Milí cestovatelé,potenciálně jsem si hezky zavařila. Booknula jsem před pár dny levné letenky z Prahy na Srí Lanku přes Dubaj na konec března pro mě a pro přítele. Ano, vím, že FlyDubai neposkytuje bezchybné služby, četla jsem na ně spoustu hejtů a vím, že nemůžu na palubě očekávat kaviárové tousty. Vzhledem k ceně a ideálnímu termínu jsem se rozhodla to s FlyDubai risknout.Bohužel mi několikrát při pokusu o zaplacení neprošla moje ani přítelova karta (debetní), volala jsem do banky a bohužel mi nemohli nijak pomoci, prý je něco bohužel na straně FlyDubai. Pak jsem si vzpomněla, že se mi párkrát třeba při placení Airbnb stalo, že se platební bráně moc nelíbila debetní karta, ale s kreditní kartou platba prošla. Jenže moje kreditka propadla před měsícem a novou jsem si nezřídila. Platili jsme s Pay Later a zbývalo jen několik hodin do propadnutí letenek, takže jsem zavolala mamimce a požádala ji, jestli bych letenky mohla zaplatit její kreditní kartou s tím, že jí peníze hned pošleme zpět.Maminka souhlasila, platba prošla a mě dneska málem kleplo. "If you want to pay by credit/debit card, the person you’re paying for will need to show a photocopy of the front of your credit/debit card and a photocopy of your passport at check-in. You can't use your credit/debit card to pay for someone else to travel to or from Bangladesh, Ethiopia, Nepal, Pakistan, Sri Lanka or Sudan."Kdybych si tak předem pořádně prostudovala tu kouzelnou větičku, kterou Flydubai své zákazníky informuje o tom, že na tu Srí Lanku zkrátka neodletí, pokud s nimi neletí vlastník kreditky.Kontaktovala jsem FlyDubai na FB s tím, jestli je nějaká cesta, jak to řešit, vzhledem k tomu, že na kreditní kartě je technicky moje příjmení. Chápu, že letecké společnosti mají taková pravidla kvůli zneužití kreditních karet, ale fly dubai mi navrhlo že 1) můžu letenku zrušit bez refundace, lol 2) nebo na letišti zaplatit tu samou částku a původní letenka bude vrácena v podobě jejich mílí, díky nechci 3) Maminka může letět do Dubaje a na jejich desku potvrdit, že kartu autorizuje, lol lol.No, takže co teď? Setkali jste se někdo s něčím podobným? Odletěli jste? Kontroloval vás někdo? Mám risknout, že třeba zůstaneme visit v Dubaji nebo na Srí Lance a letenky raději zrušit? :DVeškeré rady vítány. A ano, příště čtu všechno raději dvakrát. .

Nechá nás FlyDubai odletět na SríLanku, když jsem letenky zaplatila máminou kreditku?

Založila ve fóru Letecké společnosti

Milí cestovatelé,

potenciálně jsem si hezky zavařila. Booknula jsem před pár dny levné letenky z Prahy na Srí Lanku přes Dubaj na konec března pro mě a pro přítele. 

Ano, vím, že FlyDubai neposkytuje bezchybné služby, četla jsem na ně spoustu hejtů a vím, že nemůžu na palubě očekávat kaviárové tousty. Vzhledem k ceně a ideálnímu termínu jsem se rozhodla to s FlyDubai risknout.

Bohužel mi několikrát při pokusu o zaplacení neprošla moje ani přítelova karta (debetní), volala jsem do banky a bohužel mi nemohli nijak pomoci, prý je něco bohužel na straně FlyDubai. 

Pak jsem si vzpomněla, že se mi párkrát třeba při placení Airbnb stalo, že se platební bráně moc nelíbila debetní karta, ale s kreditní kartou platba prošla. Jenže moje kreditka propadla před měsícem a novou jsem si nezřídila. Platili jsme s Pay Later a zbývalo jen několik hodin do propadnutí letenek, takže jsem zavolala mamimce a požádala ji, jestli bych letenky mohla zaplatit její kreditní kartou s tím, že jí peníze hned pošleme zpět.


Maminka souhlasila, platba prošla a mě dneska málem kleplo. 

