Na zahranicnych forach velmi diskutovana tema, tu sa to zatial riesi kade-tade, takze zakladam prislusnu temu. Vyzera, ze tejto "pliagy" sa Cina tak skoro nezbavi ... ako ste na tom ti, co mate kupene letenky? Do Azie vycestujete, alebo vasu navstevu odlozite na "neurcito" ? Ja mam odlet 26. feb a pokial Cina nezatvori Pekingske letisko resp. Myanmar nezakaze prilety z Ciny, tak mam v plane letiet. Situaciu budem  pozorne sledovat (hlavne zahranicne zdroje) a podla toho sa samozrejme zariadim.  .

Coronavirus - zachovajte paniku

Založil ve fóru Co se nevešlo

Na zahranicnych forach velmi diskutovana tema, tu sa to zatial riesi kade-tade, takze zakladam prislusnu temu.


Vyzera, ze tejto "pliagy" sa Cina tak skoro nezbavi ... ako ste na tom ti, co mate kupene letenky? Do Azie vycestujete, alebo vasu navstevu odlozite na "neurcito" ?


Ja mam odlet 26. feb a pokial Cina nezatvori Pekingske letisko resp. Myanmar nezakaze prilety z Ciny, tak mam v plane letiet. Situaciu budem  pozorne sledovat (hlavne zahranicne zdroje) a podla toho sa samozrejme zariadim.

0

no je to nahovno, februari mi sem mala dojst kamoska z hk. No asi nedojde, buduci tyzden sa uvidi ci jej zrusia dovolenku, studium popri praci jej uz zrusili. Pracuje v nemocnici a robila si neaku nadstavbu ale vedenie to zatrhlo, bo priorita je cul virus.

resp ak jej nezrusia dovolenku, pocitam, ze ba dovtedy zrusia lety aj z hk

dalsa carka do dennicku nepribudne :)

0 Citovat

No smutne, pouzijes ruky :D

BTW popri BA, uz aj Lufthansa, Austrian a Swiss pozastavuju lety do Ciny (zatial do 9. feb)

0 Citovat

Myslím, že i na Slovensku najdeš dost cizinek a některé z nich i z HK. 

0 Citovat

Tak ale u nich je chytit koronu menej pravdepodobne.

Inac hk je totalne zaplaveny cinanmi, nemocnice nestihaju odbavovat.

0 Citovat

Já teda byl teď jen v Pardubicích,ale nevypadá to,že by to vedle v HK mělo být plně cinanu. A taky si myslím,jako Michal,že na Slovensku najdeš určitě nějakou cizinku z HK :)

0 Citovat

My letime v lete do Japonska.Tak dufam ze dovtedy sa to aspon trochu ukludni.

0 Citovat

KLM linky do Chengdu, Hangzhou, Xiamenu zrušila, do Shanghaje počet letů omezila.

0 Citovat

Evropské aerolinky budou lety omezovat a rušit, čínské vydrží.

0 Citovat

Delta Air Lines is temporarily reducing its number of weekly flights between the US and China

0 Citovat

Hlavně pánové nezapomeňte na ochranu...


save-20200129-230126.jpg

0 Citovat

cali napsal(a):

Hlavně pánové nezapomeňte na ochranu...

:D :D :D 

0 Citovat

Mělo nás letět 6, manželka kamaráda to už vzdala a když vidím tu mediální masáž tak jsem sám zvědav, kolik se nás na tom letišti nakonec sejde.

0 Citovat

Jo,Jo taky vyčkáváme jak se situace vyvine. Letíme v půlce března do Vietnamu přes Čínu. Možnost vrácení letenek tu stále je

0 Citovat

Do marca/brezna tu bude už aj u nás, tak načo stresovať;)

0 Citovat

Medialni masaz se netyka jen Ciny ,ale neco jineho je  to co clovek cte  a co pak vidi, vcera jsem v Praze na letisti videl akorat ceduli co ma clovek delat  a jedna pracovnice na gate mela chvili rousku

Nasledne  na  Standstedu behem 4 hodin cekani na dalsi let  jsem nevidel s rouskou vubec nikoho ,pokud tedy je pravda  ze v CR jsou rousky vyprodane tak to je jen a jen hysterie typu Grety ,,, prskajicich , smrkajicich a kaslajicich  lidi vsude dost
0 Citovat

Myslím, že u nás máme co dělat z naší vlastní chřipkou - mezitýdenní nárůst skoro o 30 procent, na každých 100 tisíc obyvatel bylo 1 452 nakažených a celkem 12 lidí nemoci podlehlo. A lidi skupují roušky proti koronaviru, který ještě u nás nebyl potvrzen ani v jednom případě. Tady je krásně vidět, jak lze s lidma prostřednictvím médii manipulovat.

0 Citovat

Nehledě na to, že rouška je úplně na nic.

0 Citovat

tak medialna masaz to je, ja som v 2009 bol na zapadnej Ukrajine tri mesiace, ked vypukla epidemia prasacej chripky A(H1N1). Na Slovensku spravy pomaly o vojnovom stave (ten prisiel az o 5 rokov neskor) a uz uz by vybavovali vladnu marsrutku na evakuaciu. A tam pohoda, zivot isiel dalej, len skoly pozatvarane (ako pri klasickej chripkovej epidemii). z 2 milionov chorych zomrelo cca 1000. najviac sa tesili predajcovia chlastu a cesnaku. 

