Ahoj, snazil jsem se prolezt forum ohledne prestupu, ale nenasel jsem primo odpovedi na to, co mne zajima, tak jsem si dovolil zalozit dalsi tema, ktere treba v budoucnu pomuze nekomu dalsimu.Mam let na jedne letence z USA pres LHR do PRG, odbaveny kufr. Aerolinka je BA. Cas na prestup je hodinu. Samozrejme se neptam se na to, zda-lije to mozne stihnout, nebo co se stane, kdyz bude mit moje letadlo zpozdeni, to je vcelku jasne a mnohokrat zminene. Ale zajimaji mne detaily a taktez, jak to nejefektivneji resit, kdyz to tedy nestihnu. Tedy:Je nejaky rozdil v tom, kdyz to nestihnu kvuli  zpozdenemu letadlu,a nebo proste kvuli tomu, ze jsem treba musel na zachod, a pak jsem  si vybral spatnou radu na security checku, (na ktery musim po USA znova), vytuhnu tam, a nekdo jiny z meho puvodniho  letadla to stihne? Jak se vubec posuzuje, jestli jsem to nestihl vlastni vinou, nebo jejich? A co kdyz usoudi, ze to tedy bylo moji vinou, ze napr. chodim moc pomalu?Co se stane s mym kufrem, vylozi ho a uschovaji do dalsiho letu, na kterem budu, nebo odlitne do Prahy a tam ho nekdo pred vylozenim na pas vyzvedne ? V obou pripadech?Jeste technicka, predpokladam, ze vzdy musim ven z transitni zony a znovu se odbavit, nic neni mozne zaridit uvnitr, i kdyz treba dalsi letadlo leti za nedlouho a timto krokem vyloucim jeho stihnuti?Pro reseni teto situace mimo transitni zonu ma clovek bezet k nejblizsi odbavovaci prepazce dane spolecnosti, nebo ma hledat nejake okenko spolecnosti s prodejem letenek, jako jsou treba na prazskem letisti?Diky za odpovedi a omlouvam se, pokud to tu nekde v nedavne dobe bylo popsano. .

Trochu detailnejsi dotaz na nestihnuty prestup

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

5 reakcí

 Ahoj, snazil jsem se prolezt forum ohledne prestupu, ale nenasel jsem primo odpovedi na to, co mne zajima, tak jsem si dovolil zalozit dalsi tema, ktere treba v budoucnu pomuze nekomu dalsimu.

Mam let na jedne letence z USA pres LHR do PRG, odbaveny kufr. Aerolinka je BA. Cas na prestup je hodinu. Samozrejme se neptam se na to, zda-li

je to mozne stihnout, nebo co se stane, kdyz bude mit moje letadlo zpozdeni, to je vcelku jasne a mnohokrat zminene. Ale zajimaji mne detaily a taktez, jak to nejefektivneji resit, kdyz to tedy nestihnu. Tedy:

Je nejaky rozdil v tom, kdyz to nestihnu kvuli  zpozdenemu letadlu,

a nebo proste kvuli tomu, ze jsem treba musel na zachod, a pak jsem  si vybral spatnou radu na security checku, (na ktery musim po USA znova), vytuhnu tam, a nekdo jiny z meho puvodniho  letadla to stihne? 

Jak se vubec posuzuje, jestli jsem to nestihl vlastni vinou, nebo jejich? A co kdyz usoudi, ze to tedy bylo moji vinou, ze napr. chodim moc pomalu?

Co se stane s mym kufrem, vylozi ho a uschovaji do dalsiho letu, na kterem budu, nebo odlitne do Prahy a tam ho nekdo pred vylozenim na pas vyzvedne ? V obou pripadech?

Jeste technicka, predpokladam, ze vzdy musim ven z transitni zony a znovu se odbavit, nic neni mozne zaridit uvnitr, i kdyz treba dalsi letadlo leti za nedlouho a timto krokem vyloucim jeho stihnuti?

Pro reseni teto situace mimo transitni zonu ma clovek bezet k nejblizsi odbavovaci prepazce dane spolecnosti, nebo ma hledat nejake okenko spolecnosti s prodejem letenek, jako jsou treba na prazskem letisti?

