Zdravím,rád bych se zeptal na nějaké tipy, kam do Alp na několik dní kolem vánoc na lyže/snb.Pár let jsme nikde moc nebyli, tak v tom nemáme moc přehled.Je vcelku jedno, do které země, priority jsou:- větší areál, kde člověk najde pár km různých sjezdovek (klidně rychlejšího rázu)- dáme určitě přednost ekonomicky příznivějším podmínkám před nejdražšími resorty někde ve ŠvýcarskuPojede nás parta cca 5 mladých lidí, alternativou mohou být auto/auta nebo klidně i nějaký bus, pokud se vyplatí jet s nějakou společností na "zájezd". Všechny tipy a insighty jsou vítány, díky.  .

Kam lyžovat do Alp?

Založil ve fóru Co se nevešlo

22 reakcí

Zdravím,

rád bych se zeptal na nějaké tipy, kam do Alp na několik dní kolem vánoc na lyže/snb.

Pár let jsme nikde moc nebyli, tak v tom nemáme moc přehled.


Je vcelku jedno, do které země, priority jsou:

- větší areál, kde člověk najde pár km různých sjezdovek (klidně rychlejšího rázu)

- dáme určitě přednost ekonomicky příznivějším podmínkám před nejdražšími resorty někde ve Švýcarsku


Pojede nás parta cca 5 mladých lidí, alternativou mohou být auto/auta nebo klidně i nějaký bus, pokud se vyplatí jet s nějakou společností na "zájezd". 

Všechny tipy a insighty jsou vítány, díky. 

0

Zkus se poinformovat v diskuzi na snow.cz. Tam se toto řeší dost často.

0 Citovat

Jako byvaly  trener lyzovani   i kdyz se tomu  mnoho let nevenuju ,  mohu poradit jednu vec , pokud mate jinou moznost, v oblasti vanoc  na hory nejezdete , je to jako v naprosto  hlavni sezonu jet k mori  do nejznamnejsiho   turistickeho strediska

Samozrejme Rakousko. Italie , Francie a  Svycarsko , nejsou ceske  hory ,ale i tam budou proste davy ,ale uznavam ,taky jsme jezdili

V prve rade bych se dival na stav snehu ve strediscich  a pokud mam informace , tak si letos  stezuji i zavodnici .takze  z toho mi  vychazi  spis oblast ledovcu v poradi  1 Hintertux  ( Zillerral  ) .2Stubai  3 Kaprun a oblasti kolem nich  pokud  budou mit dostatek snehu  ,asi bych  volil ten Zillertal  ,Hintertux  je jednoznacne  nejlepsi ledovec  v Rakousku , ubytovani v  te oblasti je  v  obrovske nabidce  a je i jakasi  vetsi  pravdepodobnost ze  i dole bude snih , pokud nevadi  dojizdeni autem na  sjezdovku  muzete vyzkouset  oblast  Zell am Se  .nebo se treba ubytovat nekde kolem Mitersilu  a dojizdet pokazde jinam

Za urcitych okolnosti by se dala zvolit  popularni Sella Ronda  v oblasti  ledovce Marmolada v Italii  , strediska  Val Gardena , Alta Badia  , Arraba ,  ,vyhoda teto oblasti je ze se da ubytovat  v tesne blizkosti  nebo  rovnou na sjezdovce  ,  mozna jeste  i italske Sestriere by mohlo pripadnout v  uvahu

Svycarsko pominu  kvuli cenam  ,snad  stredisko ktere umoznuje  lyzovani na jeden skipass  ve Svycarsku , Franci  i Italii

No a Francie sice poskytuje nejdelsi sjezdovky a nejvetsi arealy . ovsem   v Savojkach  je  nejlip ke konci ledna, kdy jeste nezacnou francuzske  zimni prazdniny   a  v  centralnich Alpach je moc mrazivo  , kdezto  Savojky maji prijemnou zimu, v oblasti vanoc  tam  teprve poradny  pridel snehu zacina prichazet    1. Tignes - Val di Sere   2. Tri udoli   ( jsou 4 )   jen ty prejezdy jsou tam trosku zdlouhave , proto jsem mel radeji Tignes