"If you want to pay by credit/debit card, the person you’re paying for will need to show a photocopy of the front of your credit/debit card and a photocopy of your passport at check-in. You can't use your credit/debit card to pay for someone else to travel to or from Bangladesh, Ethiopia, Nepal, Pakistan, Sri Lanka or Sudan."

Kdybych si tak předem pořádně prostudovala tu kouzelnou větičku, kterou Flydubai své zákazníky informuje o tom, že na tu Srí Lanku zkrátka neodletí, pokud s nimi neletí vlastník kreditky.


Kontaktovala jsem FlyDubai na FB s tím, jestli je nějaká cesta, jak to řešit, vzhledem k tomu, že na kreditní kartě je technicky moje příjmení. Chápu, že letecké společnosti mají taková pravidla kvůli zneužití kreditních karet, ale fly dubai mi navrhlo že 1) můžu letenku zrušit bez refundace, lol 2) nebo na letišti zaplatit tu samou částku a původní letenka bude vrácena v podobě jejich mílí, díky nechci 3) Maminka může letět do Dubaje a na jejich desku potvrdit, že kartu autorizuje, lol lol.


No, takže co teď? Setkali jste se někdo s něčím podobným? Odletěli jste? Kontroloval vás někdo? Mám risknout, že třeba zůstaneme visit v Dubaji nebo na Srí Lance a letenky raději zrušit? :D


Veškeré rady vítány. A ano, příště čtu všechno raději dvakrát.





0

Kontaktovat aerolinku, předpokládám pod vaším autentickým profilem na FB, a upozornit je na rezervaci, která skýtá potenciál z vás vytřískat ještě více peněz, pokud budou dogmaticky dodržovat vlastní VOP, nebylo úplně nejchytřejší... 

0 Citovat

Ja bych si udelal pruzkum, jak casto ty karty kontroluji a na zaklade neho bych to proste risknul. 

0 Citovat

Před dvěma roky po nás kreditku na letišti nikdo nechtěl. Možná proto, že jsme bílí Evropané a u nich se ty scamy s kradenými kartami nečekají.

0 Citovat

V Bratislave kontrolovali cestou na Sri Lanku pred rokom. Zober si od nej fotokópiu tej karty, prip. mamu aj s kartou na letisko do Prahy :) alebo by som šiel na výlet do Ruzyne predtým a opýtal sa priamo tam buď v office ak tam je, alebo na checkin. 

0 Citovat

Praha-Bangkok 4 lety s flydubai nikto kartu nechcel vidieť. 


Ja by som si normálne zobral oskenovaný pas, oskenovanú kartu a prípadne zosmolil nejaký strašne dôležito pôsobiaci zdrap papiera, že ťa maminka autorizuje použiť jej kartu na tento let, dole to podpísať a zobrať so sebou. Ak by sa maminka zaobišla tých pár dní bez kreditky, tak zober aj kartu fyzicky so sebou. Nič viac už teraz nespravíš, worst case scenár je, že to proste na letisku zaplatíte znova a potom zoberieš maminku na nejakú fajnú dovolenku s kreditmi od flydubai ;) 

0 Citovat

Díky moc za komentáře. Že jsem si měla tu zprávu na Fb odpustit, to je mi teď jasný. Oni v té platbení bráně ještě požadují zadání jména držitele karty. Předpokládám, že seriózní aerolinka by mi ani nedovolila platbu provést, kdyby card holder's name nesouhlasilo s celým jménem ani jednoho cestujícího, ale to asi nebude případ FlyDubai. 


No, asi záleží, jestli při kontrole bude hrát roli lidský faktor, který třeba kontrolu ani neprovede nebo zavře oči, nebo jestli tohle prostě mají jako systémovou věc na ojebávání lidí (kdy je systém třeba i upozorní, že není shoda v držiteli karty a cestujících), kterým prostě nedovolí letět a dovedu si představit, že při naplánované dovolené si nešťastník koupí letenku prostě znova a oni na tom hezky zarejžují.


Budu moc ráda, když se podělíte o zkušneosti s kontrolami kreditek na letech do Bangladeshe, Ethiopie, Nepalu, Pakistanu, Sri Lanky nebo Sudánu.



