Ahoj všem cestovatelům,  chtěla jsem se zeptat, zda někdo ví, jak je to s letenkami zakoupenými teď u společnosti Wizzair.  Pokud si koupím letenku na červen a situace se nezlepší - tedy buď moje země, nebo cílová destinace budou stále uzavřeny a nebude možné letět, vrátí mi wizzair peníze, popřípadě vystaví mi voucher na budoucí lety? Nebo se už teď chrání nějakou klausulí , že nepojistí žádné budoucí lety, které se kvůli Koroně nebudou moci uskutečnit? Děkuji moc,   .

Wizzair - nově zakoupené lety v časech COVID

Založila ve fóru Letecké společnosti

Ahoj všem cestovatelům, 

chtěla jsem se zeptat, zda někdo ví, jak je to s letenkami zakoupenými teď u společnosti Wizzair. 
Pokud si koupím letenku na červen a situace se nezlepší - tedy buď moje země, nebo cílová destinace budou stále uzavřeny a nebude možné letět, vrátí mi wizzair peníze, popřípadě vystaví mi voucher na budoucí lety? Nebo se už teď chrání nějakou klausulí , že nepojistí žádné budoucí lety, které se kvůli Koroně nebudou moci uskutečnit?

Děkuji moc, 

0

WTF!!!???!!!

0 Citovat

To je dneska vtípků. Ten o Lufthanse a Boeingu byl ale lepší.

0 Citovat

Jako vážně? A ne, když ty nebudeš moc letět, nic ti nevrátí. Vracet "možná" budou, když se let neuskuteční, ale Wizz litá i prázdný, když má prodáno dost letenek a lidí se prostě jenom nemůžou dostavit na let.

0 Citovat

Vidím, ze lidé na cestujlevne jsou moc milí. Skoda, ze se chováte jako kreteni.

1 Citovat

To jste vážně tak naivní? :D buď je to padrino nebo nějakej jinej troll

0 Citovat

Něco bych napsal, ale dívám se na to s otevřenou pusou tak 5 minut pomalu a asi 5x jsem si to přečetl. Pokud to není Padrino, tak doporučuji slečně se podívat na zprávy.

0 Citovat

On mi ten dotaz neprijde  hloupy nebo smesny. Ponecham, stranou to , ze cerven je pro beznou  turistiku asi dost riskantni a asi ne uplne realny,  litat se asi nejak bude ,ale jen nekdo a s vyjimkami 

Ale je otazka  ,zda se muze letecka spolecnost stavet  ke vsemu stejne ,jak se stavela na zacatku, tedy kdyz  to bylo mozne  posoudit jako nepredvidatelnou okolnost 

Prece dnes uz vi jaky je stav ,jake jsou nastaveny pravidla v tech odletovych a priletovych mistech ,ale letenky prodava  kazdemu  ,kdo ma zajem  

Muze sice argumentovat tim vseobecnym.,ze cestujici si sam zodpovida  za to , ze ma doklady  pozadovane tou zemi kam leti ,ale cestujici nevi   dnes ,jake budou  v cervnu ty pravidla  a jestli bude moct odletet . ne ze sve vule ,ale pro narizeni nekoho jineho 

Argument ze si je nemel kupovat mi prijde jako slaby , mohu to otocit a rict ,.ze  letecka spolecnost nemela prodavat letenky  kazdemu 

Letecka spolecnost by  v takovych pripadech  mela nabizet ,alespon voucher  a ne hrat mrtveho brouka  ,proto , ze penize vybrali takze leti  i prazdni a ze cestujici nemohl letet je uz nezajima 

0 Citovat

Mikire, ty jsi fakt vůl. A jaký je podle tebe rozdíl mezi tím, že nemohu odletět teď kvůli koronaviru a tím, že nemohu odletět, protože nedostanu vízum?  Vůbec žádný. Letecká společnost nemá povinnost nic kontrolovat, To je jako si koupit auto a nemít řidičák. Taky pak nebudeš chtít po dealerovi vrátit prachy. 

0 Citovat

Ještě doplnění. Nikdy, když si koupíš letenku, tak nevíš, jestli budeš moct nakonec odletět. Proto existuje pojištění. Kdo šetří, tak musí s rizikem počítat a ne pak tady brečet. 

0 Citovat

@floodland Akorát těch pojišťoven, co teď pojistí let, asi moc nebude. Víš o nějaké? Pandemie je většinou důvod výluky. 

A tarif Wizzflexi, teď pěkně podražil. :-D  Ale zase těch letenek na červen za 9 eur, se roztrhl pytel, no nekup to... 

