Ahoj,asi před 14 dny jsme s kamarády letěli z Prahy do Bangkoku (akce s FlyDubai někdy z podzimu z tohoto webu). Jeden náš spolucestující byl Ukrajinec. Předem jsme věděli, že na místě bude na rozdíl od nás muset zaplatit za Visa on arrival asi 50USD. Když ale šel odložit zavazadlo (online chekin byl proveden předem), snaživá úřednice na přepážce po něm chtěla pasovou fotku, že bez ní ho do Thajska nepustí. Běžel tedy přes celé letiště k údajně jedinému automatu na fotky a ten byl mimo provoz. Po další asi hodině diskuze s úřednicí, kde padali všcné argumenty jako:-pokud chtějí na imigračním fotku, bude tam automat na fotky-máme 9 hodin přestup v Dubaji, tam jistě také bude automat na fotkybyla stále neoblomná s tím, že prý může dostat nějakou pokutu. Ještě jsme zkusili argument, že pokud bude problém, náš spolucestující řekne, že fotku ztratil až poté, co ji dotčené úřednici ukázal.No, výsledek byl, že ho do letadla nepustila a chudák si musel koupit novou jednosměrnou letenku na další den(jejíž cena se bohužel té původní akční moc nepodobala, ale když si plánujete půl roku dopředu volno, už to pak moc neřešíte)Po příletu do BKK jsme my a následně náš kamarád viděli vedle imigračního automat na fotky. Moc nechápu, k čemu tam byl, když každá imigrační budka měla digitální kameru a každého fotí digitálně a nikdo žádnou papírovou fotku nechce.Dotazy na zkušenější:-měla ta paní na letišti vůbec co kontrolovat nějaké náležitosti, když měl online checkin a jen odkládal baggage?-vzhledem k tomu, že ta paní za přepažkoun očividně operovala se zcela nepravdivou informací o nutnosti mít fotku, na základě které mu způsobila nemalou škodu, je nějaká šance domáhat se někde odškodného? Případně na kom? Téměř jistě šlo o zaměstnance pražského letiště, ale v tu chvíli dle mého názoru vystupovala jako zástupkyně FlyDubai. .

Znemožnění využití letenky letištní úřednicí

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Ahoj,

asi před 14 dny jsme s kamarády letěli z Prahy do Bangkoku (akce s FlyDubai někdy z podzimu z tohoto webu).

Jeden náš spolucestující byl Ukrajinec. Předem jsme věděli, že na místě bude na rozdíl od nás muset zaplatit za Visa on arrival asi 50USD. Když ale šel odložit zavazadlo (online chekin byl proveden předem), snaživá úřednice na přepážce po něm chtěla pasovou fotku, že bez ní ho do Thajska nepustí. Běžel tedy přes celé letiště k údajně jedinému automatu na fotky a ten byl mimo provoz. Po další asi hodině diskuze s úřednicí, kde padali všcné argumenty jako:

-pokud chtějí na imigračním fotku, bude tam automat na fotky

-máme 9 hodin přestup v Dubaji, tam jistě také bude automat na fotky

byla stále neoblomná s tím, že prý může dostat nějakou pokutu. Ještě jsme zkusili argument, že pokud bude problém, náš spolucestující řekne, že fotku ztratil až poté, co ji dotčené úřednici ukázal.

No, výsledek byl, že ho do letadla nepustila a chudák si musel koupit novou jednosměrnou letenku na další den(jejíž cena se bohužel té původní akční moc nepodobala, ale když si plánujete půl roku dopředu volno, už to pak moc neřešíte)

Po příletu do BKK jsme my a následně náš kamarád viděli vedle imigračního automat na fotky. Moc nechápu, k čemu tam byl, když každá imigrační budka měla digitální kameru a každého fotí digitálně a nikdo žádnou papírovou fotku nechce.

Dotazy na zkušenější:

-měla ta paní na letišti vůbec co kontrolovat nějaké náležitosti, když měl online checkin a jen odkládal baggage?

-vzhledem k tomu, že ta paní za přepažkoun očividně operovala se zcela nepravdivou informací o nutnosti mít fotku, na základě které mu způsobila nemalou škodu, je nějaká šance domáhat se někde odškodného? Případně na kom? Téměř jistě šlo o zaměstnance pražského letiště, ale v tu chvíli dle mého názoru vystupovala jako zástupkyně FlyDubai.
0

tak zial nesplnil podmienky, je to aj v Timaticu, ze treba fotku, pani si robila len svoju robotu. To ze ma online checkin, neznamena, ze mu nikto neskontroluje ci ma pravo nastupit na palubu. Online checkin si mozes urobit aj na let do Azerbajdzanu, alebo Ruska, ale bez viz ta nemozu pustit na palubu, inak leteckej spolocnosti hrozi velmi mastna pokuta. Prip. Ukrajinci maju bezvizovy styk s EU, ale keby uz chceli odletiet z Prahy do Londyna, kde je online checkin standard, aj tak by nemohli :)


nqt3k9k-1.png

0 Citovat

Bohuzel, myslim, ze Tonic ma pravdu. Na druhou stranu, kdyby chtela, tak by ji to asi nikdo nedosvedcil, ze ho pustila a fotku ztratil az pote, ne?

