Zdravím, omlouvám se za potenciální duplicitu témat, ale informace se různí. Chápu tedy správně, že no show poplatek je účtován pouze tehdy, pokud se nedostavím na check-in a přijdu třeba o dvě hodiny později? Jinými slovy, když se na celý let tam i zpět úplně vykašlu, nic mi dodatečně strhávat nebudou? Ani když je to placené kreditkou, jejíž údaje tak díky tomu budou znát? Díky, mějte se krásně! .

Propadnutí letu/No show poplatek

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

22 reakcí

Zdravím, omlouvám se za potenciální duplicitu témat, ale informace se různí. Chápu tedy správně, že no show poplatek je účtován pouze tehdy, pokud se nedostavím na check-in a přijdu třeba o dvě hodiny později? Jinými slovy, když se na celý let tam i zpět úplně vykašlu, nic mi dodatečně strhávat nebudou? Ani když je to placené kreditkou, jejíž údaje tak díky tomu budou znát?

Díky, mějte se krásně!

0

presne tak

0 Citovat

Víš to jistě? Někteří na první pohled zasvěcení uživatelé tripadvisoru tvrdili, že ti to regulérně z kreditky stáhnout a na nic se neptaj...

0 Citovat

Nesmysl, některé aerolinky tím sice vyhrožují, údajně snad Emirates i něco takového dělá, ale v reále jsem to ještě od nikoho nikdy neslyšel.

Navíc, kdyby to opravdu dělali, tak by jsi to podle mě z nich vždycky musel dostat zpět, bylo by to bezdůvodné obohacení.

0 Citovat

Možno to robia malé aerolinky obsluhujúce malé letiská napr. niekde v Pacifiku, ktoré vykonávajú základnú obslužnosť územia. V Európe a sev. Amerike to určite nehrozí.

0 Citovat

Bezdůvodné obohacení to nebude, pokud souhlasíte s podmínkami letenky a obecnými obchodními/přepravními podmínkami přepravce, kde by to mělo být uvedeno. Což souhlasíte tím, že koupíte tu letenku.

Co jsem se tak zběžně díval, tak aerolinky tím buď nevyhrožují nebo mají v přepravních podmínkách slovíčka jako "may" or "might" A těžko vás aerolinka může nutit odletět.

0 Citovat

Pokud to sami strhnout z kreditní karty bez dalšího, tak to bezdůvodné obohacení bude, protože přesně jak říkáš, pokud uzavřeš kupní smlouvu koupí letenky, tak asi težko může někdo chtít zaplatit to, že nakonec jen nevyužiješ plnění z té uzavřené kupní smlouvy - příčí se to jednoznačně dobrým mravům - tedy absolutní neplatnost. Ne vše co mají prodejci v podmínkách je v reálu vymahatelné.

Je samozřejmě taky otázkou, jakým právem se bude smlouva řídit, ale pokud koupíš na stránkách v mutaci některé z evropských zemí nebo na stránkách prodejce ze země EU, tak by to mělo být takto.

0 Citovat

To by ma fakt zaujímalo na základe čoho taký poplatok vyberajú a prečo by to malo byť oprávnené.

Akože dobre, ak som prišiel na checkin, podal baggage a potom sa niekde zamotal na letisku - OK, mali prácu s tým tú moju batožinu odniekiaľ vyloviť. Ale aké preboha náklady im spôsobím tým, že lietadlo bude ľahšie, nebudem zavadzať pri boardingu a de-boardingu a nemusia za mňa platiť žiadne letištné poplatky a taxy (na ktorých vrátenie od aerolinky sa 99% ľudí vybodne)?!? Sorry ale minimálne v EÚ by im to určite neprešlo, aj keď by to mali napísané v podmienkach.

0 Citovat

Kristepane, co tady řešíte? Jak by z vás asi vybírali poplatek za no-show, pokud byste letenku zaplatili například bankovním převodem, typicky u Student Agency nebo u Asiany? Pošlou na vás exekutora?

Poplatek se aplikuje pouze v případě, že se dostavíte pozdě na letiště a požadujete rebooking na jiný pozdější let, aby vám nepropadla stávající letenka. Všechno ohledně no-show je vždy ve fare rules, obecně dochází k zneplatnění letenky či jsou některé komponenty letenky nevratné, typicky palivový příplatek YQ/YR, nevyužité letištní taxy lze někdy dostat zpátky, vše se odvíjí od rezervační třídy letenky - tarifu!

0 Citovat

z NO SHOW je na diskusii dobra show :D

0 Citovat

Už si představuju gestapo například z Českých aerolinií, jak mi klepe doma na dveře:

Dobrý den, přišli jsme vám s Exekutorským úřadem v Přerově zabavit movitý majetek, jelikož jste se nedostavil 18. 8. k letu OK758 :-D

0 Citovat

Tak nevím jak Ty, ale já jsem neplatil letenku jinak než kartou nikdy. A pak už snad dokážeš pochopit, jak snadné by bylo tenhle poplatek teoreticky vybrat.

Zadruhé, psal jsem o Emirates, kteří toto v některých podmínkách mají - narazil jsem na to v některé diskuzi na FT nebo někde - psal tam někdo komu to opravdu strhli a četl jsem na to téma i nějakej článek, ale nezajímalo mě to natolik, abych studoval kde a kdy a komu, proč atd... Takže netvrdím, že to bylo v Evropě, ani že to aktuálně opravdu dělají atd.

