Rozhodl jsem se vnest trochu svetlo do problematiky zmeny datumu na letence. Bohuzel se tady casto opakuji nejake myty typu: vsechny letenky jsou nemodifikovatelne a jakmile udelate chybku pri rezervaci / zmeni se vase cestovni plany, tak letenku musite nechat propadnout a koupit si novou. Dobra zprava je, ze to neni pravda, spatna zprava je, ze malokdo si kupuje letenky v tridach, ktere zmeny datumu umoznuji. Pokud vite, ze pravdepodobne budete muset svoje cestovani plany menit, je dobre k tomu prizpusobit prave "booking class" vasi letenky. Pro prehled jak vypadaji booking classes: Napriklad v te super akci s Iberii (Viden - Madrid cena cca 1800kc all in vcetne vsech poplatku) mam letenky v booking class P - economy discount. V tehle tride byvaji letenky obvykle restricted na vsechny zmeny a bez moznosti refundu. V utery v poledne letim PRG - MAD opet s Iberii, ale jedna se o sluzebku a letim v booking class B - cena 15700kc za zpatecku. V tehle tride je mozne udelat zmenu KDYKOLIV vcetne dne odletu a to zadarmo. Vidite ze ceny v letenkach jsou znacne rozdilne, stejne jako moznosti zmeny letenky (plati ze cim to bylo drazsi, tim je pravdepodobnejsi ze to pujde zmenit). Taky neni vyjimkou, ze mate odlet a prilet v jine booking class (jednim smerem uz ty levnejsi byly vyprodane). Pokud se zmenou letenky potencialne pocitate, je NUTNE tuhle informaci predem predat OTA (idealne bych tady doporucil cinknout si do Student Agency) a vysvetlit co presne potrebujete - ja uprimne ani netusim, jak si konkretni booking class vybrat treba na cestujlevne v sekci rezervace letenek - online obvykle kupuju pouze ty nejlevnejsi letenky, zatimco ty komplikovanejsi (tzn. sluzebni) doporucuju vzit pres nejakeho slusneho zprostredkovatele, ktery Vam presne rekne, kterou tridu potrebujete a udela Vam rezervaci. Kdyz se Vase plany neocekavane zmeni, musite v prvni rade zjistit, ve ktere tride mate zabookovano a jake jsou podminky pro danou tridu v ramci vaseho prepravce. Zmeny na letence nasledne velmi casto muze provest POUZE OTA, ktera Vam letenky rezervovala (i to je jeden z duvodu, proc sem nekolikrat psal, ze je lepsi si koupit letenky pres CL, nez zkouset nejake zahranicni pofiderni weby, kde muzete narazit na problemy s komunikaci prave v tehlech pripadech). Kdyz hledate letenky pres Matrix, tak booking class primo vidite - je nejlepsi overit si na strankach prepravce, jak dana trida funguje a vyhnout se tim naslednym prekvapenim.  .

Zmena odletu / priletu na letence

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

0 reakcí

Rozhodl jsem se vnest trochu svetlo do problematiky zmeny datumu na letence. Bohuzel se tady casto opakuji nejake myty typu: vsechny letenky jsou nemodifikovatelne a jakmile udelate chybku pri rezervaci / zmeni se vase cestovni plany, tak letenku musite nechat propadnout a koupit si novou. Dobra zprava je, ze to neni pravda, spatna zprava je, ze malokdo si kupuje letenky v tridach, ktere zmeny datumu umoznuji. Pokud vite, ze pravdepodobne budete muset svoje cestovani plany menit, je dobre k tomu prizpusobit prave "booking class" vasi letenky. Pro prehled jak vypadaji booking classes:



Napriklad v te super akci s Iberii (Viden - Madrid cena cca 1800kc all in vcetne vsech poplatku) mam letenky v booking class P - economy discount. V tehle tride byvaji letenky obvykle restricted na vsechny zmeny a bez moznosti refundu. V utery v poledne letim PRG - MAD opet s Iberii, ale jedna se o sluzebku a letim v booking class B - cena 15700kc za zpatecku. V tehle tride je mozne udelat zmenu KDYKOLIV vcetne dne odletu a to zadarmo. Vidite ze ceny v letenkach jsou znacne rozdilne, stejne jako moznosti zmeny letenky (plati ze cim to bylo drazsi, tim je pravdepodobnejsi ze to pujde zmenit). Taky neni vyjimkou, ze mate odlet a prilet v jine booking class (jednim smerem uz ty levnejsi byly vyprodane).

Pokud se zmenou letenky potencialne pocitate, je NUTNE tuhle informaci predem predat OTA (idealne bych tady doporucil cinknout si do Student Agency) a vysvetlit co presne potrebujete - ja uprimne ani netusim, jak si konkretni booking class vybrat treba na cestujlevne v sekci rezervace letenek - online obvykle kupuju pouze ty nejlevnejsi letenky, zatimco ty komplikovanejsi (tzn. sluzebni) doporucuju vzit pres nejakeho slusneho zprostredkovatele, ktery Vam presne rekne, kterou tridu potrebujete a udela Vam rezervaci.

Kdyz se Vase plany neocekavane zmeni, musite v prvni rade zjistit, ve ktere tride mate zabookovano a jake jsou podminky pro danou tridu v ramci vaseho prepravce. Zmeny na letence nasledne velmi casto muze provest POUZE OTA, ktera Vam letenky rezervovala (i to je jeden z duvodu, proc sem nekolikrat psal, ze je lepsi si koupit letenky pres CL, nez zkouset nejake zahranicni pofiderni weby, kde muzete narazit na problemy s komunikaci prave v tehlech pripadech).

Kdyz hledate letenky pres Matrix, tak booking class primo vidite - je nejlepsi overit si na strankach prepravce, jak dana trida funguje a vyhnout se tim naslednym prekvapenim.

0
0 reakcí