0 Citovat

Coinneach napsal(a):

Vidím, ze lidé na cestujlevne jsou moc milí. Skoda, ze se chováte jako kreteni.

Neoznamoval si tady náhodou v corona vláknu svůj hrdinný odchod z cestujlevne, ty šašku? :D 

Každopádně potřeba některých lidí vycestovat opravdu hraničí se závislostí.

0 Citovat

@floodland: Tak jednoduché to není. Prodávat letenky, u kterých už teď tušíš, že je pasažéři na 99% nebudou moct proletět je značně neetické. Podobně neetické je následně letět s prázdným letadlem, protože nikomu až na malé výjimky nebylo úřady povoleno odletět. Jde to proti social responsibility a ekologii. Ještě víc neetické je ponechat si částku za neproletěné letenky bez umožnění cestujícím letět jindy. Kalkulovat s tím už v úvodu má v lecčems společné rysy s bezdůvodným obohacením anebo podvodem.

Ale samozřejmě v současné době nic aerolinkám takové chování nezakazuje. Bohužel. Nicméně zákaz vstupu do země vzniknutý po nákupu letenky je ze strany cestujícího force majeure a aerolinky za ně neodpovídají (v případě zpoždění a rušení letů), tak proč by měl cestující za ty ze své strany?

Pro rýpaly - berte to jako filozofickou diskuzi. Nereflektuje to současný stav.

0 Citovat

co ja viem ci to je neeticke? ved ked je odlet z Viedne napr., tak nikoho nemusi zaujimat, ze Cesi maju zatvorenu hranicu a nedostanu sa na letisk, duplom, ked to kupuju v case ked uz su tie hranice zatvorene. A tiez nebudu riesit, ci po prilete do destinacie hned skoncis v karantene. Ved tie lety nevyuzivaju len "koupaci":))


0 Citovat

Vidím to stejně jako Michal. Taky jsem včera váhal, jestli teda nemám něco koupit (za ty prachy), s tím, že bych těch pár stovek případně oželel, ale nakonec jsem do toho nešel... Ale možná se ještě rozmyslím, za pár dnů :-) Na druhou stranu lze čekat, že v okamžiku, kdy bude jasné, že hranice jsou otevřeny a lety proběhnou, tak letenky prudce podraží. Teď myslím ten Wizzair. 

0 Citovat

mirjur :)) Taky sem si říkal, že se podívám na oslavy VŘSR za 20 eur...

Ale bohužel to nevidím moc reálně ani v tom listopadu.

0 Citovat

@tonic: To je právě k diskuzi, co je neetické ;) Za krásně jednoznačný příklad beru ty úvodní lety W6ky do Arménie: nesmíš opustit EU, Arméni zas do Rakouska a stejně letíš, protože ti to nikdo oficiálně nezakázal.
- není to zelené - zbytečně letí letadlo s 14 a 8 lidmi
- je to s úmyslným kalkulem, abys shrábnul prachy za prodané sedačky, co bys v případě zrušení letu jinak musel vracet ;)
- složení pasažérů znám (jen v malé části případů mě překvapí někdo s dvojím občanstvím)

0 Citovat

@Michal. Fajn, ale taky je nutn0 napsat, že tě v tuto chvíli nikdo nenutí si tu letenku koupit. Buď přijmu riziko a získám za to nízkou cenu (např. těch 9 EUR), nebo počkám, až se situace uklidní, ale pak si zase připlatím. Vždy máš možnost volby. A jinak jako neetické bych chování aerolinek zrovna neviděl. Ono ve výsledku může být ekonomičtější létat s poloprázdným letadlem a na každém letu prodělat, než to celé uzemnit a propustit většinu personálu. Zákaz vstupu do země může nastat z milionu jiných důvodů a nevidím důvod, proč by to měla sponzorovat letecká společnost. To, že neodebereš službu, kterou jsi si zaplatil, je tvůj problém. Něco jiného je samozřejmě nedodání služby, tedy zrušení letu a tady je naopak prasárnou to řešit místo refundace pouhým, vystavením voucheru. Tady jsou cestující natlačeni hodně do kouta, protože v krajních případech poskytují bezúročně peníze letecké společnosti i na téměř 2 roky, než je dostanou zpátky. 

