Sme skupina trochu chalanov, ktorí chcú ísť v máji(květnu) 2017 do Afriky. Termín ešte nie je definitívny, máj je shoulder season, budeme ešte musieť zvážiť pre a proti, ale s najvačšou pravdepodobnosťou to takto ostane. Vekovo budeme v tom čase 30, 29, 23, národnostne SK, SK, CZ. Plán je zatiaľ len taký hrubý, ale chceme doletieť do Johannesburg, cieľom je však ísť do Botswany, prejsť central kalahari game reserve, potom až na sever Chobe, Moremi s geografickým vrcholom cesty na Victoria Falls v Zambii. Na pláne je následne presun do Namíbie, kde by sme chceli spraviť okruhu z Windhoek do Windhoek cez Skeleton coast, Etosha atď. Viac zatiaľ naplánované nemáme, je tam kopu možností, ale časovo by sme to chceli dať okolo 21 dní, takže je otázka, čo by sa dalo stihnúť (v hre je napríklad presun z windhoek do cape town a spoznanie JAR cestou spať do JNB; alternativne sme uvažovali nad openjaw letenkami a presunom až do Kene, lenže to by bolo na dlhšie). Doprava tiež ešte nie je poriešená, chceli by sme kombinovať verejnú (po zemi, ale aj lietadlo) a 4x4 auto. Safari plánujeme z finančných dovodov prevažne self-drive, ale chceli by sme ísť na nejakú pešiu safari, ktoré sa robia (podľa doterajších zistení) napríklad v Okawongo delta a Etosha. Finančne by sme sa chceli vojsť do 70 tis. Kč s tým, že ak to nebude vrátane letenky, tak to prežijeme. Hľadáme štvrtého člena výpravy - niekoho kto je fajn, ak bude mať skúsenosti s šoférovaním 4x4 bolo by to dobré plus, keďže zvlášť central kalahari game reserve je údajne celkom náročná. Prípadný záujemcovia píšte PM. Ak máte niekto užitočné postrehy či rady, napíšte tiež  .

Afrika - Botswana, Namíbia, JAR

Založil(a) ve fóru Hledám spolucestujícího

Sme skupina trochu chalanov, ktorí chcú ísť v máji(květnu) 2017 do Afriky. Termín ešte nie je definitívny, máj je shoulder season, budeme ešte musieť zvážiť pre a proti, ale s najvačšou pravdepodobnosťou to takto ostane. Vekovo budeme v tom čase 30, 29, 23, národnostne SK, SK, CZ.

Plán je zatiaľ len taký hrubý, ale chceme doletieť do Johannesburg, cieľom je však ísť do Botswany, prejsť central kalahari game reserve, potom až na sever Chobe, Moremi s geografickým vrcholom cesty na Victoria Falls v Zambii. Na pláne je následne presun do Namíbie, kde by sme chceli spraviť okruhu z Windhoek do Windhoek cez Skeleton coast, Etosha atď. Viac zatiaľ naplánované nemáme, je tam kopu možností, ale časovo by sme to chceli dať okolo 21 dní, takže je otázka, čo by sa dalo stihnúť (v hre je napríklad presun z windhoek do cape town a spoznanie JAR cestou spať do JNB; alternativne sme uvažovali nad openjaw letenkami a presunom až do Kene, lenže to by bolo na dlhšie). Doprava tiež ešte nie je poriešená, chceli by sme kombinovať verejnú (po zemi, ale aj lietadlo) a 4x4 auto.

Safari plánujeme z finančných dovodov prevažne self-drive, ale chceli by sme ísť na nejakú pešiu safari, ktoré sa robia (podľa doterajších zistení) napríklad v Okawongo delta a Etosha.

Finančne by sme sa chceli vojsť do 70 tis. Kč s tým, že ak to nebude vrátane letenky, tak to prežijeme.

