Kdyby byl dneska rok 2013, tak zitra bych se znovu vydal na (zatim) nejlepsi roadtrip v zivote - 30 dnu v aute po zapade USA a ja se po dvou letech dokopavam vlozit sem cestopis, i kdyz bohuzel neni uplne hotovy (pridavani fotek do uz napsanych textu a sepsani poslednich par dnu). Ale ty nejlepsi clanky (viz nize) hotove jsou  .

30denni roadtrip po zapadu USA

Založil(a) ve fóru Cestopisy

12 reakcí

Kdyby byl dneska rok 2013, tak zitra bych se znovu vydal na (zatim) nejlepsi roadtrip v zivote - 30 dnu v aute po zapade USA a ja se po dvou letech dokopavam vlozit sem cestopis, i kdyz bohuzel neni uplne hotovy (pridavani fotek do uz napsanych textu a sepsani poslednich par dnu). Ale ty nejlepsi clanky (viz nize) hotove jsou smiley



Nejvetsi dojem na me udelaly urcite narodni parky - Grand Canyon a Yellowstone, potom hodne pobrezi na jih od/okolo LA (hlavne Huntington Beach), potom Las Vegas a urcite Moab. Nicmene tezko se to shrnuje, kazdy den byl super a to i presto, ze jsme oba uz v USA na rok byli a neco nacestovali i predtim s nasima hostitelskyma rodinama. Ale kdyz tam je clovek sam a ma uplne volnou ruku, tak je to precejen o necem jinem.

Jelikoz je tu limit na 10 URL adres, vypisu tady 5 mych nejoblibenejsich clanku z tohoto vylet a cely cestopis je k nalezeni zde.

Den 2. – San Francisco
Den 9. – Hollywood
Den 11. – Huntington Beach a Long Beach
Den 13. – Viva Las Vegas
Den 17. – Biking na Slickrock Trailu

A na zaver video s highlights https://www.youtube.com/watch?v=xDDcxCye_Y0 smiley



Jako bonus jeste clanek s psotrehama z jezdeni autem po USA, ten jsem psal uz od roku 2010, kdy jsem do USA prijel na jeden rok na stredni skolu a tehdy jeste neridil: Jak se jezdí autem v USA, místní dopravní předpisy a zvyky Dneska uz jich je na netu povicero, ale v roce 2013 jsem nenasel ani jeden smiley

0

Chvili mi trvalo nez sem to cely precetl, nicmene myslim ze je potreba to tady vypichnout - zatim nejobsahlejsi cestopis po zapadnim pobrezi ktery jsem tady videl ! A moc se mi libil ten styl psani, je to fakt ctive & zajimave !!!

+1

0 Citovat

Diky moc, to jsem rad smiley Ohledne te obsahlosti - asi ano, je to hodne dlouhe (obcas, kdyz jsme si ten den napsali dost poznamek smiley ). Ale beru to spis tak, ze to pisu hlavne pro sebe. Sam se treba hodne casto vracim k tomu clanku z Moabu a Slickrock trailu (a jsem fakt rad ze zrovna tenhle clanek jsem sepsal hned druhy den rano a ne o rok pozdeji z poznamek). Ono v hlave si to clovek casem prizpusobi "jak to asi bylo" nez jak to "doopravdy bylo", a zrovna u tohoto dne si rad pripominam tu "pravou realitu" (= malem jsem zdechnul vedrem) nez ty vymyslenou (= byli jsme na kole na Slickrock trailu a meli jsme zizen ale jinak pohoda smiley ).

0 Citovat

Ahoj, chtěla bych se zeptat cestovatelů, co navštívili západ USA na to, kolik dní jim zabrali procházky NP? Vím, že je to individuální, ale nejsme žádní mega turisti, takže nechceme denně žádnou 30km túru, ale chceme vidět z každého parku jen to „nejdůležitější“. Yosemite NP, Sequoia NP máme v plánu zůstat dva dny v každém.