Podobne 2015  sme sli do Korei, kde zase "radil" MERS - okrem par teplomerov na letiskach sa nic nedialo. 

A 2016 sme to zavrsili zikou v Juznej Amerike... tam tiez robili vacsi rozruch media ako bola situacia "na zemi".

Mna skor fascinuje to, ze ked idem na hajzel v robote, tak pomaly kazdy piaty clovek si nevie umyt ruky po srani a ti isti by saskovali s lacnymi textilnymi ruskami, ktore nemaju ziadny efekt. Rovnako aj antivaxxeri - pytaju si ci je na Seycheloch vsetko ok, kedze v AZII je coronavirus, ale aby sa dali zaockovat proti chripke, tak to nie, inak by boli autisti. 

Nechcem podcenovat sucasnu situaciu, najma kedze sa jedna o Cinu, kde nikto nepozna realne cisla. Ale vacsina obeti su starsi ludia, prip. ti co trpeli na ine zavazne ochorenie, takze sa to cele len skomplikovalo. Osobne by som do Ciny teraz nesiel, nie kvoli virusu, ale kvoli tomu, ze to tam je mimo prevadzky a len by som si zbytocne komplikoval zivot. Ale tragediu z prestupu v Pekingu by som nerobil.   

0 Citovat

Osobně bych se teď na let do Číny / přes Čínu vykašlal, pokud v tom nemám další X tisíc za přelety, vstupenky a ubytování bez možnosti rozumného storna. Proč?

- všichni v okolí vám budou do odjezdu říkat, že tam dozajista umřete, ačkoliv šance na nákazu odpovídá sportce 

- jakmile vás ofoukne klimatizace a dostanete rýmu, budou vás tam chtít strčit na izolaci 

- v horším případě na ní budete s X dalšími asiaty, od nichž chyrnete jinačí chuťovky (např. rezistentní TBC) 

- stále víc leteckých společností suspenduje nebo omezuje letya kdoví, jestli za těch pár týdnů se budete mít s kým vrátit. 

- po příletu, pokud chytnete virozu nebo chřipku, poputujete do slušivé biohazard izolace, než test vyvrátí koronavirus a nechtěně si tak prodloužíte dovolenou. Přeci jen je zima a hlavní sezóna. 

- plus jak píše nade mnou tonic, takřka veškeré památky budou zavřené. 

0 Citovat

@tonic: "Ale tragediu z prestupu v Pekingu by som nerobil." 

Vzhledem k tomu, že v Pekingu u gatů bývá neskutečná zima a ideální podmínky pro nachlazení, tak bych se na přestup tam zavčasu jen obrazně vykašlal. 

0 Citovat

Ty by si mohol robit "Live News" pre iDnes :D  Sledujem americke CNN a tam su podstatne relevantnejsie novinky ako tuto v nasich koncinach, kde z toho robia doslova apokalypsu. 

0 Citovat

voughne napsal(a):

Ty by si mohol robit "Live News" pre iDnes :D  Sledujem americke CNN a tam su podstatne relevantnejsie novinky ako tuto v nasich koncinach, kde z toho robia doslova apokalypsu. 

To bych to musel ještě trošku přibarvit a zakomponovat do toho jistojistou nákazu koronavirem.

0 Citovat

S tou mediální masáží má tonic pravdu, i když by se mi nechtělo letět přes Čínu kvůli riziku izolace a Wu-Chan a provincie Chu-pej je teď opravdu něco mimořádného. Zřejmě se to tentokrát rozšíří na víc lidí, ale já byl celý duben 2009 v Mexiku a když jsem ve zprávě z cesty na závěr Mexika poslané známým nenapsal ani zmínku o epidemii, hned mi jich několik napsalo, že jak o mexické prasečí chřipce česká média neustále informují a že to je asi ve skutečnosti jinak.

Dobrá ironie byla, že na obalu tehdejšího aktuálního vydání Lonely Planet byla smějící se smrtka. Vygoogloval jsem blog s jejím obrázkem a taky tam není žádná zmínka o probíhající epidemii od autorky ani v diskuzi: http://cindyjespinoza.blogspot.c...lanet.html

Akorát když jsem jel celodenní úsek busem Hermosillo - Tijuana a přišlo mi, že začínám mít lehce zvýšenou teplotu, uvědomil jsem si, že tento bus asi startoval z Mexico City, kde epidemie vypukla. Napadlo mě, jestli by mě pustili do USA, pokud bych byl třeba jen nastydlý. Během roku od vypuknutí epidemie zemřelo v Mexiku 1300 lidí a v ČR s 12x méně obyvateli dle wikipedie na běžnou sezónní chřipku a komplikace s ní přitom ročně umírá zhruba 2500 lidí.

Jinak jsem byl v době SARS v roce 2003 na NZ a v Austrálii a pamatuju si, že lidi dost omezili létání a letenky se i do Austrálie daly sehnat velmi levně (já už měl koupené dříve, ale potkal jsem tam třeba českou rodinu, která je levně koupila). Přitom v Austrálii bylo jen 6 nakažených a nikdo nezemřel (jinak v Číně 350, v Hong Kongu 300 a v jiných zemích max. desítky).

0 Citovat

Myslím, že teď to mají v rukou zejména aerolinky. Pokud zruší lety, tak není co řešit. 

0