Dobrý večer, potřebuji poradit jelikož chci letět poprvé s přestupem a nevím kolik času si mám rezervovat. Chápu to dobře pokud si rezervuji let s přestupem například v Londýně Délka mezipřistání je 3 hod. 20 min LHR-LGW. Zpoždění, čekání na zavazadla, transfer z LHR- LGW, odbavení stačí 3 hod 20min? Co se stane když to nestihnu? Odškodní mne někdo? Celkově mne trápí fobie z přestupu. Chápu to dobře že přestup = odbavit se nasednout do letadla vystoupit jít si pro zavazadla a jit se znovu odbavit a jít do letadla? A nebo přeskočím jen z letadla do letadla a celníky ani svá zavazadla neuvidím a vše zařídí letecká společnost? Moc nechápu kde jsou rizika přestupu a čeho se bát a naopak. Nerad bych koupil letenku a zůstal v půlce cesty na letišti. Děkuji za vaše rady jsem opravdu začátečník. .

Přestup na letišti – dotazy a rady pro začátečníky

Založil(a) ve fóru Letiště

12 reakcí

Dobrý večer, potřebuji poradit jelikož chci letět poprvé s přestupem a nevím kolik času si mám rezervovat.

Chápu to dobře pokud si rezervuji let s přestupem například v Londýně
Délka mezipřistání je 3 hod. 20 min LHR-LGW.

Zpoždění, čekání na zavazadla, transfer z LHR- LGW, odbavení stačí 3 hod 20min?

Co se stane když to nestihnu?

Odškodní mne někdo?

Celkově mne trápí fobie z přestupu.

Chápu to dobře že přestup = odbavit se nasednout do letadla vystoupit jít si pro zavazadla a jit se znovu odbavit a jít do letadla?

A nebo přeskočím jen z letadla do letadla a celníky ani svá zavazadla neuvidím a vše zařídí letecká společnost?

Moc nechápu kde jsou rizika přestupu a čeho se bát a naopak.
Nerad bych koupil letenku a zůstal v půlce cesty na letišti.

Děkuji za vaše rady jsem opravdu začátečník.

0

Většinou, když přestupuješ (pokud se jedná o lety na jedné letence jako v případě toho obrázku), tak ti zavazadla na letišti odletu odbaví do cílové destinace. To by byl třeba případ toho letu zpátky, tj. z Malé přes LGW do Madridu. Tzn. v Londýně bys vysedl z letadla, přešel k jiné odletové bráně a odtamtud bys letěl do Madridu. Nic nemusíš řešit a zavazadla si vyzvedneš až v Madridu. Jenže u toho letu tam je v itineráři změna letiště v Londýně, takže na letišti v Madridu ti zavazadlo odbaví do LHR, tam vystoupíš z letadla, vyzvedneš si zavazadlo a musíš se přesunout na letiště LGW, kde si jej znovu odbavíš na let do Malé.
Jestli je 3:20 dostatečný čas na přesun mezi letišti v Londýně, s tím nemám osobní zkušenost, to ti tady napíše někdo, kdo to třeba absolvoval, ale já bych si asi bral tu variantu letenky s trochu delším mezipřistáním (ty varianty tam v tom obrázku máš). Může dojít k zácpám na silnici, může být výluka na železnici, může někdo skočit pod metro, a v takových případech už pak nemáš žádný časový manévrovací prostor. A pokud se nepletu, kdybys z některého z těchto důvodů nestihl navazující let na tom druhém letišti, tak tě nikdo neodškodní (pokud se pletu, tak mě někdo opravte).
Když při přestupu na jednom letišti kvůli zpoždění prvního letu nestihneš ten druhý, tak tě automaticky přidělí na nejbližší další let. Z tohohle pohledu se tedy není při přestupech čeho bát. Ale neřekl bych, že to tak funguje při změně letišť.

0 Citovat

Loni v září jsem takhle letěl z Prahy na Guadeloupe s AF, PRG-CDG-ORY-PTP, s přestupem 3 h. Let z Prahy byl zpožděn o půl hodiny už při příletu, během letu se to stáhlo, ale zpoždění stejně nějaké bylo. Na CDG jsme čekali na kufry, pak jsme museli vyzvednout jízdenky na transfer bus, najít odkud jezdí, počkat na něj ... to samo o sobě zabralo něco přes hodinu. Cesta busem z CDG na ORY asi další třičtvrtě, no a když jsme přijeli a našli správnou check-in přepážku, tak už nás tam nepustili s tím že jdeme pozdě.

Na ticketingu AF nám ale zařídili let další den, zajistili nám hotel (Ibis na ORY) s obědem, večeří i snídaní a tak jsme si udělali jednodenní návštěvu Paříže. Pointa je v tom, že kdyby ten první let nebyl zpožděnej, tak nedostaneme nic.

0 Citovat

To určitě máš, musí být zachován minimum connection time, který je přesně 3 hodiny.

0 Citovat

Minimum connection time, který je přesně 3 hodiny odkud to máš?
To znamená že pokud přistanu na letiši se zpožděním a na přestup zbude třeba 179 minut dostanu kompenzaci?
Mám na to pravní nárok a podle jakěho zákona?
Kde mohu uplatnit tyto nároky jen na letištích v EU nebo je to celosvětové pravidlo?

0 Citovat

EC 176/2004
min time je pro LHR-GTW, na LHR-LCY je zase 3h15m. Má to British na webu smiley

0 Citovat

Osobne by som si letenku so zmenou letiska kupil iba v pripade ze by som tam chcel cestu ukoncit alebo by bol ten prestup dostatocne velky (v tomto pripade mozno 5 a viac hodin). V mestach casto byvaju zapchy atd. tak aby sa cesta neskoncila uz v Londyne. Minimum connection time dodrzany moze byt ale staci sa pozriet par prispevkov vedla co sa moze stat: viewtopic.php?f=12&t=3686 ale to je len moj nazor kazdemu to moze vyhovovat inac....

0 Citovat

Zdravím, prosím o radu. Chci si koupit letenku WRO-CDG-ORY-RUN. Let z WRO do CDG je s leteckou  společností HOP!, která by měla patřit pod AIR FRANCE. Ostatní lety jsou s AIR FRANCE.Jde mi o to, že pokud jsou všechny lety s AIR FRANCE, měl by být transfer mezi CDG a ORY zdarma. Tak nevím jestli to platí i v případě společnosti JOP! dík za odpovědi Aleš

0 Citovat

Ahoj, platí i u HOPu :)

0 Citovat

Díky moc za odpověď. A ještě jednou za informace ohledně Kolumbie. Nakonec jsme se rozhodli pro Reunion. Doufám, že dobře. Aleš

0 Citovat

Zdravím, mám dotaz. Letíme na Reunion s AIR FRANCE. Máme v Paříži mezipřistání 15 hodin. Nevíte někdo, jestli AIR FRANCE nedává při tak dlouhém přestupu třeba ubytování zdarma. Díky Aleš

0 Citovat

Ahoj, v Evropě bohužel hotel zdarma kromě Turkish Airlines neposkytuje žádná aerolinka...

0 Citovat

Ne. Ale jak v okolí jak CDG tak ORY jsou hotely Ibis a Ibis Budget za docela rozumné ceny.   

0
12 reakcí