Takže by mě zajímaly konkrétně: Zion, Bryce Canyon, Capitol Reef, Arches, Grand Canyon, Joshua Tree

Případně, který NP za to „nestojí“ a stačí ho jen projet? A kdyby měl někdo nějaký tip na pěkný itinerář, tak bych byla taky ráda, našla jsem toho mraky, ale furt to není ono smiley

Moc díky

0 Citovat

To je dobrá otázka, zrovna jsem se navíc před týdnem z USA vrátil a už mám za sebou 5 národních parků na západě.smiley
Na Yosemit. a Sequoia National Park vám podle mě stačí i jeden den na každý, na Sequoiu určitě.smiley Tam jsem byl asi 5-6 hodin, i tak viděl to hlavní a rozhodně si ho užil.smiley S Yosemity bych to raději dal na celý den.smiley
A co se týče ostatních, ono taky každý není stejně velký. Třeba Joshua Tree je menší, půl dne mi v pohodě stačilo, ale i tak rozhodně jeho návštěvu doporučuju.smiley Na Grand Canyon bych si nechal celý jeden den, na Death Valley taky jeden celý, i když mně stačilo i těch cca 6 hodin taky. Pozor na ty teploty tam, já tam fakt měl okolo 45 stupňů a kolikrát měl dost i po 10 minutách venku...smiley
Za návštěvu na několik hodin stojí podle mě i Red Rock Canyon hned u Las Vegas.... a Mojave poušť - ta je taky na několik hodin.smiley
Ono se to dá i za týden stihnout dost jako já.... ale ty přejezdy jsou někdy fakt hodně dlouhé.... to už je ale na vás.smiley

Kdybys chtěla vědět víc, 7boy@post.cz když tak.smiley

Jirka

0 Citovat

Také jsem absolvoval roadtrip po západu USA (12.000 km za 4 týdny)a doporučuji každému.
Podíval jsem se i do Yellowstone což bylo trochu z ruky ale říkal jsem si kdy jindy když ne teď.
Super je stylové městečko Jackson v Utahu (známé také jako Jackson hole).

Příští rok plánuji východní pobřeží USA - Florida, Louisiana, Texas, Chicago, Niagara Falls,Toronto, NY, Atlantic city, Philadelphia, Washington ad.( okruh cca 5.000 mil za 3 týdny).
Pokud máte někdo nějaký cestopis z této oblasti, uvítám odkaz.

Děkuji

0 Citovat

Co člověk, to názor...Zásadní otázka je, v jakém období jedete, to dost ovlivňuje itinerář. A také způsob ubytování. Ad Sequoia - je to myslím nejvíc podceňovaný park, protože každý chce vidět jen sekvoje, maximálně vyleze na Morro Rock a jede pryč. Ale je tam nádherná příroda, pěkné treky všech délek a obtížností. To samé platí pro Kings Canyon vedle.

0 Citovat

Yosemite:
hikum v Yosemite valley se doporucuji vyhnout, je to tu preplene lidmi. Pokud nepujdete na half dome (nutne mit permit) tak doporucuji Sentinel dome + Taft point. Krasne vyhledy na Yosemite Valley a je to dost nenarocne (pristup z Glacier point road).

Sequoia and Kings Canyon:
Ano, zde jsou hlavní atrakce dostupné po velmi krátkých porcházkách. Doporučuji ale sjezd do Kings canyon a koupani zde u John Muir Rock.

Grand Canyon:
Můj nejoblíbenější park. Vždy když sem přijdu, tak se vydám na hike Rim to the river and back. Například dolů South Kaibab Trail a zpět Bright Angel Trail. Ale je to dost náročné. Doporučuji také Havasupai falls. Pokud chcete méně náročné, tak jen procházky po Rim. Dále doporučuji Horse shoe bend u Page, AZ.

Zion national park:
Opravdu skvělé hiky. Za mě Angel's landing a Narrows.

Bryce canyon:
Také velmi nádherný. Zde stačí jeden den, je hodně malý.

Las Vegas:
Zde si kupte all you can eat pres groupon, využijte levné hotely (mimo víkendy) a rychle pryč.