0 Citovat

Jinak sporné to může být v současné době, pokud dané země mají časově neomezený zákaz vstupu. Cestující si to měl ověřit a nekupovat letenku do dané země. Na druhou stranu, silnější strana zneužívá informační asymetrii ve svůj prospěch plus obvykle ta opatření zakazující vstup bývají časově omezená a většina z nich (zatím) končí v dubnu nebo květnu a jsem zase tam, kde jsme byli na začátku... Pasažér by neměl být zodpovědný za zákazy, co nastanou po nákupu letenky. Jinak prosím, aby ajrolinky kompenzovaly i za zpoždění kvůli vichřici nebo stávce dispečerů... ;D

0 Citovat

Jarda napsal(a):

Neoznamoval si tady náhodou v corona vláknu svůj hrdinný odchod z cestujlevne, ty šašku? :D  

"Coinneach napsal(a)  - Coronavirsu Zachovajte paniku

Toto vlákno opouštím, jelikož jsem z něj hodně zklamaný. Připadám si tady jako na Novinkách nebo Parlamentních listech. "




0 Citovat

@floodland: Při nakupování letenek v současné situaci to už tak jednoznačné není. Ale rozhodně to platí pro letenky koupené před koronou ;) Letenky si kupuješ v dobré víře odebrat smlouvu a v souladu s veškerými podmínkami platnými k době nákupu. Co se stane poté, ovlivnit nemůžeš. Maximálně to, jestli tě nějaká země kvůli tvému chování vyhostí a zakáže ti osobně vstup. Jinak aerolince je od nákupu tvé občanství známo.

0 Citovat

No to je hodně na hraně, A kdo by tedy měl být odpovědný za ty zákazy? Jednotlivé země? A jak to bude v případě, kdy já mám zákaz opustit Česko a USA mi zakazuje tam vstoupit? Kdo mi to bude kompenzovat, když mi k tomu ještě Turecko zakáže tranzit, Tohle přeci nemá řešení. Za tohle může být odpovědný pouze koncový uživatel, který si tohle musí dohodnout se svoji pojišťovnou. Za to, že mám zákaz vycestovat přeci letecká společnost nemůže. Mimochodem ještě vtipnější jsou ty komentáře, že by to měla automaticky kontrolovat. A to jako kdy? Při nákupu, před odletem, nebo pravidelně každý lichý čtvrtek?

0 Citovat

@Michal - ještě k tomu občanství. Jak k tomu podle tebe má přistoupit aerolinka v případě dvojího občanství, jako má třeba Mikir? Ty myslíš, že tohle se dá někde online dohledat? Když si koupí letenku jako Ir, tak ji jako Ir dostane a nebude přeci potom mávat českým pasem. 

0 Citovat

@floodland: Obdivuji tvou slepou víru v pojišťovny. Na tohle tam má většina výjimku. Kdo za to má být zodpovědný? Z mého subjektivního pohledu rozhodně ne ten nejslabší článek - pasažér, obzvlášť když za pár týdnů budou chtít být aerolinky zachraňovány ze společné kasy všech. Dokud aerolinky nešly po nákladech na krev, nebyl by problém, prostě by tě přebookovaly.

Aerolinka za to sice taky nemůže, ale podle poskytnutých údajů ví, jaké jsi národnosti a zda pasažérovi za jinak stejných okolností bude umožněno s nimi cestovat. Koupit letenku, co nelze proletět, by ti bez upozornění umožnit neměla (podobně jako máš nápisy nesušte kočku v mikrovlnce). V případě vydání nového zákazu by měla projet db všech pasažérů a ty, kteří kvůli němu nemohou odletět, by měla informovat a zjistit, jestli nejsou jako mikir. Další kolo kontroly by mělo být při začátku online check-inu.

Ale za jednu věc rozhodně může - za let prázdným letadlem s cílem propadnutí nevyužitých letenek ;)

Na tohle jsou různé názory a je jasné, že se všichni neshodneme. Do práva se obvykle používá přibližný konsenzus složený z jednotlivých subjektivních názorů, co se vyskytují v největší míře.

0 Citovat

To se ale točíme pořád dokola na místě. Proč by proboha  anglická aerolinka letící z Německa měla kontrolovat, jaké restrikce jsou uvaleny na občany ČR? Jenom proto, že si jeden z nich koupil letenku? A co když se momentálně nachází v Německu? To ho bude prudit mailem nebo někde nahánět? A když se sám k odletu nedostaví tak mu automaticky pošle zpátky peníze? Tohle přeci sám vidíš, že je nesmysl. Ano, logicky to vždy ve výsledku odnese ten nejslabší článek. Tak to bohužel je. Pořád ale nechápu tu snahu některých to hodit na letecké společnosti, které naopak budou v následujících letech nejvíce bity. A znovu opakuji, to, že se let uskuteční, není kvůli tomu, aby ty letenky propadly. To je v tuto chvíli minoritní problém. 

0