0 Citovat

Osobně jsem koukal jako puk, když po mě chtěli vidět v Indii na vnitrostátním přeletu kreditku a upřímně jsem se lekl, protože jsem ani nedoufal, že jsem platil tou, kterou jsem měl u sebe. Vypadali dost neoblomě :) Oni nevidí jméno na Karte, ale jen její číslo a brání se tím proti zneužívání kradených karet.

Co udělat? Okopíruj si přední (pouze přední!) stranu kreditky a měj jí s sebou. To jim bude stačit.

Ta věta o tom odletu na cizí kreditku ze Srí Lanky je pro odlety, nikoliv pro návraty do své vlasti ;)

PS: Mamka vám pro klid na duši (protože vím, že i když tě tu budu stokrát přesvědčovat o tom, že bude vše v pořádku tak se ti dobře spát nebude) tu kreditku na cestu nepůjčí?

0 Citovat

Ještě tip: když si uděláš online check in, tak tě nikdo kontrolovat nebude už vůbec :)

0 Citovat

To áno, ale keď berieš bagáž, tak ideš na checkin tak či tak.

0 Citovat

tonic napsal(a):

To áno, ale keď berieš bagáž, tak ideš na checkin tak či tak.

Letí i s přítelem, letenky budou dvě, nejde to udělat, že ona "proklouzne on line checkinem" bez báglu a bágl jen on normálně checkne?
0 Citovat

MoonEclipse napsal(a):

Praha-Bangkok 4 lety s flydubai nikto kartu nechcel vidieť. 


Ja by som si normálne zobral oskenovaný pas, oskenovanú kartu a prípadne zosmolil nejaký strašne dôležito pôsobiaci zdrap papiera, že ťa maminka autorizuje použiť jej kartu na tento let, dole to podpísať a zobrať so sebou. Ak by sa maminka zaobišla tých pár dní bez kreditky, tak zober aj kartu fyzicky so sebou. Nič viac už teraz nespravíš, worst case scenár je, že to proste na letisku zaplatíte znova a potom zoberieš maminku na nejakú fajnú dovolenku s kreditmi od flydubai ;) 

Thajsko jsem v tom výčtu zemí v prvním příspěvku nenašel. Možná proto nekontrolovali.

0 Citovat

jakob napsal(a):

Thajsko jsem v tom výčtu zemí v prvním příspěvku nenašel. Možná proto nekontrolovali.

Síce nie je v zozname krajín, do ktorých nemôžeš kupovať letenky cudziou kartou vôbec, ale tá povinnosť mať kartu pri sebe sa vzťahuje na úplne všetky lety flydubai. Akurát že niekde akceptujú fotokópiu karty a pasu, inde nie. Takže kontrolovať by ma po správnosti mali / mohli aj pri ceste do Bangkoku, ale nič neriešili.

0 Citovat

David Eiselt napsal(a):

PS: Mamka vám pro klid na duši (protože vím, že i když tě tu budu stokrát přesvědčovat o tom, že bude vše v pořádku tak se ti dobře spát nebude) tu kreditku na cestu nepůjčí?

Díky za tuhle diskuzi:).

No, víceméně jsme se smířili s tím, že při nejhorším příjdeme každej o těch 10k a za jakýkoli lepší scénář budeme rádi.

On-line check in zkusíme, ale myslím že v tomhle případě to nepůjde.

Takže, myslíte, že bude nejlepší si od mamky půjčit kartu a sebevedomě ji předložit ke kontrole na check-inu s tím, že je moje? Číslo karty a příjmení sedět bude, teoreticky by si toho nikdo teda nemusel všimnout. A pokud by to někdo řešil, tak předložit kopii ID + nějakej veledůležitej cár papíru a zkusit to ukecat a uhrát na to, že jak je možný, že mě to jejich systém nechal zabookovat?
0 Citovat

Když budeš mít kartu s sebou, věřím, že to dobře dopadne. Pro jistotu ještě kopii pasu mamky.

0 Citovat

S Fly Dubai jsem letěl 6x ( Dubai, Colombo, Malé,  2x Bankog,  Zanzibar...)  ,nikdy a nikde nechtěly vidět kartu.  Nejlepší návrh  dle mého je si půjčit kreditní kartu od mámy a vyrazit. 2x za námi po týdnu letěly dcery + neteř  ( Zanzibar, Colombo)  , placeno z mé karty /  to samé žádná kontrola .

