Dokument z cestování po Jižní Americe, zatím 16 dílů (Brazílie, Paraguay, Argentina, Chile, Bolívie, Peru).  Po Jižní Americe bude Střední Amerika, Mexiko, Kalifornie, Transsibiřská magistrála (po stopách českých legionářů), Střední Asie, JV Asie a stopem Austrálie, NZ.  https://www.youtube.com/channel/...hJg/videos  .

Cestopis "Kolem světa"

Založil ve fóru Cestopisy

Dokument z cestování po Jižní Americe, zatím 16 dílů (Brazílie, Paraguay, Argentina, Chile, Bolívie, Peru).  Po Jižní Americe bude Střední Amerika, Mexiko, Kalifornie, Transsibiřská magistrála (po stopách českých legionářů), Střední Asie, JV Asie a stopem Austrálie, NZ. 

https://www.youtube.com/channel/...hJg/videos


kolem-sveta-15-compressed.jpg

0

No tak to je na dlouhé letní večery jak dělané... díky!

0 Citovat

=) diky

0 Citovat

Dík, zatím jsem kouknul na první dva díly.

Říkal jsem si, žes to pojmul jako zajímavou RTW napřed po zemi z Ostravska přes Prahu a Lipsko do Lucemburku, ovšem pak to bylo kvůli dobré ceně letenky LUX - LIS - GIG jasné.

V Riu máš můj obdiv s tím ubytováním na Av. Presidente Vargas i tím nedělním průchodem po Av. Salvador de Sá kousek od Sambodrómu. Hlavně tam i v liduprázdném centru sis dost koledoval o obtěžování od bezdomovců, v horším případě o náhlé přepadení. Naštěstí k tomu zřejmě nedošlo. Směnárny jsou v Riu dost okrajovou záležitostí. Nejlepší výběr buď v Bradesco nebo HSBC.

Jsem zvědav na další díly 😉.

0 Citovat

Dík za komentář. Jo, letenka byla za slušnou cenu v akci, tak jsem ji bral. 

Je jasné, že Rio znáš, jinak bys nevěděl, že jsem procházel kolem Sambordomu, bohužel video bylo poškozené, proto jsem to tam nedal. 

K žádným nepříjemnostem skutečně nedošlo. Zdá se mi, že všichni ti bezdomovci celé dopoledne prospí, tak za mě je ráno ta nejbezpečnější denní doba v Riu. 

Trochu nesvůj jsem se cítil až v třetím díle, cestou na Corcovado přes národní park Tijuca. Ale nakonec to klaplo bez problémů. 

0 Citovat

Taky jsem si díky videu z Ria trochu oživila vzpomínky. Já chtěla vidět karneval, takže jsme byli v únoru a už bych do toho v této době dobrovolně nešla :-D byl to mazec, těch lidí, neskutečný. Ale dle videa třeba u Krista bylo lidí skoro nastejno, jen schody a viadukt, vypadaly totálně jinak.


Neměl jsi problém s policajtama kvůli té kameře? Nám často při focení říkali, ať to neděláme, že nás někdo okrade. Ale snažili jsme se chodit je po frekventovaných ulicích, nikde problém nebyl, ale necítila jsem se úplně v pohodě, musela bych tam být dýl a asi by mi to pak už nepřišlo. Ze sambodromu jsme šli v noci kolem 1h.a to jsem se raději nedívala ani v pravo ani vlevo :-D .

Taky jsem byla hodně překvapená z nedělního dopoledne, jak najednou všechno zavřeno, klid, skoro nikde ani noha a to i době karnevalu.

Jen nevím ta letenka, že bych se chtěla trmácet až do Lucemburku. My letěli z Prahy za 6 200,-

Ale seš dobrej, takhle sám, to bych nedala. Jak bude čas, tak zkusím zkouknout i ta další videa :-)

0 Citovat

Zažít karneval muselo být fajne, a to, že i po něm v neděli dopoledne celé město spí už mě ani nepřekvapuje. =)

S policajtama jsem kvůli kameře v Riu problém neměl. Vlastně za celou cestu až v Managui (Nikaragua), když jsem natáčel ve čtvti, kde bydlel věčný prezident země Daniel Ortega - všechno vymazali a chtěli mě vzít do vězení, ale místní se mě zastali. Ale to bude až v pozdějších dílech. =)

Bezpečnost v Riu to je otázka. Já jsem tam byl asi týden a za mě můžu říct, že přes den naprosto bez problémů, ale v noci už trochu horší.Taky asi záleží na čtvrti, zbytečně se neflákat po favelách. Já jsem do favely sice zašel, ale cítil jsem se tam trochu divně a stejně nebylo tam co vidět, jen rozbité baráky. 

