Proč nechci ušetřit 200,- na letence?
Nechcete to místo plevelení tohoto vlákna radši řešit tady? 😊 https://www.cestujlevne.com/disk...stuj-mlsne
Prdnu to třeba sem... Zrumbovaných letenek jsem za posledních 10 let koupil v řádu vyšších desítek, prakticky bez problémů a to i u fakt exotů. Samo to vždy byly jasné, jednoduché routingy, kde případné změny nebo zrušení neznamenaly nějaký fatální problém. Dokonce i v době Covidu jsem všechny nucená storna dořešil bez ztráty květinky. Až teď jsem málem zakokrhal... Kupoval jsem 2 letenky, přelety z Koreje a po přesměrování z trysky na irsky se tvářící OTA SmartFares. Nákup proběhl a já se po týdnu všimnul, že stržená částka je o ca.1100 Kč vyšší. Tak jsem pátral a zjistil, že borci všude uváděli cenu v CZK, ale ve finále si strhli v USD, navíc v dost hanebném kurzu. Naštěstí již poučen, vždy si dělám screenshoty a tedy jsem dal bance žádost o chargeback s podklady. A banka až dnes po přesně 45 dnech vyřídili a zaslali rozdíl. Nejvíc mě teď ex post zaujala pasáž jejich T&C ohledně chargebacku viz screenshot. Člověk musí být pořád ve střehu:-)
V Istanbulu jsem byl během posledních 5 měsíců 3x a všechny památky byly v TRY. Ovšem ty ceny... Takže je asi jedno jestli mají nevýhodný kurz v EUR nebo nastřelenou cenu rovnou TRY. Ani se neptejte kolik koncem března stál vstup do paláce Topkapi :( přemýšlím, jestli jsem někde v Evropě platil dražší vstup do památky...
To má úplně jednoduché řešení - neplatit nebo třeba jet úplně jinam. Já se v Turecku letos po mnoha letech jen mihl na pár dní. Pár druhořadých památek na východě bylo zdarma (nebo nepřístupných), všechno ostatní poměrně dost levný, takže za mě fajn země. Ovšem k moři bych se tam válet nejel a platit výpalné v desítkách eur za vlezné mezi další bandu turistů taky ne.
Hospody v Istanbulu nejsou drahy, kdyz se ji s mistnima. My jsme tam jedli kolem 100kc/jidlo a kebaby levnejsi jak u nas cca 80kc v prepoctu, ale to se da tak 2x😁.
toMas _2 napsal(a):Tak zrovna v Istanbulu mám blízko Taksimu jednu oblíbenou jídelnu, kde chodí v podstatě jen místní a obrovský výběr hotovek. Jejich Musaka je ta nejlepší, kterou jsem kdy měl (včetně Řecka). Plný tac jídla cca max 150 Kč
Taky netrpělivě čekám na tu jídelnu prosím 😇
Že většina lidí vyměkne, s tím aerolinky i prodejci počítají. Ale v praxi mají povinnost se o pasažéry postarat a dopravit je do cílové destinace.
toMas _2 napsal(a):V Istanbulu jsem byl během posledních 5 měsíců 3x a všechny památky byly v TRY. Ovšem ty ceny... Takže je asi jedno jestli mají nevýhodný kurz v EUR nebo nastřelenou cenu rovnou TRY. Ani se neptejte kolik koncem března stál vstup do paláce Topkapi :( přemýšlím, jestli jsem někde v Evropě platil dražší vstup do památky...
... a totez hospody v istanbulu :-D strasny rakety (ale varili dobre :-D )
Tak zrovna v Istanbulu mám blízko Taksimu jednu oblíbenou jídelnu, kde chodí v podstatě jen místní a obrovský výběr hotovek. Jejich Musaka je ta nejlepší, kterou jsem kdy měl (včetně Řecka). Plný tac jídla cca max 150 Kč
Ceny jídla v Turecku se zvedly skutečně dost (porovnávám duben 2025 s cenami před dvěma lety).
Tavuk doner sice jde stále koupit za 50 TRY, ale nějak jsem neměl chuť zkoušet množství masa v porci.
Skvělé masové jídlo jde stále pořídit za cca 200 Kč (a tím nemyslím doner), polévky mi přijdou s cenou okolo stovky Kč ale fakt drahé.
Jakub Langer napsal(a):Vyhlášený je İskender kebap. 😋
Ja mam nejraději tohle:
To je fakt luxusní.
Já vynechal Galatskou věž a palác Dolmabahçe. Cisternu a Hagiu jsem měl naštěstí v říjnu ještě za "lidových" cca 25 Euro (ekvivalent v TRY)
Množí se nám tu dotazy na nákup letenek skrze pofiderní společnosti, které nachází světlo světa jen díky agregátorům jako je kayak, skyscanner či momondo. Portály typu gotogate, viajar, rumbo, tripsta, edreams atd, k nákupu NEDOPORUČUJI!
Proč jsou levnější? Levnější jsou jen zdánlivě, většinou se na přední pozici ve srovnávači dostanou podstřelením ceny na kreditní kartu, kterou vlastní mizivé procento uživatelů. Ostatní karty pak bývají s tučným příplatkem. Někdy jsou letenky skutečně levnější, cca o 2 až 3 sta korun, pokud budeme uvažovat nulovou ztrátu na kurzovém přepočtu.
Proč nechci ušetřit 200 korun za letenku? Dané společnosti zcela postrádají jakýkoliv klientský přístup, včetně podpory.