Pri dnesnich cenach  se da Francie  uskutecnit i letecky do Grenoblu a pak to dojet busem .mozna i  nenicit v te dobe mala snehu   sve lyze ,usetrit i za prepravu a  pujcit  lyze az  na miste v pujcovne

Jako hec byste mohli vyzkouset i Sierra Nevadu ve Spanelsku .  kdy se s ledovce  da  sjet za hodinku na plaz  .ale to je spise o kvetnove lyzovacce dopoledne a odpoledne plaz u more


0 Citovat

Anežka Hodinová - Spurná napsal(a):

Lahůdka pak je Saas Fee a Davos, ale to už je úplně jiná cenová relace.

Věc názoru. Cenově srovnatelné s lepšími alpskými středisky, Saas Fee možná i levnější, ale zrovna Saas Fee není úplně značka ideál zejména pokud jde o infrastrukturu. Navíc Saas Fee je cesta na celý den (tím se i prodražuje), to už Davos je výrazně příznivější z hlediska vzdálenosti a možnosti balíčků skipas+ubytování. 

0 Citovat

Kurz franku není to nejdůležitější. Nejhorší cenová situace ve Švýcarsku byla, když se skokem zvedl na 26 Kč, to se fakt nedalo. Jenže od té doby ostatní Alpy dost podražily jak skipasy, tak ubytování, naproti tomu Švýcarsko posledních pár let ceny drží v podstatě na stejné úrovni, možná nepatrně zdražuje, takže se ceny vyrovnaly. A navíc nabízí spoustu různých cenových úlev, protože potřebují zaplnit vylidněné svahy. Konkrétně Saas Fee letos už asi 3. rokem nabízí celosezónní skipas za nějakých 230 CHF, za to těžko kde jinde pořídíte týdenní. A apartmán na týden se dá pořídit pod 10 000 Kč, což třeba v Rakousku už je dnes pomalu utopie. Bohužel - je to dálka. Kdyby nebyla, jedeme tam letos znovu.

0 Citovat

Smekam pred mikirem, konecne prispevek, pod ktery bych se podepsal. Za mne osobne Stubai, ale asi spis kvuli tomu, ze tam jsou kids friendly. Francie je dost daleko, tech 1200 km z prahy do grenoble v aute je masakr, vim, o cem mluvim. Jen by me mikire zajimalo, jak se z prg dostanu letecky do grenoble. Lita se tam vzdy geneva nebo lyon plus bus do grenoble.

0 Citovat

Venoval jsem se sjezdovemu lyzovani na pomerne dost vysoke  profesinalni urovni , znam se  osobne s mnohymi trenery i  byvalymi zavodnicemi svetoveho  poharu vcetne Zahrobske  tedy  dneska uz   Strachove , Banka znam od zaku  ..byl jsem s nimi  i  v Turecku na zavodech v Uludagu nad Bursou  ..ano Lukasi spletl jsem si ten Grenoble  mas  pravu  Geneva , ja tam jel vzdy busem  ..

Pro Anezku  Tri udoli rozhodne nejsou nejlepsi  lyzarsky areal na svete  , ostatne ty udoli jsou  ctyri   .a ano  maji  600 km sjezdovek , ovsem mnohe z nich jsou nezazivne  modre  ,navic vetsinou se tam jezdi  na tyden a to stejne  nejde za tyden projet 