Jo, kdyby byla letenka od nás za ty peníze, tak bych ji taky bral. 

0 Citovat

Už jsem myslel, jak bývá u prvonávštěvníků obvyklé, že Sampu také zatratíš. Naštěstí jsi ovšem výsledně objevil i oblast Avenida Paulista a Parque Ibirapuera. Ani ve čtvrtích Vila Mariana a Vila Madalena to není špatný. Navíc gastronomická metropole se spoustou vyhlášených restaurací nebo i s lidovějším Mercado Municipal (slavná Mortadela a Pastel de Bacalhau).

Dále na západ ve státě Paraná se z vodopádů Iguaçu, koukám, za ta léta stala pěkná komerce. A že jsi nezajel i na argentinskou stranu s více stezkami a můstky. Blízké neprofláknuté paraguayské vodopády Monday nebo vodní nádrž Itaipú jsi už navštívit nechtěl nebo nebyl čas? Zajímavá přírodní i technická díla ...

0 Citovat

Sao Paulo na první pohled skutečně moc nezaujme (samotné centrum). Ale je to megaměsto, takže má naštěstí spoustu jiných, zajímavějších čtvrtí. 

Vodopády Iguaçu z argentinské strany jsem neviděl, upřímně, na jeden den jsem měl vodopádů už docela dost. 

Určitě se toho dá vidět mnohem víc, člověk by potřeboval několik životů, aby to všechno stihl. Jen tato cesta trvala skoro 5 měsíců a to jsem viděl jen to nejnutnější. ;)

Díl Sao Paulo: https://youtu.be/Fccx3hDvntE

0 Citovat

Já jsem měl na Jižní Ameriku mnohem víc času (13 měsíců), ale kromě obou stran Iguazú (a ptačího parku na brazilské straně) jsem další místa v okolí nestíhal (pospíchal jsem, abych stihl treky pod Fitz Roy před Vánoci). Souhlasím, že se vždy dá vidět mnohem víc, než je reálné. Je těžké naplánovat vyvážený poměr mezi tímto a na druhé straně rychlocestováním, kdy člověk vynechá v okolí navštívených měst mnohem krásnější místa. Když jsem se podíval na díl z Atacamy, divil jsem se, že jsi nejel na výlety po okolí San Pedro de Atacama. Výhledy z městečka a pěší výlet po blízkém okolí jsou pěkné, ale v okolí, kam to chce jet autem (někam i na kole), je mnoho míst se zajímavější, krásnou a unikátní přírodou.

0 Citovat

@Libor_S: smekám, obdivuji, závidím. 13 měsíců na Jižní Ameriku je luxus, který si nevím jestli někdy budu moci dopřát, ale snít o tom můžu. To vysvětluje ty detailní znalosti čtvrtí jednotlivých měst. Zpět k tématu - Iguaçu z argentinské strany jsou mnohem zajímavější, pěknější, omlouvám se Brazilcům. Ono kolikrát lze najít i levnější letenky do toho letiště na argentinské straně (?Foz) než do brazilského letiště u vodopádů (?IGU). Itaipu je masivní dílo moderní civilizace, ale bohužel jsem neviděl naživo průtok vody přes freeway (asi jen snad 10% času v roce). Tomáši, jen do budoucna, zkus neuvádět každou novou scénu slovem "tak" a trošku zrychlit střih.

0 Citovat

@Bič boží: Čtvrti měst tu zná spíš Jakub Langer. Já se ve městech zdržím obvykle tak 1-2 dny a snažím se co nejvíc času na cestách trávit v přírodě. V Riu jsem byl 6 dní, ale to bylo kvůli levnější letence, kterou jsem si koupil kvůli změně plánu až tam, a Rio je i dost o krásné přírodě, takže jsem byl rád.

