Ahoj, vzhledem k tomu, že s létáním nemám moc zkušeností, obracím se s prosbou o radu na vás, zkušené cestovatele. Svůj problém jsem se snažil na fóru najít, ale nic, co by mi přímo odpovědělo na moje otázky, jsem nenašel, tak doufám, že mě s tím nepošlete do háje  .

Zpoždění a navazující spoj u stejné společnosti

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

7 reakcí

Ahoj,

vzhledem k tomu, že s létáním nemám moc zkušeností, obracím se s prosbou o radu na vás, zkušené cestovatele. Svůj problém jsem se snažil na fóru najít, ale nic, co by mi přímo odpovědělo na moje otázky, jsem nenašel, tak doufám, že mě s tím nepošlete do háje smiley

Jde mi o to, že na únor máme koupené letenky z Prahy do Madridu s přestupem v Miláně od společnosti Ryanair (oba lety). Na přestup máme cca 2,5 hodiny, což se nám zdálo dost, ale teď začínáme řešit, co by se vlastně stalo, kdyby náhodou letadlo Praha->Milán nabralo větší zpoždění a my přestup nestihli. Máme v tom docela dost peněz, kromě samotných letenek samozřejmě taky ubytování v Madridu, a tak mě zajímá, jak by se taková věc řešila. Předpokládám, že letadlo z Milánu (i když od stejné společnosti) na zpožděné letadlo z Prahy čekat nebude. Protože odlet je cca v 18 hodin, žádný další spoj ten den už neletí. Co by se teda dělo dál? Máme nárok na nějakou kompenzaci? Postará se o nás Ryanair nějak (např. hotel a nejbližší možný let)? Snažil jsem se googlit a nějaké informace jsem získal, ale mám v tom pořád docela bordel, takže kdyby mi někdo dokázal shrnout, co v takovou chvíli dělat, byl bych mu opravdu moc vděčný.

Předem moc díky!

0

Problém je, že ty dva spoje jsou samostatné a nemáš je na stejné letence. Lowcost ti prodává jen přepravu z bodu A do bodu B. Takže pokud ti letadlo uletí, budeš muset koupit novou letenku - za šílené peníze. Pokud bys kupoval u klasické aerolinky a měl jsi oba lety na jedné letence, tak je to problém aerolinky, aby tě co nejrychleji dostala do cílové destinace. Kompenzace by se počítala jen za zpoždění individuálního letu, nikoliv celé cesty. Žádné náklady ti neproplatí. Hotel ti nedají.

0 Citovat

ak sa da, chod o den skor a budes mat pokoj

0 Citovat

Tak jo, díky moc všem, sice jste mě moc nepotěšili, ale alespoň mám poučení pro příště.

Na letenky o den dřív jsem už koukal, ale docela by se to prodražilo, i proto, že změna odletu je (jak už to u nízkonákladovek bývá) podstatně dražší, než samotná letenka. Díval jsem se na nejbližší další odlet z Milánu a je to zase Ryanair cca v 6 hodin ráno druhý den. Takže bychom museli přespat někde na letišti a letět o den později. Chtěl bych se ale ještě zeptat, jakou máte zkušenost s tímhle kupováním na poslední chvíli - jaká je šance, že bude ještě místo? A jak moc je pravděpodobné, že bude cena nějak zásadně vyšší než teď (aktuálně je to cca 500 Kč na osobu)?

Ještě jednou díky!

0 Citovat

Poslední dva pracovní lety na poslední chvíli: lowcost byl i dvakrát dražší než běžná aerolinka. Klidně si vezmou 4-16 tisíc za jeden směr. Třeba Ryanair má z Milána do Madridu zítra vyprodáno a pozítří jedno volné místo v každém letu za cenu 200-292 €.

Pozitivní zpráva je, že tak velké zpoždění je neobvyklé a nejspíše se nic nestane a krásně to stihnete. Pokud chcete mít větší klid, leťte nalehko bez odbavených zavazadel. Ušetříte nejméně deset minit. Najděte si svůj let zde, ať máte info, jak obvykle létá: http://www.flightstats.com/

0 Citovat

Zbytečně bych nestresoval. O případném zpoždění budete vědět už v Praze a podle toho se rozhodnete jak řešit. Stejně tak můžou zrušit i ten dřívejší let a budete nahraní stejně.

Každopádně to na 99% bude bezproblémů.

0 Citovat

Lowcost má vlastně jednu výhodu - oproti klasickým aerolinkám není problém vynechat některý let. Takže když třeba v Praze uvidíte, že máte moc velké zpoždění a nestihnete druhý spoj, může být ekonomičtější najít si jiný spoj a letět s někým jiným (třeba druhý den). Letenky nazpět stále zůstanou v platnosti. Kdybyste ale letěli s klasickou aerolinkou a nenastoupili na první let, zpáteční lety propadnou a museli byste je kupovat znovu.

0 Citovat

U ryanair je mozne za 100€ pouziť missed departure fee http://prntscr.com/dq9kap
https://www.ryanair.com/gb/en/useful-in ... entre/fees

0
7 reakcí