Nikdy by mě nenapadlo jet do Dánska, protože spíš preferuji hory než placky, ale když si známí pořídili letní dům na úplném severu Dánska, vyrazili jsme za nimi. Nejlepší spojení je cesta autem, která sice trvá 12 hodin, ale nemusíte nic řešit, hlavně dopravu na místě. Kolo si neberte, zbytečně trápíte auto a kol je v Dánsku dostatek na půjčení a rovný terén a kvalitní cyklostezky a silnice přímo vybízejí k projížďce. Celou dobu jsme bydleli ve vesničce Bindslev a doporučuji bydlet někde v této oblasti, ať máte všechno na dosah. Přestože je krajina dost placatá a zemědělská, pobřeží je to, kvůli čemu sem opravdu stojí za to jet. Západní pobřeží má charakter útesu v průměru tak 20 metrů vysokého, východní pobřeží pozvolna klesá do moře. Pláže jsou pouze písečné, stejně tak útesy, které na západě podléhají erozi a moře se tak posouvá každoročně víc a víc na východ. Moře je i v létě docela studené, my jsme ale měli štěstí a dorazili jsme v době vrcholících teplotních rekordů. Kdo si může říct, že se koupal v Severním moři na 58° severní šířky. Baltské moře moc ke koupání nebylo, je plné medúz a ani není slané. Nyní již k místům, které stojí za to vidět. Nejzajímavější je určitě nejvyšší duna Dánska Rubjerg Mile, na které stojí ruina majáku Rubjerg Knude. Duna je dobře viditelná, protože výrazně převyšuje okolní placku. Výška od moře je 60 metrů. Duna se pomalu přesouvá na východ a odhaduje se, že v roce 2023 maják spadne do moře, takže vyražte co nejdříve. Druhou zajímavou dunou je Rabjerg Mile u města Skagen, která není vysoká, za to je pořádně rozlehlá a připadáte si jako v poušti. Posledním písečným úkazem je nejsevernější mys Dánska Skagen, kde se setkávají Severní a Baltské moře a vzácně lze pozorovat i předěl daleko do moře, podobně jako je tomu na soutoku Vltavy a Sázavy  .

Severní Dánsko červenec 2014

Založil(a) ve fóru Cestopisy

1 reakce

Nikdy by mě nenapadlo jet do Dánska, protože spíš preferuji hory než placky, ale když si známí pořídili letní dům na úplném severu Dánska, vyrazili jsme za nimi. Nejlepší spojení je cesta autem, která sice trvá 12 hodin, ale nemusíte nic řešit, hlavně dopravu na místě. Kolo si neberte, zbytečně trápíte auto a kol je v Dánsku dostatek na půjčení a rovný terén a kvalitní cyklostezky a silnice přímo vybízejí k projížďce. Celou dobu jsme bydleli ve vesničce Bindslev a doporučuji bydlet někde v této oblasti, ať máte všechno na dosah.
Přestože je krajina dost placatá a zemědělská, pobřeží je to, kvůli čemu sem opravdu stojí za to jet. Západní pobřeží má charakter útesu v průměru tak 20 metrů vysokého, východní pobřeží pozvolna klesá do moře. Pláže jsou pouze písečné, stejně tak útesy, které na západě podléhají erozi a moře se tak posouvá každoročně víc a víc na východ. Moře je i v létě docela studené, my jsme ale měli štěstí a dorazili jsme v době vrcholících teplotních rekordů. Kdo si může říct, že se koupal v Severním moři na 58° severní šířky. Baltské moře moc ke koupání nebylo, je plné medúz a ani není slané.
Nyní již k místům, které stojí za to vidět. Nejzajímavější je určitě nejvyšší duna Dánska Rubjerg Mile, na které stojí ruina majáku Rubjerg Knude. Duna je dobře viditelná, protože výrazně převyšuje okolní placku. Výška od moře je 60 metrů. Duna se pomalu přesouvá na východ a odhaduje se, že v roce 2023 maják spadne do moře, takže vyražte co nejdříve. Druhou zajímavou dunou je Rabjerg Mile u města Skagen, která není vysoká, za to je pořádně rozlehlá a připadáte si jako v poušti. Posledním písečným úkazem je nejsevernější mys Dánska Skagen, kde se setkávají Severní a Baltské moře a vzácně lze pozorovat i předěl daleko do moře, podobně jako je tomu na soutoku Vltavy a Sázavy smiley. Na samotný mys nejezděte místním traktorem, ale jděte pěšky. Ve městě Frederikshavn se nachází písečná pláž s palmami, které se na zimu odvezou do skleníku. Vstup na pláž je zdarma a stojí za to ji vidět. Pokud jde o místní architekturu, města Skagen nebo Lonstrup mají co nabídnout. V největším městě oblasti AArlborgu se nachází i fjord, kterému se ale sousední Norové vysmívají, nicméně Dánové jsou na něj hrdí. V městečku Bindslev nebo Tversted se poptejte na půjčení kánoe a projeďte se po říčce Uggerby. Z měst Hirtshals a Frederikshavn jezdí pravidelně trajekty do Norska a Švédska, takže můžete návštěvu Dánska spojit i s návštěvami dalších zemí. Pří cestě zpět do ČR můžete navštívit i nejvyšší kopec Dánska Ejer Bavnhehoj (170 m), který se nachází nedaleko dálnice.
Přestože se jedná o poněkud netradiční destinaci, určitě se vyplatí sem zajet. Dánsko totiž není jenom Kodaň. Jedinou nepříjemností je cenová hladina potravin a služeb, ale nemějme jim to za zlé, přeci jen je to jedna z nejvyspělejších zemí na světě a je to vidět všude.
Zajímavé video z okolí Rubjerg Mile: https://www.youtube.com/watch?v=CjxkXNC31Z4

0

Zrovna včera jsem o této části Dánska hledala informace na internetu, protože tudy pojedeme cestou do Norska a budeme tu jednu noc přespávat. Budeme bydlet 10km od Rubjerg Knude, takže se určitě zajedeme podívat. Podle toho co jsem četla a co ty píšeš, tam určitě pár míst za navštívení stojí. Cestou přes Dánsko, chceme navštívit ještě pár Vikingských památek, minimálně Lindholm hoje v Aalborgu snad stihneme.

Video je opravdu povedené. Už se těším. Snad jen vyjde počasí:)

0
1 reakce