Hľadáme štvrtého člena výpravy - niekoho kto je fajn, ak bude mať skúsenosti s šoférovaním 4x4 bolo by to dobré plus, keďže zvlášť central kalahari game reserve je údajne celkom náročná. Prípadný záujemcovia píšte PM. Ak máte niekto užitočné postrehy či rady, napíšte tiež smiley

0

Něco podobného jsem absolvoval (JAR, Botswana, Zimbabwe, Svazijsko) - tedy mimo Namibie - půjčeným autem (VW polo) za 3 týdny jsem dal 7500 km a bylo to hodně našlapané. Offroad nebyl potřeba. Ideální termín je únor - březen (alespoň pro mě - tady zima tam teplé moře) a poradit si s veškerou dopravou sám, veřejná prakticky neexistuje a pro místní je turista chodící bankomat. Místní cestovní kanceláře pořádají nějaké akce, ale je to nesmyslně drahé. A je to Afrika - tzn. na každých hranicích zásek na několik hodin, nesmyslná nařízení, byrokracie a úplatky. A v Botswaně mi chtěli zabavit na hranicích banány co jsem si koupil v JAR ke svačině, tak jsem je na protest snědl. Kdybych tam jel znova, tak bych určitě dal Lesotho - to jsem už nestihl.
Ze zážitků určitě Viktoriiny vodopády, Kruger park, Mys dobré naděje a bungee jump z více než 200 m www.faceadrenalin.com (nejsem sice fanoušek, ale tam jsem neodolal).

0 Citovat

Díky za pripomienky, nemáš nejaký cestopis? Rád by som si prečítal.

4x4 je vraj treba do central kalahari game reserve, kam ťa bez neho (podľa info na nete) ani nepustia a aj do Chobe sa hodí (na fórach to dorazne doporučujú). Plus sa mi páči celkom myšlienka offroadu so stanmi na streche - opať sa to hodí hlavne do kalahari, kde normálne kempy ako v iných parkoch ani nie sú. Ako si riešil ty ubytovanie?

Nechcem ťa zahltiť otázkami, ale tiež by ma zaujímalo, či si myslíš, že je náš rozpočet 70 tis/osoba na 3 týždne dostatočný. V Afrike na safari sme nikdy neboli tak nemáme úplne predstavu. S organizovanými výletmi nepočítame ako som písal.

0 Citovat

Já měl rozpočet 35.000 CZK na osobu (ve dvou) včetně letenky (PRG-JNB). Po přistání jsem si na letišti půjčil auto, celé to v něm absolvoval a pak ho zase před odletem vrátil. (jen jsem se jim v půjčovně zapomněl zmínit o trase - za hranice je dost velký příplatek a například do Zimbabwe nelze vůbec). Ale chtěl jsem vidět vodopády tak to risknul. Ubytování v místních lodge - info naješ na netu, nebo si na letišti vyzvedni na informacích průvodce - publikaci Coast to coast kde je uvedeno i ubytování. Doporučuji vyzkoušet místní fish and chips - mohl jsem se po tom utlouct.

Rozpočet máš luxusní, ale záleží čím se budeš dopravovat. Jak se dostaneš z letiště v JNB do Botswany? Běžná půjčovna také nemá v nabídce offroady se stany na střeše - to spíš nějaká zážitková agentura a to už bude za úplně jiné peníze. Lokální přelety mohou být také operovány přes JNB a můžou být dražší než let z Evropy.

Co se týká pozorování zvířat a návštěv parků, tak nejlépe vychází JAR - přijatelné ceny a úroveň služeb (Kruger cca 500 CZK/den a osobu a to má na délku cca 400 km a zvířata se pořád pletou pod kola), Botswana je za úplně jiné peníze a zvířata jsou stejná. Osobním autem jsem se dostal po všech cestách (občas šotolina, místní polňačky), ale nebyl jsem tam v období dešťů pokud něco takového mají.

0 Citovat

Díky za info. Mňa práve Kruger až tak neláka, pretože očakávam, že tam bude plno turistov pri každom zvierati. Preto chcem v Botswane do Kalahari, kde vraj nemusíš nikoho stretnúť tri dni. No uvidíme. Ešte raz ďakujem smiley

0 Citovat

Tady máš malou inspiraci...
http://www.mesec.cz/clanky/dva-tydny-v- ... stni-pest/

0 Citovat

Ďakujem, to je presne niečo, čo som hľadal.

