Ahoj,na jaro bych se chtěl vydat do Íránu, ideálně přelom březen-duben nebo duben-květen (jsou tam 2 svátky), ale je možné termín upravit. Viděl bych to cca na 2 týdny. Trasa Teherán-Kashan-Isfahan-Shiraz-Yard. To by se ještě pořádně naplánovalo + rád tady přijmu i tipy, co vidět a kam se vydat (případně intieráře) od lidí, co už mají Írán projetý.Lowcost s batohem na zádech. Letecky tam, na místě cestování místní dopravou (busy, vlaky), s místními. Přespávání couchsurfing, místní, hostely apod.Hledám ideálně někoho, kdo už má i něco projeto.Zatím jsem já (29 let) + kamarád na 50%, který se rozhodne po Novém roce. .

Írán - jaro 2018

Založil ve fóru Hledám spolucestujícího

Ahoj,

na jaro bych se chtěl vydat do Íránu, ideálně přelom březen-duben nebo duben-květen (jsou tam 2 svátky), ale je možné termín upravit. Viděl bych to cca na 2 týdny.

Trasa Teherán-Kashan-Isfahan-Shiraz-Yard. To by se ještě pořádně naplánovalo + rád tady přijmu i tipy, co vidět a kam se vydat (případně intieráře) od lidí, co už mají Írán projetý.

Lowcost s batohem na zádech. Letecky tam, na místě cestování místní dopravou (busy, vlaky), s místními. Přespávání couchsurfing, místní, hostely apod.

Hledám ideálně někoho, kdo už má i něco projeto.

Zatím jsem já (29 let) + kamarád na 50%, který se rozhodne po Novém roce.


iran.png

0

Dobré vědět, díky za info :-) Spíš bych to viděl ale o týden pozděj anebo pak až ten přelom duben-květen, takže nový rok tam nejspíš neoslavíme :-D

0 Citovat

Ahojte,máme letenky na 30.3.18 s tačí k vyřízení víza na IKA vytištěné potvrzení o ubytování z bookingu ?

Díky

0 Citovat

Využívám k těmto účelům cestovní pojištění k platební kartě v rámci běžného účtu v bance, v tomto i ostatních případech si pouze nechám vystavit u spolupracující pojišťovny potvrzení v angličtině s uvedením státu, ve kterém má platit, ačkoliv běžně platí celosvětově. Ani v Íránu jsem s tímto pojištěním neměl nejmenší problém.

0 Citovat

p.karlicek napsal(a):

Ahojte,máme letenky na 30.3.18 s tačí k vyřízení víza na IKA vytištěné potvrzení o ubytování z bookingu ?

Díky

Na bookingu jsou patrně jen brandované drahé hotely. Ubytování jsme pokaždé zajišťovali přes http://www.hostelsiniran.com, reagují velice promptně, nejdřív ověří dostupnost vybraného hotelu/hostelu, pak potvrdí. Není třeba nic platit nebo dávat číslo karty ;-)

0 Citovat

mozem potvrdit http://www.hostelsiniran.com reaguje velmi rychlo, vzdy sme bookovali max den dopredu, pripadne v dany den rano, a max 2-3 pokus uz bol uspesny, pripadne skus na v ubytku na recepcii spomenut kam sa chystas dalej a obcas doporucili dalsie ubytko a hned aj rezervuju ked chces, dohodli autobus a este aj odvoz zo stanice :D

doporucujem vyuzivat VIP autobusy, drahsie len o par dolarov okroti klasickym a mas dost vela miesta, maju rozlozenie sedadiel 2-1 namiesto 2-2 plus dostanes obcerstvenie.

