajekt z Bodø do Moskenes (dvě noci v Sørvågen), pěšky Å + túra, autobus do Reine (dvě noci Reine), místní loď do Kjerkfjorden a túra na opuštěnou pláž Horseid https://inthewoodsdear.fi/advent...eid-beach/, autobus do Leknes, letadlo na ostrov Røst (2 noci), letadlo do Bodø. Za mě nejvíc top byl Røst (technicky pořád Lofoty), minimum lidí a turistů. Jinak tu popisovanou situaci s dopravním šílenstvím (karavany všude a ve vesnicích nemožno parkovat na soukromých pozemcích) jsme viděli od Å do Reine všude (byl to červenec 2017)
Este by som doplnil pri tych turach na Lofotach, treba davat pozor na to, ze ani tie kratke tury nie su nejako jednoduche... casto tam ma tura ktora ma dva kilometre prevysenie aj 900 metrov... cize ide sa v podstate nonstop do strmeho kopca, takze to da zabrat hlavne na kolena :)