Tinges - Val D Sere  je  mnohem zajimavejsi   i kdyz ma jen 300 km sjezdovek   a i tam na vsechny  sjezdovky a propojeni   aby clovek nikde nejel  2x po stejnem a presne se tam vyznal je treba  10 dnu   .. byval jsem v Savojkach   i  3 mesice  nebo to stridal  a Rakouskem a  Italii  , znam vsechny vyznamne strediska  v Evrope  videl jsem i  v USA  Vail , Aspen neznam Kandadu  Whistler   zajimave  tereny jsou pry na Kavkaze  ale jestli tam jsu porad  takove  lanovky  jako jsem  treba  videl vlek v Bolivii na Chacaltaya   v 535o m  tak  to nebude  zadne poteseni ,, v CR  takovy  vlek byl na Lyse v Beskydech  do te zatacky  na velke sjezdovce  to bylo na prilbu  ,kdyz by se tam ta  kladka  vysmekla   navic v tom sklonu  co tam byl .. a pak jeste jezdit s tim kusem zeleza  kolem pasu -)

0 Citovat

Když už tu je tohle vlákno, tak se taky přidám. Hledám nějaké lyžování na únor nebo březen. Pokud se dívám na lyžařské zájezdy s dopravou autobusem, drtivá většina je Itálie nebo Francie ve stylu jede se celou noc, pak se jde rovnou z busu rozlámaný z cesty lyžovat a poslední den v obráceném sledu. Takové cesty už jsem dříve absolvoval a už asi nechci nikdy více. Alternativou je tedy zajistit si cestu sám. Co jsem se tak díval kombinace booking, airbnb atd.. plus samostatný skipass vychází téměř vždy o dost dráž, než když se vezme balíček od cestovky, kde je ubytko a skipass v ceně.

Nastává tedy problém, jak se do středisek co nejlépe dostat po vlastní ose (auto nemám). Nabízí se možnost letět do Bergama a pak nějakými místními spoji dál. Nejbližší slušný středisko je asi Foppolo, nicméně tam je problém že turnusy od cestovek jsou od neděle do pátku, kdy neděle je jako na potvoru jediný den, kdy tam busy z Bergama nejezdí, navíc časy příletů z Prahy jsou taky nic moc.

Ví někdo nějakém jiném středisku dobře dostupném z Bergama ideálně do 2 hodin a dobrým spojením? Počítám s tím, že půjčení lyží na místě nejlépe vyjde asi levněji než je tam tahat s Ryanairem.

Dále jsem také našel možnost jet vlakem, kde do některých částí Rakouska se dá dostat za 500 Kč one way, ale čas jízdy je 7+ hodin, navíc zrovna pro Rakousko moc nabídek kde je v ceně skipass není.


Dále mě napadla Gruzie, letenky z Wroclavi nebo Vídně jsou za relativně slušnou ceny, skipass v Gudauri je také za krásnou cenu. S ubytováním přímo v Gudauri už je to horší, ale to bych asi pořešil bydlením v Kazbegi, kde je to za pár korun a těch 30 km nahoru do Gudauri bych to dojížděl. Nicméně to předpokládá půjčení auta, na rentalcars i cars4rent.ge mi ceny připadají dost přestřelené. Nevíte o nějakém levnějším řešení? Maršrutkou by to asi bylo dost komplikované, hlavně tedy vzhledem k příletům do Kutaisi převážně v noci.

Nebo nějaké další tipy? Díky.




0 Citovat

Z Bergama se dá dojet ski busem (z letiště), příp. pohodlně vlakem (z města) do Val di Sole, tj. Marilleva-Folgarida-Madonna di Campiglio (vlakem až k dolní stanici lanovky Marilleva 900), a dál Pejo a Paso Tonale. Taky jsem na to kdysi koukal jako na dobrou variantu, ten ski bus ale jezdíval tuším jen v sobotu, což v té době z ČR do Bergama v sobotu nelétalo, ale teď to tam lítá snad denně, tak si myslím, že by se to mohlo dát v pohodě realizovat.