Dobre je si ich rezervovat dopredu, znova vyuzit recepciu v ubytku, myslim ze raz sme to nespravili tak sme si pockali asi 3h kym bol VIP volny, medzi tym samozrejme isli klasicke busy.

v Teherane sme boli aj 11.2. na den revolucie, rozdiel oproti inym dnom bol v tom, ze vsade bolo masaker vela ludi a policajtov a okolo Azadi square este viac, metro viac plne ako v Tokyu, ale zase bolo gratis (len v ten den ;)

0 Citovat

Díky přátelé,hosteliranian ještě zkusím (booking jsem zabukoval,není to nejlevnější,ale potřebuji jen potvrzený o ubytku.Pak to stejně zruším a pohledáme něco okolo 5-6 stovek).Vím,že v hostelech/hotelech jsou nápomocní (všichni jsou bratranci),ale i tak díky za pomoc.

VIP busy máme v plánu,vlaky nevím.Ještě poraďte jak často jezdí trajekt na Bandar Abbas a Qveshm? Díky

0 Citovat

Díky za informace. O potvrzení jsem nevěděl, takže skočím vyřídit.

Každopádně teď ještě zbývá najít parťáka :-D

0 Citovat

Další možný termín, který zvažujeme, pokud nevyjde jarní termín, je podzim (říjen-listopad), kdy bych jel já+přítelkyně.

Kdyby se chtěl někdo přidat, tak se hlaste :-)

Pokud víte o nějakých datech, které by nás mohli v Íránu v tomto termínu nějak omezit, tak prosím dejte vědět.

Díky.

0 Citovat

Ahoj. My budeme v Irane 20.9.-13.10., tak keby ste tam niekedy v tomto termine, tak mozeme spolu nieco vymysliet. Ale este sme neplanovali absolutne nic, takze okrem treku na Damavand vobec netusime co kde :)

0 Citovat

Cau, my se na rozdil od vetsiny cestovatelu nevydali na jih do Isfahanu, ale na sever pres hory do studentskeho mesta Rasht. Je to vyborne startovaci misto pro vylety do krasne vesnice Masouleh, ke Kaspiku, na hrady atd.. V Teheranu muzu s klidnym srdcem doporucit hotel Golelestan, pripadne drazsi hotel Ferdowsi.

Nikoho ciziho tady k sobe nehledej a jed sam! Neni se ceho bat a budes z toho mit 3x tolik zazitku :)

0 Citovat

Andrea napsal(a):

Ahoj. My budeme v Irane 20.9.-13.10., tak keby ste tam niekedy v tomto termine, tak mozeme spolu nieco vymysliet. Ale este sme neplanovali absolutne nic, takze okrem treku na Damavand vobec netusime co kde :)


Ahoj Andrea, my budeme v Iráne 28.9. - 14.10., tiež sme rozmýšlali o výšlape na Damavand, vy to už máte nejak vyriešené? Ja čo som zatiaľ pozeral tak tie tours sú dosť drahé.. 

0 Citovat

Našiel som výšlap na 3 dni za 400 eur alebo na 4 dni za cca 450 eur.. To mne, vzľadom na štýl cestovania, prijde celkom dosť..  

0 Citovat

Ahoj, nemame nic vyriesene ani nebudeme nic riesit. Odvezieme sa k zaciatku trasy a zacneme slapat hore. Rozhodne si nechcem brat nejaku tour, nevidim v tom ziadnu pridanu hodnotu :) 


Co mate inak este v plane? Nech sa inspirujem :)

0 Citovat

To je fajn nápad, spraviť si to celé sami :) 


Ja som ešte len včera poriešil letenky a tak cca týždeň pozerám a čítam čo vlastne chceme stihnúť a vidieť. Až budem mať nejaký plán tak určite možem poslať. Kľudne aj ty pošli ak niečo máš. 


Inak okrem miest chceli by sme určite nejaký výšlap a stráviť noc niekde v púšti a prípadne niečo u perského zálivu.