- v případě změny letenky musíte vše řešit s prodávající agenturou (let. společnost vám nepomůže, neprodala letenku)
- servis agentur není v českém jazyce, mnohdy hovoříte indskou angličtinou
- servis je jen v určený čas a mimo víkendy
- za infolinku se platí poplatek operátorovi při volání do zahraničí + bývají zpoplatněny samotné infolinky
- neposílá se info o změně letu či zrušení (neplatí vždy)
- vrácení peněz v případě zrušení letenek není automatické, je zdlouhavé a nejisté!
- při zrušení letu vám účtují poplatky za vrácení peněz (neprávem, ale jinak než soudně je zpět nezískáte)
- koupě chybného tarifu je 50:50, pokud je rezervace zrušena, vztahují se na ní předchozí problémy
Nebudete první, kdo bude potřebovat řešit problém s letenkou na druhé straně planety a jako na potvoru v Evropě je noc a tím pádem se nikomu nedovoláte. Ba nebudete ani první, když vám díky špatné ceně stornují letenku a peníze vám nebudou 3 měsíce vráceny.
Recenze: https://www.trustpilot.com/review/fluege.de
Kdy mohu letenky i přesto koupit na těchto portálech? Naleznete-li chybu, která dovolí snížit letenku ne o pár stovek, ale tisícovek. Pak samozřejmě převažují výhody nad nevýhodami a váha mění pozice. Nebo jsem natolik zkušený cestovatel, že mne ani ind se slovníkem v ruce dostupný 6 hodin denně od pondělí do čtvrtka nezastaví.
Koho tedy zvolit? Jediný kdo nabízí 24 hodinovou podporu včetně pobočky na letišti nonstop je náš partner Student Agency (http://letenky.cestujlevne.com). Doporučit se samozřejmě může i Letuška, Expedia, eBookers a další velcí hráči na trhu.
Ja by som ešte doplnil, že tieto spoločnosti nevystavujú letenky okamžite, ale trvá im to pár hodín. Čo je v prípadoch skutočne "akčného" tarifu, ktorý má zvyčajne veľmi krátku životnosť problém. Vy si myslíte, že ste letenku zaplatili, ale kým sa oni dostanú k reálnemu nákupu letenky pre vás, tarif už môže byť opravený.
Čiže skutočne tam kupovať len vtedy, keď sa výrazne výhodnejšia (chybová) cena objaví len tam.
Jakákoliv evropská agentura, kterou nidko nezná, patří do výše uvedené rubriky
Avšak pokud si to dobře pamatuji, airtickets24 podržela u Indie.
ja som trebarz s TRIPSTA kupoval viac leteniek a az na jeden krat som nemal problem
... jeden krat bola letenka s IBERIOU kedy som si doplatil za zavazadlo, u vsetkych spolocnosti OW som kontroloval svoj booking a vsade bola ina informacia ... akoze mam zaplatenu batozinu 0kg, inde 1 kg, inde som zas mal zaplateny 1kg nadrozmer ... ok pri prvej ceste som bez problemov odovzdal zavazadlo a bolo ale pri ceste spat ma pani presviedcala ze musim doplatit a ze nic predom zabookovane, nevidi
ale to zas mohla byt aj chyba IBERIE
(kazdopadne po natlaku to potom udajne "nasla" a nedoplacal som
)
Máte pravdu, že většina portálů typu edreams vám těsně před zaplacením zvedne cenu letenky i o 30 euro. Bohužel se mi stalo i u expedie, že jsem nebyl informován o zrušení letu - jednalo se o let Vídeň->Řím; Neapol->Vídeň. Zrušení zpátečního letu proběhlo v červnu 2014, let měl být v září. Že nepoletím jsem zjistil až na letišti v Neapoli...Nečekal jsem to, od té doby se dívám na stav všech letů na www.checkmytrip.com.
S Airtickets24 mam dobrou zkusenost. Proletel jsem se s nima do Indie. Jednou mi volali, ze mi zmenili cas odletu a ze pri ceste dom, budu muset cekat v Mnichove 7 hodin a ze jestli mi to vadi, tak mi letenku zrusi a vrati penize. Me to nevadilo a tak jsem letel a vse bylo v poradku. Hlavne jsem si jsme mel tu cest z francouzskou anglictinou velmi podbnou jako v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=BqnFnWSYzaQ
mozem potvrdit, mam velmi zlu skusenost s portalom Tripsta, let bol prelozeny a pre mna z toho vyplynulo vela problemov, ale oni absolutne neboli ochotni to riesit, ze to nie je ich problem. Potom urobili chybu a to sa s nimi nedalo bavit uz vobec, kazda debata zacinala vzdy odznovu, schvalne vsetko zdrzovali a nakoniec nic nevyriesili... ruky prec!
Souhlasim s Petrem - sance ze by lokalni OTA dokazala neco vyjednat oproti vetsim hracu je nulova, ale snaha se vdycky ceni.
Nicmene kdyz se vratim k tematu fora - mam jiny pribeh, proc nechci usetrit 200kc na letence - v souvislosti s chybou v A do Mexika nekolik jedincu nakoupilo letenky za 800ecek pres BudgetAir.com (bylo to o par euro levnejsi) - uhradili tech 800e a dneska jim prisla informace o zavazne rezervaci za 8000euro/letenka s tim, ze tech 800 co zaplatili vcera byla pouze nevratna zaloha (a at doplati 7200euro / letenka). Samozrejme ty penize za nejaky cas logicky vytriskaji zpatky, nicmene nevim komu z Vas by se ted chtelo dohadovat se zahranicni firmou a resit pravniky se znalosti mezinarodniho prava !