0 Citovat

Anebo ještě je varianta z Bergama to vzít vlakem na druhou stranou okolo jezera Como do Aprica, nebo kousek dál do Tirana, odkud je přípoj Bernina expresem do Sv. Mořice. Moc pěkná projížďka, doporučuji.

0 Citovat

Otázka je, jestli se to přes Bergamo vyplatí. Po finanční stránce těžko - nemohl bych cestovat s vlastními lyžemi (Ryanair chce 45 € za jeden let - to už vyjde levnější půjčit si je na místě), navíc by jen těžko stačil malý příručák + další náklady na dopravu z Bergama. A po časové stránce tedy taky nevím nevím. Než se dostanu na letiště, než doletím, než se vykodrcám z Bergama do hor, to už jsem skoro na Brenneru autem :D

0 Citovat

Mě ještě napadla Jasná v Nízkých Tatrách. V mnoha ohledech srovnatelná s areály v Rakousku, tedy i cenově.  Ale areál je celkem dobře dostupný veřejnou dopravou a v případě ubytování okolo Liptovského Mikuláše se dá i hodně ušetřit na jídle a ubytování.

0 Citovat

Díky za reakce.

@mirjur

Na tu Marillevu jsem už taky koukal, ale tam asi jezdí nějaký soukromý vlakový dopravce, Trenitalia tuhle stanici ani nezná. Dle foto tam jezdí takové električky typu toho co jezdí ve Vysokých Tatrách.  Aprica vypadá dobře dostupná, vlakem cca 2,5 hodiny a pak nahoru busem, co se zdá, že jezdí celkem často. Svatý Mořic a obecně asi celé Švýcarsko je mimo mé finanční možnosti, ale díky za tip.


@Kryštof

Jasně, že finančně i časově to bude na hraně, ale jak jsem psal, auto nemám a letadlem do Bergama a pak po zemi mi to stále přijde lepší, než 10+ hodin busem z Prahy přes noc, kde se nevyspím a pak bych šel hned unavený lyžovat. Jde mi hlavně o to, tam dorazit k večeru  v pohodě se vyspat a lyžovat další den. To bohužel zájezdy téměř nemají.


@SDAN

Díky, ale v Jasné a na Štrbském plese už jsem byl několikrát, letos bych chtěl po dlouhé době opět do Alp nebo třeba ten Kavkaz. 
0 Citovat

https://www.valdisole.net/en/Rea...-by-Train/

Je zde zmíněna konečná stanice Mezzana, což je prakticky totéž jako Marilleva 900. Podle mapy jsou to 2 zastávky kousek vedle sebe.

0 Citovat

mirjur napsal(a):

https://www.valdisole.net/en/Rea...-by-Train/

Je zde zmíněna konečná stanice Mezzana, což je prakticky totéž jako Marilleva 900. Podle mapy jsou to 2 zastávky kousek vedle sebe.

Teď na to koukám a vidím, že ten vlak začíná v Trentu do kterého se dá dostat přímým flixbusem z Prahy přes den za 680 Kč one way. To by šlo, hlavně bych nemusel nikam jet přes noc.
0 Citovat

Samozrejme Chopok  je   mozny , stejne jako treba  Vratna . nebo dalsi lyzarske strediska na Slovensku ,  jen si nejsem jisty., zda  i  po  20-30 letech  nezustala  stejna    filozofie  : Nepremavame  , silny vietor  fuka ....a borovicka  kolovala  kolem dokola  a mirny vanek   pohupoval   korunami  stromu  a samozrejme  stroje  na upravu trati  jsou asi o  tridu nize  nez  v Alpskych strediscich  a v neposledni rade  je treba zohlednit  fronty a cekani u vleku ci lanovek

Val di Sole  .Marilleva  a podobne ,  jsou takova  obycejna lyzarska  strediska , kde ceske cestovky  poradaji zajezdy , protoze  ty ceny  tam jsou  o  tridu nize  a  samozrejme o tridu nize  jsou tereny 