0 Citovat

Tohle bych vůbec neřešil,to nikoho zajímat nebude (já se s tím tedy při mých více jak 100 letech nesetkal)…..to je podobná podmínka asi jako,že je dopravci třeba potvrdit zpáteční let..

0 Citovat

Rudá Marta napsal(a):

  Doposud nikdo nic vidět nechtěl, ale může to kdykoliv přijít. 


Přesně tak. To ze to nikoho zajímat nebude dle Lma je hloupost.Stat se to muže, a už jsem opakovaně četl, ze chtěli kartu vidět, plus o tom píší i místní, takže takový výkřik je úsměvný. Mě stejně jako Davida kontrolovali kartu v Indii, takže nikdy neříkej nikdy.Kazdopadne když si vezme tu kreditku maminky, což je asi nejlepší nápad,  plus treba kopii ID, tak by to mělo projít i v případě, ze to treba zrovna kontrolovat budou. Jen bych ukázal jen tu kartu, pokud ji budou chtít vidět a až by treba byl problém, ze nesedi jméno, tak doložit to ID maminky.

0 Citovat

lma napsal(a):

Tohle bych vůbec neřešil,to nikoho zajímat nebude (já se s tím tedy při mých více jak 100 letech nesetkal)…..to je podobná podmínka asi jako,že je dopravci třeba potvrdit zpáteční let..

Já jsem se s kontrolou karty na letišti v Asii setkal (asi 2x, ale ne vždy, když psali, že ji budou kontrolovat) a David o tom taky psal. S FlyDubai jsem neletěl. Ty návrhy výše by měly být dostatečné.
0 Citovat

Letěl jsem s fly Dubai Do Omanu a kontrolu kreditní karty v Praze na letišti vyžadovaly i když se měl za koupenou letenku v business class ideální pro tento případ je stáhnout z jejich stránek formulář pro platbu kreditní kartou 3. osobou která je podepíše a naskenovat jim ho zpět potom by odbavení proběhlo bez menších  problému.

Ještě abych nezapomněl podepsané prohlášení je nutná kopie cestovního pasu nebo občanského průkazu je to standartní postup většiny Společnosti . 

0 Citovat

Tak ako bolo spominane, maju to v podmienkach aj ine letecke spolocnosti. Moja skusenost s Royal Jordanian. Online check in mi nesiel spravit, na letisku vyhadzovalo problem, sedel tam chlapik, ktory kontroloval karty a az po kontrole bolo mozne urobit check-in.

0 Citovat

satusinka napsal(a):

Tak ako bolo spominane, maju to v podmienkach aj ine letecke spolocnosti. Moja skusenost s Royal Jordanian. Online check in mi nesiel spravit, na letisku vyhadzovalo problem, sedel tam chlapik, ktory kontroloval karty a az po kontrole bolo mozne urobit check-in.



Jak to dopadlo? Karta, kterou jsi platila, byla tvoje?

0 Citovat

David G napsal(a):

Letěl jsem s fly Dubai Do Omanu a kontrolu kreditní karty v Praze na letišti vyžadovaly i když se měl za koupenou letenku v business class ideální pro tento případ je stáhnout z jejich stránek formulář pro platbu kreditní kartou 3. osobou která je podepíše a naskenovat jim ho zpět potom by odbavení proběhlo bez menších  problému.

Ještě abych nezapomněl podepsané prohlášení je nutná kopie cestovního pasu nebo občanského průkazu je to standartní postup většiny Společnosti . 


Googlila jsem a nenacházím, paradoxně mi to nachází jen autorizační statementy jiných aerolinek :D.

0 Citovat

A jak to funguje, kdyz zaplatim virtualni kartou (napriklad Revolutkou), kterou fyzicky vubec nemam? 

0 Citovat

Pred rokom odlet z Bratislavy do Bangladesa, s FD -  v BTS kontrola kreditky, check-in nesiel spravit. Cestou spat v Dhake neriesili nic.


2 roky dozadu z Prahy do Eritrei s FD, nekontrolovali nic.

0