Argentinská strana je lepší kvůli větší blízkosti k vodopádům (připadalo mi to víc v přírodě) a dal bych jí přednost, kdybych si měl vybrat jen 1 stranu. Kdo má málo času a cestuje jen po Brazílii, ztratí přechodem hranic další čas a argentinská strana vyžaduje víc času, takže musí počítat s celým dnem, zatímco na brazilskou stranu bohatě stačí půl dne včetně návratu do ubytování a lze pokračovat dál (ptačí park ale doporučuju přidat). Výhoda brazilské strany je lepší celkový výhled na téměř celé vodopády, což z argentinské nejde. Blízkost k vodě je tam na pár místech taky dobrá, ale možná je to někdy moc přeplněné lidmi (asi záleží na sezóně).
0 Citovat

@Libor_S: 13 měsíců cestování po J. Americe, to je moc pěkné, co bychom dnes dali byť jen za zlomek toho. 

Jinak souhlas, je tam toho k vidění daleko víc. Měl jsem v plánu se vypravit třeba do Valle de la Luna, ale to člověka nesmí zřídit štěnice =(.

@Bič boží: Tak netvrdím, že mám profesionální projev jako Miroslav Vladyka z Cestománie, ale ten střih už je,myslím, lepší =). 

Je fajn číst srovnání s argentinskou stranou, z brazilské je vidět jak tam lidi prochází mezi těmi vodopády. Tyhle informace jsem vlastně hledal předtím, než jsem se tam vydal: Která strana je lepší? Lidi psali trochu líp o té brazilské, proto to u mě vyhrála Brazílie, ale srovnání nechám na těch, co byli na obou stranách. Chtělo by to hlasování.

0 Citovat

Vybral jsi dobře! 😉

Jestli je po argentinské straně více stezek, lávek a můstků, tak to třeba někomu vyhovuje, ovšem celkový dojem je jistě z úchvatných výhledů, které bezesporu nabídne zejména brazilská strana (sám mám zkušenost 2x BRA, 1x ARG). Při druhé návštěvě jsem raději v Puerto Iguazú upřednostnil výhled na ústí řeky Iguazú do řeky Paraná z Hito Tres Fronteras. Bohužel na brazilské Marco de Três Fronteiras jsem se zatím nedostal, ale na fotkách působí rovněž dost komerčně. 

Za mě brazilská strana lepší, super výhledy na vodopády, celková atmosféra, brazilci, churrasco, música, etc. etc. A mimojiné i z důvodů: 🇧🇷 BRASIL, Terra abençoada por Deus! BRASIL, Terra de encantos mil! 🇧🇷

0 Citovat

@Jakub Langer: Ty jsi známý milovník Brazílie, který nesmyslně považuje Argentinu za nudnou destinaci, takže tvé hodnocení nemůže být objektivní. Kvůli "celková atmosféra, brazilci, churrasco, música" pojede na vodopády málokdo, na to jsou lepší jiná místa. Spíš budou ty davy Brazilců většině lidí vadit (podobně jako Tomášovi). Když je víc stezek na argentinské straně, aspoň se lidi rozprostřou. Je samozřejmě úchvatné vidět ty celkové výhledy, takže nejlepší je navštívit obě strany. Tyto celkové výhledy jsou ale poměrně zdálky a ty výhledy zblízka na brazilské straně na mě nepůsobily tak úžasným dojmem jako na argentinské straně. Myslím, že o něčem svědčí i to, že jsem do svého výběru fotek zařadil 3 fotky vodopádů z brazilské a 6 fotek z argentinské strany (v závěru alba): https://www.zonerama.com/liborst...bum/356535

0 Citovat

@Libor_S: Libore, výběr Tvých fotek svědčí o tom, že Tě snad více uchvátili papoušci (na té správné straně) než samotné vodopády. To by byla vážně škoda. Zdá se, že jsi tam cestoval snad jen kvůli pár fotkám, pokud možno se stranil lidí a dokonale nepoznal kultury oněch zemí. Tuctová Argentina celkově zaujme spíše turisty než trochu dobrodružnější povahy. Nemohu za to, že jsi Brazílii poznal zřejmě poněkud povrchně a nepronikl hlouběji. 

Tomášova otázka zněla, která strana je lepší, tak jsem mu prostě odpověděl s notnou dávkou subjektivity a takto jsem také hlasoval. Zatímco Tvůj extra objektivní pohled na obě strany vodopádů pak vyznívá podobně jako Tvé přehnané vygooglené zastrašování o ropné skvrně v Atlantiku ohrožující pláže brazilského Severovýchodu i Jihovýchodu, které se nakonec, jak jsme si tu přečetli, vůbec nepotvrdilo.