Kdyz uz ale uvazujes  nad Gruzii a podobne   tedy nad  leteckou dopravou   tak co treba  to Turecko , nebo  takova  neobvykla  lyzovacka   Kypr..  Uludag nad  Bursou  je  z hlediska  snehu bez rizika  v tom unoru ci breznu tam muze byt klidne  i  2 m snehu  zatimco  Istanbulu bude +13   Kypr  je sice s hodne velkym rizikem  ale  snih  tam byt  muze ., v unoru  ,  ale ted me jeste  napada  co  Bulharsko  ..let do Sofie  a  stredisko nad Sofii  ., nebo Rumunsko a  a Pojana  Brasov  . tam se da teba  jet  luzkovym vlakem . nebo Julslke Alpy , Maribor .  Polsko  . Zakopane , Kasprovy vierch ,  ale to jsou jen takove  myslenky , v prve rade bych se dival na stavy snehu  a pak neco vybiral 


0 Citovat

Já bych to Val di Sole zas tak nezatracoval, je to tak rozsáhlý areál (když vezmu v úvahu všechna jeho střediska), že se tam, když pominu závodníky, může po libosti vyřádit každý... Nevýhoda teda je, že vzhledem k cenám je tam dost plno, zejména v týdnech free ski apod., to je pravda.

0 Citovat

mirjur  ano chapu to , ja jsem se ale pohyboval  v zavodnim sjezdovem lyzovani  a pozdeji  jsem v cestovnim ruchu  zacal jezdit s  lidma  do spickovych lyzarskych stredisek  a tem Hinterstoderum  ,. a podobnym , kde  jezdily  houfne cestovky  kvuli cene  jsem se vyhybal Marilleva i Sole do teto kategorie  patri  taky ,  ale  uznavam ze pro  rodinnou lyzovacku  to spatne  neni 

0 Citovat

Já bych pro partu mladých lidí doporučil Livigno, do 21.12. je tam při ubytování ve vybraných hotelech a apartmánech free skipass. Sněhu tam letos zatím napadl dostatek, tak s tím by neměl být problém. Navíc se jedná o bezcelní zónu mezi Itálií a Švýcarskem, takže i ceny alkoholu jsou výborné. Vzhledem k bezcelní zóně se tam dají nakoupit dárky na Vánoce (parfémy, hadry, atd.) za příznivější ceny.

0 Citovat

CH DZ není potřebná vůbec a tunel není nutný, pokud se to vezme přes Berninu, rozdíl je tuším 80 km.

0 Citovat

Za mě doporučuji Serfaus-Fiss-Ladis, velké upravované středisko, skoro žádný lidi (na konci ledna) a spousta sjezdovek, lanovek atd. Ubytování třeba v Kaunertalu (15 km), kde je i ledovec. Jediná nevýhoda je, že v té oblastí bývají laviny, takže minulý rok jsme tam neplánovaně byli o dvě noci déle :)

0 Citovat

Zdravím, jak už tu zaznělo těch možností je fakt spousta. TAky se přikláním k tomu jet spíše mimo Vánoce kvůli cenám a přeplněnosti sjezdovek. Jestliže chcete něco kvalitního a zároveň cenově přijatelnýho, hledal bych v Itálii, tam jsou fajn sněhový podmínky, kvalitní zázemí, obvykle slunečno a na rozdíl od Rakouska  a Francie super ceny. Některý střediska jsou skoro cenově srovnatelný s českýma pokud využijete různé výhody. Našel jsem docela fajn článek https://www.etravel.cz/novinky/d...ena-v-zime kde je psáno o jednotlivých alpských střediscích, jaké mají výhody, jestli jsou levné a tak, tak to by vám mohlo pomoct.

0 Citovat

Ne, Bernina  Pass je otevřen celoročně. Protahují ho, někdy jsou okolo silnice 5-metrové zdi sněhu.

0
22 reakcí