0 Citovat

@Ivo - zajímalo by mě co děláš za práci. A jestli by jsi to v ní také podobně praktikoval... Tohle prostě byla špatná předletová příprava, stane se, kluci jsou asi mladí, poučí se a příště se nic podobného nestane. Každý někdy udělá kiks, za který musí zaplatit.

0 Citovat

U Fly Dubai je možné proletět zbytek letenky po vynechání letu?

0 Citovat

Flydubai v Praze odbavuje Menzies Aviation, jejíž zaměstnankyně na checkinu to byla. Pracovníci odbavení mají dané předpisy, co po kom mají chtít zkontrolovat (jsou to právě oni, kteří kontrolují vstupní víza a platnosti dokladů), aby mohl do dané destinace letět, přes to nejede vlak. Měl mít fotku a neměl ji, a to, že fotoautomat v T2 nefungoval, je bohužel neskutečný pech... Jiný na letišti opravdu není.

0 Citovat

s0ny napsal(a):

U Fly Dubai je možné proletět zbytek letenky po vynechání letu?

Ano, u Fly Dubai je mozne proletet druhy (dalsi) usek bez proleteni toho prvniho

0 Citovat

stevej napsal(a):

Měl mít fotku a neměl ji, a to, že fotoautomat v T2 nefungoval, je bohužel neskutečný pech.

Docela smutná vizitka PRG, že v 21. století máme na letišti jen jeden fotoautomat. A to raději ani nepřemýšlím nad tím, jestli je někde nějaká Robocopy budka.
0 Citovat

Smutná vizitka aj pre Thajsko, ako krajinu, ktorá žije z cestovného ruchu, že v 21. storočí vyžaduje vytlačenú fotografiu pre visa on arrival.

0 Citovat

Podle mě je ve 21.století fotoautomat na letišti nanic, divím se, že tam vůbec nějakej je.

tonic: je to zjevně jen pozůstatek z dřivějška, který se nikdo nepokusil v Timaticu opravit, jelikož, jak už tu zaznělo, vše řeší kamerami přímo imigrační úředník. Nicméně pravidlo je pravidlo a řekl bych, že v dnešní době informací všude, kam se člověk podívá to zase není takovej problém zjistit, co musím mít, byť je to sebevětší nesmysl...
0 Citovat

Pravda Eremi, najmä keď Ukrajinci potrebujú víza pomaly všade mimo Európy, tak verím, že otázka ohľadom VOA do Thajska je tam rovnako "populárna" ako u nás či sa dá ísť s OP do Londýna

0 Citovat

V letišti v Hong Kongu jsem se snažil vytisknout nebo zkopírovat jednu stranu A4. Dal jsem tomu hodinu - bez úspěchu. Takže taková ostuda PRG to není. 

0 Citovat

Zkusil bych se vyfotit telefonem a fotku vytisknout v salonku. Rozhodně by to bylo levnější než jednosměrná letenka...

0 Citovat

opt napsal(a):

Zkusil bych se vyfotit telefonem a fotku vytisknout v salonku. Rozhodně by to bylo levnější než jednosměrná letenka...

aky salonek?  bez boarding pasu je asi problem se dostat do salonku na airside strane letiska, ne? to by nejak musel sprocesovat ten jeho kamarad, a pochybuji ze v salonku budou mit fotopapir a software,aby to vytlacilo fotku na velikost pasoveho formatu..  mozna jsem jenom skepticky,sorry.  Ale kamos ukrajinec  proste podcenil pripravu....   Se divim,ze nema/nenosi v penezence 1-2 fotky  pasoveho formatu...

0 Citovat

Nikde se přece nepíše o fotopapíru... Fotka by to byla i na obyčejném, to už by paní možná přesvědčili. I toto je dobrý důvod být na letišti co nejdříve (ideálně s otevřením check-inu). 

Kdyby měli alespoň hodinu času tak si umím představit, že se to vyřešilo - Beru taxík, kamarádi mezitím googlují a obvolávají. Dobře motivovaný taxikář se do Zličína dostane za 15 minut, tam ve Fotolabu už čeká fotograf s foťákem v ruce a papírem založeným v tiskárně, za 40min a o tisícovku lepší jsem zpátky na letišti i s fotkama ;-)

Nebo se fotím mobilem, fotku posílám do fotolabu, tam ji vyzvedává taxikář a veze na letiště ;-) S troškou štěstí pod půlhodinu.

0 Citovat

Ja teda nejsem expert ale z toho anglickeho textu ve 2. prispevku rozhodne nevyplyva, ze by musel mit fotku pred nastupem do letadla (nota bene smer DXB). Proto se to jmenuje visa on arrival. Na webu FlyDubai pisou "Depending on your home nation, ... , you may or not need a visa to enter Thailand. Contact your local Thai embassy for more information on visa requirements before you fly." Presne to bych na vasem miste udelal a snazil se z nich dobre polozenym dotazem ziskat strucne potvrzeni ze fotku staci mit az po priletu, a s tim bych se posleze obratil na aerolinku s zadosti o odskodneni.