Inu asi bys tam měl ještě někdy zajet, kdo ví? Já bych se radši pobavil o jižní Paraguayi 🤠

0 Citovat

Když jsme jeli poprvé do Paraguaye, bylo to podobné. Ze Ciudad del Este rovnou do Asunciónu. Podruhé už i se zastávkou v mírně koloniální Villarrice. V Asunciónu jsme také měli dojem, že se jedná o příjemné hlavní městečko třeba na jednodenní návštěvu. Pak jsme ovšem pokračovali přímo do Argentiny přes Clorindu a dál na Saltu. A myslel jsem, že přímá cesta na Bs. As. by byla také tamtudy přes Formosa, Resistencia/Corrientes a Rosario dále na jih. No dobře, zvolil jsi, cestu přes Posadas. Jen myslím, že je trochu škoda z Encarnaciónu nenavštívit bývalé jezuitské misie guaraní (San Cosme y San Damián, Santísima Trinidad de Paraná, Jesús de Tavarangüé). Ovšem samozřejmě tato pohnutá historie nemusí zajímat každého. Tuším, že mnohem větší dobrodružství by bylo se vypravit do dálav zvaných Gran Chaco, třeba někdy ...

Za mě sympatičtější nedokonalá Paraguay 🇵🇾 než třeba vyspělejší Uruguay 🇺🇾 (místní jsou někdy fajn, někdy důležití jako sousední Porteños 🇦🇷).

0 Citovat

Mám tam 3 fotky papoušků (další 2 tukanů) tj. stejně jako vodopádů. Ty celkové výhledy jsou ze všech vyhlídek podobné (na rozdíl od papoušků), tak nemá smysl jich tam dávat víc, když se obvykle snažím vybrat z tisíců fotek nějaký co nejužší výběr. Vodopády mě uchvátily ale víc. Počet fotek vodopádů (i obecně) odpovídá v mých výběrech různorodosti, která je na argentinské straně zkrátka větší. V Brazílii máš v zásadě jen 3 příležitosti k focení - celkový výhled, z lávky a těsně u vodopádu. Ostatně taky na ní stačí asi polovina času než na argentinské straně.

Důvody pro cestování má každý jiné. Někoho zajímají především místní lidi a jejich kultura, někoho zase především příroda (např. mě a podle mě je takových mnohem víc než zájemců o místní a kulturu) a jsou i jiné důvody. Já místní záměrně nevyhledávám, ale když je příležitost, rád se s někým pobavím. Lidi obvykle nefotím kromě občas dětí nebo nějakých hodně zajímavých. Kromě 16 dní na úvod 13-měsíčního okruhu (přerušeného návratem domů) kolem Jižní Ameriky, z čehož je tento výběr fotek, jsem byl v Brazílii ještě posledních 33 dní, kdy jsem projel celou Brazílii (s 2 přelety) od venezuelských hranic po Porto Alegre (z toho ještě výběr na webu nemám). Kvůli venezuelské hranici zavřené v neděli a preferenci výletu na Roraimu, který nešel urychlit, jsem bohužel nestihl karneval v Manausu, ale zažil jsem dopoledne vylidněné město a stihl jsem aspoň večer afterparty na sambodromu.

Několikrát jsem se bavil delší dobu (v hostelu, na výletě, na večeři) s mladými Brazilci na dovolené v destinacích jako např. Jericoacoara, Natal, Ouro Preto - tam byl super výlet, který jsem naplánoval bez průvodce s Brazilcem, kterého jsem potkal v hostelu a který měl auto, na málo navštěvovanou skálu Itacolomi, což v jazyce místních znamená ne náhodou the Rock of the Boy, je vidět z města na hřebeni za městem: https://www.gettyimages.com/deta.../174184029

Ropná skvrna tam pobřeží v době, kdy jsem to psal, opravdu zašpinila. Naštěstí ji během těch několika měsíců, než tam Aluška letěla, stihli odklidit nebo se sama odplavila, usadila na dně či rozložila. Nebo tam možná byla v místech, kam turisti nechodí. Odborník na vytrvalost ropných skvrn opravdu nejsem. Ty ano, když sis byl tak jistý, že tam už nebude?

