Ahoj, přinášíme cestopis z našeho tripu po Slovensku, který jsme absolvovali v srpnu 2015 vlakem a to zadarmo. http://www.cestovnidenikham.cz/2015/09/trip-slovensko-12-8-19-8-2015.html .

Slovensko vlakem zadarmo (2015)

Založil ve fóru Cestopisy

11 reakcí

Ahoj,

přinášíme cestopis z našeho tripu po Slovensku, který jsme absolvovali v srpnu 2015 vlakem a to zadarmo. smiley
Součástí cestopisu je i návod "Jak na cestování zdarma" vlakem po celém Slovensku. Pokud jste studenti nebo máte ve vašem okolí někoho, kdo je, určitě ho o této výhodě informujte, než ji zruší... smiley

http://www.cestovnidenikham.cz/2015/09/trip-slovensko-12-8-19-8-2015.html

0

Zdravím,
taktéž jsem toho jako student využila.
Ono se i na té dopravě dá o něco ušetřit, když si člověk koupí ČD lístek do Čadca/Kúty. Tam si vyřídí průkazku a pokračuje dál nebo ještě líp pokud ji má již vyřízenou a jen si na netu koupí lístky. Jakčeské, tak slovenské.

Nevýhodou byly snad jen přeplněné vlaky, resp. rychlík Bratislava - Žilina - Košice. Evidentně to byli buď studenti nebo důchodci, takže ti co by normálně nejeli. Snad jen škoda těch hloupých přestupů v ČR, ať už v BA nebo v Žilině (vždy se dlouho čeká) a zpoždění (i zubačka meškala 25 minut!).

Za místenky bych klidně zaplatila, ale hádám, že bych musela vyhazovat nějakou důchodkyni nebo něco, což by mi v přeplněném vlaku nepřislo moc slušné. A navíc, jsem v ČR zvyklá, že si přímo vyberu místo ve voze a ne, jen na volbu okno/střed/ulička. Nicméně slováci si je hojně kupovali i na nádraží (i k bezplatným lístkům).

A ještě ke kartičce - fornty na přepážkách jsou všude - Čadca, Žilina, Poprad, BA. Kartičky strašně zdržují + lísky na rychlík (a EC) jsou na konkrétní vlak. Jednoi jsme kupovali ve vlaku (přestup osobák-rychlík) a průvodčí šla 2x vypravit vlak než zvládla vydat lístek.
Internetový obchod je složitý, ale jak se člověku podaří propojit svůj účet s kartičkou, má vyhráno.Ve výsledku se to vyplatilo, protože ty fronty...

A v srpnu mi už vydali kartičku od 1.9., což prý slovákům nemůžou smiley Ale protože u nás je to se školním rokem jinak, tak to šlo. Takže přece jen jednu výhodu máme smiley

0 Citovat

je to vzdy velmi zaujimave citat cestopis o vlastnej krajine smiley Zamestnanci v sluzbach..to je vlastna kategoria, ale ma to aspon ten spravny vychodoeuropsky feeling smiley
Slovensko je fakt skor o tej prirode a vidieku ako o mestach, kde fakt dokopy nic nie je (vsetky maju centrum na par hodin a potom uz len nieco naokolo). Ja sa snazim tiez by turistom vo vlastnej krajine a tak keby som mal odporucit miesta kde sa da dostat lahko vlakom tak to Stakcin ako vstupnu branu do Polonin, Bansku Stiavnicu, Cadca je kusok a ta priroda naokolo je velmi pekna, Slovensky raj (trat cez Telgart okolo Kralovej holi je paradna). Je toho dost, ale teda fakt skor pre turistov, ktori maju radi prirodu nez tych, ktori oblubuju "citybreaks"

0 Citovat

Som slovak, ale slovensko mam najmenej pochodene a aj najmenej sa mi ho chce objavovat ... niezeby tu nebolo co obdivovat, ale ten pristup ludi v nasom "turistickom ruchu" je tak strasny, ze ani ubytovacie poukazy zadarmo by ma nedonutili ist po slovensku cestovat. Po prilete do rodnej krajiny dostanem vzdy taku facku na prebudenie, ze uz som doma ... neprijemni ludia, cenovo ziadna vyhra, vadna "logika" v doprave (napr. kosicke letisko - prilet jedineho lietadla za den o 18:10 a odchod MHD autobusu z pred letiska o 18:10, dalsi spoj do mesta o hodinu ... toto musel vymysliet nejaky ultramagor) a vedel by som dalej pokracovat co tu nefunguje. Ved koniec koncov sme boli v EU jedina krajina, ktora mala ubytok turistov a ja sa vobec necudujem, cudujem sa ,ze sa niekto necha oblbnut vlakmi zadarmo smiley

0 Citovat

@voughne
smiley
Pobavil si. Víš, on ne každý tady má peníze na zbyt, aby mohl letět někam, pak se přepravit nějak z letiště (že mnohdy je bus draží než letenka nemluvě) a potom někam do přírody.