Itinerar zalezi, kde zacinate:
Napriklad:
Phoenix - Grand Canyon - Page, AZ - Monument Valley - Arches + Canyonland - Reef - Bryce - Zion - LV - Death Valley - Sequoia - Yosemite - SF (doporučuji Kirby Cove Campground) - Santa Cruz - US HWY 1 pres Big Sur - Santa Barbara - LA

Moznosti jsou miliony!

0 Citovat

Ahoj, v NP v USA je to tak, že na to nejdůležitější stačí většinou jen krátké procházky, ale bývá tam dost lidí. Stačí jít na delší výlet než půl hodiny a už tam bude výrazně méně lidí. Většina lidí ale na delší výlety nemá čas, protože těch "nejdůležitějších míst" je v NP jihozápadu USA spousta. Pokud budete v NP Yosemite v době, kdy teče voda ve vodopádech, nevynechte cesty k nim, i když bude více lidí (já jsem tam v květnu 2009 moc lidí neměl, a to je květen začátek hlavní sezóny). 2 dny je minimum jen na tu hlavní část parku.

2 dny v Sequioa NP by se mohly dát včetně sousedního Kings Canyon (tam jsem pozoroval delší dobu asi 6 metrů od cesty velkého medvěda, jak odtrhává kůru spadlých stromů). V obou parcích jsem šel na výlety, kde jsem kromě medvěda a medvíďat (v Sequioa) nikoho nepotkal.

V Capitol Reef NP jsem šel Golden Throne Trail na asi 2,5 h. V tomto parku doporučuju hlavně načasovat průjezd od hlavní silnice do soutěsky či zpět na pozdní odpoledne kvůli nasvícení barevných skal.

V Arches NP nevynechte cestu k Delicate Arch před západem slunce a líbil se mi Dark Angel Trail s mnoha přírodními útvary včetně největšího oblouku na světě. Nedaleko je Canyonlands NP, kde doporučuju strávit den v jeho části Island in the Sky.

V Grand Canyon NP doporučuju hlavně severní okraj, kde je méně lidí a vyhlídky jsou krásnější. Najedete ale mnohem více km. Jděte tam aspoň na horní část North Kaibab Trailu, kde sice není vidět na dno kaňonu, protože je to boční údolí, ale je to tam krásné a ne tak prudké.

Na Joshua Tree NP jsem neměl moc času a bylo už stejně dost horko. Pokud tam pojedete v létě, stačí pár zastávek u hlavní silnice a možná 1 odbočka.

Zion, Bryce Canyon byly už zmíněny. Death Valley vynecháváte? Dole to na výlety není, ale dá se jít na vyhlídky na jeho vyšších okrajích. Na západ od Death Valley můžete zajet do hor Sierra Nevada pod horu Mount Whitney na kratší výlet nebo severněji do Onion Valley na půl až 1-denní výlet do hor. Cestou do Arches projeďte určitě přes Monument Valley.

0 Citovat

Moc díky za pěkné tipy, pomohlo mi to při sestavování předběžného itineráře smiley Death Valley určitě nevynecháme, taky je v plánu smiley

0 Citovat

My mám 30ti denní road trip po západu Usa čerstvě za sebou smiley
http://daweb.one/daway/usa2016.html

0 Citovat

Ahojte, viem, že to nie je k téme, ale chcela som vás poprosiť o radu. Mám jednu drobnú otázku ohľadom diaľnic a mýtneho po Californii, Utahu, Arizone a Nevade - akým spôsobom fungujú. Chystáme sa s manželom na 14-dňový trip cez tieto štáty a plánujeme pochodiť po národných parkoch. Samozrejme je v itinerari aj LA a SF a Vegas. Pri požičiavaní auta, treba si radšej priplatiť za Toll pass? alebo dajú sa všetky tieto štyri štáty precestovať bez mýtneho? V zmysle, či to funguje podobne ako na Floride, že je pomaly na každom metri mýtnica, prípadne rýchle pruhy pre držiteľov toll passov....Ďakujeme

0 Citovat

to ani neries, tych platenych ciest je minimum
tu je zoznam:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_t ... ted_States

0
12 reakcí