0 Citovat

Ahoj. Nejde mi poslat SZ, protože mám účet založený jen krátce. Váš plán mě zaujal. Sháníte-li stále čtvrtého člena, napiš mi prosím na svec.michal@centrum.cz nějaký kontakt, ať se o tom můžeme pobavit. Díky

0 Citovat

Ahoj, ja som osobne nikdy nebola v tychto krajinach, ale mam odtial par znamych a priatela. Hovoria, ze vlaky neodporucaju, su nepohodlne a nespolahlive. Resp. spolahlive iba na niektorych usekoch (tusim spominali napr. Johannesburg - Bulawayo). Autobusy su lepsie ale nechodia podla cestovnych poriadkov, ale az ked je autobus plny. Takze sa moze stat, ze autobus realne odide aj 6 - 7 hodin po ofic. odchode, ked sa nazbiera dost ludi. Jeden znamy poziciaval auto v Johannesburgu a isiel nim az do Kene a naspet. Pytala som sa ho na pozicovnu, tak potom mozem pripadne preposlat.
Safari sa vraj najlepsie oplati v JAR. A odporucaju skusit bungee jumping vo Viktoriinych vodopadoch, ak tam planujete ist. Mozem sa kludne popytat na nejake veci ak mate konkretne otazky. Inak prajem peknu dovolenku, verim ze si uzijete. smiley

0 Citovat

Ta stranka odkial si moji znami poziciavali auto a cestoali s nim do Kene je tato: http://southafrica4x4.co.za/

0 Citovat

dík, tá požičovňa vyzerá skvelo.

0 Citovat

Zdravim Wakawaka,

narazila jsem na Tve vlakno, tak se pripojim do diskuze...
Mate dobry plan, navsteva Afriky zabtu praci a penize rozhodne stoji. Neni to easy cestovani jako po Asii, ale je to super a nikdy na tu cestu nezapomenes.

Plany... zalezi na tom za cim do te Afriky jedes jestli jen za zviraty, nebobchces od vseho trochu abys mel poznani komplet se vsim vsudy. Podle toho co bys rad je potreba planovat i zemi. Ne kazda zeme je na vsechno... treba takova Botswana je spis o zvuratech, offroadu a pousti. Namibie ma od vseho neco, Zimbabwe je naprosto odlisne od okolnich zemi a JAR je takova africka Evropa, vsude vse, daln8ce, autobusy a vlaky na kazdym rohu, supermarkety i ve vesnicich a tak je dost problematicka nekde i nebezpecna.
Jak ctu, mas v planu hlavne Botswanu a Namibii.
K volbe auta... pokud chces poznat tyhle zeme a neco zbtoho mit, je nutna 4x4. Botswana je o hlubokem pisku a skvarovce, Namibie je na tom treba na severozapade, central a i na dalsich mistech obdobne. Proste do Afriky patri 4x4, osobaky jsou jen na asfaltky a z tech toho moc neuvidis, alespin ne z tech v Botswane a Namibii, je jich tam sporadicky. Navic je dost nefer vuci majiteli pujceneho osobniho auta, ze mu ho nekdo devastuje na africkych cestach, ze kterych i nase 4x4 ma sramy a vydrncane srouby a dily. Za par korun si sice pujcis osobak, ale je to cesta o nicem. Centralni Kalahari, Chobe, Moremi, Makgadikgadi a Nxai pan, Namib naukluft atd neudelas bez offroada!