Z rychlíkové stanice Štrba či Poprad s přestupem na zubačku/TEŽ a seš v Tatrách za 100,- (platba za vlak v ČR). Kemp ve Štrbě je sice relativně drahý, proti službám, co nabízí, ale co se dá dělat.

Ať si každý jede na dovolenou kam chce. Jeden poletí na druhý konec světa, další pojede "pár" km od baráku. Hlavně, že se líbilo a vpořádku se vrátí ne?

@misso
Zelpage plány vozů má jenže trefit volná místa u sebe, no nevím. Možná příště to aspoň zkusím.

@tonic
Se Slovenským rájem souhlasím. I když jsme jeli do Vydrníku (sám o sobě nic moc, no), potom hodinku pěšky do Podlesoku. Kemp parádní, čisto, oproti Štrbě + byl i levnější a úroveň úplně jinde!

A Poloniny také doporučuju, ale spíš kolo sebou, takový pěkný zapomenutý kus světa!

0 Citovat

@janca nechcel som svojim prispevkom povedat to ,ze sa teraz vsetci musia slovensku vyhybat, ani nikomu som nenariadoval co by mal a nemal ... mne je uprimne jedno kto kam ide, uz som nejake krajiny presiel a netvrdim ,ze len slovensko ma chyby a zvysok sveta nie, ale ten kontrast sluzieb a pristup ludi uvidis a nemusis nikam lietat napr. na slovensko-polskej hranici v Pieninach. Sama pises o kempe v Strbe nie zrovna nadsenym dojmom ... ale ved v takom duchu bol pisany moj prispevok, to nie je o jednom kempe, ale toto je mam dojem slovensky standard. Ak tebe staci konstatovat "co se s tym da delat", tak fajn smiley Ja mam ine predstavy o turizme a bohuzial slovensko v tych predstavach nefiguruje, co je skoda lebo mame prekrasnu krajinu.

0 Citovat

No to je super zpráva! Tak to také vyzkouším, už se těším na léto. Ještě by mě zajímalo, kde jste byli ubytovaní? Nějaké hezké místo? Třeba z těchto: agenturachata.cz/cs/slovensko? Děkuji!

0 Citovat

Zdravíme. smiley
Byli jsme ubytovaní v Bratislavě - Hotel Turist (NEDOPORUČUJEME, https://www.booking.com/hotel/sk/turist.cs.html), v Košicích - City center (DOPORUČUJEME, https://www.booking.com/hotel/sk/city-center.cs.html) a ve Vila Kamila (DOPORUČUJEME, https://www.booking.com/hotel/sk/vila-kamila.cs.html). Více info nejen o ubytování je přímo v článku (http://www.cestovnidenikham.cz/2015/09/trip-slovensko-12-8-19-8-2015.html). smiley

0 Citovat

Poučné čítať si cestopis z vlastnej krajiny. Som rád, že ste vlaky "zadarmo" využili.
Na Spišskom hrade som aj ja zažil jednu z najlepších prehliadok - to dievča sa pre to snáď narodilo a bolo vidieť, že ju to sprievodcovanie naozaj baví. Oproti tomu Dobšinská ľadová jaskyňa zaspala dobu a bol to čistý fail. Škoda, že ste nešli v Trenčíne aj do vnútorných hradných priestorov a úplne hore na Matúšovu vežu - fajn výhľad.

Slovenskú prírodu určite nevynechajte! Osobne mám moc rád Veľkú Fatru (Borišov je srdcovka), Muráňsku planinu, Vihorlat a Poľanu.

0 Citovat

Tak je vidět, že na Spišském hradě mají opravdu dobré průvodce. smiley O ledové jeskyni jsme také uvažovali, ale po přečtení několika recenzí jsme se rozhodli návštěvu vynechat. A souhlasíme, že příroda na Slovensku je opravdu moc krásná! smiley

0 Citovat

BTW. Ešte k tým vlakom "zadarmo". Neexistuje nič také, a ani nikdy nebude. Z jednoduchého dôvodu - vlak zadarmo vo zvojej podstate odporuje zákonu zachovania energie a je to krátkozraká propaganda z našich daní. To, že to platí niekto iný neznamená, že je to zadarmo. "Zadarmo" možno, ale nie zadarmo.

0 Citovat

Sice nie zadarmo ale mensia zasadna zmena pri kupovani spiatocneho listka do madarska.

Platnost je uz len 15dni oproti 30dnom co bolo davnejsie. 

0
11 reakcí