Ahoj, chtěli bychom strávit s manželem 2 až 3 týdny cca. v srpnu/září na Lofotech a prosím o radu zkušenější - jak se tam nejlépe dopravit a pohybovat se na Lofotech, resp. na severu Norska? Rádi bychom tam toho navštívili co nejvíc, takže na místě se asi přesouvat autem. Dívala jsem se, že jednou z možností by bylo letět do Osla, pak do Bodø vlakem, tam si asi půjčit auto a na Lofoty trajektem, to mi ale přijde dost komplikovaný a museli bychom mít velký časový rezervy; pak je ještě možnost jet z ČR na Lofoty autem rovnou, možná by se vyplatilo i finančně a v tom autě bychom pak mohli spát, ale cesta by trvala tak 3 dny... Máte tedy někdo zkušenost, jestli je to autem reálný? Nebo je to lepší tím letadlem, popř. s přestupem letět až třeba do Bodø? Je reálné dojet pak z Lofot až na Nordkapp, nebo už je to na ty 2 až 3 týdny moc?A nějaké tipy, co si nenechat ujít? Díky! .

Lofoten

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

4 reakce

Ahoj, chtěli bychom strávit s manželem 2 až 3 týdny cca. v srpnu/září na Lofotech a prosím o radu zkušenější - jak se tam nejlépe dopravit a pohybovat se na Lofotech, resp. na severu Norska? Rádi bychom tam toho navštívili co nejvíc, takže na místě se asi přesouvat autem. 

Dívala jsem se, že jednou z možností by bylo letět do Osla, pak do Bodø vlakem, tam si asi půjčit auto a na Lofoty trajektem, to mi ale přijde dost komplikovaný a museli bychom mít velký časový rezervy; pak je ještě možnost jet z ČR na Lofoty autem rovnou, možná by se vyplatilo i finančně a v tom autě bychom pak mohli spát, ale cesta by trvala tak 3 dny... 

Máte tedy někdo zkušenost, jestli je to autem reálný? Nebo je to lepší tím letadlem, popř. s přestupem letět až třeba do Bodø? Je reálné dojet pak z Lofot až na Nordkapp, nebo už je to na ty 2 až 3 týdny moc?

A nějaké tipy, co si nenechat ujít? 

Díky!

0

Z Osla to máte na Lofoty dosť ďaleko. Podľa mňa by bol lepší nápad letieť rovno niekde severnejšie, Bodo prípadne Tromso či Alta ak máte záujem aj o Nordkapp. Teda ak sa vám jedná predovšetkým o sever Nórska a nechcete strácať veľa času na ceste po Nórsku. 

Z Lofot sa na Nordkapp a späť za 3 týždne je podľa mňa reálny plán. Prípadne môžete priletieť na jedno letisko a odletieť z iného (Bodo - Alta). Vzdialenosti sú pomerne veľké, no samotná preprava v tej oblasti je celkom zážitok - neskutočne krásna príroda, sem tam los či sob na ceste a veľryby v oceáne. Medzi Tromsom a tuším Harstad premáva pravidelná lodná doprava, na Nórske pomery aj v celkom rozumenj cene, ale nie som si istá či je to iba pre osoby alebo by odviezli aj auto.

Iba malé upozornenie na záver - sever Nórska je mimoriadne drahá oblasť aj na nórske pomery. No stojí za to :) 

0 Citovat

Reálné je všechno. Záleží jen na vás, jestli se raději projedete déle autem nebo poletíte do Bodø a zpět. Auto se dá půjčit i na Lofotech v nějakých malých místních půjčovnách, ale to by se asi vyplatilo jen, pokud byste se za kratší dobu vraceli trajektem do Bodø. I ten vlak může být dobrý a když koupíte lístek 2-3 měsíce předem, tak i dost levný. Pokud vám teda nevadí spát na sedadle.

Já bych si asi půjčil auto v Bodø, přejel trajektem do Moskenes, projel nejdřív kousek na jih, pak celé Lofoty a až na Nordkapp a zpět rovnou do Bodø. Vrácení auta jinde by se asi dost prodražilo a krajina je cestou tak krásná, že stojí za to si tu cestu projet tam i zpět. Případně se můžete vrátit přes severní Finsko a Švédsko.

Střed Norska tak hezký není, z ČR je to hodně kilometrů, takže pro řidiče náročnější, ale já jsem to jel s CK, kdy se za 16-denní zájezd stihlo projet z Prahy přes Norsko na Nordkapp a zpět (zase přes Norsko, kratší by to bylo přes Švédsko) včetně mnoha výletů a jednoho 2-denního treku:

https://www.zonerama.com/liborst...um/1032236

Na polárním kruhu jsem ale cestou zpět dle plánu vystoupil, šel tam sám 6 dní přes NP a pak letěl domů z Bodø:

https://www.zonerama.com/liborst...bum/932999

Lofoty jsou krásné, ale nedá se tam kvůli strmým horám chodit moc na treky. 2 týdny jen na Lofoty a sousední Vesterály by bylo podle mě zbytečně moc času, když severní Norsko nabízí mnohem více.