Nevím, co si představuješ, že na Brazílii zaujme dobrodružné povahy v běžných destinacích. Podle tebe je asi dobrodružné chodit po luxusních čtvrtích Sao Paula, což je zřejmě tvá oblíbená aktivita. Možná tak chodit po favelách, ale to mě moc neláká, i když po Riu jsem toho mimo favely za 6 dní nachodil dost. Mně Brazílie naopak připadá jako země, která je nejvíc vhodná pro turisty a má z celé Jižní Ameriky nejméně příležitostí pro dobrodružnější povahy (z mých 49 dní asi jen to Itacolomi, výstup na Pico do Papagaio na Ilha Grande a snad ještě výstup na stolovou horu k 380 m vysokému vodopádu Fumaça v Chapada Diamantina, kde se kouká bez zábradlí z vrchu vodopádu kolmo dolů, oba výstupy samostatně).

Já totiž považuju za dobrodružství především to, když můžu jít na delší výlet či trek v neobydlených místech zejména horách, kde téměř nikoho nepotkám. A na to jsem měl během 2 měsíců v Argentině mnoho příležitostí od Ohňové země přes oblast u Fitz Roy, ledovec a skály u Bariloche, bílé písečné duny za úplňku a dopoledne u Fiambalá na jihu Atacamy, prales v PN Calilegua po barevné skály u Cafayate a u Iruya a San Isidro. Tento v závěru zmíněný argentinský severozápad je perfektní i na mnohahodinové jízdy autem či na motorce po úzkých štěrkových silnicích mezi barevnými skalami v neobydlených horách nebo i off road v horách, na což je toto asi nejlepší část Jižní Ameriky (a to já na rozdíl od tebe považuju za dobrodružnou aktivitu). Našel jsem např. tato videa:

https://www.youtube.com/watch?v=...amp;t=140s

https://www.youtube.com/watch?v=...amp;t=146s

Myslím, že bys tam měl zajet, když máš potřebu opakovat nesmysly o zemi, kterou jsi moc neprocestoval. Ale asi by ti to nic neřeklo, když tě zajímá jen jídlo, muzika a davy lidí mluvících portugalsky.

0 Citovat

Libore, nejprve k Tvým otázkám:

- nemám zapotřebí pana autora Kolem Světa cestopisu opakovaně přesvědčovat, že si vybral špatnou stranu břehu 🐊

- samozřejmě odborníkem jsem, ale ne na to, jak někoho vygooglenostmi odrazovat od báječné dovolené 🌴

- za koho mě máš, luxusní čtvrtě se v Sampě nacházejí úplně někde jinde 🏙

- co vše mě zajímá, to nevíš, tak ani nemusíš nic radit 🤔


Je obdivuhodné, kolik jsi toho v Argentině projel a prolezl. Abys byl spokojený, já byl jen v okolí hlavního města, provincii Misiones, Salta, Mendoza a v Bariloche. Tento reprezentativní vzorek mi bohatě stačil k tomu, že mě slavná Argentina nějak výrazně nenadchla a přitom jsem tam původně mířil s dosti velkým očekáváním.

I Tebou uvedená youtube videa ukazují leckdy dramatickou suchopárnou krajinu ne nepodobnou části Chile, Bolivie nebo Peru. Takže k osamělemu dobrodružství s pár metry výše jako stvořená.

Treky po horách pokládám jen za zlomek dobrodružství, ale Ty za vrchol. Zřejmě preferuješ návštěvovat místa dle katalogů CK či průvodců LP. To je pro mě pouze orientační, spíše dám na doporučení a zkušenosti místních a pak již dobrodružství nabývají zcela nových dimenzí. A to nejen na horách, ale kdekoliv na neprofláknutých nekomerčních místech, kde se k nově příchozímu místní lidé ještě chovají s úctou.

Dále již na ty Tvé výpady a výplody nemusím reagovat. Spíše by bylo záhodno s dalšími probrat další díl o Bs. As., kde má subjektivní mini-kritika bude třeba již správně pochopena. 