Ujete kilometry na pocet dnu. My jsme kdysi v roce 2008 projeli Afrikou z Ceska az do Kapskeho mesta. Tenkrat se to moc nejezdilo, z Cech temer nikdo, a jasne bylo, ze musime mit dost casu a 4x4 expedicne upravenou. Trvalo nam 55000 km temer rok a nelituji niceho. Tedy vlastne jo, lituji toho, ze jsem nemela vice casu... od te doby jsme do Afriky jezdili ba nekolik mesicu. Jasne chapu, ne kazdy ma tu moznost dlouheho volna. Vloni a letos jsme udelali par tripu s prtou znamych a spolucesovatelu, kdy byly pouze 3 tydny a udelai jsme od 3500km az do 5500km. A musim rict, ze tech 5500km je maximum, abys tu cestu vnimal a poradne si ji uzil. Vice kilometru je honicka a jen odskrtas mista na mape, za 10 let nebudes vedet, kde jsi vlastne byl.
Pokud mas cas jen 3 tydny a planujes do Afriky navrat, tak si to rozvrhni. Chces letet do JAR, tak si udelej Botswanu a Zimbabwe. Jestli chces namibii a Botswanu, tak let do Windhoek a pujc si auto tam. Za 4x4 zaplatis vic, ale budes nezavislej.

ALE pokud si tu 4x4 pujcis, musis byt dobry ridic. Jizda v pisku neni jednoducha. Podhustit pneu, udrzovat rychlost atd atd. V Botswane je treba neustale mit u sebe minimalne 10litru vody na osobu a den, dostatek paliva a jidla, do Central Kalahari i naradi a dve rezervni pneumatiky atd atd. (je to dulezite, letos jsme zustali viset v pousti dva a puo dne pro poruchu na aute, nebyl ani stin ani mesto pobliz... vodu jsme meli na pridel a schovavali se pred sluncem skoro pod autem. Je to masakr a velmi narocne. Ale super poznani a dobrodruzo.

Chces-li se inspirovat koukni na nase stranky www.divokaafrika.cz nebo www.facebook.com/anythinginafrica nebo napis, tuhle jizni oblast az po sever Zambie a kus Tanzanie zname velice dobre a nebo se muzete pridat k nam, jezdime parta max 8 lidi v expedicnim stylu

Hezke planovani smiley

0 Citovat

Jeste jen dodatek... nas rozpocet na 3 tydny vcetne letenky a 4x4 je max do 55000,-Kc , vcetne viz, aktivit, jidla a ubytovani...

V Centralni Kalahari stejne jako v jinych parcich kempy jsou, jsou bez plotu a vody, tedy krome privatnichvza 50usd na nic. Botswana je ve stylu ecotouismu, takze v parku nenajdes ani asfaltky ani horke sprchy. Za to Ti muze byt horko v noci, az Ti kolem stanu bude chodit kev nebo slon ci hyena smiley

0 Citovat

Ďakujem pekne za rady. Určite si 4x4 vezememe, vieme, že to bez neho nejde. Ale sme, pravda, začiatočníci pokiaľ ide o offroad jazdenie (hoci máme aj skúsenejšieho šoféra - ale na normálnych cestách) ak nepočítam sporadické jazdenie po snehu. Myslíš, že sa to dá zvládnuť? Je to tak hrozné?

Inak v pláne máme hlavne zvieratá. Nemáš zo svojich ciest nejaký cestopis, ktorým by sa dalo inšpirovať?

0 Citovat

andyka: aha, dík. Prečítal som si ho, ale už som zabudol, že tam bol link smiley

dupy: no sviatočný nie, ale jeden je skúsený, že jazdí často a veľa. A mal by si pre nás nejaké odporúčanie? Uvažujem nad tým, že by sme šli v komplet zostave na nejaký offroad kurz. Myslíš, že to bude stačiť? Alebo ak nezoženieme niekoho s poriadnymi offroad skúsenosťami, tak sa máme radšej CKGR vyhnúť (čo by som nerád)?

0 Citovat

Dík za názor. To som si myslel, ale všetci čo tam boli to považujú za zložitejšie a je pravda, že je to asi trochu iný offroad ak je to totálne mimo civilizácie, hoci teda pojdeme mimo obdobia dažďov.

0 Citovat

Aj medzi mojimi cestopismi mozes najst cestopis z Namibie, Botswany, Zambie, Zimbabwe a JAR tak mozes pozriet mozno tam najdes nejake tipy co navstivit smiley

0 Citovat

Dík janicek. Prelietol som to a udivuje ma, že ste toho stihli dosť veľa v krátkom čase. Určite prečítam podrobne.