Sever Norska není zas tak drahý, pokud se spí ve stanu (to lze i zdarma jako jinde ve Skandinávii). Ani nejlevnější obyčejné chatky v kempech nejsou moc drahé. Jídlo v supermarketech je někdy i levnější než v ČR, i když obvykle o pár desítek procent dražší (někdy i vícenásobně) a byl tam někde výborný i dumpster diving, ale to jsme zjistili až poslední den.

0 Citovat

Nie tak drahy? To mi pride, ze sme boli kazdy v inej krajine 😂. No asi to zalezi aj od mesta, ja som vecsinu casu stravila kusok od Tromsa a bolo to teda dost zle. Aj miestny hovorili ze je to mimoriadne draha oblast v Norsku. 🙂 Inak s ostatnymi bodmi suhlasim s Liborom. 

Dumpster diving samozrejme ide, v pripade zaujmu odporucam pozriet lokality na trash wiki. Celkovo v severskych krajinach sa tak da dost dobre prestravovat + velka sanca, ze spoznate par miestnych. V spominanom Tromse sa da zohnat aj elektronika, oblecenie a obuv. 

Lofoty su skor na lodky a kajaky ako na treky. Tie su lepsie a pristupnejsie dalej na sever. 

Vratit naspet sa da aj cez Svedsko a Finsko, no mne ta cesta po Norsku pride neporovnatelne krajsia. 

A este druhe upozornenie: v Norsku su vzdialenosti ine ako u nas a Nori ich meraju v inych jednotkach. Ak vam miestny povedia, ze nieco je asi milu daleko, pravdepodobne sa nejedna o milu co si predstavite.


0 Citovat

Hotely, hostely a restaurace jsou v Norsku drahé, ale ty většina lidí cestujících za přírodou na severu Norska nepoužívá nejen kvůli ceně, ale i proto, že jich tam moc není. Málokdo zůstává jen v okolí Tromsø.

Půjčení auta a benzín je v Norsku dražší než jinde v Evropě (možná kromě Islandu), ale to je podobné i na jihu Norska. Mimo sezónu to není ale tak strašné, zvlášť pokud jede více lidí. Podíval jsem se na rentalcars a 2 týdny začátkem září stojí v Bodø i pod 1000 Kč na den a v Tromsø od 770 Kč na den za Toyotu Yaris s neomezenými km (to je důležité). Větší Auris za 860 Kč.

Obyčejná chatka v kempu na okraji Tromsø stojí asi 700 NOK (1900 Kč, pro až 4 lidi). Je třeba mít vlastní spacák a na konci uklidit, jinak se chaty trochu prodraží. Jinde jsou levnější. Třeba v jednom z kempů na ostrově Senja (u NP Ånderdalen) stojí 2-místná chatka 500 NOK (my tam byli v 6-místné v 7 lidech za 700 NOK). V kempu v Birtavarre ve fjordu východně od Tromsø u hlavní silnice směr Nordkapp stojí chatka pro 2 lidi 198 NOK (270 Kč na osobu, a to i ve větších chatkách) s vlastním spacákem a úklidem. Spaní v kempech ve stanu není úplně levné, ale je tam vždy kuchyň, kde se v horším počasí člověk zahřeje. Jak jsem psal, spát se dá snadno zdarma ve stanu. Toto byla cesta v březnu, takže byly chaty nutné:

https://www.zonerama.com/liborst...um/1310450

Poblíž Lofot jsou nějaké povinné trajekty, pokud se půjčí auto v Bodø, ale při půjčení v Tromsø se na trase Lofoty - Nordkapp nemusí platit (na rozdíl od jihu Norska) za žádný trajekt ani most nebo tunel (pokud není nějaký nový zpoplatněný). I ten dříve drahý podmořský tunel u Nordkappu je od roku 2015 zdarma, protože půjčka na něj byla splacena. Vstupné je třeba platit jen na Nordkapp, ale i tam se dá dostat zdarma procházkou několik kilometrů dlouhou východně od silnice (zpět klidně po silnici).

Cestování po severním Norsku tedy může být ve více lidech velmi levné. Pokud by se jelo autem už z ČR, rozhodně to chce 1 směr přes Švédsko a částečně Finsko, protože cesta je kratší, rychlejší a levnější. I tam se dají najít krásná místa. Při půjčení auta v Tromsø se vyplatí zajet do finského Kilpisjärvi. Při půjčení auta v Bodø bych zvážil okruh zčásti přes Finsko a Švédsko.

0
4 reakce