Diky za odpovedi a omlouvam se, pokud to tu nekde v nedavne dobe bylo popsano.



0

Pomohlo by keby si si zistil príletový a odletový terminál. Z JFK lietajú na terminály 3 aj 5 a do Prahy to lieta pokiaľ viem vždy z trojky. Tu si vieš naklikať oba lety a napíše ti konkrétny postup prestupu: http://www.heathrow.com/flight-connections

// Edit: neviem odkiaľ som zobral že to je zrovna JFK :))

0 Citovat

Oboje je T3. Let je z LAS. Nevim, jestli mi ten web neco muze zasadniho poradit, jedine, co pise, je, ze mam hledat zastupce spolecnosti:

You have less than the minimum time needed to make your flight connection. Please follow signs for Flight Connections to find your airline's customer service desk, where a representative will be able to help.

Je mi jasne, ze mi tam sdeli co a jak, ale tak nejak bych rad vedel mozne scenare dopredu, nez aby se mi tam pak ve stresu ztratila v prekladu nejaka zasadni informace :)

Jinak me to samozrejme zajima i do budoucna, nejen pro tento let, takze asi uplne nezalezi, o ktere terminaly jde zrovna v tomto pripade. Ona napr. ta security control bude i tady, i kdyz je to stejny terminal.

0 Citovat

Pokud ti spoj do PRG uletí NENÍ nutné vycházet ven z bezcelní zóny . Vše se řeší na tranzitní přepážce (Transit Desk) BA/Oneworld. Heathrow je jejich domácí letiště, najít nějaké by neměl být vůbec problém.
Tam ti nabídnou alternativní spojení do Prahy (je dobré mít na paměti, že to nemusí být jen BA).
Co se stane s kufrem je otázka. Od Lockerbie platí, že zavazadlo nesmí odletět bez "svého" cestujícího na palubě. Měli by ho tudíž vyložit z letadla a poté co ti aerolinka vystaví novou letenku, vytisknout nové visačky na tvůj nový let do Prahy. Mohou ho ale poslat jiným spojem a v Praze budou/nebudou na tebe čekat. Zde se ono pravidlo Lockerbie" neplatí, protože o tom kudy a jak poletí zavazadlo určuje aerolinie.
Pokud by kufry v Praze nebyly, půjdeš na přepážku handlingové společnosti, která má v Praze na starosti BA (nejspíš Menzies), tam si vezmou zavazadlový útržek (aerolinka ho lepí na palubní vstupenku) a sepíšou s tebou s tebou protokol. Budou chtít po tobě popis zavazadla a kontaktní adresu v ČR kam ti potom kufr dovezou.

0 Citovat

No každopádne aj keď tam bude kontrola hand luggage a pasovka, je to všetko airside a nemusíš vychádzať a vracať sa späť cez klasickú security - máš nasledovať Flight Connections sign, čo vždy znamená prestup vo vnútri. Je celkom vtipné, že ti to píše, že máš menej ako minimálny čas, keď ti takú letenku predali :))
Je tam možnosť, že si vás na príletovej bráne odchytí personál a prevedie vás cez security a pasovku cez priority line, pretože inak sa to podla mňa veľmi stihnúť nedá, hlavne ak priletí viac lietadiel naraz, vy nepriletíte skôr (alebo nebodaj budete meškať) a lietadlo do PRG vás nepočká.

Každopádne to, že sa zdržíš na security alebo pasovke nie je tvoja vina a aj nejaké odskočenie na WC je určite samozrejmosť. Problém by mohli robiť ak niekto z rovnakého lietadla prišiel na gate napr. 8:00 a ty tam prídeš 9:30 po výdatných raňajkách a dvoch kávičkách. To už by sa zrejme pýtali, kde si sa flákal. :)) Inak to bude určite OK.

Inak by som sa ničoho nebál... do PRG to lieta z LHR vpodstate každé dve hodiny, tak prinajhoršom pôjdeš ďalším letom. Batožina by bez teba nemala odletieť, ale stáva sa to. Keď tak ťa bude čakať odložená v Prahe na luggage informáciach alebo ti ju prípadne po dohode niekam dovezú, keď príde.

0 Citovat

Díky obema za obsirne info

0
5 reakcí