0 Citovat

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak sjte na tom byli s penězi? Vyměnili vám dostatek? Někde jsem četla, že mají málo peněz v oběhu a že oc nechtějí půjčovat turistům... Chtěli bychom tam na podzim jet a nerada bych zjistila na místě, že nám nevymění

Děkuji

0 Citovat

Ahojte, děkujeme všem za cenné informace.V Íránu jsme strávili celý duben a SUPER. Opravdu k vyřízení víza na letišti stačí potvrzení na nějaký nocleh v Iránu a v pojištění nám v Kooperativě dopsali do angl.textu,že to platí také pro Islamic Rep. of Iran .Vízum nám vyřídili měsíční během 30 minut (bylo to v noci takže moc příletů nebylo) za 75 EU. Referenční číslo jsme neměli a nikdo ho nechtěl (úspora 1000.- na osobu).Výměnu peněz v prvním patře letiště v Teheránu bylo v pohodě,pouze měnili menší částky  (150 USD),ale je to dostatečné neb je v Iránu levně.Jezdili jsme busy a taxíky a projeli jsme celou zemi i na ostrovy Qeshm a Hormuz,které stojí za to.

Bezpečnější a přátelštější zemi jsme dosud nepoznali. Užijte si to
0 Citovat

Ooooo, a nechces spisat nejaky report? My sa chystame na 3,5 tyzdna na konci zari a prave vobec netusim kam sa vydat. Urcite chcem vyliezt na Damavand co nam asi zaberie nejake 4-5 dni a potom netusim. Rozmyslali sme aj nad Qeshm a Hormuz, ale je to dost daleko a neviem ci to stihame. Mozno keby sme rovno po prilete preleteli na ten juh? Mashhad je tiez dost mimo tak ten asi vynechame. Precitala som si vsetko tu na CL, ale viac menej vacsina davala klasiku Teheran, Qom (tam nechceme),  Yazd,  Shiraz a Isfahan.  Co vsetko ste stihli vy, co doporucujete a co naopak sa neoplati? :)

0 Citovat

Navaja napsal(a):

Ještě musíte mít doklad o pojištění, kde bude jasně uvedeno platí pro celé území Iránu, jinak si musíte koupit pojištění na letišti na 10 dni to bylo před rokem 16 euro. Nestačí pojištění ke kartě nebo doklad bez toho upřesnění.To ubytování ale musí být nezrušené , neboť ne vždy , ale obvykle tam volají a ptají se na to personálu.


S tím pojištěním je to na letišti skutečně komedie. Na svém potvrzení jsem měl anglicky napsáno, že platí pro celý svět. Trvalo docela dlouho, než jsem úředníkovi vysvětlil, že "celý svět" zahrnuje i Írán:)

0 Citovat

To oni samozřejmě moc dobře vědí. Je za tím jenom snaha tě obrat o prachy a pokud tam není přímo Iran tak se to snaží uhrát na to,že to tam být musí. Předpokládám, že ten úředník má z toho provizi. 

0 Citovat

Ja mam otazku bokem trosku, jak resite po navsteve Iranu Esta viza do USA? Mate dva pasy, nebo si kvuli tomu vyrizujete to klasicke, ambasadove? 

0 Citovat

Doporučuji udělat klasické vízum, platí 10 let. V případě druhého pasu a esty budeš hrát kdo z koho s americkou tajnou službou s eventuální výhrou v podobě deportace a zákazu vstupu na několik let.

0 Citovat

Ak to budem riesit, tak urcite klasicke viza.

0 Citovat

matej15 napsal(a):

Doporučuji udělat klasické vízum, platí 10 let. V případě druhého pasu a esty budeš hrát kdo z koho s americkou tajnou službou s eventuální výhrou v podobě deportace a zákazu vstupu na několik let.


Ja nic resit nebudu, protoze bych si nechala udelat klasicka viza :) Zajimalo me, jak to resi ostatni, protoze jsem uz zaznamenala nekolik pripadu o zatajene navstevu Iranu. 

0 Citovat

k tomu pojištění, průkazka VZP nám předloni stačila, papírové kartičky od pojišťoven ne.


v Teheránu se dá doporučit bambilión věcí, nás uchvátilo mimo jiné Holy Defense Museum ;)

https://edition.cnn.com/travel/a...index.html

0