0 Citovat

Kdyz ji nemas,tak hrozi, ze te nepusti do letadla,jak se taky stalo.Podminky ke vstupu a jejich splneni ma pravo kontrolovat letecka spolecnost uz v miste odletu, jinak by taky naklady na navrat sly za nimi.

Ta citace je z Timaticu,kterym se ridi letecke spolecnosti pri kontrole,zda mas vsechny potrebne nalezitosti.

0 Citovat

tak ak si Ukrajinec a chces Visa on Arrival, musis mat fotku 4x6. Kontrola dokumentov sa odohrava pri checkine na "prvom" letisku. V Dubaji uz nikto nebude kontrolovat ci mozes ist do Thajska, kedze tam len tranzitujes. 

0 Citovat

Kazdopadne pokud ti urednik na letisti odepre boarding, tak musis chtit pisemne potvrzeni o tom, proc se to stalo - potom bych teprve resil co dal..

Jinak samozrejme blbka na checkinu (damy omluvi slovnik ale zatim jsem nikoho kdo by umel napocitat vic nez 10 na checkinu nikdy nepotkal) samozrejme ma narok chtit videt co po ni aerolinka vyzaduje - kdyz letis do USA, taky kontrolujou ESTU / viza a bez toho ti neudelaj checkin..
0 Citovat

Presne tak. Co je v TIMATICu je pro toho kdo odbavuje "svate" a podle toho se musi ridit. Argumenty typu "babicka moji tety tam vloni byla a nic po ni nechteli" , "volali jsme do cestovky a tam nam rekli ze nic nepotrebujeme" pripadne "vzdyt ta platnost pasu nevychazi jenom o dva dny" jsou naprosto mimo misu.

Pokud je nekdo takovy blb (damy omluvi slovnik, ale zatim jsem nikoho kdo by priznal vinu ze podcenil pripravu nepotkal), ktery si v roce 2018 neumi zjistit podminky vstupu do cilove destinace by radsi mel zustat doma a koukat na Objektiv

Nechapu proc bych mel chtit po nekom na odbaveni potvrzeni o tom ze jsem se neseznamil s podminkami vstupu do cilove destinace. K cemu by mi to bylo? Abych mel potvrzeni ze jsem hlupak?

0 Citovat

Tak zrovna tuto informaci získat není tak snadné. O věci jako TIMATIC běžný člověk nemá páru a informace je pouze v Angličtině (pro Ukrajince cestujícího do Thajska, stejná situace ale může nastat pro Ukrajince cestujícího do Bosny). Taky by se (třeba dobrovolně) na zemi vydání pasu a jeho platnost... mohl zeptat rezervační systém prodejce a rovnou klientovi podmínky z TIMATICu vyhodit (aby jste mohli cestovat, musíte splnit následující...)

Co když je to neaktuální informace v TIMATICu? Kde v "přepravních podmínkách" je napsáno, že "musím splňovat nesmysly z TIMATICu" a ne že "musím mít doklady, které vyžaduje cílová země"? Podle TIMATICu po něm taky mohli chtít vidět 2000THB v hotovosti.

Zkusil bych ofic. cestou zjistit podmínky pro vstup (požadavek na fotku) a pokud takový již není platný, žádal bych odškodné podle EU regulace... 

0 Citovat

Info v TIMATICU jsou závazná, jelikož jej provozuje IATA, nic jinýho aerolinky nezajímá ani zajímat nebude. Všechny ostatní coby kdyby jsou úplně zbytečný. Pokud mám jakýkoliv pochybnosti, kontaktuju aerolinku, myslím, že na tom zase není nic těžkýho.

Mimochodem info do TIMATICu dodávají IATA jednotlivé země.

0 Citovat

eremi napsal(a):

Info v TIMATICU jsou závazná, jelikož jej provozuje IATA, nic jinýho aerolinky nezajímá ani zajímat nebude. Všechny ostatní coby kdyby jsou úplně zbytečný. Pokud mám jakýkoliv pochybnosti, kontaktuju aerolinku, myslím, že na tom zase není nic těžkýho.

Presne tak. Letecke spolecnosti se striktne ridi tim co je v TIMATICu a pres to nejede vlak. I kdyz by cestujici podal (podle me nesmyslne) stiznost, odvolaval se na smernici EU a chtel po letecke spolecnosti nejake odskodne, tak bohuzel neuspeje.

"Timatic is the database containing cross border passenger documentation requirements. Timatic stands for Travel Information Manual Automatic and is used by airport ground staff to determine whether a passenger can be carried, as well as by airlines and travel agents to provide this information to travellers at the time of booking. This is critical for airlines due to fines levied by immigration authorities every time a passenger is carried who does not have the correct travel documentation"

0 Citovat

Jaké jsou podmínky na webu ukrajinského MZV?

0 Citovat

alebo pozri na zastupenie Thajska v Kyjeve, kde su uvedene podmienky VOA

http://thaiconsulate.kiev.ua/?page_id=22

Myslim ze aj bez znalosti azbuky to je jasne :D

2 фото (4×6)

0