A ne, exekutrora na Tebe jen tak někdo "nepošle", ono všechno co dávají v televizi není vždycky pravda :)

0 Citovat

@eremi: Já se se tebou nijak nechci přít. Je skutečně možné, že někdy někomu něco naúčtovali, ale nevíme přesně, za jakých podmínek se to všechno odehrálo.

Osobně těch neproletěných letenek mám na účtu opravdu hodně a nikdy v životě jsem nezažil, že by mi přišla mailem nějaká upomínka či výzva, abych zaplatil pokutu za nenastoupení na let. Má-li někdo opačnou zkušenost, nechť se o ni podělí. Z logiky věci mi zpětné vymáhání pokuty za no-show přijde zcestné a prakticky nerealizovatelné.

0 Citovat

A já s Tebou naprosto souhlasím, že je to nesmysl, tomu fee a jak to mělo proběhnout taky tomu nevím hlavy ani paty a taky mám x neproletěných letenek bez jakýhokoliv problémů. Takže se naprosto shodneme a auik můžeme uklidnit, že se nemusí ničeho bát :)

0 Citovat

eremi napsal(a):

Tak nevím jak Ty, ale já jsem neplatil letenku jinak než kartou nikdy. A pak už snad dokážeš pochopit, jak snadné by bylo tenhle poplatek teoreticky vybrat.

A to si představ, že jsou i takoví zákazníci, kteří letenky platí cash přímo v agentuře!

0 Citovat

To ale musí být snad jen starší lidi, kteří se bojí platit kartou na internetu a nepoužívají internetové bankovnictví, ne?

0 Citovat

Tak Vám pánové děkuji za zajímavou diskuzi, mně nejprve skutečně zmátlo, že jsem celou dobu žil v domnění, že propadnutí letenky je v podstatě jenom ztráta peněz investovaných do letenky, ale pak jsem se díval na tripadvisoru a různých dalších fórech, kde se zkušenosti dosti lišily. Každopádně pro upřesnění, v tomto případě šlo o Aeromexico. Každopádně zatím jsme se usnesli, že Irmě a Josemu navzdory tu Kubu dáme :)

Jinak k tomu bezdůvodku, osobně se domnívám, že by to bezdůvodko nebylo, jednak nepůjde asi úplně o kupní smlouvu, ale o přepravní smlouvu (možná se mýlím) a každá ze stran má nějaké povinnosti, povinností, dejme tomu kupujícího, je zaplatit za plnění a plnění převzít, pokud ho nepřevezme, z obecné teorie je podle mého v prodlení a můžou mu z toho plynout sankce. Každopádně to je asi naše obecné vnímání práva v našich končinách, do tohohle by vstupovalo asi dost dalších regulací a možná i nějaké mezinárodní smlouvy, pokud s Mexikem nějakou máme...

0 Citovat

Jen poznámka na závěr, bezdůvodné obohacení není vázano jen na kupní smlouvu, ale může nastat u jakéhokoliv důvodu plnění, pokud tento důvod odpadne atd., v zemích EU je sjednocená úprava závazkových vztahů s mezinárodním prvkem (pokud jsi teda nekupoval letenku v Mexiku), ale to už je bezpředmětný, prostě buď v klidu.

0 Citovat

A uz jste nekdo realne resil situaci "NO SHOW" ?

Uletelo vam v daleke cizine letadlo (stat se muze cokoliv) a prisli pozde na checking a resili "reissue" letenky ? Krome poplatku NO SHOW se co vsechno doplaci?

Urcite to asi bude doplatit rozdil v cene,protoze jestli je volne misto na dalsi den,

tak ta cena bude nekde jinde. A kdyz neni k dispozici stejna bookovaci trida,tak ten doplatek bude asi hodne vysoky,ze jo?

0 Citovat

Je to jak říkáš, až na výjimky se vyplatí koupit novou letenku.

0 Citovat

Včera jsem měl plodnou diskuzi s chlápkem z podpory z Aeromexico. Jde o let AMS-MEX-HAV a zpět. No show 150 USD, změna letenky 300 USD + administrativní poplatek 15 USD + prý ještě nějaké další poplatky dle okolností. To vše pro každý ticket zvlášť.

0 Citovat

Když oznámíš bance, že karta kterou jsi platil letenky je ztracená/odcizená tak tě nemají jak zinkasovat za no show.

The show must go on.

0 Citovat

auik napsal(a):

Včera jsem měl plodnou diskuzi s chlápkem z podpory z Aeromexico. Jde o let AMS-MEX-HAV a zpět. No show 150 USD, změna letenky 300 USD + administrativní poplatek 15 USD + prý ještě nějaké další poplatky dle okolností. To vše pro každý ticket zvlášť.

Doporučuji vytisknout ticket nejlépe ve zlatě, zarámovat, pověsit na zeď a dál už nic neřešit!

Pokud bys chtěl mít 100% jistotu, nejlépe zablokovat kartu, změnit jméno a pak banku.

Škoda, že to tady nejde zamknout, řečeno toho bylo až příliš!

0
22 reakcí