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

 Po přistání jsem si na letišti půjčil auto, celé to v něm absolvoval a pak ho zase před odletem vrátil. (jen jsem se jim v půjčovně zapomněl zmínit o trase - za hranice je dost velký příplatek a například do Zimbabwe nelze vůbec). Ale chtěl jsem vidět vodopády tak to risknul.


Ty ses dabel, Padrino. Na hranici neresili, odkud auto mas? Nepotrebovali zadne povoleni k vyjezdu/vjezdu do zeme? 

Resim ted to same, letenky Joha-VF jsou minimalne za 6000,- ale radeji bychom to tam frkli autem. Tahle varianta me ale nenapadla... 🤔

0 Citovat

I kdyby se dalo prejet pres hranici bez vedomi pujcovny, nebude platit pojisteni. V pripade, ze to pujcovna zjisti, muze dat jeste pokutu, pokud ji ma v podminkach.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

I kdyby se dalo prejet pres hranici bez vedomi pujcovny, nebude platit pojisteni. V pripade, ze to pujcovna zjisti, muze dat jeste pokutu, pokud ji ma v podminkach.

Asi nema cenu to moc resit, ty ceny nejsou nijak dramaticke, viz: 

A cross border fee per vehicle per rental of R650.00 applies for cross border documentation into Botswana, Mozambique, Lesotho, Namibia, Zambia, Zimbabwe and Swaziland. The vehicle documentation is for the vehicle cross border requirements ONLY. The supplier is not liable for the arrangement or payment of visas, permits, third party insurances or road taxes applicable to the countries of entry. These are for the renter’s account and can be arranged prior to travel or at the borders of the applicable countries. All cross border applications are to be accompanied by a clear copy of the renter’s passport & driver’s license to be received seven days prior to collection of the vehicle.

0 Citovat

Když jsem tam byl já, tak Zimbabwe legálně nešlo v autopůjčovně vůbec. Na hranicích problém nebyl stačila jim smlouva z půjčovny.

0 Citovat

Jel někdo cestu z MAUN do KASANE přes NP MOREMI a CHOBE? Chtěl bych to jet s jedním noclehem v kempu SAVUTI. Je tam sice pálka za nocleh 50USD/os/noc. Anebo zvažuji klasicky po asfaltce do KASANE a potom jednodenní safari v CHOBE. Na fórech čtu, že cesta přes MOREMI a CHOBE vyžaduje zkušenost s řízením v písku, což nemám, tedy snad na cestu krajem pouště v Ománu. Dík za nějaké rady. Aleš

0 Citovat

Nebyl jsem tam, ale podíval jsem se teď ze zvědavosti na youtube a tento blog https://wilddogsandenglishmen.wo...rk-savute/

Jsou to většinou jen snadné písčité stezky, ale někde je písek hlubší (sandridge) a pokud zrovna nepršelo, může tam být problém při vyhýbání na úzké cestě s vyjetými kolejemi. Zvlášť pokud někdo táhne přívěs jako zde od 4. minuty:

https://www.youtube.com/watch?v=...amp;t=449s

S hlubším pískem mám zkušenost z Austrálie. Pokud to nejsou písečné duny, ani moc zkušenosti třeba nejsou, pokud má člověk terénní auto a ví, jak zapnout pohon 4 kol, redukci a diferenciály (většinou to je jednoduché, někdy automatické). Když tak pomůže částečné vyfouknutí pneumatik. Zapadl jsem jen jednou - na pláži u Broome, když jsem zajel zbytečně po stopách jiných do hlubšího písku na okraji, ale vyprostil jsem auto malou plastovou lopatkou viz fotka (lopatku drží spolucestovatel), kterou jsem přefotil z papírové.


dsc09906a.jpg

0 Citovat

Pokud nemáš vhodné auto, tak tě s ním do některých parků v Botswaně vůbec nepustí. Někde trvají na 4x4. 

Řízení v písku se dá naučit během chvíle. Je dobré si to vše vyzkoušet ještě v civilizaci.  V zásadě je potřeba podhustit pneumatiky, jemně používat brzdy a při dojíždění nechat auto samovolně zastavit setrvačností bez použití brzd. 

0