0 Citovat

Jakube, já nepsal na rozdíl od tebe, která strana vodopádů je ta správná. Popsal jsem jen výhody a nevýhody obou a mou preferenci, která se do nedávna shodovala s téměř všemi názory ostatních, kteří navštívili obě strany. Sampa je co? O tom, že stojí za to navštívit nějaké lepší čtvrtě v Sao Paulu jsi tu psal. Problém je u tvého pohledu na Argentinu asi v tom, že jsi zůstal jen v nepříliš zajímavých městech Bariloche a Mendoza a nevyrazil do okolí. Neslyšel jsem ještě, že by se někomu nelíbila Salta.

Já mám na cestách čas navštěvovat jak místa z průvodců (na JA jsem měl Footprint), tak i málo známá nebo neznámá místa na doporučení jiných cestovatelů, místních nebo která najdu sám. Většina míst s krásnou a jedinečnou přírodou, kam se dá rozumně dostat, je v dobrých průvodcích samozřejmě popsaná (a byla by blbost se jim vyhýbat jen kvůli tomu, že tam jezdí i další lidi) nebo aspoň okrajově zmíněná, ale leckdy jsem se zatoulal i kus dál. Navíc v Jižní Americe je až na nějaké vyjímky většina krásných míst neprofláklých (včetně dobrého chování místních) a mnohokrát jsem byl na těch nejkrásnějších místech sám např. vyhlídka na Cerro Torre, Laguna Sucia pod horou Fitz Roy, vrchol Arco Iris v "chilských Yosemitech", kam ten den nikdo jiný nešel, trek okolo sopky Villarrica, Enladrillado v Altos de Lircay, u ledovců na Chimborazu, mnoho úžasných míst na 6-denním okruhu v Sierra Nevada del Cocuy a dokonce díky načasování jsem byl sám poslední půlhodinu i na vrcholu hory Machu Picchu nebo na známé vyhlídce na věže v Torres del Paine při západu slunce (při východu pak taky a to už tam byli lidi, ale těsně po otevření parku po požáru jen pár).

S výpady a výplody tu občas přicházíš ty (já na ně jen reaguju). Nejvíc neblaze proslulý tvůj výpad je asi tento pod cestopisem Jardy z Kypru: "Zřejmě bych tolik nadšení zrovna nesdílel, neb mi tento cestopis spíše připadl jako nějaká turistická exkurze než ono pravé cestování." Ale aspoň jsi tam rozproudil diskuzi a teď jsi mě přiměl si připomenout zážitky z JA.

0 Citovat

Sampa je Terra da Garoa. Ale teď už se tu opravdu skoro bavíme o Big Apple (BA), tak proč vytahuješ Kypr s vypůjčeným autem?! 🤔

Ale no tak, je to tu přece o Cestě Kolem Světa prozatím Amerikou ... 🌎 ... (ta ovšem Patagonií vůbec nevede 😁. Ekvádorem a Kolumbií zřejmě povede, ale to už dost předbíháš).

0 Citovat

Jakube, já tu nereagoval na Tomášovu cestu, ale na tvé výpady a výplody vůči mně, takže když jsi napsal, že já je mám vůči tobě, připomněl jsem tvou reakci na Kypr.

0 Citovat

Děkuji Ti .

https://youtu.be/_RFlpsO-B_g

0 Citovat

Buenos Aires (BA - Big Apple). Co k tomu říct?! Kdysi po roce 2000 jsme tam letěli s velkým očekáváním a pomalu město poznávali. Jistě mu nelze odepřít evropský ráz (jakýsi neexotický velkoměstský mix Španělska a Itálie). Připadlo mi až moc monstrózní se širokými třídami a naopak docela úzkými pěšími zónami Florida a Lavalle. Nóbl Palermo, Recoleta, Retiro asi stačilo k jednomu nakouknutí. U hrobu Evity kdysi tenkrát téměř nikdo. I když o víkendu bylo ve čtvrtích La Boca (s ukázkami tanga na ulici) a San Telmo (s blešákem na naměstí) docela živo, už bych se tam ani vícekrát snad vracet nemusel. Celkově mi to připadne jako méně zajímavá rovinatá téměř geometricky pravidelná megalopole. Genius loci na mě tentokrát bohužel nezapůsobil. Asi scházel nějaký příběh ...

https://youtu.be/nQ_ic3KmmLY

0 Citovat

Ahoj,

budou jeste dalsi dily? Zkouknul jsme vse po Peru, ale uz mesic tam neni nic noveho..:)

dekuji

Jirka

www.jorgus.webnode.cz

0